Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 10 вересня 2023, 22:30
32635
34

П'ять головних висновків після матчу Україна – Англія

Валерій Василенко підсумовує не дуже яскраву, але дуже гідну гру «синьо-жовтих»

| Оновлено 10 вересня 2023, 22:30
32635
34
П'ять головних висновків після матчу Україна – Англія
Getty Images/Global Images Ukraine

Проти однієї з найсильніших збірних світу наша національна команда продемонструвала дуже зрілу гру та здобула заслужену нічию. Можливо, «синьо-жовті» не зіграли так яскраво, як, наприклад, у відборі на ЧС-2022 проти Франції, проте головне завдання – турнірне – вони, безперечно, вирішили. За рахунок чого і кого – давайте розбиратися гарячими слідами.

Стартовий склад: і всупереч, і завдяки

Про кадрові проблеми збірної України напередодні матчу проти лідера групи не говорив хіба що лінивий. Проблеми ці були очевидними: кричущий брак ігрового досвіду відразу кількох гравців основи. Тому нашому тренерському штабу потрібно було практично методом «втику» вирішити, кого ж ставити в основу.

Getty Images/Global Images Ukraine

Фактично довелося різати по живому. У тому сенсі, що довелося перепрофілювати деяких гравців. Зокрема Циганкова. Ребров награвав Віктора як плеймейкера, «десятого номера». Але, оскільки Ярмоленко через пошкодження не зміг вийти на поле, то Циганкова перемістили на правий фланг півзахисту.

Вибір здається очевидним, проте він спричиняє подальші перестановки та складності. «Роль Циганкова» у матчі проти Англії виконував Судаков.

А «роль Тимчика» – Конопля. Можна стверджувати, що і Яремчук з'явився на вістрі атаки скоріше всупереч, аніж завдяки.

Чомусь мені здається, що якби Трубін мав хоч якусь ігрову практику, то саме він би, а не Бущан, захищав ворота.

Проте від перестановки «доданків» результат, на щастя, не змінився. Практично ніхто з тих, хто вийшов на поле у Вроцлаві у складі збірної України, не випадав. І це стосується не лише тих, хто гіпотетично замінив когось в основі, а й інших. Українцям вдалося «втримати стрій». І на цьому етапі це головне.

Майже ідеальна тактика Реброва

Не менше питання про вибір стартового складу, а може й більше, нашу футбольну публіку цікавило питання вибору тренерським штабом тактики на гру. Цей пункт був, на мій погляд, ще цікавішим, бо передбачав і крайнощі, і закономірності, і експерименти.

Але якщо спростити все це до максимуму, то вийде таке: чи ризикне Ребров зіграти з Англією «на рівних», тобто у відкритий футбол, чи все ж таки, вибере більш закриту модель гри.

Сергій Станіславович вибрав другий варіант. І, забігаючи трохи вперед, зазначу, що не помилився.

Getty Images/Global Images Ukraine

Збоку може здатися, що вибір у цьому випадку був очевидним. Мовляв, хто в здоровому глузді наважиться зіграти з позиції сили проти однієї з найкращих команд світу, яка у чотирьох стартових поєдинках відбору не втратила жодного очка, за різниці забитих/пропущених м'ячів 15:1. Ну, ми пам'ятаємо, що на Євро-2020 Андрій Миколайович зважився грати проти англійців у контроль м'яча. Може, і Сергій Станіславович після непоганої гри проти Німеччини теж вирішить вийти і проти англійців із шашками наголо.

На щастя, головний тренер збірної України обирав не серцем, а розумом. Певною мірою він напевно наступив на горло власній пісні, але за фактом зумів досягти головного, що є у футболі – результату.

Україна грала другим номером, намагалася грати компактно, дисципліновано та швидко переходити з однієї фази гри до наступної. Лінія оборони була насичена максимально – наскільки це можливо. Степаненко часто опускався до зони центрбеків, встигаючи при цьому підчищати фланг Коноплі, Зінченко часто допомагав Миколенку.

З іншого боку, така щільність та видима незграбність в обороні зовсім не завадили нашій команді хоч і нечасто, але організовувати свої випади на чужі ворота. Виходило, правда, рідко, і не завжди переконливо. Але в цьому випадку не треба гнівити Бога. Потрібно просто врахувати, проти кого ми грали.

А за фактом вийшло ось що: одна з найкращих футбольних збірних світу створила біля наших воріт за весь матч два по-справжньому забійні моменти, а наша збірна біля їхніх воріт – один.

Очарування – розчарування

Дозволю собі трохи перейти на особи. Без цього ніяк.

З точки зору руху, інтенсивності, бігової роботи потрібно віддавати належне практично всім нашим футболістам, які зіграли у цьому непростому поєдинку. Набігатися довелося по саме не хочу, тому однозначно – респект.

Кого хотілося б виокремити, то це Бущана, Коноплю, Степаненка та Зінченка. За надійність. За «виведення з ладу» Беллінгема. І за забитий гол.

Getty Images/Global Images Ukraine

На непоганому рівні провели гру, на мій погляд, Судаков, Циганков та Забарний, хоча Ілля трохи й «заретушував» враження від своєї гри програними повітряними дуелями Магуайру.

Більшого хотілося б від Матвієнка та особливо Миколенка. Я розумію, що в суперниках наших захисників були одні з найкращих гравців Європи, але й наші хлопці гідно котируються на континенті. А тут такі помилки.

Більшого хотілося б і від Яремчука. І особливо від Мудрика. Поки що обидва не у формі – назвемо це так, щоб зайвий раз не наступати на хворий мозоль.

Топова, але академічна Англія

Не скажу, що Англія чимось здивувала. Не скажу, що вона чимось розчарувала. Але й не скажу, що вона зачарувала. Мені здається, команда Саутгейта спробувала здобути результат якщо і не в «півноги», то на класі, забивши швидкий гол.

Не вдалося. І не лише через те, що британці діяли аж надто академічно, але насамперед тому, що дуже грамотно та дисципліновано зіграла збірна України.

Гості акцентували свої зусилля на флангах. Ну, було б дивно цього не робити, враховуючи те, що там грають Сака та Беллінгем.

Якщо відверто, то з гравцем «Арсенала» наші до ладу так і не впоралися. А ось гравця «Реала» – «з'їли», не поперхнувшись.

Getty Images/Global Images Ukraine

Окрема тема – Кейн. Ідеальна «зброя» англійців і цього разу зробила свою справу. Спочатку здавалося, що, не граючи проти Гаррі персонально, наші зможуть його закрити, використовуючи для цього зонну опіку (грати проти форварда «Баварії» мав саме той, хто опинявся з ним тет-а-тет). Однак Кейн все одно опинився на висоті, відзначившись класним асистом.

А що ви хотіли? Це ж сам Кейн!

Підсумовувати все одно будемо за іграми проти Італії

Перший вересневий ігровий день приніс нам суцільний позитив. Збірна України не програла Англії, а Італія не виграла у Північної Македонії. Шанси на прямий вихід із групи у «синьо-жовтих» дуже високі. Але все зведеться до того, як ми зіграємо проти чинних чемпіонів Європи.

Саме наступного поєдинку команда Реброва може «звести фундамент» для своєї поїздки на Євро. Зробити це буде неймовірно складно, враховуючи не лише статус опонента, а й його злість. Але як показала гра нашої національної команди проти Англії, нічого неможливого для нас немає. Тож віритимемо.

Оцініть матеріал
(204)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону
Футбол | 04 травня 2024, 21:31 72
Гол і асист Довбика, шедевр від Порту. Жирона знову здолала Барселону

Команда Мічела достроково виборола путівку до Ліги чемпіонів

Історичний сезон Жирони. Команда Циганкова і Довбика вийшла в ЛЧ
Футбол | 04 травня 2024, 21:36 18
Історичний сезон Жирони. Команда Циганкова і Довбика вийшла в ЛЧ

Циганков і Довбик були важливими гравцями суперуспішного сезону

Коментарі 34
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
pricolist
Бущан і Степаненко зіграли круто
Minolt
Тактика Реброва чудова. Англія не прессингувала бо не було кого. М'яч відразу направлявся в середину поля, де шанси 50 на 50. Навіщо з боями під пресингом з помилками проходити свою половину поля коли можна відрізати це все перекидаючи м'яч до центру в боротьбу. Так треба грати з усіма топами. Ребров респект!!!
Игорь Городищев
Нетреба зараз робити ніяких "висновків" .. Вони будуть тільки після Італії, і то ще не всі ...
Gargantua
считаю лучшими были Бущан, Забарный и Степаненко - центральная ось разрушителей.
Alex T
Теперь бы чудом с Италией сыграть нормально бо вечно ничего не выходит с ними у наших 
India Life
Яремчук - зайвий пасажир. Ходив пiшки, зовсiм не був мотивований, йому не мiсце в командi
Tasha19
Ніяких глобальних висновків поки не зробиш, бо попереду Італія, і плюс ще не потрібно списувати з рахунків Македонію. А так, ми з топами і до цього матчу і в нічиї грали, і перемагали. Але в іграх з топами нам все ще важко. 
Volodymyr Sokyrko
Поки що - УРА!. Але попереду гра з Італією... Після неї вже можна буде говорити про можливості нашої команди. Тож не робімо завчасних висновків, особливо про тактику Реброва. І надіймося на загальний успіх української команди.....
 
Alex T
Надо признать отличный результат, особенно в свете той безнадеги что была последние разы в матчах с ними
Сергей Тимченко
В общем всё по делу,но автор почему то уверен что на воротах стоял бы Трубин если бы был в форме.Странно,Бущан на порядок выше классом,а тем более надёжнее,Трубина в таких матчах бьёт мандраж и это передается команде.Даже Лунин не имея постоянной практики играет уверенней.Так что тема первого номера думаю закрыта,им всегда был Бущан.
avk2307
А висновків, тим паче пяти  у цій статті немає - є консттація фактів та припущення. Хто тут висновки якісь прочитав?
Sok73
Висновки:
1. Безумовно кращий Степаненко .
2. Зінченко нульовий опорник в стадії захисту проти нормальних команд. Що відомо вже надцять років.
3. "Степаненко + Сидорчук" ще працює, коли треба захищатись. Швецію
 пам'ятаємо.
4. "Грати як Мудрик" - стає діагнозом.
DK1961
В отношении статьи - вроде все так (кроме Трубина/Бущана, здесь я не согласен). Но все выводы можно сделать после игры с Италией. Главное, чтобы ребята успели восстановиться, и Ребров смог провести точечную ротацию. На кону стоит очень многое: даже ничья резко повышает наши шансы в борьбе за 2-е место.
umnuy2
мы были явными аутсайдерами по букам 1.45 на 9...везение конечно было даже очень---они много не забили а мы забили единственный удар.Македонцам спасибо что дали нам шансы
antt
Я можу помилятися але можливо в Англії була установка вже не так аж сильно натискати попри величезну перевагу по статистиці.. Візьміть до уваги вчорашні  слова Кайла Волкера. Тим більше наші  грали формально в себе але по факту в Польщі  і  англійці  це якраз розуміли також як ніхто інший.
Олег Мандрівник
Не верил, но они смоли теперь Италия
Summertime
Какие выводы и куда, если мы будем играть с совсем другой командой, да ещё и на их поле? 
avk2307
У грі з англійцями був впевнений за нічию.
А от з італійцями нам якось не щастить, ні клубам ні збірній.
Пора би вже змінити це і для збірних.Клуби і Динамо і Шахтар іноді внічию грали, то й збірна може напевно.Тай збірна також грала внічию.
А от перемог не було.Але я думаю - нічия буде
vazazh
Давайте не суетится. Посмотрите на таблицу. Англия - выиграла группу, выполнив известное правило - с каждым минимум 1 победа и 1 ничья,поэтому все, как по игре так и политике - катилось к ничьей. Выводы - можно делать только после Италии у которой форс-мажор. Что мы сможем посмотрим, хлтелось, чтобы мы смогли. А ряд игроков - для меня - это мрак, сачок ярмо, слабак мудрик и пр. Так что давайте не бросать лифчики в воздух.
Vasylenko_Kyiv-mole_from-sport.ua
Видишь статью этого ахметкинского и шахтеровского лизоблюда "автора" и сразу понимаешь, чего можно ждать в статье, Судаков молодец, хотя шо он на поле показал, шо Трубин должен был стоять, а не Бущан, ну вот если бы у него была практика. Валерка, ты такой предсказуемый