Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 20 вересня 2023, 12:23
7450
38

Провал. За гамбурзьким рахунком

Валерій Василенко – про стартовий поєдинок «Шахтаря» у групі Ліги чемпіонів

| Оновлено 20 вересня 2023, 12:23
7450
38
Провал. За гамбурзьким рахунком
Getty Images/Global Images Ukraine

Здається мені, джентльмени, що то була комедія. Навіщо такий собі Міроші в основі на лівому фланзі захисту? Чому так довго не замінювали Сікана? Чому не знайшлося місця на полі найкращим гравцям «Шахтаря» на старті УПЛ – Криськіву і Бондаренку? У що взагалі намагався грати ван Леувен?

Подібних «чому» після фінального свистка матчу «Шахтар» – «Порту», зіграного в Гамбурзі, у мене назбиралося не менше десятка. Чесно кажучи, подумав, що на мої каверзні та їдкі шпильки проллє світло головний тренер «Шахтаря» на післяматчевій прес-конференції, але після того, як послухав ван Леувена, питань стало ще більше.

Крім того, лише утвердився в думці, що нинішній головний тренер «гірників» у плані емоцій, драйву, харизми поступається своєму попереднику. Причому поступається не лише емоційною складовою. Йовічевіч при всій його безладності знаходив у собі сили і сміливість визнавати свої помилки і брати провину на себе. Ван Леувен подібними якостями похвалитися поки що не може.

Getty Images/Global Images Ukraine. Патрік ван Леувен

«Було прикро», «є різниця в якості» - ось, власне, і все, що міг вичавити з себе голландський тренер після дощенту програного матчу. Матчу, після якого всім нам однозначно слід сказати нашому чемпіону «дякую» за те, що не програли з більш разючою різницею в рахунку.

Я чудово розумію, чому було в літнє міжсезоння проведено рокірування на тренерському містку «помаранчево-чорних». Я здогадуюсь, чим Йовічевіч не догодив Ахметову. І чим президента «гірників» підкупив колишній головний тренер «Зорі».

В особі екс-керівника своєї академії «Шахтар» шукав сталості, шукав системності, класу, зрештою. Усього цього у тренерському досьє Йовічевіча справді не було.

Однак, отримавши бажану класику в особі ван Леувена, «Шахтар» геть-чисто втратив те, що давав команді хорватський тренер минулого сезону. Ігор заряджав, мотивував, налаштовував. У той час як Патрік – лише споглядач. Антична статуя, яку практично неможливо вивести з рівноваги. І яку ніхто не посадить, бо пам'ятник!

Напевно, це чудова якість для головного тренера. Але в конкретному випадку вона неповноцінна.

***

Тепер у цьому контексті кілька слів хотілося б сказати про останню за ліком трансферну кампанію чинного чемпіона України.

Getty Images/Global Images Ukraine

Якщо минулого сезону донецький клуб був явно захоплений зненацька (в принципі, всі наші клуби через відомі причини опинилися в екстремальних умовах), через що й робив ухил на кількість, купуючи, в першу чергу, українських футболістів, то ось зараз як охарактеризувати селекційний нахил «Шахтаря», я навіть не знаю.

Купувалися насамперед молоді, зелені, необстріляні гравці. Легіонери. Не говоритиму, що сумнівної якості. Скажу так: під перспективу. Причому не найближчу.

Але в підсумку вийшло так, що багато з цих пташенят, що не оперилися, змушені затикати дірки в стартовому складі. І якщо на рівні УПЛ подібні експерименти проходять якщо і не на ура, то цілком безболісно через показову неміч опонентів, то ось на першому ж серйозному супернику «Шахтар», використовуючи ті самі експерименти, обпікся.

І в даному випадку не можу не запитати: а що, влітку не було видно проблем у центрі захисту, на лівому фланзі оборони, у центрі нападу? Я сам відповім: та було, звичайно ж, адже в клубі на відповідних позиціях сидять люди, які знають свою справу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Але чому тоді як рятівна соломина в центр захисту купується престарілий центрбек, пріоритетом якого начебто був чемпіонат Індонезії? Чому не викупили контракт Михайличенка? Що, Азаров краще чи, пробач Господи, Міроші? Чому так і не знайшли якісного форварда? Та хай хоча б Русина?

Навряд чи хтось із клубу мені виразно зможе відповісти на ці запитання. З іншого боку, я сміливо можу судити про якість новобранців за формою танзанійського (!) ноунейма, який, виявляється, за профілем і не захисник, а атакуючий півзахисник. Мені здається, цей Новатус Дісмас стане таким собі узагальнюючим ім'ям. Громовідводом. Ритуальною жертвою «Шахтаря», принесеною футбольним богам, казна чому.

Вибачте, але на мій суб'єктивний погляд, нинішній «Шахтар» із «правильним» тренером поки що виглядає набагато прозаїчніше, дрібніше і менш цікаво, ніж «Шахтар» каденції «неправильного» Йовічевича.

Від того «Шахтаря» я мав повне право чекати не лише каверзи, а й подвигу. А від цього «Шахтаря» я за визначенням чекаю лише на констатацію.

Getty Images/Global Images Ukraine

Констатую: «Шахтар» боротиметься із «Антверпеном» за третє місце у групі. В кращому випадку.

Зараз донецька команда не настільки «малохольна», щоб вимагати від неї неможливого.

Хоча й можливого від неї зараз вимагати складно.

Оцініть матеріал
(60)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 38
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
😼
Мені не так шкода Шахтар, як ті команди з УПЛ, які залишилися без своїх тренерів у самий відповідальний момент, я маю на увазі Дніпро1, коли вони були своєму піку своєї форми та Зорю, яку спідкала така ж доля перед головним дійством - евросезон 
Шахтар позбавив надії не тільки себе, а і інші наші клуби, переманивши тренерів, які дуже гарно проявляли себе у тих командах, в якіх працювали і мали гарні результати. 
Тут можна згадати прислів'я:
"І сам не гам, і другому не дам".
Gargantua
ван Левен прекрасно себя проявил в Заре как системный квалифицированный тренер. Но... важна не только квалификация вообще, а и ее применение в конкретных условиях.
Йовичевич получил игроков, которых в системе Шахтера готовили под определенную модель игры, с коротким пасом, длительным владением. Это игра, которую ставил Луческу опираясь на бразильцев и под которую готовили молодежь иностранные тренеры. Можно назвать это испанским футболом, или спартаковским для тех кто постарше. Йовичевич взял ядро из игроков, которые многие годы играли вместе и дал им возможность играть в свой футбол. Бондаренко - Судаков - Крыськив - Мудрик это старая связка из молодежки. К ним хорошо вписался Зубков, как выходец из той же системы.
а ван Левен хоть и возглавлял академию, но лично он приверженец голландско-немецкого силового вертикального футбола, назовем его динамовским. Он и по отношению к футболистам скорее похож на Лобановского: дисциплина и беспрекословное выполнение плана. На фоне панибратсва и шоуменства Йовичевича это все большой контраст.
И команду сейчас ломают через колено. Что скорее всего закончится скорой отставкой ван Левена. Футболисты уже наверняка ходят жалуются и Палкину и Ахметову, у кого есть доступ.
Gargantua
по Михайличенко это палкинский провал, за который он должен бы ответить.
похоже они пытались сбить цену, но Андерлехт прекрасно знал, что Михайличенко хорошо себя проявил и цену (2.5 млн) снижать не хотел. В конце сезона Михайличенко посадили на банку, демонстрируя Андерлехту, что могут обойтись без него. Андерлехт на уступки не шел. 
И Палкин решил наказать бельгийцев, отказавшись от выкупа Михайличенко и купив на его место Педриньо, Азарова а потом еще и взяв в аренду Мироши.
в результате бельгийцев наказли (от Загреба они получили меньше чем хотели) но наказали и себя.
Шахтер заплатил больше а получил меньше, проблема левого защитника в игровом плане не решена.
Владислав Антонов
Дивився матчі ЛЧ у мультифіді, навіть Антверпен та Црвена не допускали таких тупих помилок у захисті. І це я лише голи Порту бачив... Ліга Європи - максимум для цієї команди, а тут хоч би не завершити сезон з шістьма поразками.
McLay
Подякувати треба Порту, що явно не хотіли принижувати Україну.
coba777
Ні додати, ані відняти.
maxno
Невдалий старт шахтаря? Це ще добрий старт могли и 5 получить но коли в команді нема футболістів а балерини бігають по полю це то що хотів ахмед С заміною керманича яскравий балет а футбол це вже не ахмеда .
AK.228
Згоден на 99%
Тарас Михайлович
Мені шкода вас, фанати Шахтаря...і фанати Динамо, що через двох дураків з грошима страждають два великих клуби, а з ними і решта  команд України. Пообезкровлюють конкурентів, і самі ні на що не здатні, і чемпіонат опустили. Я вчора був радий поразці, бо макнули пикою в лайно Ахметова. Писи. я вболіваю за усі наші команди у єврокубках
Фанькин кот
Всё верно, Йовичевича напрасно уволили. И по Михайличенко грубейшая трансферная ошибка. Крыськива почему в стартовом составе не было? И Сикана неужто некем заменить? Это в атаке. А защитники вообще грусть-печаль.
Alexx
Да это никакой не провал  Если бы посое 30 й минуты порто продолжил играть было бы 6 минимум .Это реальный уровень .отскочили 
FunnyCat_____
дефективный план на игру, зачем Мироши если есть Азаров, где Крыськив? 
Ван Луевен бессистемный тренер с какими то повадками холерика перед игрой -  и абсолютная противоположность во время нее, почему столько играл Сикан, и зачем убирать Келси? ну и многое многое другое.
Понравилось как 41 летний Пепе просто в дураках оставлял новых Мудрыков раз за разом отбирая у низ мяч как папа на пляже у ребенка !!!
ну ничего, РинатЛианидыч и СергейАнатолич не могу ошибаться и покупать не гениев, или назначать не лучшего тренера здесь и сейчас!!!
 а поэтому ждем вкусный футбол уже в следующем туре с Антверпеном, и просто наслаждение гурмана в матче с Барселоной
Summertime
Зато видны контуры программы  минимум.  Главное это матч с Рухом.  
Осечка может решить судьбу  чемпионства.    На КУ в Ровно точно будет на
поле гибридный состав.    Можно и слить.    Скажем прямо  наш кубок он
такой наш.    Мало кто и вспомнит  что КУ выигрывал 2 раза Черноморец и
по разу Ворскла и Таврия,  но оба  раза  с Пучковым.  Где он, кстати?  
   Потом Ворскла, Антверпен и Заря.   Вот и выбирай, что важней. 
Умереть неизвестным солдатом в Европе или  сконцентрироваться на УПЛ.   
А в ЛЧ - как получится.   Как, например,  США играли на ЧМ по
баскетболу.)
Ztpolissay
Чекаю на коментар Віті Леоненка який казав що з цією Барселоною можна грати.Ще раз повторюю Вітя непий більше бо погано закінчиш.
zelc006
Усіх на Токмак!
Виктор Попов
Страшно уявити, що буде з "Барселоною".
Микола Унгурян
"
Саша Нагришко
Ну суки,надоели. И плевать,что в такое тяжёлое время-спорт,просто отдушина. Скурвилась шахта,по другому и не скажу. Победа в ЧУ? А нахера?  Один хер в ЛЧ не попадете,с учётом украинского рейтинга. Ахметов все,сдулся?
Xvalenok03
Шеф!!!!!
Все пропало. Клиента снимают. Гипс уезжает.
CheMP
Василенко вообще не должен даже смотреть в сторону Шахты,а тем более делать хоть какую-то мало-мальскую аналитику - слишком заангажированная фигура,судя по публикациям на спортуа ИМХО