Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 14 вересня 2023, 17:17
6404
10

Чорні коти як новий етап кар'єри. Що чекає на Русина у Сандерленді

Переїзд до Чемпіоншипу – досить сміливий крок з боку українського форварда

| Оновлено 14 вересня 2023, 17:17
6404
10
Чорні коти як новий етап кар'єри. Що чекає на Русина у Сандерленді
ФК Сандерленд. Назарій Русин

Здавалося б, у літнє трансферне вікно цей перехід так і не відбудеться. Назарію Русину почали активно пророкувати відхід із «Зорі», щойно стало зрозуміло, що тренерський пост луганської команди залишив Патрік ван Леувен. Нідерландський фахівець перебрався до «Шахтаря», і практично одразу ж ЗМІ почали сватати слідом за ним у стан «гірників» ще й Русина. Однак у чемпіона України з'явився серйозний конкурент – «Сандерленд», який кілька місяців вів наполегливі торги щодо українського легіонера, і зрештою 1 вересня оголосив про укладання угоди із «Зорею».

За неофіційною інформацією, «Сандерленд» заплатив за Русина 2,5 мільйони євро, що рівно в десять разів більше, аніж самі луганчани перевели рік тому до скарбниці київського «Динамо». З «чорними котами» (прізвисько нової команди Назарія) український форвард підписав чотирирічну трудову угоду, і тепер готується до того, щоб вже у найближчій перспективі стати зіркою для 49-тисячного «Стедіум оф Лайт».

Сім сезонів поза елітою

Футбольний клуб «Сандерленд» було засновано 144 роки тому – у 1879-му. З того часу «чорні коти» шість разів ставали чемпіонами Англії, але їхній крайній титул датований вже вельми далеким сезоном-1935/36.

Безпосередньо в рамках англійської Прем'єр-ліги, яка була заснована в 1992 році шляхом реорганізації Першого дивізіону Футбольної ліги, «Сандерленд» вперше зіграв у сезоні-1996/97, і не зміг утриматися в еліті, вирушивши назад до Чемпіоншипу. Через два роки «чорні коти» змогли повернутися, після чого пробули на топ-рівні вже значно більше – чотири сезони, доки знову не вилетіли.

Найбільш успішний відрізок у сучасній історії «Сандерленда» був зафіксований із сезону-2007/08 до сезону-2016/17. Саме тоді «чорні коти» стабільно виступали на рівні АПЛ, хоч і займали переважно місця у нижній частині турнірної таблиці. Проте абсолютно провальний сезон-2016/17, під час якого головним тренером «Сандерленда» був шотландець Девід Моєс, завершив міні-епоху для «чорних котів» у Прем'єр-лізі. Команда посіла останнє місце, й вилетіла до Чемпіоншипу, де вже наступного сезону виявилася беззаперечно найгіршою (24-те місце), і з ходу спікірувала ще нижче – вже до Ліги 1.

Після катастрофічного падіння від АПЛ до Ліги 1 мільярдер Елліс Шорт, за керівництва якого «Сандерленд» й пережив найкращу у сучасній історії смугу в рамках елітарного англійського дивізіону, вирішив продати клуб місцевому бізнесмену Стюарту Дональду, проте той не зміг швидко повернути «Сандерленд» на вершину, і вже у грудні 2020 року поступився контрольним пакетом акцій «чорних котів» французу Кіріллу Луї-Дрейфусу, який є сином екс-власника «Марселя» Робера Луї-Дрейфуса, котрий помер у 2009 році.

Станом на даний момент 25-річному Кіріллу Луї-Дрейфусу належать 64% акцій «Сандерленда», а решта 36% перебувають під контролем 42-річного уругвайського бізнесмена та сенатора Хуана Сарторі, котрий також є членом правління та одним із віце-президентів «Монако».

Незважаючи на молодість, амбітність та відсутність проблем із фінансами у власників, нинішній «Сандерленд» не можна назвати ключовим претендентом на підвищення у класі вже за підсумками сезону-2023/24. «Чорні коти» взагалі вже сім років перебувають поза елітою, причому чотири з них провели в рамках Ліги 1, а в минулому розіграші Чемпіоншипу фінішували на шостому місці, потрапивши у плей-оф, але поступившись там вже у півфіналі – «Лутону» (2:1, 0:2).

Знайома тактика та великий кредит довіри

У нинішньому «Сандерленді» наставником Назарія Русина буде 59-річний Тоні Моубрей. Його тренерська кар'єра починалася досить стрімко: у першому ж сезоні він привів шотландський «Хіберніан» до «бронзи» ​​у національному чемпіонаті та був названий кращим тренером року за версією журналістів. Незабаром Моубрей перебрався до «Вест Бромвіча», який за два сезони зумів повернути до Прем'єр-ліги, проте на топ-рівні затриматися «дроздам» не допоміг й пішов у відставку.

Піком кар'єри Моубрея став сезон-2009/10, коли його покликав до себе гранд шотландського футболу «Селтік», але там у Тоні справи зовсім не склалися, і його було звільнено ще за кілька місяців до завершення чемпіонату. Згодом тренував «Мідлсбро», «Ковентрі» та «Блекберн», поки влітку минулого року не був призначений наставником «Сандерленда», й ледве з ходу не виборов із «чорними котами» просування до АПЛ.

Моубрей воліє використовувати у «Сандерленді» стартову схему 4-2-3-1, яка чудово знайома Русину за періодом у «Зорі», коли її тренував Патрік ван Леувен. Незважаючи на те, що в луганській команді Назарію нерідко доводилося діяти в зоні лівого флангового нападника, у «Сандерленді», схоже, українця розглядають більше як центрфорварда.

Та й поки що Русин має великий кредит довіри з боку керівництва клубу. Зокрема, нещодавно спортивний директор «чорних котів» Крістьян Спікмен заявив, що в «Сандерленді» розуміють, що українцю знадобиться певний період на адаптацію до нової ліги та вимог, проте впевнені, що цей футболіст може зробити команду значно сильнішою.

«Ми все ще думаємо, що він на підйомі та перебуває на шляху до певного рівня. Русин досить пізно розкрився, але в той же час за останні 18-24 місяців він показав справді сильні результати. Звичайно, ми очікуємо, що він перейде сюди і після невеликої адаптації зможе вплинути на команду та стати для нас основним гравцем. Це те, що ми бачили в його іграх, і це те, що відчуваємо, що він може привнести», – сказав Спікмен.

Відсутність серйозних конкурентів

Відверто кажучи, можна зрозуміти, чому Русин захотів перебратися до «Сандерленда». І річ не тільки у можливості пограти в Англії та непогано заробити, а й у тому, що в стані «чорних котів» нині немає серйозної конкуренції на позиції центрфорварда.

Влітку «Сандерленд» залишив 27-річний шотландець Росс Стюарт, котрий був ключовою фігурою у нападі «чорних котів» в останні роки (зокрема, забив 26 м'ячів у 49 матчах Ліги 1 сезону-2021/22 та 10 – у 13 поєдинках Чемпіоншипу-2022/23). Його за 9,3 мільйонів євро підписав «Саутгемптон», і ці гроші допомогли «чорним котам» провести досить активну та, на перший погляд, перспективну трансферну кампанію у міжсезоння.

Фактично «Сандерленд» у літнє трансферне вікно підписав одразу чотирьох нових номінальних центрфорвардів. Крім Русина, йдеться про 18-річного іспанця Еліезера Маєнду (придбаний у «Сошо» за 800 тисяч євро), 20-річного португальця Луїша Семеду (придбаний у «Бенфіки» за 500 тисяч євро) та 20-річного англійця Мейсона Берстоу (орендований у «Челсі»).

На даний момент жоден з них не встиг зарекомендувати себе у статусі ключового гравця, і, мабуть, цю роль Моубрей відводить саме Русину, якщо той, звісно, ​​не розчарує англійського фахівця. У перших матчах сезону наставнику «Сандерленда» зовсім не від хорошого життя доводилося ставити на позицію центрального нападника не лише 20-річного Луїша Семеду, котрий поки що виглядає абсолютно неготовим грати на такому рівні, особливо в стартовому складі, а й номінальних вінгерів – Абдуллу Ба, Бредлі Дака та 17-річного Джоба Беллінгема.

Останній є рідним братом молодої зірки «Реала» та збірної Англії Джуда Беллінгема, і перебрався до «Сандерленда» влітку цього року із «Бірмінгема» за 1,75 мільйона євро, хоча вже зараз оціночна вартість цього футболіста дорівнює 5 мільйонам у загальноєвропейській валюті. Джоб Беллінгем разом із Назарієм Русиним є, мабуть, найперспективнішими кадровими придбаннями «Сандерленда» у міжсезоння, і на обох робиться серйозна ставка щодо виконання ключового завдання – виходу до Прем'єр-ліги.

Русин має все, щоб заграти у Сандерленді, але проблеми теж суттєві

Враховуючи об'єктивні чинники, що на даний момент склалися у «Сандерленді», Назарій Русин має усі шанси, аби дуже швидко виправдати очікування клубного керівництва та стати однією з найбільш важливих фігур для «чорних котів». Головний тренер Моубрей, схоже, задоволений приходом українця та всерйоз розраховує на нього вже найближчим часом. Серйозно підлаштовуватися під нову тактику та манеру гри у «Сандерленді» Русину також не доведеться, бо в «Зорі» він стикався зі схожими вимогами. Щоправда, «чорні коти» ще більш націлені на атаку та креатив (на даний момент «Сандерленд» є лідером сезону в Чемпіоншипі за обведеннями (203), а також займає другі місця за дотиками у штрафному (128) та виконаними кутовими (40), і це при тому, що за дотиками у штрафному майданчику Русин ще в «Зорі» був одним із кращих в УПЛ, виконавши в сезоні-2022/23 128 таких дій, що стало третім показником у лізі після Довбика та Буяльського).

Відсутність серйозних конкурентів також має зіграти виключно на руку Русину. При цьому, номінальні центрфорварди «Сандерленда» – це молоді та недосвідчені гравці, на тлі яких Назарій із його 87 матчами в рамках української Прем'єр-ліги та 9 поєдинками в єврокубках виглядає ледве не гросмейстером, проводячи аналогію із шахами.

Але й проблеми, із якими вже зіштовхнувся та які усвідомлює Русин, для нашого центрфорварда обіцяють бути дуже суттєвими. Ключова – погане знання мови, про що сам Назарій відверто розповів журналістам.

«У мене не ідеальна англійська мова. Скажу, навіть погана. Я вже маю її вчити. «Сандерленд» готовий надати мені перекладача в перший місяць, щоб мені було краще. У «Сандерленді» в молодіжній команді грає український футболіст Тімур Тутєров, він допоможе мені з адаптацією», – сказав екс-форвард «Зорі».

Той факт, що перекладача Русину буде виділено тільки в «перший місяць», багато про що говорить. Очевидно, у «Сандерленді» не даватимуть українцю надто багато часу на розгойдування. Там сподіваються на максимальний професіоналізм екс-форварда «Зорі», і очікують, що Назарій виявиться здатним показати себе з кращого боку не лише на полі, а й за його межами – у вивченні мови, встановленні адекватних контактів із партнерами по команді та інших «акліматизаційних» нюансах, причому якомога швидше.

Якщо уявити, що Русин, як і багато хто з наших легіонерів до нього, котрі вирушали за кордон, але так і не здобули там слави тільки через нездатність швидко й якісно освоїти мову (привіт Коноплянці та іншим «поліглотам»), не зуміє швидко опанувати англійську та влитися у новий колектив, то вже у січні «Сандерленд» напевно знову вийде на ринок і шукатиме нового футболіста на цю позицію. Що буде тоді із Русиним? Можливо, для нього все ще існуватиме опція возз'єднання із ван Леувеном у «Шахтарі», хоч далеко не факт. І краще б на такий «крайній випадок» Назарію не сподіватися від слова «зовсім». Зрештою, Чемпіоншип – далеко не АПЛ, і невже цей рівень виявиться абсолютно неприступним для одного із кращих гравців минулого сезону УПЛ?

Оцініть матеріал
(17)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 10
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Микола Захарченко
Давай Назік , докажи тим хто тебе списав що ти достойний грати і прогресувати , а там і збірна не за горами ...
Віталій Ткачук
Чемпіоншип в рази сильніший ніж УПЛ зараз. Але загалом все вірно, все буде залежати від того як швидко Назарій адаптується. Якщо заграє, то перейде в АПЛ, ні - додому.
Kolesnyk Andrey
Хотілось би... Але мало хто з наших в Англії заграв по справжньому. 
Владислав Рейский
Хотелось бы верить что будет все ок, но зная этого игрока не факт, лучше было бы в Бельгию на сезон-другой
Gargantua
большая удача для Назария.
перед этим он последовательно проиграл конкуренцию в Динамо, польской аренде и в Днепре. А потом аренда в Зарю, там ван Левен поставил его на фланг и человек расцвел.
в 25 лет, когда уже все списали. такое редко но бывает
Александр
Клуб в котором блистал Адам Джонсон и заканчивал карьеру Джермейн Дефо .Повезло Русину
Alex T
Если на него действительно рассчитывают и он будет играть и он перерос те приколы что были в Польше в аренде и в дк да язык выучит, то заиграть у него все шансы есть там, но много но)
potemkin78
скамейка, аренда
Swed
Такой большой и не знает английского.   Но есть люди,  которым это туго даётся вообще.  Как Швед.  Не повторил бы его путь.  В Шахтёр.)