Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 05 вересня 2023, 14:50
3728
2

Біг Ром для Роми: Лукаку отримає останній шанс у столиці Італії

Олексій Сливченко – про угоду, яка виглядає вимушеним кроком для обох сторін

| Оновлено 05 вересня 2023, 14:50
3728
2
Біг Ром для Роми: Лукаку отримає останній шанс у столиці Італії
Getty Images/Global Images Ukraine

31 серпня римська «Рома» офіційно відрапортувала про підписання 30-річного центрального нападника «Челсі» Ромелу Лукаку. Бельгієць, котрий у фанатському середовищі має прізвисько Біг Ром, перебрався до табору «жовто-червоних» на правах річної оренди, у договорі про яку немає зобов'язання чи опції на викуп форварда.

Ромелу Лукаку в Римі зустрічали практично як героя, або як мінімум у статусі рятівника. На організованій із цього приводу спеціальній презентації, яка відбулася прямо на «Стадіо Олімпіко», було близько п'яти тисяч уболівальників, і майже сорок тисяч фанатів «вовків» спостерігали за яскравою виставою через інтернет. Димові шашки, прапори, фанатські вигуки та скандування – все це дало зрозуміти, наскільки серйозні надії у «Ромі» покладають на співпрацю із Ромелу Лукаку. І загалом римський клуб легко зрозуміти: на рахунку бельгійського центрфорварда 98 матчів у Серії А, у яких він відзначився 57 забитими м'ячами та 18 результативними передачами. Усіх цих висот Лукаку зумів досягти у складі «Інтера», проте сезон-2022/23 змушує задуматися над тим, чи не залишилися найкращі роки Ромелу позаду, і чи не виходить Біг Ром на фініш своєї кар'єри, який логічніше було б зустріти десь на просторах Саудівської Аравії, а не у досить вимогливій щодо віддачі на полі італійській Серії А…

Інша річ, що трансфер Лукаку як мінімум зі сторони виглядав для «Роми» чимось на кшталт жесту розпачу – все через терміновість, із якою угода була організована, як це заведено говорити у таких випадках, буквально «на коліні». «Вовки» ще на початку червня залишилися без свого ключового центрального нападника Теммі Абрахама, котрий отримав травму хрестоподібної зв'язки коліна та орієнтовно вибув до кінця календарного року. Після цього у певний момент здалося, що «Рома» змирилася із долею – продиктованою, перш за все, економічними умовами, – і вирішила входити у новий сезон із форвардом, на рахунку якого в 31 поєдинку минулого чемпіонату не було жодного забитого м'яча – мова про Андреа Белотті, з котрим наприкінці червня римський клуб пролонгував трудову угоду до літа 2025-го.

Спортивному директору «Роми» Тьягу Пінту влітку довелося виходити на трансферний ринок із дуже обмеженими можливостями. 38-річний португальський функціонер сфокусував увагу на найбільш доступних варіантах підсилення команди, внаслідок чого «вовки» в якості вільних агентів підписали 24-річного центрбека Евана Ндіку з «Айнтрахта» та 25-річного центрхава Уссема Ауара з «Ліона», заплатили 1 мільйон євро за оренду у «Парі Сен-Жермен» центрального півзахисника Ренату Санчеша, і ще 2,5 мільйони євро витратили на викуп у парижан непотрібного їм 29-річного аргентинського опорника Леандро Паредеса.

При цьому, «Рома» закрила практично усі проблемні позиції, окрім однієї – центрфорварда. Сюди «вовки» на правах оренди «виписали» 28-річного іранця Сердара Азмуна з «Баєра», проте із самого початку цей трансфер виглядав скоріше тимчасовим рішенням, аніж реальним варіантом підсилення першої команди. Саме тому прихід Лукаку виглядає як щось дуже важливе – те, що зможе дозволити «Ромі» позбутися «косяків» літньої трансферної кампанії та спробувати відійти від статусу команди, яка має безплідну атаку, а тепер вже, зважаючи на усе, ще й далеко не бездоганну оборону (у стартових трьох турах Серії А-2023/24 «вовки» забили 4 м'ячі, але пропустили 6, набравши лише одне очко, і раптово опинившись у підвалі турнірної таблиці).

Getty Images/Global Images Ukraine

Примітно, що навіть непогана трансферна кампанія з точки зору вихідних угод, на якій «Рома» заробила 74,5 мільйони євро (найбільшим виявився продаж бразильського центрбека Рожера Ібаньєса в «Аль-Ахлі» за 30 мільйонів євро), не дозволила римському клубу почувати себе вільно на ринку під час вибору нового форварда. Можливо, це сталося тому, що позиція центрального нападника є однією із небагатьох, де для підписання топ-гравця все ще потрібні реальні гроші, бо вихопити якісного кандидата на правах вільного агента є ще тією проблемою.

Навіть для того, щоб оформити оренду Лукаку, «Ромі» довелося розбити копилку і розщедритися на 5,8 мільйонів євро, які в якості відступних за угоду отримав «Челсі». Також «жовто-червоні» зобов'язалися забезпечити Ромелу зарплату у 7,5 мільйонів євро, а це також чимало для нинішньої економіки клубу. Але самі по собі ці цифри показують, що замахнутися на щось більше «Рома» влітку-2023 просто не могла – дозволити собі ще один трансфер рівня Теммі Абрахама, за якого влітку 2021-го «вовки» віддали «Челсі» 41 мільйон євро, виявилося для Тьягу Пінту нездійсненним завданням.

У той же час платна оренда Лукаку виглядає досить дивною інвестицією. Наразі важко сказати однозначно, якого Ромелу ми побачимо у сезоні-2023/24 в таборі «Роми». В «Інтері» у бельгійця дійсно було кілька чудових відрізків, коли Біг Ром виглядав беззаперечним футболістом топ-калібру, але минулого сезону проблеми зі здоров'ям спершу завадили Лукаку як слід проявити себе на чемпіонаті світу у Катарі, а потім – і допомогти «Інтеру» претендувати на щось більше, аніж підсумкове третє місце у турнірній таблиці.

Getty Images/Global Images Ukraine

По суті, Лукаку повернувся на найвищий рівень гри і, що навіть важливіше, результативності лише ближче до закінчення сезону-2022/23. У семи заключних поєдинках «Інтера» минулого чемпіонату Італії Біг Ром записав на свій рахунок 7 забитих м'ячів та 4 асисти, причому не йшов із поля у цих матчах без результативних дій. Усього ж Лукаку в 25 іграх минулого сезону в рамках Серії А провів на полі 1664 хвилини та відзначився 10 голами, а також 6 асистами. Для багатьох сучасних нападників в італійському чемпіонаті це було б величезним досягненням, але все ж таки від Лукаку чекали більшого (як мінімум, пам'ятали його 24 голи у сезоні-2020/21 та 23 – у сезоні-2019/20)…

Важливо, що у «Ромі» Лукаку, схоже, отримає те, чого так гостро постійно потребує протягом своєї кар'єри – статус головного героя, двигуна атак команди, а не одного із численних її гвинтиків. Крім того, Ромелу необхідне тверде плече, за допомогою якого можна було б грати на повну силу, адже у останні роки Лукаку виблискував виключно тоді, коли від нього не вимагалося самотужки прикривати увесь фронт атаки. І в Римі бельгієць отримає в компаньйони 29-річного Пауло Дібалу, котрий грає з глибини та вміє виконувати колосальний обсяг роботи на полі, що здатне піти тільки на користь команді, якщо поруч із аргентинцем виявиться хтось на зразок Лукаку.

Теоретично Лукаку та Дібала здатні сформувати ледве не найкращу пару форвардів у Серії А-2023/24, але це лише на папері. Та й спершу головному тренеру «вовків» Жозе Моуріньо належить як слід попрацювати, аби бельгієць та аргентинець взагалі знайшли взаєморозуміння, а також над тим, як вписати обох у командний баланс, який у «Роми» на старті сезону поки що навіть не проглядається.

Getty Images/Global Images Ukraine

Говорячи об'єктивно, перехід Лукаку в «Рому» виглядає такою собі авантюрою для обох сторін. Римський клуб намагається заткнути дірку, що утворилася у центрі нападу, виконавцем, який колись демонстрував топовий рівень гри та результативності, а сам Біг Ром постарається використати шанс у стані «вовків», щоб довести – його ще рано списувати з рахунків. Зрештою, не варто забувати, що влітку Лукаку дуже хотів перебратися до «Ювентуса», через що в «Інтері» категорично відмовилися розглядати можливість повноцінного викупу бельгійця у «Челсі». Коли ж у Ромелу зірвалися обидва ці варіанти, то він у буквальному розумінні опинився біля розбитого корита – з перспективою від'їзду до Саудівської Аравії, яка бельгійця абсолютно не вражала. І коли на горизонті з'явилася «Рома», Лукаку схопився за цю можливість обома руками. Ось тільки цей шанс може в кінцевому підсумку обернутися для кар'єри 30-річного бельгійця як відродженням, так і початком пікірування у безодню…

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Мілевський розповів, чи спілкуються вони з Алієвим
Футбол | 01 травня 2024, 15:24 2
Мілевський розповів, чи спілкуються вони з Алієвим

Колишні гравці «Динамо» ще не помирилися

ВІДЕО. Українець відзначився безглуздим автоголом у Лізі чемпіонів КОНКАКАФ
Футбол | 02 травня 2024, 05:45 1
ВІДЕО. Українець відзначився безглуздим автоголом у Лізі чемпіонів КОНКАКАФ

Євген Чеберко вийшов у стартовому складі Коламбус Крю на матч-відповідь з Монтерреєм

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Владислав Рейский
Главное что б не стал как Адриа́но Ле́йте Рибе́йро 2.О.
Лютый Кандибобер
Лукаку не ром, он африканец