Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 08 вересня 2023, 11:45
15150
5

Нова зірка Іспанії: 16-річний тінейджер Ямал готовий переписати історію

Схоже, що рекорд Гаві, який здавався вічним, насправді не протримається й двох років…

| Оновлено 08 вересня 2023, 11:45
15150
5
Нова зірка Іспанії: 16-річний тінейджер Ямал готовий переписати історію
Getty Images/Global Images Ukraine. Ламін Ямал

У вересні національна збірна Іспанії з футболу, яка не зовсім вдало стартувала в рамках відбіркового турніру на Євро-2024 (3 очки у 2 матчах: перемога над Норвегією – 3:0 та поразка від Шотландії – 0:2), проведе два поєдинки. Суперники у «Червоної фурії» будуть значно менш статусними – на 8 вересня у піренейців намічений гостьовий поєдинок проти Грузії, а на 12-те – домашній матч проти Кіпру.

Крім того, що у найближчих двох іграх іспанцям життєво необхідно брати шість очок, щоб не допустити сенсацій та не втратити шансу здобути путівку на чемпіонат Європи, в їхніх лавах наразі є фігура, до якої прикута додаткова увага широкої футбольної громадськості. Мова, безумовно, про 16-річного правого вінгера «Барселони» Ламіна Ямала, котрий може переписати історію та стати наймолодшим гравцем, який коли-небудь виходив у футболці національної збірної Іспанії в офіційному матчі.

Юний геній, котрий вже переписав 100-річний рекорд Барселони

Ламін Ямал народився 13 липня 2007 року в іспанському місті Матаро, яке входить до провінції Барселона у складі автономної спільноти Каталонія. Його батько – марокканець, мати – представниця Екваторіальної Гвінеї, але про те, як подібне змішання крові позначилося на футбольній кар'єрі Ламіна, йтиметься трохи нижче.

Ямал із семирічного віку почав займатися футболом у «Ла Масії» – всесвітньо відомій академії «Барселони». Тому, на відміну від Ліонеля Мессі, який все-таки перші кроки у грі № 1 робив на батьківщині, в лавах юнацьких команд «Грандолі» та «Ньюеллс Олд Бойз», а до Іспанії перебрався вже у віці 13 років, Ламіна можна сміливо вважати «продуктом» каталонської системи – він, так би мовити, «блаугранас» плоть від плоті.

У поле зору вболівальників «Барселони» з усього світу Ламін Ямал потрапив наприкінці минулого сезону, коли переписав, здавалося б, вічний рекорд Армандо Мартінеса Сагі. Саме цьому нападникові у квітні 1922 року вдалося стати наймолодшим футболістом в історії «блаугранас» – він вийшов на поле у поєдинку Кубка Іспанії проти «Спортінга» з Хіхона, коли йому було лише 15 років 11 місяців та 5 днів. І нехай залишити глибший слід в історії «Барселони» Сагі так і не пощастило, він все одно сто із лишком років утримував свій рекорд, перевершити який не вдавалося багатьом геніям, які згодом пройшли через систему каталонського гранда.

Getty Images/Global Images Ukraine. Ламін Ямал дебютує в складі Барселони в Прімері

Проте 29 квітня 2023 року рекорд Сагі був підкорений, коли на поєдинок 32-го туру Ла Ліги проти «Бетіса» (4:0) головний тренер «Барселони» Хаві вирішив випустити юного вінгера Ламіна Ямала. Тому на момент виходу на поле виповнилося всього 15 років 9 місяців та 16 днів, і за одинадцять хвилин чистого ігрового часу юний півзахисник встиг відзначитись 13 техніко-тактичними діями (1 удар, 9 пасів, 3 єдиноборства), із яких 9 виявилися успішними.

Після матчу з «Бетісом» Хаві виступив перед журналістами, назвавши Ямала «особливим», виділивши його «великий потенціал», а також порівнявши з точки зору природного таланту із Ліонелем Мессі та Ансу Фаті.

«Я сказав йому, щоб він брав гру на себе, і він це зробив. Він особливий. Ямал може забивати, асистувати, має чуття. Він показав, що із себе уявляє. Він не боїться. Він зробив кілька дуже гарних останніх пасів. Я думаю, він має великий потенціал, і він може стати важливим гравцем».

«Чи схожий він на Мессі або Фаті? Так, він має вроджений талант на трьох чвертях поля, який так важко знайти. Він не виглядає на 15 років. Він більш зрілий. Я бачу, як він тренується, і бачу, що він готовий, тому я поставив його до складу. Він гравець, який може змінити ситуацію на полі, і сьогодні це показав. Він зіграв 10 хвилин, але зіграв добре. Він є футболістом, який може відіграти важливу роль у клубі та у команді», – резюмував Хаві.

Новий сезон – нові можливості

Незважаючи на видані після «Бетіса» аванси у пресі, більше Хаві Ямала у сезоні-2022/23 в офіційних матчах на полі за першу команду «Барселони» не випускав. Однак у Ла Лізі-2023/24 юний Ламін вже встиг провести 4 поєдинки (234 хвилини), причому 3 з них починав у стартовому складі (проти «Кадіса», «Вільярреала» та «Осасуни»; всі три ці матчі виявилися переможними для каталонців, а єдиний раз внічию у чемпіонаті наразі «блаугранас» зіграли саме тоді, коли Ямал залишився на лаві запасних – 0:0 проти «Хетафе» 13 серпня).

При цьому, 27 серпня у матчі проти «Вільярреала», який перетворився на справжнє шоу із точки зору кількості забитих командами м'ячів у ворота один одного (4:3 – перемога «блаугранас»), Ямал ще й відзначився першою результативною дією за дорослу команду – віддав результативний пас на Гаві, котрий відкрив рахунок у протистоянні.

Завдяки цьому Ямал став наймолодшим автором асисту в історії «Барселони» у нинішньому сторіччі. А Хаві після матчу із «Вільярреалом» знову буквально завалили питаннями щодо нового вундеркінда каталонської команди.

«Очікування від Ямала дуже високі, і здебільшого через те, що ви бачите. Зрештою, він виходить у стартовому складі не через забаганку тренера, а тому, що ми бачимо, що він здатний змінити ситуацію. Він самобутній гравець, він розумний, добре робить вибір, а головне, Ламін здатний приймати рішення, причому практично завжди правильні, а це найголовніше для футболіста. Він не матиме проблем із тим, що зустрічається на його шляху. Він щасливий, скромний хлопець, котрий любить футбол. Звісно, ​​у нього є конкуренти. Однак я бачу, що він вже дуже добре готовий до гри за першу команду», – заявив Хаві.

Та й сам Ямал підтвердив слова свого наставника про те, що не відчуває жодного остраху на полі, хоча грати йому доводиться проти опонентів, які значно старші за нього.

«Я намагаюся максимально використати кожну нагоду, продовжую рухатися вперед. На щастя, я не маю страху. Я намагаюся забути про це й зосередитися на грі у футбол, а це те, що мені подобається, і в чому я почуваюся добре. Я виходжу на поле і мої партнери по команді мені дуже допомагають», – сказав Ямал.

Поки асист на Гаві в матчі проти «Вільярреала» залишається єдиною результативною дією Ямала у дорослій команді «Барселони», але розширена статистика цього гравця, навіть за підсумками чотирьох матчів цього сезону, підтверджує, що потенціал у хлопця справді практично безмежний (особливо виділяється показник виконаних передач у штрафний майданчик суперника, причому як за кількісною, так і за якісною складовою).

Дебют у збірній вже у шістнадцять?

І тут ми повертаємось до етнічного походження Ямала. Зважаючи на те, що його батьки народилися за межами Іспанії, а сам Ламін з'явився на світ у цій країні, розташованій на Піренейському півострові, теоретично перед юним талантом з'являвся вибір – за яку ж національну збірну виступати на професійному рівні.

По юнаках Ямал виступав за Іспанію (зокрема, на його рахунку 8 голів у 10 поєдинках за збірну U-17), проте той факт, що Ламін дуже швидко здійснив перехід у дорослий футбол, ставши футболістом основи «Барселони», уже в 16 років достатньо гостро поставив перед ним питання – за яку ж національну команду грати?

Африканські ЗМІ писали, що головний тренер збірної Марокко Валід Реграгі особисто розмовляв із Ямалом про те, щоб вінгер вирішив виступати за батьківщину свого батька. За деякими даними, до питання потенційного «загравання» вундеркінда «Барселони» за «Атлаських левів» підключився навіть Король Марокко Мухаммед VI. Вищі політичні чини Марокко дуже хочуть, аби їхня національна збірна з футболу найближчими роками була максимально боєздатною та сильною, тому прагнуть заграти не тільки Ямала, а й 24-річного атакувального півзахисника «Реала» Браїма Діаса, котрий влітку 2021 року зіграв один матч за збірну Іспанії, але після того на поле за «Червону фурію» більше не виходив.

Наявність у складі Ямала та Діаса, на думку влади Марокко, допоможе «Атлаським левам» більш гідно виступити на ЧС-2030, фінальну частину якого африканці хочуть провести спільно з Іспанією, Португалією та Україною.

Однак наразі Марокко зазнало локальної поразки, адже Ямал зробив свій вибір на користь виступів за команду Іспанії, і вже отримав виклик до збірної європейської країни на матчі проти Грузії та Кіпру. Напевно, у стані «Червоної фурії» намагатимуться заграти талановитого вінгера вже у найближчих двох матчах, особливо якщо тому сприятиме рахунок на табло по ходу поєдинків. Тому існує досить висока ймовірність того, що в таборі збірної Іспанії Ламін Ямал вже найближчими днями перепише черговий рекорд, адже поки що наймолодшим футболістом в історії «Червоної фурії» є його партнер по «Барселоні» Гаві, котрий уперше вийшов на поле за національну команду в жовтні 2021 року, коли йому було 17 років 2 місяці та 1 день (до речі, Гаві вдалося переписати також практично вічний рекорд, який раніше належав Анхелю Суб'єті й був встановлений у далекому квітні 1936 року).

Getty Images/Global Images Ukraine. Ламін Ямал

Інше питання: чи не зупиниться Ямал на цьому, як це сталося у міжнародній кар'єрі згадуваного вище Браїма Діаса? Адже у протилежному випадку збірна Марокко, керуючись нинішніми правилами ФІФА щодо дозволів відносно зміни футбольного громадянства, через якийсь час зможе клопотати про отримання згоди на виступ Ямала вже за «Атлаських левів», які дуже хочуть сколотити сильну команду із прицілом на світовий мундіаль 2030 року.

Втім, певне «право першої ночі» збірна Іспанії по відношенню до міжнародної кар'єри Ламіна Ямала вже виборола. Тепер все і повністю залежить виключно від рішення головного тренера «Червоної фурії» Луїса де ла Фуенте, а також успішності подальших виступів на клубному рівні самого вінгера «Барселони». Адже якщо Ямал продовжить виблискувати й реально змусить уболівальників та фахівців повірити у те, що на «Камп Ноу» сходить зірка нової легенди сучасності, то жодних шансів у Марокко отримати півзахисника у свої лави вже не буде. Таке воно життя: найкращі, як правило, дістаються найсильнішим, і лише на невдах можуть претендувати усі, кому не ліньки…

Оцініть матеріал
(38)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
арабы вообще физически рано взрослеют
оно потом выравнивается но именно в пубертате довольно заметно
Весняна Сова
Как Ансу Фати?
Yura Юрий
а у нас до 30 , еще в "перспективных" ходят ))
OKs100
Да сейчас нужно пробиваться в основу своих клубов не в 21 как у нас, а хотя бы в 16, чтобы после 3-4 сезонов в основе в 19-20 лет тебя хотели подписать все гранды. Иначе с точно таким же уровнем футбола в 25-26 лет ты уже никому не интересен.
Вася Пупкин
Не кажи гоп. Де там Фаті?