Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 15 вересня 2023, 19:02
1809
0

«Вражений українцями». У нас гостював легендарний коментатор НХЛ

Ґорд Міллер відвідав Ірпінь, Бучу, гостював у парламенті і відкрив Кубок України з хокею

| Оновлено 15 вересня 2023, 19:02
1809
0
«Вражений українцями». У нас гостював легендарний коментатор НХЛ
ФХУ. Ґорд Миллер в Буче

11 вересня в Україну завітав з кількаденним візитом Ґорд Міллер, канадський спортивний коментатор, нагороджений Міжнародною федерацією хокею премією Пола Лоїка за внесок у розвиток міжнародного хокею.

З початком повномасштабної війни пан Міллер підтримує нашу державу. Саме завдяки його сприянню наприкінці 2022-го – на початку 2023-го років студентська збірна України здійснила перше після проголошення Незалежності України хокейне Турне Канадою, де провела за повних аншлагів чотири матчі з університетськими командами. Зібрані під час «Hockey Can’t Stop Tour» кошти були спрямовані на підтримку українського хокею в час війни.

Перший день розпочався із виконання одного із бажань пана Міллера по приїзду в Україну – відвідати Бучу, Гостомель та Ірпінь, щоб побачити наслідки перебування російської армії в Україні. «Це неможливо навіть уявити, що пережили ці люди, – бере слово Ґорд Міллер після побаченого, – Коли дивишся на це по телевізору, то важко зрозуміти, що це правда. Зараз я можу доторкнутись до отворів від осколків». Серед побаченого – спалені та знищені цивільні машини. На одній залишений номер телефону, в іншій видно частину спаленої іграшки…

Дорогою Гостомелем до наступної локації ми зустріли пані Катерину, яка запросила відвідати Будинок культури, де відбувається виставка місцевих художників. Жінка розповідає, що її житло було знищене ще на навесні 2022-го, але відновити його поки що змоги немає, тому допомагає іншим, хто також проживає надскладні часи в громаді: «Ніхто не може залишатись із цим сам на сам». На згадку й подяку за візит пані Катерина подарувала Ґорду Міллеру гільзу, на якій вирізьблена назва її рідного міста.

Проте найболючішою частиною всієї дороги, зізнається пан Міллер, став візит до меморіалу на місці масового поховання: сотні людей, імен та прізвищ, хтось народжений ще у 20-х роках минулого сторіччя, хтось у цих роках, проте вже цього. «Світ повинен знати про все, що відбулось тут. Українці продовжують розповідати історію, яку ми маємо почути. Це більше ніж просто історія, це їхні життя. З цієї поїздки я виніс дуже важливий урок: рішучість та згуртовність українців захищати та відбудовувати своє», – каже Ґорд.

Час рухатися далі. Наступною зупинкою цього дня став телеканал «Ми – Україна», де в канадця було перше інтервʼю. Поговорили про НХЛ, допуск росіян та білорусів до міжнародних змагань, а також про реалії та перспективи хокею в Україні. За словами пана Міллера, росіяни та білоруси надовго втратити свій шанс на міжнародні хокейні змагання, а українцям варто дізнатися про хокей більше: у нас є вправні гравці, українське коріння мають легенди НХЛ, хокеєм займається велика кількість дітей. Наш гість сподівається, що більше людей буде й біля екранів телевізорів й коли зʼявиться можливість, то і на льодових аренах.

Не обійшовся день й без урядових зустрічей: в Міністерстві закордонних справ на Ґорда Міллера чекали дипломати Ярослав Брисюк та Володимир Яценківський, а також радниця міністра закордонних справ Вікторія Рясна. Поговорили про необхідність підтримки й допомоги Україні в усіх сферах, зокрема у спорті, згадали успішний Тур Канадою студентської збірної, благодійний фонд «Українська хокейна мрія» та способи фандрейзингу на підтримку розвитку дитячого хокею в Україні.

В очікуванні зустрічі з юними хокеїстами у Ґорда Міллера з’явилася нагода познайомитися із новачком чемпіонату України – «Київ Кепіталз», канадець побажав удачі команді на Кубку України. Тоді як з вихованцями «Крижинки» пан Міллер поділився чотирма основними правилами, яких варто дотримуватися першочергово:

1. Завжди слухати свого тренера

2. Працювати наполегливо

3. Ставати кращими щодня

4. Розважатися та отримувати задоволення

Проте центральна подія всього візиту чекала на канадця вже наступного дня: перший заступник голови Верховної ради України Олександр Корнієнко вручив панові Міллеру Почесну грамоту українського парламенту за особистий вагомий внесок у розвиток українського хокею, зміцнення міжнародного авторитету України, активну діяльність щодо забезпечення надання дієвої допомоги Україні в умовах російської збройної агресії.

«Вдячні, що в ці непрості дні у нас є справжні друзі, серед яких світова хокейна спільнота, яка допомагає нашій країні. росія зірвала наші плани щодо розбудови льодових арен, але віримо, що в переможній Україні буде місце і хокею, і його розвитку», — наголосив перший віце-спікер.

А вже за добу після зустрічі в пана Міллера була можливість вперше відвідати матчі Кубка України з хокею, який стартував у Кременчуку на Полтавщинї. Разом з колишнім гравцем національної збірної України, військовослужбовцем Олексієм Лазаренком канадський коментатор зробив урочисте вкидання шайби на матчі-відкриття турніру, який носить ім’я члена Зали слави Міжнародної федерації хокею імені Анатолія Хорозова. «Впевнений, що найкращі гравці чемпіонату України можуть легко закріпитися в провідних європейських чемпіонатах. Вони показують дуже хороший рівень», – робить свій професійний висновок Ґорд Міллер після матчу.

«Вражений українцями, цим днем, а особливо дітьми, яких ми бачили на арені чи зустрічали на вулицях. Вони навчилися жити, сміятися, ходити до школи чи на тренування попри все», – підсумовує поїздку пан Міллер.

Оцініть матеріал
(10)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Довбик – перший. Список бомбардирів Ла Ліги після хет-трику Левандовськи
Футбол | 30 квітня 2024, 07:44 0
Довбик – перший. Список бомбардирів Ла Ліги після хет-трику Левандовськи

Артем відзначився з пенальті у ворота Лас-Пальмаса за Жирону, забивши 19-й гол

Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар випереджає Динамо на 4 очки, Кривбас – третій
Футбол | 30 квітня 2024, 06:30 99
Турнірна таблиця УПЛ. Шахтар випереджає Динамо на 4 очки, Кривбас – третій

Команда Юрія Вернідуба входить до топ-3, значно відірвавшись від Дніпра-1

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.