Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 07 жовтня 2023, 16:01
8679
3

100 матчів з Барселоною. Чиї результати кращі: Хаві, Гвардіоли чи Кройфа

Порівнюємо досягнення нинішнього коуча «блаугранас» із двома його зірковими попередниками

| Оновлено 07 жовтня 2023, 16:01
8679
3
100 матчів з Барселоною. Чиї результати кращі: Хаві, Гвардіоли чи Кройфа
Getty Images/Global Images Ukraine

У середу, 4 жовтня, 43-річний Хаві проведе свій 100-й матч на посаді головного тренера Барселони. Каталонській команді в рамках другого туру групового раунду Ліги чемпіонів-2023/24 належить зіграти з португальським Порту, який, як і їхній опонент, у першому матчі турніру здобув перемогу (над Шахтарем із рахунком 3:1), і до очної дуелі з фаворитом квартету підходить з трьома очками в активі.

Кому вдасться (і чи вдасться взагалі) одноосібно очолити групу Н після другого туру – дізнаємося вже після завершення поєдинку у Португалії, а поки що пропонуємо сконцентруватися на іншому – факті ювілейного матчу для Хаві на посаді наставника Барселони. Зокрема, це гарна нагода порівняти досягнення молодого фахівця із двома його видатними попередниками: Хосепом Гвардіолою та Йоханом Кройфом.

Хаві

Getty Images. Хаві

Хаві був призначений головним тренером Барселони в листопаді 2021 року. Із самого початку його прихід на цю посаду був сприйнятий із неабиякою часткою скептицизму, принаймні, в експертному середовищі, оскільки раніше весь тренерський досвід Хаві обмежувався роботою з катарським Аль-Саддом. І нехай в Азії за два із невеликим роки іспанському фахівцеві вдалося виграти аж сім трофеїв, рівень, на який після Аль-Садда довелося перебратися працювати Хаві, був абсолютно несумісний із усім, що було в його недовгій тренерській кар'єрі раніше. Це й насторожувало скептиків, хоча віддані вболівальники Барселони вірили, що повернення до клубу однієї з легенд теперішнього часу принесе "блаугранас" лише користь.

У першому сезоні Хаві вдалося впоратися з серйозною кризою, у яку команду завів Рональд Куман, проте на фініші каталонці не зуміли стрибнути вище голови та виявилися другими, програвши одразу 13 очок найбільш непримиренним опонентам з Реала, натомість випередивши на два пункти інший столичний колектив – Атлетіко.

Натомість у першому повноцінному сезоні Барселона під керівництвом Хаві дуже впевнено відігралася за попередню невдачу. З 13 туру й до кінця чемпіонату-2022/23 "блаугранас" були незмінними лідерами турнірної таблиці іспанської Ла Ліги, випередивши на фініші Реал на 10 очок. Крім того, Барселона зуміла поповнити свій клубний музей ще й Суперкубком Іспанії, що було приємною «добавкою» до впевненого чемпіонства.

Загалом наразі Барселона під керівництвом Хаві зіграла 99 матчів. В них каталонці здобули 63 перемоги при 17 нічиїх та 19 поразках (різниця м'ячів – 194:97). Це досить солідні показники, хоча нинішньому наставнику "блаугранас" все-таки є до чого прагнути, що й доводять аналогічні цифри двох зіркових його попередників.

Хосеп Гвардіола

Getty Images. Хосеп Гвардіола

Хосеп Гвардіола опинився на посаді головного тренера Барселони з іще менш значним досвідом у тренерському ремеслі, аніж Хаві. 1 липня 2008 року Пеп був призначений коучем першої команди "блаугранас", встигнувши до цього протягом одного сезону відпрацювати з резервістами Барселони. Можливо, події могли б піти й іншим шляхом, оскільки у 2013 році вийшла біографія Мікаеля Лаудрупа, в якій данець розповів, що нібито саме він був першим вибором у керівництва "блаугранас", але зрештою щось не склалося, і "Принц" залишився в Суонсі, а ось Барселона була довірена Гвардіолі.

Насамперед Гвардіола почав розбиратися у "господарстві", яке дісталося йому від Франка Райкарда. У команді був ряд зіркових геніїв, яких Пеп рішуче вирішив позбутися. Саме так завершився каталонський етап у кар'єрі для Роналдіньо, Деку, Тюрама, Дзамбротти. У той же час Барселона підписала Дані Алвеса та Жерара Піке, а з другої команди до першої був підтягнутий Серхіо Бускетс. Всі троє, так само як і Хаві з Андресом Іньєстою, не кажучи вже про Ліонеля Мессі, стали справжніми символами розквіту "блаугранас", який припав на момент управління командою Гвардіолою.

Почала Барселона з Гвардіолою непросто, програвши у стартовому матчі Ла Ліги Нумансії (1:2) й зігравши внічию із Расінгом (1:1), проте вже до дев'ятого туру каталонці вийшли на перший рядок у таблиці, який не віддали нікому до самого фінішу. Барселона випередила Реал у першому сезоні Гвардіоли на 9 очок. Крім того, до чемпіонства в Іспанії каталонці додали перемоги в Лізі чемпіонів та Кубку Іспанії, оформивши тим самим історичний требл. Це були феноменальні результати для тренера-новачка, яким на той момент де-факто був Гвардіола.

Щодо перших 100 матчів на чолі Барси, то тут показники Гвардіоли наступні: 71 перемога, 19 нічиїх та 10 поразок. Команді вдалося забити у ворота суперників 242 м'ячі, а ось у свої пропустити лише 76. Приголомшливі результати, які взагалі навряд чи колись хтось зможе покращити…

Свою роботу з Барселоною Гвардіола завершив влітку 2012 року, після чого взяв на один сезон паузу, а потім прийняв запрошення від Баварії. Всього із Пепом біля керма каталонці провели 247 матчів, у яких здобули 179 перемог при 47 нічиїх та лише 21 поразці. Різниця м'ячів Барселони за Гвардіоли також виглядає абсолютно феноменальною – 638:181.

Наразі 52-річний Гвардіола є живою легендою тренерського цеху у світовому футболі, і вже восьмий сезон поспіль очолює гегемона англійської Прем'єр-ліги Манчестер Сіті, який Пеп і зробив командою практично без слабких місць.

Йохан Кройф

Getty Images. Йохан Кройф

Знімаючи капелюха на знак пошани перед успіхами Гвардіоли із Барселоною, не можна не відзначати той факт, що їх, мабуть, могло б і не бути, якби раніше з каталонцями не працював інший геній тренерського цеху – Йохан Кройф.

Цій людині вдалося стати найвидатнішою в історії ще за часів гравецької кар'єри, але й після завершення професійних виступів на полі Кройф довів, що справжній талант зможе проявити себе на будь-якій посаді. До Барселони Йохан прийшов у 1988 році, а до цього вже встиг виграти із Аяксом Кубок володарів кубків та два Кубки Нідерландів. Саме за Кройфа в Барселоні відбулася низка фундаментальних змін, які в майбутньому дуже допомогли клубу на шляху до ще більшої величі. Зокрема, прийнято вважати, що саме видатний нідерландський фахівець став архітектором сучасної академії Барселони – Ла Масії, вихованцями якої є багато зірок першої величини, у тому числі вже згадуваний вище Хаві.

Втім, шлях до тренерської вершини у самого Йохана Кройфа виявився набагато більш тернистим, аніж в "улюбленця долі" Хосепа Гвардіоли. У першому сезоні команда нідерландського фахівця фінішувала на другому місці в Ла Лізі, програвши п'ять очок Реалу (на той час за перемогу нараховували ще по 2 пункти, а за нічию – 1). Єдине, чим "блаугранас" вдалося похвалитися у сезоні-1988/89 із Кройфом в ролі наставника – це перемога у Кубку володарів кубків. У фіналі цього змагання Барселона виявилася сильнішою за італійську Сампдорію (2:0).

У 100 матчах під керівництвом Кройфа Барселона здобула 60 перемог, а ще 23 рази зіграла внічию і в 17 поєдинках поступилася суперникам. За цей відрізок "блаугранас" забили 201 м'яч, а у власні ворота пропустили 87.

Згодом Йохан Кройф чотири рази приводив Барселону до перемоги в Ла Лізі, вигравав з каталонцями Кубок європейських чемпіонів, Кубок Іспанії та три Суперкубки Іспанії. Усього під керівництвом нідерландського генія "блаугранас" провели 419 матчів, здобувши в них 242 перемоги при 94 нічиїх та 83 поразках (різниця м'ячів – 849:424). Про епоху Кройфа-тренера у Барселоні написано безліч книжок, аналітичних нотаток та авторських колонок різного змісту. Однак більшість експертів та вболівальників сходяться на думці, що Йохан дав неймовірний поштовх до розвитку нового ігрового стилю у футболі, що зробило гру яскравішою, динамічнішою та результативнішою. Саме це через певний час вдосконалив та осучаснив Гвардіола, котрий став творцем легендарної "тікі-таки".

У 1996 році Кройфа звільнили із посади наставника Барселони, поставивши на його місце англійця Боббі Робсона. Після цього Йохан більше не повертався на тренерську лаву, а був функціонером у рідному Аяксі та мексиканському Чівасі.

24 березня 2016 року Йохан Кройф помер у Барселоні від онкології.

Авторитетне видання France Football у 2019 році поставило Йохана Кройфа на четверте місце в списку найкращих тренерів в історії світового футболу, віддавши Хосепу Гвардіолі п'яту сходинку рейтингу.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(24)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 Цікаво, що кожен із цього тріо в молодості багато років грав за Барселону.  Кройф та Хаві як гравці були на голову вище Гвардіоли-гравця.
Олександр
Такое нкльзя сравнивать .У Гвардиолы была Барселона космического уровня .Те игроки которые сейчас играют в Барселоне у Пепа бы не играли .разве что Левандовски 
Александр Шевченко
Гвардиола уже в два раза дольше тренером Сити будет в 24 году, чем Барсы. Вот это вам реальный поворот. Тренер Барсы 2008-2012, тренер Манчестера 2016 и далее. Жесть, правда кто бы мог подумать, интересно захочет он вернуться потом в Барсу?