Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 04 жовтня 2023, 14:08
3304
1

Чемпіон-колега по нещастю. Що потрібно знати про Антверпен

Знайомимося докладніше із другим суперником «Шахтаря» у нинішньому розіграші Ліги чемпіонів

| Оновлено 04 жовтня 2023, 14:08
3304
1
Чемпіон-колега по нещастю. Що потрібно знати про Антверпен
Getty Images/Global Images Ukraine

Другим опонентом чемпіона України «Шахтаря» на груповій стадії Ліги чемпіонів-2023/24 стане краща команда Бельгії за підсумками минулого сезону «Антверпен». «Червоні», як і «гірники», у першому турі свій матч програли – «Барселоні» на виїзді із рахунком 0:5, а тому в дуелі з українцями намагатимуться довести, що здатні всерйоз боротися як мінімум за євровесну, якщо вже й не за прохід у плей-оф Ліги чемпіонів.

Чемпіон – так, гранд – аж ніяк ні

«Антверпен» є найстарішим професійним футбольним клубом Бельгії. Він був заснований у 1880-му, тобто 143 роки тому. Однак за такий значний період своєї історії «червоні» не розжилися великою кількістю завойованих титулів. Чемпіонство у сезоні-2022/23 стало для «Антверпена» лише п'ятим за весь час, і першим вже з далекого 1957 року.

Також у музеї «Антверпена» є згадки про чотири завойовані Кубки Бельгії та перемогу у Суперкубку країни, яка відбулася цього року. В іншому вболівальникам «червоних» залишається лише задовольнятися спогадами про ігри у 50-х роках минулого сторіччя проти «Реала» у Кубку європейських чемпіонів, вихід у фінал Кубка володарів кубків сезону-1992/93 (у півфіналі бельгійці за сумою двох матчів обіграли московський «спартак» - 0:1, 3:1, але у вирішальному поєдинку поступилися італійській «Пармі» - 1:3), та про 11 випадків, коли «Антверпен» у рідному чемпіонаті фінішував другим, так і не дотягнувшись до «золота».

Антверпен – Шахтар. Прогноз та анонс на матч Ліги чемпіонів

Читайте також:

Антверпен – Шахтар. Прогноз та анонс на матч Ліги чемпіонів

За кількістю чемпіонських титулів «Антверпен» у Бельгії поступається не лише двом визнаним місцевим грандам «Андерлехту» (34 перемоги у національному чемпіонаті) та «Брюгге» (18), але й «Юніону Сент-Жилуаз» (11), «Стандарду» (10), «Беєрсхоту» (7) та «Расінгу» з Брюсселя (6), який нині змінив назву на «Rhodienne-De Hoek», а всі свої чемпіонства здобув наприкінці XIX – на початку XX сторіччя.

Тому «Антверпен» аж ніяк не можна вважати грандом навіть за мірками бельгійського футболу, що й доводить історія виступів цієї команди в останні десятиліття. З кінця 90-х років минулого сторіччя і до середини минулого десятиліття «Антверпен» взагалі вважався фарм-клубом англійського «Манчестер Юнайтед». «Червоні дияволи» часто відправляли до бельгійської команди своїх вихованців – набиратися досвіду на правах оренди. Всього через таку «схему» пройшло близько двох десятків гравців, найбільш відомими з яких є Джонні Еванс, Філ Бардслі, Денні Хіггінботам та Фрейзер Кемпбелл.

Більше того, із сезону-2005/06 та до сезону-2017/18 «Антверпен» виступав у другому за силою дивізіоні бельгійського футболу, а за результатами розіграшу регулярної частини минулого чемпіонату виявився третім. Але в чемпіонському плей-оф «червоні» чудово проявили себе, й зрештою змогли набрати на одне очко більше, ніж «Генк» та «Юніон Сент-Жилуаз», завдяки чому не лише взяли «золото» ліги, а й пробилися до раунду плей-оф кваліфікації Ліги чемпіонів, де обіграли грецький АЕК (1:0, 2:1), завоювавши путівку до основної сітки найпрестижнішого клубного турніру континенту.

Головний тренер

Getty Images/Global Images Ukraine. Марк ван Боммель

Наставником «Антверпена» є 46-річний нідерландський фахівець Марк ван Боммель. «Червоних» відомий у минулому опорник ПСВ, «Барселони», «Баварії» та «Мілана» очолив у травні 2022 року, і у дебютному сезоні зумів сенсаційно привести до чемпіонського тріумфу.

До «Антверпена» ван Боммель встиг попрацювати із «Вольфсбургом» та ПСВ, але особливих успіхів з цими командами не досяг. Починав свій шлях на тренерській ниві Марк у 2014-му з посади асистента головного тренера збірної Нідерландів U-17. Потім був помічником коуча національної команди Саудівської Аравії та Австралії, причому в обох випадках його до себе в асистенти кликав Берт ван Марвейк.

Цікаво, що до Саудівської Аравії ван Боммель міг повернутися вже у статусі самостійної постаті, але для цього коучу довелося б пожертвувати Лігою чемпіонів. На початку вересня у ЗМІ повідомлялося, що «Аль-Шабаб» зробив спробу переманити з «Антверпена» до своїх лав успішну зв'язку з технічного директора Марка Овермарса та головного тренера Марка ван Боммеля. Подейкували, що саудити пропонували дуже гарні гроші обом, але нідерландці твердо вирішили продовжити роботу у «Антверпені».

Також влітку цього року в нідерландських ЗМІ спливла історія, що сталася із ван Боммелем у жовтні 2022-го. Тоді коуча «Антверпена» та його родину погрожував вбити фанат «червоних» Джамал Хабан, котрий вимагав від фахівця зробити з нього… професійного футболіста! У якийсь момент зловмисник вистежив машину ван Боммеля, попередньо встановивши на неї спеціальний відстежуючий пристрій, й тримав наставника «Антверпена» під прицілом пістолета, але Марку вдалося вирватися, хоча це й призвело до ДТП – автомобіль фахівця врізався у «Мерседес», що стояв неподалік.

Слідство встановило, що Хабан відправляв ван Боммелю повідомлення із погрозами. Текст одного з них також потрапив у пресу. «Послухай, Марку, від цього залежить життя твоєї родини, дозволь мені стати професійним гравцем. Не звертайтеся до поліції, ми вб'ємо вас та вашу родину. Ми знаємо, де ви живете», - писав зловмисник.

Відомо, що на суді адвокати ван Боммеля стверджували, що після інциденту їхній клієнт перебрався у готель та довгий час мав проблеми зі сном. Сторона звинувачення вимагала покарати Хабана, котрий стверджував, що йому 17 років, хоча насправді виявилося 25, грошовим штрафом в 1,2 тисячі євро, компенсацією моральної шкоди у 5 тисяч євро, а також засудити до ув'язнення терміном на п'ять років.

Склад та тактика

Нинішній «Антверпен» – досить молода команда, якщо говорити про середній вік футболістів (24,1 роки). Принаймні, у поточному розіграші основної сітки Ліги чемпіонів «червоні» перебувають у топ-3 наймолодших команд, слідом за «Зальцбургом» (21,5) та «Бенфікою» (24).

Влітку цього року «Антверпен» здійснив підписання 16-річного на той момент франко-нігерійського центрфорварда «Ам'єна» Джорджа Іленіхена. Ця угода стала не тільки інвестицією на перспективу для «червоних», але ще й виявилася найдорожчим трансфером в історії клубу – 6 мільйонів євро. Крім Іленіхена, у складі першої команди «Антверпена» значаться ще п'ятеро гравців, які не досягли 20-річного вікового рубежу. Один із них – 18-річний Артур Вермерен вже оцінюється фахівцями Transfermarkt у 17 мільйонів євро, і є найдорожчим футболістом у поточному складі «червоних». Цікаво, що за даними ЗМІ, на найближчих матчах «Антверпена» у Лізі чемпіонів проти «Шахтаря» та «Порту» мають намір бути присутніми скаути «Манчестер Юнайтед», метою яких буде саме Вермерен.

Getty Images/Global Images Ukraine

Надто досвідчені гравці у розпорядженні ван Боммеля також є. Насамперед мова про 34-річного капітана команди Тобі Алдервейрелда, котрий раніше встиг пограти за «Аякс», «Атлетіко», «Саутгемптон» та «Тоттенхем», а влітку минулого року за 4 мільйони євро перебрався у стан «червоних» з катарського «Аль-Духаїля», а також про його ровесника Річі Де Лата – вихованця академії «Антверпена», який пограв у Англії за «Манчестер Юнайтед», «Лестер», «Астон Віллу» та низку інших колективів. Щоправда, Де Лат наразі має проблеми з коліном, і проти «Шахтаря» не зіграє.

Також у складі найближчого суперника «Шахтаря» варто виділяти 29-річного нідерландського центрфорварда Вінсента Янссена. Він перейшов у стан «червоних» влітку минулого року з мексиканського «Монтеррею» й обійшовся скарбниці клубу у 5,5 мільйонів євро. Проте минулого сезону Янссен дуже допоміг «Антверпену» у боротьбі за чемпіонство, наколотивши 18 м'ячів у ворота суперників в 36 поєдинках національного чемпіонату. У новому сезоні на рахунку Вінсента вже 5 голів у 9 матчах.

Наводячи короткий підсумок за складом, варто згадати і ще один кумедний для нас, але, напевно, неприємний для «Антверпена» випадок. Через помилку при подачі заявки «червоні» не зможуть як мінімум на груповій стадії Ліги чемпіонів розраховувати на 24-річного лівого фулбека Сема Вайнса, котрий представляє США. Цю втрату не можна називати визначальною чи надмірно суттєвою, проте певну глибину складу ван Боммелю легіонер однозначно створював.

Щодо тактики, то тут «Антверпен» за ван Боммеля максимально прогнозований. Команда із високою ймовірністю зіграє проти «Шахтаря», використовуючи номінальну тактичну схему 4-2-3-1. Два опорники дозволяють нідерландському фахівцю розраховувати на кращий відбір м'яча у центрі поля та нейтралізацію атакувальних потуг суперника в цій зоні, але з іншого боку в поєдинку проти «Барселони» на цих позиціях зіграли молоді Мандела Кейта та Артур Вермерен, і це обернулося повним фіаско для бельгійців.

Результати цього сезону

Сезон-2023/24 для «Антверпена» поки що не можна називати успішним. Чинний чемпіон Бельгії має низку суттєвих проблем і, скоріше, є колегою «Шахтаря» по нещастю, аніж явним претендентом на ще одне «золото» національного чемпіонату.

Зокрема, на даний момент «червоні» провели 9 матчів у бельгійській лізі, в яких здобули 3 перемоги при 5 нічиїх та 1 поразці. Це дозволяє «Антверпену» займати проміжне п'яте місце, з відставанням від провідних «Гента» та «Юніона Сент-Жилуаз» на п'ять пунктів. Втім, формат розіграшу тамтешнього чемпіонату достатньо своєрідний, і на першому етапі вкрай важливо просто потрапити до верхньої «шістки», хоча й очок, по можливості, варто набрати побільше.

У Лізі чемпіонів «Антверпен» дебютував із нищівної поразки від «Барселони» на виїзді – 0:5. В Іспанії бельгійці спромоглися завдати по воротах опонента лише 2 удари, з яких 1 прийшовся у площину. У відповідь каталонці завдали 21 удар (9 – у площину).

Крім того, до матчу проти «Шахтаря» «Антверпен» підходить ще з однією серйозною проблемою – команда ван Боммеля не забиває вже в чотирьох останніх поєдинках. Після «посухи» у Барселоні «червоні» тричі скатали по 0:0 в національному чемпіонаті – проти «Моленбека», «Гента» та «Мехелена».

Втім, у «Шахтаря» вистачає власних проблем, а тому протистояння обіцяє бути не лише гарячим, а й драматичним…

Кризис в Шахтере: старую команду разрушили, кто же построит новую

Читайте також: Криза в Шахтарі: стару команду зруйнували, хто ж збудує нову

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
McLay
Якби що писати.