Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 14 вересня 2023, 14:52
13454
60

Політ нормальний. Не падаємо

Валерій Василенко – про спарку «синьо-жовтих» з чемпіоном та віце-чемпіоном Європи

| Оновлено 14 вересня 2023, 14:52
13454
60
Політ нормальний. Не падаємо
Getty Images/Global Images Ukraine

Одне очко у двох матчах, і як підсумок – втрата стратегічної ініціативи у боротьбі за «пряме» місце у групі, що дає безпосереднє право виходу на Євро-2024. Одне очко із шести можливих. Мало, звісно ж. Але чи потрібно обманювати себе?

Хіба могло бути більше? Теоретично – так. Але практично...

Ми зіграли неймовірну за інтенсивністю спарку – проти віце-чемпіона Європи, а потім проти самого чемпіона континенту. Ворогу не забажаєш такий досвід.

І Англія, і Італія на даний момент об'єктивно сильніші за збірну України. Сильніші помітно, відчутно. Може, не на порядок, не на прірву, але сильніші. Причому як у суто командному «профайлі», так і в індивідуальному. Особливо індивідуальному.

Такій команді, як наша, тобто пересічній, якщо чесно, набирати очки проти таких команд, як дві ці, тобто топові, можна лише за рахунок найсуворішої, філігранної дисципліни. І величезного везіння. За іншим сценарієм видобути шукане навряд чи вдасться. З нашим щастям.

Певною мірою цей алгоритм зіграв у першому поєдинку. Англія почувалася дуже комфортно, подекуди навіть вальяжно, маючи беззаперечний статус лідера групи, підтверджений турнірними засіками. Проти такого суперника ми апріорі не могли протиставити відкритий футбол чи гру на зустрічних курсах.

«Героїзм та єдність» – ось що, за словами Олександра Караваєва, збірна України могла протиставити збірній Англії. І тією чи іншою мірою вона це протиставила, не миттям, так катанням здобувши позитивний результат.

В даному випадку дуже важливо пам'ятати просту тезу про першу гру з двох, які потрібно зіграти з мінімальним інтервалом. Як не крути, як не намагайся, але вже на підсвідомому рівні так закладено, що у першій грі буде більше емоцій, більше характеру, більше завзяття та здоров'я.

Все, що могли, що наразі зуміли, українці виплеснули у грі проти англійців. І хай британці намагалися діяти якщо і не в півноги, то досить академічно, все одно цей факт не применшує нашого успіху.

Нічия з Англією – це безумовний успіх. Більшого бути просто не могло, якщо судити з побаченого у Вроцлаві.

***

Але найважче лише починалося. Після прикрої нічиєї в Скоп'є Італія жадала реваншу. Жадала крові. Можливо, у більшості нинішніх футболістів «Скуадри адзурри» і сліду немає від чемпіонських генів, але те, що вони просто сильніші за нашу команду – ну, ви всі чудово бачили самі.

На жаль, ми просто потрапили їм під гарячу руку.

Якщо судити з гри в Мілані з позиції нейтрального обивателя, гості однозначно відскочили. За грою господарі награли на велику перемогу, і матч мали закривати в середині другої половини зустрічі, позбавивши себе нервування фінального відрізка.

Getty Images/Global Images Ukraine

Італійці нас просто зім'яли у першій половині дебютного тайму. Їм вдавалося до неподобства легко, часом навіть знущально обігравати наших віч-на-віч. Короткі передачі, забігання, розтягування фронту атак від флангу на фланг – до цього гості виявилися неготовими. Точніше, вони не змогли нічого з цим зробити.

І нехай нас не бентежить той факт, що команда Спаллетті зуміла забити або після явної помилки суперника, або після рикошету: вона беззастережно була сильніша за нас у всіх компонентах гри, а сама краса гри в подібних випадках банально відходить на другий план.

Проте, навіть на такому тлі збірна України залишилася у грі. Підопічним Реброва вдалося забити гол «у роздягальню», що дозволило зберегти інтригу та підняти наш морально-бойовий дух.

У підсумку на більше «синьо-жовті» не напрацювали, хоч і намагалися. З погляду бажання, старання, запопадливості претензій ні до кого з нашої команди бути не може. Хлопці зробили все, що могли за станом на 12.09.2023. Більшого вичавити з себе вони не могли. Тому що вичавлювати нема чого: дуже багато залишилося у вроцлавському поєдинку, а друге дихання поки що недоступне.

***

Далі збірній Україні потрібно так само кваліфіковано робити свою справу. Стратегічна перевага з видом на другий рядок у таблиці тепер на боці збірної Італії, та й північні македонці підтягнулися. А що, одразу ж після жеребкування хтось із нас припускав інший проміжний підсумок кампанії?

Але за фактом ми поки що нічого не втратили. У нас залишаються непогані шанси навіть на пряме потрапляння на Євро-2024.

Для цього обов'язково потрібно брати своє у двох наступних поєдинках. І дуже сподіватися, що англійці, пам'ятаючи поразку у фіналі Євро-2020, знову захочуть помститися італійцям.

І тоді, якщо всі складові «звичайного дива» складуться воєдино, все вирішиться в останній грі: Україна – Італія.

Той матч нам потрібно обов'язково виграти. Вперше в історії очних протистоянь із «Скуадрою».

Давайте наберемося терпіння. І дочекаємось.

Оцініть матеріал
(107)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Турнірна таблиця УПЛ. Дніпро обіграв Кривбас і зберіг шанси на бронзу
Футбол | 07 травня 2024, 06:30 1
Турнірна таблиця УПЛ. Дніпро обіграв Кривбас і зберіг шанси на бронзу

У битві аутсайдерів «Верес» здолав «Минай» і залишив зону вильоту

Багатомільйонний невдаха Ман Юнайтед назвав тен Хага «лисим яйцеголовим»
Футбол | 07 травня 2024, 11:41 7
Багатомільйонний невдаха Ман Юнайтед назвав тен Хага «лисим яйцеголовим»

Антоні може бути виключений зі складу «червоних дияволів» до кінця сезону

Коментарі 60
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Julia Ohrimenko
Отличная статья. Все по делу. Спасибо автору. Ждём следующие игры и надеемся...
Vladislav Pohily
Думаю, італійці у цій групі своє вже не впустять. Для виходу з групи нам, швидше за все, треба буде обігрувати Італію, а як це зробити, дивлячись на вчорашню гру - не зрозуміло.
Alex86 1
Многие тут про второй матч с макаронами уже обговаривают, забывая что для нас еще подвиг будет взять "свои" очки с македонцами и мальтой) 
Summertime
Давайте.  Главное что бы Англия обыграла Италию ещё раз дома (а есть за что стараться).   Второе - ну почему у нас всегда такая поганая РМ?    Ну и тогда надо выигрывать у Италии 2:0.  
  Сборной Союза под руководством Лобановского это удалось сделать  на нейтральном поле ЧЕ- 1988.   Там же обыграли и Англию.  Сразу!   И тех и других.)   Причём Италию в 1/2 именно 2:0 (Литовченко и Протасов). 
vitaha33
Виграш 3 матчів на 99% гарантує нам попадання, а виграш 2:0 це 100% 2 місце незалежно, як зіграють решта матчів італійці.
Якщо італійці грають в нічию 2 рази(з англами і македонцями наприклад), а ми виграємо 2 матчі, то нас влаштовує і нічия з італійцями, але це дуже малоймовірно
dudigo78
Та ні фіга не нормальний. Для другого місця нам необхідно виграти решту матчів. Обіграти італійців це фантастика
Alex86 1
Надо было вчера пытаться в ничью результат сводить, время было полно, ну пропустили бы 3-й если б ничего не вышло, ну и х с ним, но показали бы характер, а не трусость
Болела
Стаття по ділу. Ні додати, ні прибрати...
Микола Унгурян
все вірно. 
Щодо перемоги в останньому матчі  - ну звісно, що надія помирає з фінальним свистком, але.... в грудні наші збірники будуть ніякі, а італійці в самому розпалі сезону, плюс їх лідери будуть на місці, а ми ризикуємо когось втратити через перебор жовтих.
Але в цілому п. Василенко правий
Віталій Ткачук
Філософія. По факту,- ми з італійцями невміємо грати. В другому матчі вони також будуть грати на перемогу. Буде приблизно те що і вчора: якщо нам фартане, то буде нічия, ні - погром.
Алексей
Сразу вышли на поле перепуганными, вот и результат, сразу начали прижиматься к своим воротам, так ещё у Италии много травмированных игроков, против такой Италии надо было смело играть, а не трусливо 
Алексей
Судаков и Мудрик по прозвищу Мурзик вообще никакие, полное дно 
DK1961
Как же меня НЕНАВИДЯТ оранжевые боты! Тут же бросаются минусовать, даже когда совершенно нейтральную инфу размещаю. Лечиться вам всем надо, причем срочно...
DK1961
В случае провала в квалификации к чемпионату Европы, Украине, чтобы попасть в плей-офф, нужно:
Чтобы на Евро-2024 через квалификацию прошли хотя бы две команды из следующих команд – Израиль, Босния и Герцеговина, Сербия, Шотландия и Финляндия;Чтобы на Евро-2024 через квалификацию прошли 14 из 15 участников Лиги А (или 13 при условии, что из Лиги В выйдет хотя бы одна из вышеперечисленных команд).А все же надеемся, что до плей-офф Украина не дотянет и пройдет благодаря успешной квалификации, ведь история отношений с матчами плей-офф у нас не самая лучшая.
DK1961
Согласен с автором. До начала отбора почти все писали, что будем бороться с СевМаками за 3-е место, а сейчас поливают Реброва (абсолютно незаслуженно) за две игры с топами!?! Посмотрим дальше, пока рано кого то хоронить или возносить до небес
Vitason
Виграти в Італії , останній поєдинок - це фантастика!!
luceorius
  Сподіватись на якісь вагомі здобутки пересічної команди на 100% сформованої із пересічних гравців - марна справа. Щоправда один виняток із цієї сентенції таки є - це виграш ЧЄ збірною Греції у 2004 році.
Роман Романченков
Поки-що незрозуміло у що хоче грати Ребров...Кожен його матч у керма збірної - незрозумілий "валідол" (навіть у матчах з позитивним підсумковим результатом та завідома слабішим суперником... Німеччина та Англія не були мотивовані на перемогу за будь-яку ціну - серйозно здобутки у цих матчах не розглядаю). Якщо не враховувати Лобановського, то, особисто я, вважаю найсильнішим тренером збірної Петракова...Єдина його проблема (і основна) - це комунікація. "Динамівські серця" - слабенько; Маркевич - дуже мало, щоб робити якісь висновки; збірну Шеви, тягнули італійці. По Станіславовичу питання відкрите, будемо надіятися накраще...
Александр
Судаков слабый игрок некркативный не видит поле .Мудрик вообще не хочет работать на поле .хочет не поломаться и спокойно и осторожно отыграть.
Alex Komnin
Так й буде. Англія не прощає. Італію будуть нищити на Уемблі. Та й в листопаді Італія грає з македонцями, а потім летить на гру з Україною. У України вільний день. З такою Італією грати можна, головне не припускатися таких помилок у захисті. Не займуть 2, вийдуть з 3 місця. Але хотілося б, щоб Італія не пройшла. Мабуть, найгірша команда за 40 років. Дуже слабка генерація. Барелла, Локателлі, Бастоні й Іммобіле. Усе. Інші - непотріб.