Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 17 серпня 2023, 11:52
6043
23

Неймар у Саудівській Аравії: хроніка пікіруючого бомбардувальника

Валерій Василенко не без жалю проводжає «золотого хлопчика» в почесне заслання

| Оновлено 17 серпня 2023, 11:52
6043
23
Неймар у Саудівській Аравії: хроніка пікіруючого бомбардувальника
ФК Аль-Хіляль. Неймар

Якщо чесно, я до останнього не вірив, що Неймар купиться на захмарну пропозицію саудитів. Нехай там грають ті, хто виграв усе - Кріш і Бензема. Нехай туди переходять «абсолютно байдужі до грошей» Канте та Мане. Але щоб Ней... Адже у нього залишалися невирішені справи в Європі. І заради «Золотого м'яча» він мав грати в одній із топ-п'ять ліг. Але колишній бразильський вундеркінд знову вибрав не футбол, а карнавал.

Швидше за все, на цьому можна поставити крапку. Крапку на футболістові, якого називали (і продовжують це робити) «золотим хлопчиком бразильського футболу». Йому прогнозували славу Пеле. Саме він, за оцінками сучасників, мав стати наступником «інопланетян» – Мессі та Роналду.

Тепер можна впевнено стверджувати, що якісно нової іпостасі у Неймара вже не буде. Він так і залишиться у багатомільйонній пам'яті «золотим хлопчиком».

І якщо когось і можна звинувачувати в цій ситуації, то тільки себе. І, звичайно, гіпертрофоване «оточення» - батьків, сестру, друзів.

***

Ней дуже рано заявив про себе на повний голос. Вже у 14 років на нього полював «Реал». У підсумку він справді опинився в Іспанії. Але в іншому суперклубі. В одній команді з Мессі. Вся Барселона була впевнена, що саме Неймар-джуніор стане найкращим футболістом планети після того, як Лео піде з арени.


Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

Він рано викликався до лав національної збірної Бразилії. І вся збожеволіла від футболу країна бачила в ньому реінкарнацію Пеле.

І «Барса», і Бразилія мали всі підстави так вважати, бо за рівнем таланту Ней не поступався нікому з тих, з ким грав, проти кого грав, або кого вважав за свого кумира.

Але за фактом виявилося все не так, як могло б бути. Як мало б статися.

«Золотий хлопчик» довго відмовлявся дорослішати. Точніше навіть не так: він взагалі не подорослішав. Досі. Його інфантильність прозирає практично у кожному його рішенні, у кожному його вчинку. Він так і залишився скривдженим хлопчиком, який так і не зумів перерости усі свої фобії, усі свої фати моргани.

Таке враження, що він ображений на весь футбол. Що футбол йому щось винен. То його часто б'ють по ногах, то його не так, як хотілося б, цінують у «Барселоні», то йому надто нудно і тісно в «ПСЖ». І ще ціла купа подібних «то».

І над усіма цими хлоп'ячими примхами та образами – розпростерта, майже демонічна тінь Неймара-старшого, який з молодих нігтів свого чада поставив усю цю історію на бізнесові рейки, позбавивши свого сина й ініціативи, і фактично заслуженого майбутнього.


Getty Images/Global Images Ukraine. Неймар

На всіх трансферах Неймара його батько нагрівся до неможливості. «Джуніор» так і не вийшов із цієї тіні. І навряд чи вже колись вийде у своїй футбольній біографії.

А ще Ней став заручником свого галасливого та численного оточення. Того, яке за щедру плату готове не лише за першим покликом патрона хапати карнавальний костюм чи плавки, а й кидати зерна «божественного промислу», месіанства й унікальності «золотого хлопчика» на його підготовлений ґрунт.

Я усвідомлюю, що латиноамериканські футболісти часто возять за собою «табір». Згадайте хоча б багатьох бразильських гравців «Шахтаря», які в довоєнні роки перевозили до Донецька свої почети.

Але є й інші приклади. Той самий Мессі, який у порівнянні з Неєм виглядає абсолютним аскетом.

Зрозуміло, що жорсткі обійми деспота-батька, лагідні обійми карнавального оточення не пішли на користь Неймару. Скоріше, навпаки. І в цьому також є певна частка трагізму. А може, й іронії.

***

Хоча зрозуміло й інше: сам бразильський вундеркінд не зробив нічого визначного, щоб звільнитися від цих солодких чи обов'язкових пут. Він просто плив за течією. Він просто підтримував себе на рівні. Дуже і дуже високому, це безсумнівно. Але аж ніяк не космічному, хоч рівень його таланту і дозволяв туди забратися.

Особисто мені не смішно, а сумно від цього. І по-своєму мені його шкода. Шкода ціле десятиліття надій та сподівань бразильського футболу. Шкода амбіцій та майбутнього «Барселони». Навіть надій «ПСЖ» мені певною мірою шкода.


ФК Аль-Хіляль. Неймар

Тому що на всіх перерахованих позиціях ми мали право розраховувати побачити нового талісмана футбольної доби. А побачили «золотого хлопчика», який так і не подорослішав, ображеного на всіх і вся, який виявився не потрібним навіть умовному «Тоттенхему».

Безперечно, за його майбутнє переживати не варто. Швидше за все, за голами за національну збірну Бразилії він перевершить Пеле. А за рівнем доходів він казково забезпечить на кілька поколінь і своїх найближчих родичів, і своїх випадкових знайомих, які входять до його ескорту.

Але те, що так щедро заклав у його «засіки» футбольний Боженька, так і залишиться незатребуваним. Профуканим. Розтраченим через дрібниці. У свій 31 рік він скотився в почесне заслання для престарілих і прагматичних, які йдуть з ярмарку. Він там щедро зніматиме вершки. Як умовні Саленко чи Леоненко у матчах ветеранів десь у Фастові.

Так, його карнавал триватиме й надалі.

Але справжнього футболу в Нея далі вже не буде.

Тим не менш, я за ним сумуватиму.

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив
Футбол | 04 травня 2024, 19:43 3
ВІДЕО. Шалений початок матчу Жирона – Барселона! 1:1, Довбик уже забив

Рахунок на 3-й хвилині відкрив Андреас Крістенсен, Артем одразу ж відповів

Стали відомі оцінки Довбика та Циганкова за історичний матч із Барселоною
Футбол | 04 травня 2024, 22:25 3
Стали відомі оцінки Довбика та Циганкова за історичний матч із Барселоною

«Жирона» обіграла «синьо-гранатових» 4:2 та вперше в історії вийшла до Ліги чемпіонів!

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Mac_Gyver
Ніколи не бачив у його виконанні нічого видатного. Ну а як розпоряжатися власною долею то його особисте питання. Дай боже кожному з нас такої кар'єри та такого добробуту.
Octopus
Вообще сам футбол если так подумать потихоньку сдувается, его вконец испортили большие деньги. Он уже не дает тех эмоций, что 10-15-20 лет назад, игроки не вызывают то восхищение, кумиров, личностей больше не производит, одни плачущие мальчики. И то, что какой-то очередной суперталант слил карьеру в унитаз ради денег - лакмусовая бумажка того, что всё плывет куда-то не туда. Кто нас будет радовать в будущем? Долговязый Холанд и черепашка Мбаппе? Грустно.
Віталій Яценко
У Неймара є багато досягнень у кар'єрі. І він, безумовно, видатний гравець. Оточення і гроші дійсно не дали йому реалізувати себе до рівня володаря ЗМ. Його він вже не візьме. Це все дуже показово. Перехід в ПСЖ - була помилка. В ПСЖ він припинив розвиватись як гравець. Але по грошам він дійсно забезпечив себе і родину. Кожному своє. Зараз такі часи, що гроші перебивають спорт. Люди їдуть в чемпіонати, де їм платять шалені гроші. Так, вони і в Європі заробляли багато. Та тут просто такі гроші, що за рік людина заробить як за 10. 
hater of haters
Нарешті вийшов із тіні Мессі
umnuy2
завидуйте молча-нужно быть полным кретином отказаться от 250 миллионов за сезон.Никто не откажется от  такого.Никто.Чтобы не придумывали о наследие и другое фигне
scorpio16
З Барси пішов,  щоб не бути за спиною "прибульця", але натомість через пару років опинився за спиною молодого француза, який у свої 18-19 років вже став чемпіоном світу і всі казали , що саме ці двоє на наступні роки і будуть розігрувати ЗМ між собою. Але схоже , що Неймар не дуже то й полюбляє конкуренцію + батько, який за рахунок сина, спробує урвати гроші там де тільки можна 
Sheva19
Неймар это тень Бразилии.
Sheva19
 После того как в футбол пришел бизнесс сначала Абрамович потом шейхи я перестал его смотреть  Эпоха футбола это 80 и 90 бизнес. Убил футбол .Зидан Ван Бастен Гвардиола Марадона Гулит Зеедорф  Ривалду это была великая эпоха Футбола 
Vitason
Знову бабло,він свій вибір зробив,я так розумію,що так він щасливий,у його будуть казкові гроші і казкове життя,так що його все влаштовує!!
Муґунот Уух
Делай деньги, делай деньги
А остальное все дребедень (с)
Sheva19
И пока Бразильские вундеркинды будут зароблять бабло шестикратным чемпионами мира они не станут .Натурализированые негры Франции Им не дадут 
Sheva19
Вот мне интересно если бы сейчас Играли Зубастик Кафу Роналду Марадона Мальдини Платини Зидан Сколько бы им платили Шейхи за сезон лярд в год?
Sheva19
А не пора ли ФиФа вмешаться в чемпионат Саудитов где там феерплей ? 
Cruyff
Головна фотка - типу подумав про старість
Serhii P.
Та немає чого за ним сумувати. Він вмер як футболіст кілька років тому, просто пливе далі заради грошей.