Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 02 жовтня 2023, 15:22
14103
0

Спад Свьонтек, чергове фіаско українок, перспективи Якубенка, фінал Колб

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 02 жовтня 2023, 15:22
14103
0
Спад Свьонтек, чергове фіаско українок, перспективи Якубенка, фінал Колб
Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Завершився останній тенісний тиждень у вересні. Найкращі тенісистки планети розіграли трофеї на турнірах WTA 500 у Токіо та WTA 250 у Нінбо, а чоловіки стартували у Пекіні та Астані. Щоправда, змагання АТР ще не завершилися, відомі лише чвертьфіналісти та півфіналісти змагань відповідно. Українки вкотре продемонстрували слабкий рівень гри, але наші молоді тенісисти змогли злегка порадувати. Про все по порядку...

WTA 500 Токіо

Центральний турнір тижня завершився відверто жахливо. Переможницею стала представниця країни-терориста Вероніка Кудерметова, українки вилетіли на перших стадіях, а друга ракетка світу Іга Свьонтек показала слабкий рівень тенісу.

На змаганнях у столиці Японії в одиночному розряді взяли участь дві українські тенісистки: Ангеліна Калініна та Марта Костюк.

Ангеліна в 1-му раунді без проблем обіграла перспективну американку Ешлін Крюгер, яка нещодавно здобула перший трофей у кар'єрі в Осаці. Далі Калініна вийшла на 5-ту сіяну Каролін Гарсію і без особливих шансів їй програла. Так, не розгром (4:6, 3:6), але хід зустрічі повністю контролювала француженка.


Getty Images/Global Images Ukraine. Ангеліна Калініна

Марта у 1/16 фіналу не зуміла дотиснути Дар'ю Касаткіну. Українка взяла перший сет, у другому тричі вела з брейком, але після 3:3 програла 3 гейми поспіль і дозволила Касаткіній зрівняти рахунок за партіями. У третьому сеті Костюк знову мала перевагу на старті, перемагала спочатку 2:1, а потім 3:2 з брейком, але в черговий раз віддала 3 гейми з рахунку 3:3.

Після завершення матчу Костюк не потиснула руку Касаткіній. Це стало окремою темою для обговорення, мовляв: «Касаткіна – друг України. Марта бажає успіху Рибакіній, а Дар'ї потиснути руку не може». Щодо ситуації з Рибакіною на US Open коментарів від Марти ми так і не дочекалися, але там мабуть діяв принцип «якщо програти, то найсильнішій, а тим більше, так розгромно», але щодо Касаткіної... Якщо Дар'я вийде з прапором України на корт – no problem, гадаю, руку простягне будь-яка українка. А так просто варто подякувати Касаткіній за її підтримку та адекватну позицію.


Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

До речі, Марта та Ангеліна, які провалили турнір у Токіо, непогано стартували на тисячнику в Пекіні. Як підуть справи далі – час покаже, а нам просто залишається вболівати за наших дівчат і вірити в те, що хоч одна з них потрапить до топ-10 рейтингу WTA.

Трофей здобула Вероніка Кудерметова, у фіналі обігравши Джессіку Пегулу.


Getty Images/Global Images Ukraine. Джессіка Пегула і Вероніка Кудерметова

На своєму шляху, а точніше у чвертьфіналі, «нейтральна» тенісистка обіграла Ігу Свьонтек. На результатах Іги, мабуть, варто зупинитись.

Іга не змогла захистити титул US Open і віддала перший рядок WTA Аріні Соболенко. Теніс рятувати треба, в Ігу віриться, але поки що полька слабка, як би сумно це не звучало. Можливо, просто міні-спад, а можливо і пік пройшов... Другий варіант жахає, але все ж таки це навряд чи. Потрібно дивитися за фактом: Іга слабо зіграла зі 148-ою ракеткою світу Маї Хонтамою, а потім вперше за 5 очних матчів програла Кудерметовій.

Японку Свьонтек обіграла у двох сетах. У першій партії Іга програвала 1:4 із двома брейками, але взяла сет 7:5. У 2-й віддала стартовий гейм на подачі, але відразу повернулася в гру і закрила японку 6:4, хоча з рахунку 5:1 на подачі програла 4 гейми. Із Кудерметовою Іга дзеркально обмінялася сетами (2:6, 6:2), а в третій партії не змогла жодного разу взяти подачу Вероніки і в результаті поступилася 4:6, дозволивши суперниці зробити брейк у 3-му геймі.


Getty Images/Global Images Ukraine. Іга Свьонтек

Турнір у Токіо був шансом для Іги скоротити відставання від Соболенко в гонці за 1-шу сходинку, а при успішному виступі на тисячнику в Пекіні взагалі її відібрати, але поки якось так...

Окремо варто відзначити виступи Надії Кіченок у парному розряді. Українка разом із Мію Като дійшла до півфіналу, де поступилася тандему Ері Ходзумі / Макото Ніномія. За останні 11 матчів після US Open Надія виграла 9 ігор у парному розряді. Кіченок уже встигла пройти у 2-й раунд тисячника в Пекіні, вибивши сьомих сіяних Сюко Аояму та Єну Сібахару разом із Монікою Нікулеску.

WTA 250 Нінбо

На турнірі в Нінбо виступили 2 українки: Катерина Володько та Катерина Байндл.

Володько пройшла стартовий раунд кваліфікації, але у фіналі відбору програла Анні-Лєні Фрідзам.

Байндл у 1/16 фіналу обіграла Юе Юань, але вже у 2-му раунді поступилася Люції Бронцетті у двох партіях з рахунком 3:6, 3:6. Наразі Катерина виступає на тисячнику в Пекіні, де успішно пройшла кваліфікацію, здолавши Ребеку Масарову та Яніну Вікмаєр. На старті основи українка зустрінеться з 10-ою ракеткою світу Каролін Гарсією.

Переможницею змагань стала Онс Жабер. Для 7-ї ракетки світу це п'ятий трофей у кар'єрі та 2-й у сезоні. Цікаво, що представниця Тунісу вперше виграла титул на хардовому покритті.

ATP 500 Пекін / АТР 250 Астана

Ці змагання ще не закінчене. У Казахстані поки що відомі півфіналісти, а у Китаї визначено чвертьфіналістів. Нічого цікавого поки що там не сталося, хіба що впевнений хід Карлітоса на 500-тисячнику. Там іспанець уже встиг обіграти Янніка Ханфманна та Лоренцо Музетті, причому італійця розгромив 6:2, 6:2. Далі Рууд, а у півфіналі можливе суперпротистояння із Сіннером.

По-хорошому, від Карлоса потрібен трофей, бо лідерство Новака Джоковича у рейтингу АТР не надто приваблює.


Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

Ще дивує слабкість Хольгера Руне після Вімблдона. Данець з кінця липня виграв лише 1 матч із 8. В Астані він обіграв на старті Фелікса Оже-Альяссіма, у якого теж справи йдуть не дуже, а у чвертьфіналі поступився міні-Федереру Григору Димитрову у двох сетах. Але ще більше дивує той факт, що Хольгер досі 4-та ракетка світу. Що ж стало з чоловічим тенісом, крім Алькараса та Сіннера навіть вболівати нема за кого...

Азіатські ігри

З 24 по 30 вересня в китайському місті Ханчжоу проходив тенісний турнір на Азіатських іграх 2022 року. Ці змагання були заплановані ще на минулий рік, проте були перенесені через пандемію COVID-19.

Одиночний розряд. Жінки

Чжень Ціньвень виграла у фіналі у Чжу Лінь з рахунком 6:2, 6:4 і стала шостою китайською тенісисткою, яка перемогла в одиночному розряді на Азіаді, зокрема п'ятою поспіль.

  • 1. Чжень Ціньвень (Китай)
  • 2. Чжу Лінь (Китай)
  • 3. Харука Кадзі (Японія)
  • 3. Александра Еала (Філіппіни)


Getty Images/Global Images Ukraine

Одиночний розряд. Чоловіки

Переможцем змагань став Чжан Чжичжень. Чжан – третій китайський гравець, який став чемпіоном у чоловічому одиночному розряді. До нього це вдавалося лише Пані Біну у 1990 та 1994 роках.

  • 1. Чжан Чжичжень (Китай)
  • 2. Йосуке Ватанукі (Японія)
  • 3. Хон Сон Чхан (Південна Корея)
  • 3. Хумаюн Султанов (Узбекистан)

Парний розряд. Жінки

Золото здобули сестри Чжан. Хаоцин та Латіша, які представляють Китайський Тайбей, виступили разом на третій Азіаді поспіль: у 2014 році тенісистки здобули бронзові нагороди, а у 2018 році – срібні.

  • 1. Чжань Хаоцин / Чжань Латіша (Китайський Тайбей)
  • 2. Лі Ясюань / Лян Еньшуо (Китайський Тайбей)
  • 3. Пек Та Ен / Чон По Ен (Південна Корея)
  • 3. Алділа Сутджіаді / Джаніс Тджен (Індонезія)

Парний розряд. Чоловіки

Вперше в історії Азіатських ігор золото у чоловічому парному розряді вдалося виграти дуету з Китайського Тайбею – Сюй Юйсеу / Джейсон Жун. Раніше представники цієї збірної не могли дійти навіть до фіналу.

1. Сюй Юйсеу / Джейсон Жун (Китайський Тайбей)
2. Сакетх Мінені / Рамкумар Раманатхан (Індія)
3. Хон Сон Чхан / Квон Сун Ву (Південна Корея)
3. Пруч'я Ісаро / Максимус Джонс (Таїланд)

Змішаний парний розряд

Переможцем став індійський тандем Рутуджа Бхосале / Рохан Бопанна. За останні шість розіграшів медалей у міксті на Азіатських іграх п'ять разів у фіналі грали тенісисти з Індії, і цьогорічна перемога стала вже третьою для представників Індії.

  • 1. Рутуджа Бхосале / Рохан Бопанна (Індія)
  • 2. Лян Еньшуо / Хуан Цзунхао (Китайський Тайбей)
  • 3. Чжань Хаоцин / Сюй Юйсеу (Китайський Тайбей)
  • 3. Александра Еала / Френсіс Алькантара (Філіппіни)

Олексій Крутих

Після супервиступу за збірну України Олексій Крутих поки що не зовсім увійшов до ритму челенджерів. Українець не зміг пробитися до основної сітки турніру у Бразі, у фіналі відбору програвши Хав'єру Барранкано.

Цього тижня Олексій виступає на челенджері у Лісабоні. У 1-му раунді кваліфікації він розгромив місцевого тенісиста, а у фіналі зіграє проти екс-85-ї ракетки Карлоса Табернера.

Фінал для сестер Колб

Сестри Колб потихеньку жахають (сподіваюся, не згладжу і не дуже голосне словосполучення) турніри серії ITF. Починаючи з вересня Надія та Марина тричі зіграли у фіналі змагань, здобули 1 трофей, а також в активі українок 1 півфінал на 60-тисячнику.

Цього тижня сестри поступилися у матчі за трофей на ITF W25 в Сантарені американському тандему Далайна Х'юїтт / Медісон Сінг. Українки мали шанси на успіх, проте програли на супер-тай-брейку з рахунком 10:12.

Ще приємнішим є той факт, що сестри, які є уродженками Криму, мають виключно проукраїнську позицію. Вболіватимемо за Марину та Надію на подальших змаганнях.

Перспективи Якубенка

1-й номер України серед юніорів Володимир Якубенко цього тижня вперше виграв матч на турнірі серії ITF. На 15-тисячнику у Форбасі українець отримав квоту, яка видається ITF для юніорів.

У 1/16 фіналу змагань 18-річний Якубенко сенсаційно обіграв першого сіяного тенісиста Макс-Ханса Реберга, а потім вийшов і до чвертьфіналу, вигравши у Даніеля Де Йонге.

У цих двох поєдинках Володимир був очевидним аутсайдером. Але пробитися до півфіналу не вдалося. Вже йдучи фаворитом зустрічі проти Тома Генча, українець поступився німцеві на трьох тай-брейках.

Непоганий виступ Котляр

Єлизавета Котляр, нарівні з Алісою Барановською, вважається однією з найперспективніших тенісисток України з юніорок. У Аліси, щоправда, вже є 1 трофей на рівні ITF, але й Котляр на 2 роки молодша.

Цього тижня Єлизавета пройшла до чвертьфіналу 15-тисячника в Монастірі, де поступилася Джині Фейстель. Полька зрештою дійшла до фіналу.

Котляр боролася за свій 2-й півфінал у професійній кар'єрі. У 2023 році українка вперше зіграла на стадії 1/4 фіналу.

Парний фінал Ваншельбойма

Український тенісист Ерік Ваншельбойм дійшов до фіналу парного розряду на турнірі ITF M25 у Пазарджику (Болгарія). У матчі за трофей українець разом із напарником Максом Хаукесом із Нідерландів не змогли взяти жодного гейму у австрійців Сандро Коппа та Ніла Оберляйтнера.

Ерік Ваншельбойм вп'яте цього року зіграв у фіналі турніру ITF у парі і вперше не зміг виграти титул. Загалом для українського тенісиста це був 19-й парний фінал на турнірах ITF, у якому він виборював дев'ятий трофей.

Місакі Дої завершила кар'єру

Цей тенісний тиждень не був багатим на події поза кортом, та й завершення кар'єри від Місакі Дої безпосередньо пов'язане з ігровим майданчиком для тенісу.

32-річна японка оголосила про свій відхід із професійного тенісу через проблеми зі спиною, які загострилися за 2023 рік.

28 вересня Місакі Дої зіграла матч другого раунду на турнірі WTA 500 у Токіо, програвши четвертій сіяній Марії Саккарі з Греції (3:6, 1:6). Це був її останній поєдинок.

Дої анонсувала відхід з тенісу ще місяць тому. Місакі за свою кар'єру виграла 3 титули WTA, один у одиночному та ще два – у парному розряді. Загальна сума призових за кар'єру – $3,946,733.


Getty Images/Global Images Ukraine. Місакі Дої

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Став відомий перший клуб, який вийшов із Першої ліги в УПЛ 2024/25
Футбол | 27 квітня 2024, 15:59 1
Став відомий перший клуб, який вийшов із Першої ліги в УПЛ 2024/25

Карпати повертаються до елітного дивізіону України!

Надаль у Мадриді вперше після повернення обіграв топового тенісиста
Теніс | 27 квітня 2024, 19:31 1
Надаль у Мадриді вперше після повернення обіграв топового тенісиста

Рафаель взяв реванш у Алекса де Мінаура у 1/32 фіналу Мастерса у столиці Іспанії

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.