Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 03 жовтня 2023, 13:32
4597
0

По тонкому льоду. Едмар вже майже рік, як в.о. коуча Металіста 1925

Олексій Сливченко – про ситуацію навколо позиції головного тренера у харківській команді…

| Оновлено 03 жовтня 2023, 13:32
4597
0
По тонкому льоду. Едмар вже майже рік, як в.о. коуча Металіста 1925
ФК Металіст 1925. Едмар

Після початку повномасштабної фази російсько-української війни дуже багато іноземців, навіть з-поміж тих, хто встиг отримати повноцінне українське громадянство, поспішили залишити територію нашої країни, прагнучи опинитися у набагато більш спокійних регіонах земної кулі. Тим дивовижнішим виявилося повернення в Україну екс-хавбека «Таврії», «Металіста», «Дніпра», «Металіста 1925» та національної команди країни Едмара, котрий із професійним футболом в статусі гравця де-факто попрощався ще навесні 2018-го, після чого відбув у США, де недовгий час побавився виступами на аматорському рівні.

Трохи більше року тому, 23 вересня 2022-го, «Металіст 1925» оголосив про те, що Едмар повернувся до України заради можливості стати одним із тренерів юнацької команди харківського клубу. Ця новина справді виявилася вкрай несподіваною, оскільки раніше українець бразильського походження заявляв про бажання розпочати тренерську кар'єру у США, а також про прагнення допомагати талановитим українським молодим гравцям вийти на бразильський трансферний ринок.

«Останні чотири роки я жив у Флориді і тільки нещодавно повернувся до Бразилії. Володію нерухомістю й в Україні. Зараз я перебуваю у Сан-Паулу. Разом із Клейтоном Шав'єром ми відкрили агентство у Бразилії. В планах також зайнятися тренерською діяльністю у США. Але я поки що не можу розпочати, бо не отримав робочої американської візи. Як один із напрямків нашої діяльності ми бачимо запрошення когось із українських гравців до чемпіонату Бразилії. Це буде дуже цікавий досвід для молодих хлопців та дівчат. Таку можливість ми теж розглядаємо», – розповідав Едмар у січні 2022 року.

Після початку повномасштабної війни з росією більшість планів довелося відкласти «у довгу шухляду», в тому числі й Едмару. Про більш просунуту співпрацю з точки зору агентського бізнесу з українськими футбольними клубами у першій половині минулого року не могло бути й мови, а ось у вересні екс-хавбек збірної України, так і не реалізувавши своє прагнення стати футбольним тренером в США, опинився у Харкові.

Але ще більш несподіваний перебіг події із перебуванням Едмара в Харкові отримали у жовтні минулого року, коли з посади головного тренера «Металіста 1925» пішов Валерій Кривенцов. Тоді виконавчий директор «жовто-синіх» Андрій Недєлін охарактеризував ситуацію як «банальну до свавілля», при цьому остаточно заплутавши всіх фразою про те, що відхід Кривенцова – це «не відставка і не звільнення». Так і хотілося уточнити – а що ж тоді?

Вже наступного дня після розставання із Кривенцовим «Металіст 1925» оголосив про те, що виконувати обов'язки головного тренера першої команди буде Едмар, асистентом котрого стане Олег Голодюк. Фактично харківська команда була довірена малодосвідченим фахівцям, але тим все ж таки вдалося виконати завдання мінімум і зберегти для «Металіста 1925» прописку у елітарному українському дивізіоні. «Жовто-сині» завдяки нічиїй проти «Динамо» у матчі заключного туру сезону-2022/23 фінішували на 12-му рядку, завдяки чому уникли необхідності грати стикові поєдинки із амбіційними представниками Першої ліги.

Влітку Едмар розраховував на суттєве підсилення складу, але 30 серпня, вже після початку змагального процесу у сезоні-2023/24, зі стану «Металіста 1925» надійшла чергова сенсаційна звістка. На цей раз зі знаком «мінус». Інвестори клубу, пославшись на складну економічну ситуацію, спричинену збитками від війни, заявили про припинення фінансування, через що кілька днів «Металіст 1925» фактично був у підвішеному стані й навіть перебував під загрозою повного зникнення.

Однак ситуація вирішилася благополучно, і «Металісту 1925» вдалося знайти нового інвестора, який, як здається станом на зараз, навіть має амбіції побудувати у Харкові справді якісний, сильний та ефективний спортивний проект. Очевидно, що Едмар все ще зберігає надії у співпраці із екс-партнером по команді Клейтоном Шав'єром залучити до лав «Металіста 1925» перспективних та недорогих бразильських легіонерів, які змогли б допомогти «жовто-синім» значно покращити результати, а згодом – принести клубу фінансовий прибуток.

Та й після зміни інвестора «Металіст 1925» поки що не програв жодного поєдинку в УПЛ. Стартові дві поразки змінилися серією із п'яти матчів без програшів (3 перемоги, 2 нічиї), причому повноцінні три очки харків'яни набрали проти повпреда України в єврокубках «Зорі», а одну з нічиїх «скатали» проти «Руху», який нещодавно відібрав перемогу у поєдинку УПЛ в чинного чемпіона «Шахтаря».

Здавалося б, ситуація цілком сприятлива для того, аби Едмар нарешті позбавився надокучливої ​​приставки «виконувач обов'язків», яка супроводжує його вже майже рік. Однак цього не відбувається, і на те є низка цілком об'єктивних пояснень.

На даний момент, виходячи із даних, які є в публічній площині (а в українському футболі це варто підкреслювати ледве не щоразу, коли мова заходить про хоч якусь значну інформацію про ту чи іншу персону), 43-річний Едмар банально не має ліцензії, яка б дозволяла йому бути повноцінним головним тренером команди УПЛ. Йдеться про ліцензію категорії PRO, що юридично дає право її володарю вважатись наставником першої команди елітарного дивізіону українського футболу.

Відомо, що ще у листопаді 2018 року Едмар завершив в Україні тренерські курси та отримав диплом категорії А, але після того етнічний бразилець в одному з інтерв'ю говорив про те, що взяв певну паузу щодо підвищення тренерської кваліфікації.

Подібна ситуація не є новою для українського футболу, оскільки минулого року із чимось подібним стикався Олександр Призетко у «Металісті», який де-факто був головним тренером команди, але таким на папері значився Олег Ратій, а ще раніше, наприклад, можна згадати, як «Минай» за допомогою Миколи Цимбала вирішував питання відсутності необхідної ліцензії у де-факто головного тренера команди Василя Кобіна.

Зараз Едмар, вочевидь, зацікавлений у продовженні перебування у тренерському ремеслі. В березні була інформація, що українець бразильського походження побував на стажуванні в «Арсеналі». До лондонського клубу в.о. коуча «Металіста 1925» покликав спортивний директор «канонірів» Еду Гаспар, котрий перебуває у теплих дружніх стосунках із Едмаром.

Instagram. Едмар і Еду Гаспар

«Мої враження від перебування в «Арсеналі» – максимально позитивні. У цьому клубі все працює на найвищому рівні. Коли заходиш на їхню базу, одразу бачиш, що кожен знає, що він має робити і для чого він це робить – усі працюють заради успіхів команди. Ці слова стосуються як звичайних працівників, так і, звісно, керівників клубу, таких як головний тренер Мікель Артета чи технічний директор Еду Гаспар. Він виконав величезну роботу для того, аби команда була там, де зараз є», – описував свої враження від стажування в «Арсеналі» Едмар.

Однак поки що можливості призначення Едмара повноцінним головним тренером «Металіста 1925» без застосування будь-яких хитрощів у керівництва цього клубу, очевидно, немає. Інше питання, що босів «жовто-синіх» саме такий формат співпраці може навіть влаштовувати набагато більше, оскільки при ньому Едмар теоретично може розраховувати на куди менш скромні умови за особистим контрактом, причому це стосується не лише фінансових аспектів, а й інших зобов'язань, які тренер з більшою кваліфікацією може для себе витребувати.

Ще один очевидний ризик для Едмара полягає у тому, що якщо новий інвестор клубу дійсно виявить зацікавленість в стрімкому розвитку команди та підкріпить це гарною економікою, то в якийсь момент топ-менеджмент «Металіста 1925» може просто ухвалити рішення поставити біля керма команди більш досвідченого та маститого наставника, котрий встиг заслужити як авторитет, так і визнання в УПЛ. Благо, безробітних фахівців із необхідною «корочкою» на вітчизняному ринку вистачає, і мало хто з них наразі затребуваний за кордоном.

Тому Едмар, можна сказати, ось вже практично рік ходить по тонкому льоду в «Металісті 1925», й поки складно навіть припустити, скільки ще везіння супроводжуватиме молодого фахівця, котрий досить довго визначався, ким же він більше хоче себе бачити у футболі після завершення кар'єри гравця – тренером чи агентом. Та й, відверто кажучи, не факт, що навіть ці 11 місяців у таборі «жовто-синіх» остаточно допомогли Едмару наблизитися до вирішення свого особистого кар'єрного ребусу…

Оцініть матеріал
(16)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Відбулися перші півфінальні матчі Ліги чемпіонів 23/24. Хто вийде у фінал?
Футбол | 02 травня 2024, 01:30 0
Відбулися перші півфінальні матчі Ліги чемпіонів 23/24. Хто вийде у фінал?

«Баварія» та «Реал» зіграли внічию (2:2), «Боруссія Д» мінімально обіграла «ПСЖ» (1:0)

Мілевський розповів, чи спілкуються вони з Алієвим
Футбол | 01 травня 2024, 15:24 2
Мілевський розповів, чи спілкуються вони з Алієвим

Колишні гравці «Динамо» ще не помирилися

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.