Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат світу
| Оновлено 05 вересня 2023, 15:59
1155
1

Італія – США. Прогноз і анонс на чвертьфінал чемпіонату світу

Перший серйозний суперник на шляху команди Стіва Керра

| Оновлено 05 вересня 2023, 15:59
1155
1
Італія – США. Прогноз і анонс на чвертьфінал чемпіонату світу
Getty Images/Global Images Ukraine

Зустріч Італія – США відбудеться у вівторок, 5 вересня, на Філіппінах. Початок поєдинку о 15:40 за київським часом. У прямому етері матч покаже телеканал «Xsport».

На Кубку світу з баскетболу настає час найцікавішого. Протягом цього тижня буде зіграна стадія плей-оф світового форуму і за її підсумками ми дізнаємося ім'я найсильнішої команди планети. У всіх чвертьфінальних парах є інтрига. Присутня вона і в дуелі Італія – США, де головний фаворит турніру, який дуже нерівно зіграв свої останні матчі, битиметься проти збірної, яка, навпаки, після невиразного старту намацала свою гру і готова дати бій серйозному супернику.

Італія

Скуадра Адзурра розпочала нинішній турнір далеко не найкращим чином. Незважаючи на стартову перемогу над Анголою – 81:67 та близьку поразку від непростої Домінікани – 82:87, підопічні Джанмарко Поццеко зовсім не виглядали тією командою, яка зможе дістатися до матчів на виліт. Насамперед дуже розчаровувала влучність кидків італійської збірної. Так, за перші два матчі апеннінці закинули лише 12 з 60 дальніх кидків, а без гарної реалізації триочкових у сучасному баскетболі далеко не заїдеш.

Однак після цього колектив під керівництвом експресивного наставника Джанмарко Поццеко налагодив свій приціл. У матчі третього туру проти Філіппін італійці закинули 17 триочкових (на п'ять більше ніж за два минулі матчі разом узятих) та оформили вікторію – 90:83, завдяки якій і пройшли до другого групового турніру. Втім, далеко не найкращий баскетбол, показаний ними на першому етапі та відставання в одну перемогу від Сербії і Домінікани не робили Італію фаворитом у боротьбі за чвертьфінал.

Такі прогнози підтверджувалися до середини третьої десятихвилинки стартового матчу другого раунду проти сербів. У ньому італійці горіли -14 і здавалося, що долю зустрічі вирішено. Але далі слово взяли Сімоне Фонтеккіо та Луїджі Датоме, які перевернули гру проти балканців. Датоме, який закінчує з баскетболом, закинув вісім очок поспіль на останній хвилині третьої чверті і практично повністю нівелював відставання своєї команди, а геройства Фонтеккіо на останньому ігровому відрізку допомогли італійцям оформити ключову для себе перемогу – 78:76. Після цього в останньому турі Скуадрі Адзуррі в матчі за життя необхідно було обігравати Пуерто-Ріко, і вона з цим чудово впоралася, розгромивши свого суперника з різницею у шістнадцять очок – 73:57.

Лідером італійської збірної є Сімоне Фонтеккіо. Форвард «Юти Джаз» найкращий у своїй команді за набраними очками (18,4), рейтингом ефективності (16,4) та другий за кількістю зібраних відскоків (6,6). Також не можна пройти повз персону головного тренера. Джанмарко Поццеко з відривом є найбільш неординарним наставником Кубка світу. Відомий у недалекому минулому гравець перебуває зі своїми гравцями у постійному та сильному емоційному контакті, стоїть за них горою і немов батарейка заряджає своїх баскетболістів енергією. Поццеко буквально живе кожною грою своєї команди. Так, іноді він перегинає палицю (у матчі з Домініканою був вилучений з лави), але Джанмарко нікого не залишає байдужим і немов магніт привертає увагу до себе та свого колективу.

США

Американці розпочали турнір у статусі його головного фаворита, і по ходу першого групового турніру не дали жодної можливості засумніватися в цьому. Три стартові перемоги над Новою Зеландією, Грецією та Йорданією із загальною різницею +103 при далеко не повних ввімкнених обертах лише підтвердили претензії команди Стіва Керра на чемпіонство.

Однак у другому раунді у зірково-смугастих почалися несподівані проблеми. Спочатку далеко не топова збірна Чорногорії, незважаючи на підсумкову перемогу американців – 85:73, попила у них достатньо крові. А далі США взагалі програли Литві – 104:110, при цьому встановивши свій антирекорд. Ще ніколи родоначальники баскетболу не пропускали на світових першостях таку кількість очок. Цілих сто десять!

Виявилося, що у головного фаворита виникають великі проблеми в трисекундній зоні проти габаритних та добре навчених команд. Так, балканцям команда Стіва Керра програла боротьбу на щитах – 31:49, а литовцям – 27:43. І якщо проти Чорногорії індивідуального таланту та відсотка реалізації американцям вистачило для перемоги, то у грі проти балтійців, які дуже добре кидали того вечора дальні (56%, 14 з 25), головний фаворит сенсаційно поступився.

Після п'яти зіграних матчів явним лідером США є Ентоні Едвардс. Захисник «Міннесоти» набирає 20,2 очок за гру та має середній рейтинг ефективності – 17,2 бали. За обома показниками він найкращий у команді. Цікаво, що окрім Едвардса лише три баскетболісти набирають трохи більше десяти очок у середньому за матч, але при цьому одразу семеро баскетболістів в команді мають двозначний рейтинг ефективності.

***

Безумовно, американці є фаворитом у цьому протистоянні. Але якщо оцінити, що в останніх двох матчах показала збірна Італії і що за цей же період часу награла команда США, то вже не можна говорити про відсутність перспектив у європейської команди. Гравцям під керівництвом Джанмарко Поццеко буде дуже важко, але їхня самовіддача при вдалому збігу обставин цілком може переважити індивідуальний клас збірної США. Втім, шансів на перемогу у підопічних Стіва Керра все ж таки набагато більше.

Прогноз Sport.ua: перемога збірної США

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Тріумф Іспанії. Визначено переможця Ліги чемпіонів з баскетболу
Баскетбол | 29 квітня 2024, 17:45 0
Тріумф Іспанії. Визначено переможця Ліги чемпіонів з баскетболу

У вирішальному матчі Унікаха завдала поразки Тенеріфе

5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка
Футбол | 30 квітня 2024, 12:10 12
5 найуспішніших футболістів збірної України, які дебютували за Фоменка

Михайло Іванович дав «путівку в життя» багатьом культовим нині гравцям «синьо-жовтих»…

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Summertime
На Филиппинах Штаты как дома.
 +20 итальянцам точно накидают.