Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 13 вересня 2023, 08:47
6228
1

Непереможна Німеччина, сенсаційна Латвія та американці, що провалилися

Оглядач Sport.ua підбиває підсумки світового форуму

| Оновлено 13 вересня 2023, 08:47
6228
1
Непереможна Німеччина, сенсаційна Латвія та американці, що провалилися

Дев'ятнадцятий Кубок світу з баскетболу став історією. Починаючи з 25-го серпня і до 10-го вересня, любителі баскетболу з усієї планети невідривно стежили за баталіями на азіатських майданчиках, які принесли дуже багато цікавого. Турнір був багатим на сенсації та несподіванки, але деякі закономірності останніх років у світі помаранчевого м'яча також підтвердилися. І зараз, після закінчення змагань, Sport.ua зібрав разом основні моменти минулої першості.

Команда турніру

Багато шанувальників баскетболу вважали, що найкращі часи в історії збірної Німеччини були в епоху праймового Дірка Новіцкі. І в цій думці не було нічого поганого. Найкращий баскетболіст в історії німецького баскетболу допоміг досягти своїй команді дуже високих як для неї результатів – бронза на Кубку світу-2002 та срібло на Євробаскеті-2005. Звісно, ще до Дірка було золото Євробаскета-1993. Згоден, що чемпіонами континенту випадково не стають, але цей результат дуже вже вибивався з низки загальних показників «Бундестім» того часу (12-е місце на Кубку світу-1994, 10-е місце на Євробаскеті-1995 і так далі).

Після того як Новіцкі вийшов на заслужену пенсію, багато хто знову цілком логічно передбачав падіння загального рівня німецької команди та нездатність боротися за високі результати в найближчому майбутньому. Проте, переживши кілька непростих років перехідного періоду, Німеччина тріумфально увірвалася на ще більш серйозні вершини у світовому баскетболі.

Найважливіший крок до цього було зроблено у 2021 році, коли керівники місцевого баскетболу вирішили поставити на чолі «Бундестім» уродженця Канади Горді Херберта. Наставник, який майже всю свою кар'єру очолював не найавторитетніші колективи і навчився давати з ними добрий результат, чи не вперше отримав у своє розпорядження справді сильних гравців. І успіх не змусив на себе довго чекати. Бронза на Євробаскеті-2022 та тріумфальний Кубок світу-2023 стали найкращим періодом в історії німецького баскетболу.

В Азію збірна Німеччини вирушала в ранзі одного з претендентів на золоті нагороди. Але, крім них, такі ж плани були мінімум у п'яти-шести європейських команд і двох дуже потужних північноамериканських колективів. Однак «Бундестім» став на Кубку світу справжньою атакуючою машиною, яка переїхала всіх своїх суперників на шляху до чемпіонського титулу. Німецька команда оформила шикарний та максимально можливий стрік – 8:0, так би мовити, чиста перемога.

fiba.basketball. Денніс Шрьодер

Особливо варто звернути увагу на стадію плей-оф. Спочатку німці за поганої гри свого лідера Деніса Шрьодера показали справжній німецький характер і у дуже важкому поєдинку подолали опір головного підбурювача спокою на турнірі в особі збірної Латвії. Після цього в півфіналі «Бундестім» не побоявся зіграти з американцями у швидкий та атакуючий баскетбол і прибрав зі шляху головного претендента на золото. А далі у максимально напруженому фіналі Німеччина переграла, передавила, перетерпіла збірну Сербії.

Денніс Шрьодер чудово розпочав чемпіонат, але провалив перші два матчі плей-оф, однак зробив висновки і став справжнім мотором своєї команди у вирішальному матчі. Брати Вагнери та Даніель Тайс під час турніру показали, за що вони вважаються цінними кадрами в НБА. Йоханнес Фойхтман надійно закрив свою трисекундну зону у фіналі проти Сербії. Ісаак Бонга, нарешті, наочно продемонстрував, за що йому свого часу видавали величезні аванси. Андреас Обст просто шокував США своїми точними триочковими і дуже яскраво прокотив паркетом Халібертона під кінець зустрічі, ставши автором одного з найяскравіших хайлайтів турніру. Інші баскетболісти також допомогли. Німці просто були найкращими. І заслужено стали чемпіонами.

Варто відзначити: Сербія. Балканська збірна перед стартом турніру недорахувалася багатьох провідних гравців. Але це виявилося навіть на краще. Команда Светислава Пешича дуже грамотно підходила до кожного суперника, намагалася бити по його слабких місцях і ламала їхню стратегію на гру, паралельно реалізуючи свої переможні плани. До золота серби не дотягнули, але срібло світової першості та путівка на Олімпіаду в Париж стала для них гарною нагородою після низки невдалих турнірів.

fiba.basketball

Розчарування турніру

Безперечно, фаворитом номер один до старту чемпіонату вважалася збірна США. Американці були сповнені рішучості змити з себе ганьбу минулої світової першості, коли зірково-смугасті фінішували на просто провальному як для себе сьомому місці.

Проте родоначальники баскетболу знову наступили на ті ж самі граблі. Вдруге поспіль до Азії (минулий турнір проходив у Китаї) вирушив молодий і голодний до перемог, але водночас далеко не найсильніший склад збірної США. На Кубок світу не поїхала жодна по-справжньому велика зірка НБА і навіть до навколотопів з натяжкою можна було віднести лише декількох гравців. А що у складі потенційно найсильнішої збірної планети робили персонажі на кшталт Вокера Кесслера, взагалі дуже складно припустити.

При цьому рівень баскетболу по всьому світу значно виріс, що в повній мірі відчули на собі зірково-смугасті. З восьми проведених матчів підопічні Стіва Керра програли три, що до початку турніру міг припустити лише їхній найзапекліший антагоніст. Тричі американці оновлювали свій антирекорд за кількістю пропущених очок в окремо взятій грі на Кубку світу: спочатку було 110 від Литви, після 113 від Німеччини і як вишенька на торті - 127 від Канади, нехай навіть і в матчі з овертаймом.

fiba.basketball

Підсумком для збірної США стало четверте місце, яке провальним, мабуть, не назвеш, але такий виступ однозначно варто визнати невдалим. Другий поспіль світовий форум зірково-смугасті залишають без будь-яких медалей. Настав час керівникам американської баскетбольної програми, нарешті, усвідомити той факт, що четвертого-п'ятого складу збірної вже недостатньо, щоб перемагати на Кубку світу і відправляти на наступні турніри куди більш серйозні команди, інакше подібних провалів не уникнути і надалі.

Варто відзначити: Франція. Перед стартом турніру триколірні перебували в числі головних фаворитів Кубка світу. Але нищівна поразка від Канади – 65:95 та програш в поєдинку з упевненою в собі Латвією – 86:88, відправили французів до втішного турніру за місця. У підсумку, бронзові призери двох останніх планетарних форумів фінішували на вісімнадцятому місці, що стало найгіршим результатом в історії їхніх виступів на чемпіонатах світу.

fiba.basketball

Сенсація турніру

На майже кожному великому турнірі збірних є своя «команда-попелюшка», яка з позитивного боку дивує всіх своєю грою та показаним результатом. Не став винятком і Кубок світу-2019. По його ходу збірна Латвії створила майже неможливе і забралася просто на космічні як для себе висоти. Колектив під керівництвом італійського тренера Луки Банкі їхав на турнір із завданням виходу з першої групи. Проте значно перевиконав свій план, фінішувавши на п'ятому підсумковому місці. Тільки вдумайтеся, латиші своїми руками почергово відчепили від боротьби за медалі збірні Франції (перший груповий етап) та Іспанії (другий груповий етап) і були на відстані одного точного триочкового від того, щоб у чвертьфіналі вибити майбутнього чемпіона.

Подвійно дивно, що балтійці зробили це, виступаючи без своєї головної зірки Крістапса Порзінгіса і практично без дуже важливого для команди Дайріса Бертаньша, який травмувався ще в поєдинку з французами (він зіграв у ньому менше шести хвилин). Однак його брат Давіс, Роландс Шмідс, Андрейс Гражуліс, Артурс Жагарс, Крістапс Зорікс та інші зуміли досягти просто фантастичного підсумкового результату.

fiba.basketball

У матчах за 5-8 місця Латвія не те, щоб виглядала найсильнішою, а, скоріше, найбільш мотивованою командою. Цей настрій і дозволив їм фінішувати одразу за топ-четвіркою Кубка світу. А захисник Артурс Жагарс, який на турнір приїхав у статусі «без клубу», встановив новий рекорд світових форумів, роздавши в поєдинку з Литвою аж сімнадцять результативних передач. Що ж, залишається тільки зняти капелюх перед Латвією та її наставником, який з добротного колективу, що не хапає зірок з неба, зліпив дуже бойову і міцну команду.

Варто відзначити: Південний Судан. Дебютанти світових форумів їхали на турнір як темна конячка, але з першої ж гри (поразка в овертаймі від Пуерто-Ріко) показали себе з найкращого боку. Суданці завершили турнір із підсумковим позитивним балансом (три перемоги та дві поразки) і стали найкращою командою Африки на турнірі, що дозволило їм здобути путівку на Олімпіаду-2024. Персонально виділяємо Карліка Джонса. Натуралізований захисник максимально успішно влився в колектив і став топ-асистентом світової першості (10,4 передач у середньому за гру) та восьмим у заліку найкращих бомбардирів турніру (20,4 набраних очок).

***

Кубок світу-2023 однозначно вдався. Ігрові баталії принесли шанувальникам помаранчевого м'яча безліч яскравих вражень. За їхніми підсумками визначилася більша частина команд-учасниць майбутньої Олімпіади і, найголовніше, ми дізналися ім'я найсильнішої команди планети. Турнір підтвердив «зірковість» багатьох визнаних майстрів гри та запалив нові імена, подарував уболівальникам масу шикарних хайлайтів. Минулі два з половиною тижні стали справжнім святом баскетболу. Тепер свято закінчилося, але згадувати, аналізувати та підбивати його підсумки будуть ще довго.

Оцініть матеріал
(12)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Kinik
Цікаво,коли будуть бити по обличчю за слово ПРАЙМОВИЙ