Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Ліга чемпіонів
| Оновлено 19 вересня 2023, 16:57
6616
13

Непереможні дракони для Шахтаря. Що являє собою нинішній Порту

Команда, яку у суперниках хотів бачити капітан «гірників» Тарас Степаненко

| Оновлено 19 вересня 2023, 16:57
6616
13
Непереможні дракони для Шахтаря. Що являє собою нинішній Порту
Getty Images/Global Images Ukraine. Капітан Порту Пепе

Перший матч на груповій стадії Ліги чемпіонів-2023/24 чемпіон України «Шахтар» проведе проти досить добре знайомої йому та більшості вітчизняних уболівальників команди – португальського «Порту». Цей колектив, який має прізвисько «дракони», у суперниках для «гірників» ще перед початком жеребкування групового раунду хотів побачити капітан українців Тарас Степаненко. Тоді досвідчений хавбек мотивував свій вибір тим, що «з португальськими командами завжди виходить грати непогано».

Насправді, «Порту» – це ще той «міцний горішок» для «Шахтаря», і в рамках цього матеріалу йтиметься виключно про це, аби напередодні зустрічі з «драконами» українські вболівальники чітко розуміли, проти кого доведеться грати «гірникам».

Шлях у ЛЧ-2023/24

Опустимо історичні та інші довідкові нюанси, які можна в один клік відшукати у Вікіпедії, й одразу перейдемо до того, яким чином «Порту» відібрався до числа учасників поточного розіграшу Ліги чемпіонів.

За підсумками минулого сезону в португальській Прімейрі «дракони» фінішували на другому місці. Стати чемпіоном «Порту» завадила нинішня команда екс-голкіпера «Шахтаря» Анатолія Трубіна – «Бенфіка». «Орли» обійшли «драконів» на 2 очки, проте другого місця, із урахуванням високої позиції португальської асоціації в таблиці коефіцієнтів УЄФА, останнім вистачило для того, щоб здобути пряму путівку до групового турніру Ліги чемпіонів. Власне, як і «Шахтар», «Порту» був позбавлений необхідності додатково пробиватися в основну сітку найпрестижнішого клубного турніру через кваліфікацію, і лише у вересні розпочинає свою європейську кампанію.

Цікаво й те, що, починаючи із сезону-2017/18, «Порту» в своєму національному чемпіонаті через рік стає чемпіоном, а потім неодмінно фінішує другим. У 2018, 2020 та 2022 роках «дракони» вигравали у себе на батьківщині «золото», натомість у 2019-му, 2021-му та 2023-му опинялися зі «сріблом». Очевидно, що в поточному сезоні для «Порту», ​​якщо збережеться вказана вище традиція, настає черга для чергового домашнього чемпіонства.

Євросезон-2022/23

В минулому сезоні «Порту» також стартував із групової стадії Ліги чемпіонів, але у статусі кращої команди Португалії. «Дракони» потрапили в, як мінімум на перший погляд, дуже непросту, але все-таки досить рівну за іменами учасників групу з іспанським «Атлетіко», німецьким «Баєром» та бельгійським «Брюгге».

Фаворитами квартету у букмекерів справедливо вважалися іспанці та німці, але насправді все вийшло зовсім не так. «Порту» виграв чотири поєдинки із шести, причому зробив це поспіль і після двох поразок на старті, що встигли як слід збентежити фанатів команди. «Дракони» спершу поступилися на виїзді «Атлетіко» (1:2), потім на своєму полі пережили справжню ганьбу у матчі з «Брюгге» (0:4), проте після цього зуміли зібратися та здобули 12 очок, послідовно обігравши «Баєр» (2:0 – вдома, 3:0 – на виїзді), «Брюгге» (4:0 – реванш!) та «Атлетіко» (2:1 – теж реванш!).

Чотирьох перемог поспіль вистачило «Порту», аби сенсаційно фінішувати на першому місці у групі. Другим тоді виявився «Брюгге», третім – «Баєр», а «Атлетіко» безславно завершив єврокампанію-2022/23 на останньому місці і усього з 5 очками в активі…

У 1/8 фіналу «драконам» в суперники дістався «Інтер», який фінішував другим у квартеті з «Баварією», «Барселоною» та «Вікторією» Пльзень. Долю двоматчової дуелі з майбутнім фіналістом турніру вирішив один гол, автором якого в міланському протистоянні команд став бельгієць Ромелу Лукаку, котрий нині є гравцем «Роми» – 0:1, 0:0.

Тренер та базова тактика

Головним тренером «Порту» є 48-річний Сержіу Консейсау. Вболівальникам зі стажем він відомий ще з часів гравецької кар'єри, коли виступав за «Порту», «Лаціо», «Парму» та «Інтер». З римлянами ставав чемпіоном Італії, вигравав Кубок володарів кубків та Суперкубок УЄФА. Кар'єру футболіста Консейсау завершив у 2009 році в грецькому ПАОКу, після чого з ходу став функціонером, отримавши посаду спортивного директора клубу із Салонік.

Getty Images/Global Images Ukraine. Cержіу Консейсау

Однак надовго в менеджерському кріслі Консейсау не засидівся. Вже влітку 2010 року його запросив до себе у «Стандард» в асистенти нині вже покійний італієць Домінік Д'онофріо. У Бельгії Сержіу відпрацював сезон, а потім повернувся на батьківщину, де на початку 2012-го розпочав самостійну кар'єру, ставши біля керма скромного «Ольяненсе». З цього, власне, і почався шлях до вершини, адже поки що Консейсау, можна сказати, від клубу до клубу лише прогресує – «Коїмбра», «Брага», «Віторія» Гімарайнш, «Нант», «Порту».

Очолити «Порту» Консейсау було запропоновано на початку липня 2017 року, і з того часу цей фахівець працює із «драконами», яких вже тричі привів до титулу чемпіона Португалії, двічі завоював Кубок країни та ще двічі піднімав над головою разом зі своїми підопічними національний Суперкубок.

Персона Консейсау повністю влаштовує керівництво клубу, яке вже кілька разів продовжувало із фахівцем співпрацю, адже з самого початку трудовий договір був розрахований лише на два роки. Нинішній контракт Сержіу з «драконами» дійсний до завершення сезону-2023/24.

Консейсау є дуже емоційним наставником, що різко відрізняється від манери поведінки нинішнього коуча «Шахтаря» Патріка ван Леувена. Уважні вболівальники, напевно, ще пам'ятають епізод з минулого розіграшу Ліги чемпіонів, коли головний тренер «Порту» після вильоту від «Інтера» у 1/8 фіналу відмовився потиснути руку своєму опоненту Сімоне Індзагі.

Але загалом в Консейсау, вочевидь, є амбіції якнайкраще показати себе в «Порту» і одного разу перебратися працювати на топ-рівень, як це вдавалося раніше його співвітчизникам Жозе Моуріньо, Андре Віллаш-Боашу, Паулу Фонсеці та іншим. Проявилося це прагнення нинішнього керманича «Порту», ​​зокрема, влітку цього року, коли предметний інтерес до співпраці з Консейсау виявив «Аль-Хіляль». Саудівський клуб був готовий виплатити неустойку «Порту» у розмірі 18 мільйонів євро за дострокове розірвання контракту з тренером, а самому Сержіу платити по 20 мільйонів євро на рік протягом 3-4 сезонів, на які був би розрахований трудовий договір. Але Консейсау від такого варіанту відмовився та вирішив залишитися в «Порту».

Щодо тактичних уподобань Консейсау, то тут коуч «Порту» також здатен здивувати. «Дракони» при ньому активно награють як класичні 4-4-2, так і більш різнопланові 4-2-3-1, що часом трансформуються в гостро атакувальні 4-3-3. Загалом «Порту», ​​як і «Шахтар», у Лізі чемпіонів та у національному чемпіонаті – це часом дві різні команди. У минулому розіграші єврокубка «дракони» діяли в основному на контратаках, володіючи м'ячем у середньому по 48% часу (в гостьовому матчі з «Баєром», який приніс перемогу португальців з рахунком 3:0, команда Консейсау мала показник володіння у 36%), а також приділяючи велику увагу довгим передачам.

За лонгболами у перерахунку на 90 хвилин в ЛЧ-2022/23 «Порту» опинився на четвертому місці із показником 44,42 (точність – 59%). Більш прямолінійно воліли діяти тільки «Рейнджерс» (48,63), «Інтер» (46,18) та «Брюгге» (45,95). Для порівняння «Шахтар» за Йовічевіча в ЛЧ-2022/23 використовував довгі передачі значно рідше – 39,72 у середньому на 90 хвилин.

Кадрові зміни у міжсезоння

У літнє трансферне вікно «Порту» як зазвичай досить активно попрацював на ринку. Насамперед, варто відзначити ключову кадрову втрату «драконів» – за 60 мільйонів євро в «Аль-Наср» був проданий вінгер збірної Португалії (15 матчів, 3 голи) Отавіо. Окрім нього, «Порту» зумів отримати гроші ще тільки від відходу 24-річного центрбека Діогу Лейте, котрий був проданий до берлінського «Уніона» за 7,5 мільйонів євро, попередньо провівши за німців сезон на правах оренди.

До суттєвих втрат також варто віднести відхід у катарський «Аль-Садд» на правах вільного агента ключового опорника «Порту» останніх років колумбійця Матеуса Урібе. 32-річний футболіст отримав вкрай вигідну пропозицію з Близького Сходу, відмовлятися від якої не наважився.

Варто відзначити також відхід з «Порту» 23-річного правого фулбека Родріго Консейсау – одного з синів головного тренера команди. Цей захисник на правах вільного агента пішов до швейцарського «Цюриха», проте «дракони» зовсім без синів Сержіу не залишилися. 1 вересня «Порту» оголосив про оренду в «Аякса» 20-річного правого вінгера Франсішку Консейсау, котрий раніше вже виступав за «драконів», а влітку минулого року за 5 мільйонів євро був проданий амстердамцям.

Що ж до ключових трансферних підписань «Порту» влітку-2023, то ними стали 22-річний лівий іспанський вінгер Іван Хайме з «Фамалікана» (куплений за 10 мільйонів євро), 21-річний іспанський центрхав Ніко Гонсалес з «Барселони» (8,4 мільйонів євро), 22-річний аргентинський опорник Алан Варела з «Бока Хуніорс» (8 мільйонів євро) та 25-річний іспанський центрфорвард Фран Наварро з «Жил Вісенте» (7 мільйонів євро).

Три головні зірки нинішнього складу

На Transfermarkt сумарна вартість першої команди «Порту» складає 282,5 мільйони євро («Шахтаря» - 106,6 мільйонів євро). В Сержіу Консейсау вистачає дуже якісних за європейськими мірками виконавців під рукою, але трьома головними зірками нинішнього складу, вочевидь, є:

Пепе

Вік: 26 років
Громадянство: Бразилія
Амплуа: лівий вінгер

Лівий вінгер Пепе (не плутати з 40-річним центрбеком Пепе, котрий є екс-гравцем «Реала», а нині капітаном «драконів» й повернувся до клубу у січні 2019 року) виступає за «Порту» з літа 2021 року. Він був придбаний у «Греміо» за 15 мільйонів євро, хоча раніше бразильська преса сватала Пепе до низки європейських грандів, проте достатнього рівня зацікавленості у трансфері вони так і не виявили.

На рахунку Пепе 103 матчі за «Порту», ​​в яких він відзначився 11 голами та 16 результативними передачами. Статистика не найвидатніша, проте саме цей лівий вінгер був одним із кращих асистентів команди минулого сезону. Щоправда, у першому матчі нинішньої Ліги чемпіонів проти «Шахтеря» Пепе «драконам» не допоможе через дискваліфікацію.

Мехді Таремі

Вік: 31 рік
Громадянство: Іран
Амплуа: центрфорвард

Іранський нападник Мехді Таремі виступає за «Порту» із серпня 2020 року. Його придбали за 5 мільйонів євро з «Ріу Аве», і з того часу Таремі є ключовим голеадором «драконів». У трьох попередніх розіграшах португальської Прімейри Мехді забивав 16, 20 та 22 м'ячі, відповідно, а минулого сезону Ліги чемпіонів на його рахунку було 7 результативних дій (5 голів та 2 асисти) у 7 поєдинках.

Влітку Таремі у «Порту» активно торгував «Мілан». Повідомлялося, що клуби погодили трансфер за 15 мільйонів євро, але буквально в останній момент угода була скасована через надмірні, як визнали боси «россонері», вимоги іранського легіонера за умовами особистого контракту.

Діогу Кошта

Вік: 23 роки
Громадянство: Португалія
Амплуа: голкіпер

Getty Images/Global Images Ukraine. Діогу Кошта

23-річний вихованець академії «драконів» Діогу Кошта, мабуть, є головним діамантом нинішнього складу португальської команди. Цей страж воріт провів вже 115 офіційних матчів за «Порту», ​у яких пропустив 97 м'ячів, а в 48 випадках залишав свої ворота «сухими». 15 поєдинків Кошта має на своєму рахунку в основній сітці Ліги чемпіонів, у тому числі 8 матчів він провів у минулому сезоні цього єврокубку та пропустив 8 м'ячів, залишивши свої ворота у недоторканності в 4 матчах. Крім того, у ЛЧ-2022/23 воротар «Порту» встановив унікальне досягнення, ставши першим серед своїх колег за амплуа, кому вдалося в одному поєдинку відбити пенальті та віддати результативну передачу.

Влітку ЗМІ писали про інтерес до Діогу Кошти з боку «Манчестер Юнайтед», проте англійський клуб в результаті вирішив зупинити вибір на Андре Онана з «Інтера». Самого ж голкіпера, схоже, все влаштовує в «Порту», із яким у листопаді минулого року Діогу підписав новий 5-річний контракт.

Степаненко на замітку: Шахтар ще не перемагав Порту

Що б там не казав капітан «Шахтаря» Тарас Степаненко з приводу того, що «гірники» непогано грають проти португальців, проте конкретно проти «Порту» статистика особистих зустрічей для українців зовсім не позитивна.

Наразі «Шахтар» та «Порту» провели між собою 6 матчів, у яких 3 перемоги здобули «дракони», а ще 3 поєдинки завершилися внічию. У «гірників» немає жодної перемоги, хоча чотири із шести зустрічей проти португальського гранду «Шахтар» провів у рамках новітньої історії: два матчі були зіграні в групі ЛЧ-2011/12 та два – в групі ЛЧ-2014/15.

У першому випадку (сезон-2011/12) «гірники», маючи у складі таких гравців як Срна, Чигринський, Ракіцький, Фернандіньо, Мхітарян, Вілліан, Жадсон, Луїс Адріано, Алекс Тейшейра, Дуглас Коста, поступилися португальцям в обох матчах: 1:2 на виїзді та 0:2 вдома.

Через три роки команда Мірчі Луческу, у якій виділялися Пятов, Срна, Ракіцький, Степаненко, Тайсон, Дуглас Коста, Алекс Тейшейра, Луїс Адріано та Фред виявилася здатною лише двічі зіграти внічию проти опонента – 2:2 в Україні та 1:1 у Португалії.

Для повноти картини варто згадати найпершу зустріч команд, що відбулася у рамках розіграшу Кубка володарів кубків-1983/84. Тоді у чвертьфіналі «Шахтар» в першому матчі програв «Порту» із рахунком 2:3, а в поєдинку у відповідь зумів зіграти внічию 1:1, вилетівши з турніру.

Опитування

Голосів 184
Спрогнозуйте результат ⚽️ матчу 1-го туру 🏆 Ліги чемпіонів між командами Шахтар та Порту, який пройде 19 вересня о 22:00 у Гамбурзі

Велика перемога Шахтаря

7 голосів 3.8 %

Мінімальна перемога Шахтаря

20 голосів 10.87 %

Нічия

44 голоса 23.91 %

Мінімальна перемога Порту

38 голосів 20.65 %

Велика перемога Порту

75 голосів 40.76 %

В опитуваннях можуть брати участь тільки зареєстровані користувачі.
Будь-ласка, увійдіть або зареєструйтеся.
Оцініть матеріал
(20)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Кепа може несподівано залишитись в Реалі. Стали відомі причини
Футбол | 27 квітня 2024, 10:09 0
Кепа може несподівано залишитись в Реалі. Стали відомі причини

«Вершкові» готові розглянути повноцінний трансфер голкіпера

Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф
Футбол | 26 квітня 2024, 11:35 35
Баєру на замітку: вискочки ніколи не повторюють чемпіонський тріумф

Згадуємо несподіваних чемпіонів топ-5 у контексті їхнього наступного сезону

Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Віктор Коробка
Ясна річ - Порту набагато сильніше за Шахтар. Але це не повинно заважати вірити в свою команду і підтримувати їх навіть у нелегкий час.
Gargantua
в прошлом году Порту выглядел разобанным на старте но потом резко перевоплотились и всех начали обыгрывать.
команда скромная по именам, но очень волевая и тренерская.
Swed
Кубок обладателей кубков 1983/84. 
   Шахтёр - Порту   1:1, 2:3.
Igor@Kyiv
Шахту будь-яка команда з ЛЧ навіть з ЛЄ взує по самі вуха, бо це не команда, а посміховисько.
Zdolaemo
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Walle
Нинішній Порту на такому рівні, як і в останні роки, це більше про симуляції, провокації, затяжку часу та інше. Буде дуже важкий матч, особливо якщо португальці відкриють рахунок
Alexx
Здесь дело не в порту .Даже с бразильцами в составе шахтеру было бы нелегко .Проблема в слабом шахтере .Для них любой соперник порту интер манчестер или бавария это другой уровень 
nicksaf
Желаю, чтобы опять Порту-ЩД 7-1.
Александр Шевченко
За португальцев, против вредителей украинского футбола