Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга націй
| Оновлено 22 вересня 2023, 05:27
906
0

П'ЯТЕНКО: «Мета збірної – вийти у Лігу А. Стратегічне завдання – Євро-2025»

22 вересня жіноча збірна України зіграє проти Сербії у Лізі націй

| Оновлено 22 вересня 2023, 05:27
906
0
П'ЯТЕНКО: «Мета збірної – вийти у Лігу А. Стратегічне завдання – Євро-2025»
УАФ

Жіноча збірна України декілька днів перебуває в Польщі, де готується до участі в перших двох поєдинках групового турніру дебютного розіграшу Ліги націй.

Синьо-жовті у групі В3 змагатимуться з командами Польщі, Сербії та Греції. Поєдинок 1-го туру Україна – Сербія відбудеться в п'ятницю, 22 вересня, в польському містечку Старогард-Гданський на міському стадіоні імені Казімежа Дейни, початок – о 16:00 за київським часом. Матч 2-го туру Польща – Україна пройде 26 вересня о 19:00 на міськкому стадіоні у Гдині.

В.о. головного тренера національної жіночої збірної України Володимир Пятенко розповів про виклики для синьо-жовтих у Лізі націй, нову ігрову філософію та перспективи розвитку жіночого футболу в Україні загалом.

– Що відчуваєте перед стартом дебютного розіграшу Ліги націй?

– Відчуваю велику відповідальність! Для мене велика честь бути на чолі збірної! Хоч я і не так довго працюю в жіночому футболі, але мріяв спробувати себе в національній команді. Жіночий футбол розвивається, стає все більш конкурентним та цікавим. Про це свідчать навіть події на чемпіонаті світу 2023 року в Австралії та Новій Зеландії. Він просто зараз демонструє, що в жіночому футболу зростають швидкості, рівень тактичної і технічної підготовки, і буквально кожна команда може створити сенсацію та обіграти фаворита.

– З початком цього сезону ви також очолили харківський «Житлобуд-1». Це означає, що ви поєднуватимете тренерські обов'язки у клубі та національній команді?

– Так, поєднуватиму. Керівництво «Житлобуду-1» погодилося на те, щоб я ще працював і в збірній. Звісно, це додаткове навантаження, але, насамперед, це питання престижу для тренера й команди.

– Розкажіть про ваш тренерський штаб у збірній.

– Залишаються представники тренерського штабу й персоналу, які були в збірній ще до мого призначення. Це люди, що перебувають на своїх місцях і є професіоналами своєї справи. Єдине кадрове оновлення – Талят Шейхаметов, який буде моїм асистентом у збірній. Він працював помічником у молодіжній команді під керівництвом Олександра Головка і в юнацьких збірних України.

– В який футбол має грати національна жіноча команда під керівництвом Володимира Пятенка?

– Завжди кажу, що потрібно грати у збалансований футбол. Ми не збираємося лише оборонятися чи атакувати. Сучасний футбол демонструє, що немає суто атакувальних або захисних моделей, навіть серед топ-команд. Усі грають, виходячи зі своїх сил і підлаштовуючись під суперників. Тож ми будемо намагатися грати надійно в обороні й агресивно в атаці.

Хочеться прищепити жіночій збірній сучасний футбол з акцентом на швидку гру вперед. Мова не про довгі передачі, а щоб за кожної нагоди дівчата намагалися зіграти вперед. Захищатися сьогодні вміють абсолютно всі. Щоб розкрити оборону будь-якої команди, потрібно швидше грати в атаку. Так можна застати зненацька суперників навіть найвищого рівня.

– Як ви оцінюєте поточний кадровий потенціал національної жіночої команди?

– Наразі збірна переживає зміну поколінь. Звичайно, хотілося 6 мати в команді кілька копій Апанащенко трохи молодшого віку. Хоча в 37 Дарія залишається лідером команди, вона до цих пір грає на високому рівні. Але відчувається певна вікова прірва між досвідченими футболістками та молодими і талановитими гравцями, які ще не повністю розкрили свій потенціал і мають взяти на себе лідерські якості в збірній.

– 22 вересня відбудеться перший матч команди у прем'єрному розіграші Ліги націй. Як ви ставитеся до того, що з'являються міжнародні змагання такого ґатунку в жіночому футболі? І які перспективи мають синьо-жовті у прийдешньому циклі?

– Ліга націй – це дуже актуальний формат міжнародних змагань для збірних на сьогоднішній день. Раніше були контрольні ігри та товариські турніри, але в цій системі збірні мають на порядок вищу мотивацію. Адже з Ліги націй команда може вийти на чемпіонат Європи. Подібний турнір дуже важко переоцінити. Маємо хороший підбір суперників у групі. У тій же збірній Польщі грають футболістки, що виступають на провідних ролях в чемпіонаті Німеччини. Але ми готові дати їм бій. Все буде визначатися тим, хто краще підійде функціонально, тактично та психологічно до кожної гри.

– Наскільки вирішальним може бути той фактор, що через повномасштабне російське військове вторгнення українська команда вже півтора року змушена грати всі міжнародні матчі на виїзді?

– Звичайно, це має свій вплив. Розуміємо, що в Польщі перебуває чимало наших співгромадян, які точно прийдуть та підтримають дівчат у важливих матчах. Але грати вдома перед рідними трибунами – це все ж особлива атмосфера, яка 6 надала додаткових сил та мотивації команді. До того ж треба й рахуватися з логістикою та переїздами.

Що стосується завдань, то ставимо перед дівчатами ціль – вийти до Ліги А. Стратегічне ж завдання для нашої команди – пробитися на Євро-2025 у Швейцарії.

– На вашу думку, в якому стані наразі перебуває жіночий футбол в Україні? Чи бачите ви перспективи для його розвитку, попри низку перепон, зокрема війну, через що УАФ та ВАЖФ довелося минулого року призупиняти змагання, і це вплинуло на футболісток з точки зору функціональної підготовки та психологічного стану?

– Дійсно, спочатку коронавірус, а згодом і повномасштабне російське військове вторгнення створили такі проблеми для українського жіночого футболу, що деякі команди, на жаль, просто перестали існувати.

Але ось зараз розпочався новий чемпіонат сезону 2023/24. Неозброєним оком видно, що всі учасники змагань додали в якості гри. Чимало клубів повертають гравчинь, які ще минулого року були змушені через війну виїхати з країни. Це призвело до загострення конкуренції та підвищення рівня чемпіонату. До того, ж деякі клуби створили у своїй структурі й дівочі команди. Це тішить і буде виключно плюсом для наших збірних команд.

Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.