Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Інші новини
| Оновлено 09 квітня 2024, 07:41
1026
1

На чемпіонаті світу зі скелелазіння розіграли перші олімпійські ліцензії

У Берні завершився чемпіонат світу

| Оновлено 09 квітня 2024, 07:41
1026
1
На чемпіонаті світу зі скелелазіння розіграли перші олімпійські ліцензії
IFSC

Упродовж 12 днів Берн приймав чемпіонат світу зі скелелазіння. До столиці Швейцарії приїхали понад чотириста атлетів, щоб поборотися не лише за медалі, а й за олімпійські ліцензії.

Ще років десять тому про включення скелелазіння до олімпійської програми можна було лише мріяти. Цей вид спорту був надзвичайно популярним і розвиненим на одних континентах, проте маловідомим на інших. Але поступово він набував популярності й у 2021-му дебютував у олімпійській програмі на Іграх у Токіо.

«Коли я ще виступав, завжди мріяв, щоб скелелазіння ввійшло до олімпійської програми, і я взяв участь у цих змаганнях. Зараз продовжую йти до цієї мети, але вже на посаді тренера. Певно, саме заради того, щоб привести нашу команду до цього, я і працюю, - говорить головний тренер збірної України зі скелелазіння Михайло Шалагін. – На Олімпійські ігри хочуть потрапити всі, хоча вони, як Еверест, найвищий пік у світі: побувати там круто, але є й інші складні та цікаві гори. Так і тут: виступити, виграти олімпійську медаль – це дещо, але є багато інших дуже значущих стартів.

Але хто б що не казав, це культова подія. Ігри проводяться раз на чотири роки, там змагаються усі країни, відбір дуже складний. В Токіо було лише по одній медалі серед чоловіків і жінок. Але, думаю, ми дійдемо до того, коли їх розігруватимуть в кожній дисципліні, й це вже буде зовсім інакше. Навіть у Парижі вже побачимо перші зміни на шляху до цього».

На Олімпійських іграх у Токіо й справді розігрувалося лише по одному комплекту медалей серед жінок і чоловіків – з так званого скелелазного триборства. Спортсмени були змушені швидко опанувати нові для себе дисципліни, і якщо майстрам з боулдерингу й трудності було ще можливо побігти швидкість, то представникам швидкості за такий короткий час перекваліфікуватися в два інших види було майже неможливо.

Проте на Олімпійських іграх у Парижі комплектів медалей буде вже більше – зі швидкості та з двоборства, до якого ввійдуть боулдеринг і трудність. Саме в цих дисциплінах на чемпіонаті світу-2023 й визначилися перші власники олімпійських квитків.

«Якщо в легкій атлетиці виконати норматив можна майже на будь-яких змаганнях, то в нас є лише кілька турнірів, де розігруються олімпійські ліцензії. Чемпіонат світу в Берні став першим з них», - пояснює Шалагін.

У Берні розіграли по дві ліцензії зі швидкості та по три з двоборства. Всього ж буде розіграно 68 ліцензій – по 14 зі швидкості та по 20 з боулдерингу й трудності.

До фіналу з двоборства на чемпіонаті світу ані українцям, ані українкам пробитися не вдалося. Проте шанси на здобуття квитка в Париж-2024, особливо лідеркою збірної Євгенією Казбековою, зберігаються. 26-29 жовтня планується, що вона візьме участь у європейському кваліфікаційному турнірі у французькому місті Лаваль, де розіграють ще по одній ліцензії серед жінок і чоловіків.

IFSC. Ярослав Ткач (праворуч)

У фіналі зі швидкості виступав Ярослав Ткач і навіть установив там національний рекорд, але пробитися до числа перших двох йому не вдалося. Шанси на потрапляння в Париж зберігають і інші представники цієї дисципліни, включно з колишніми рекордсменами України Данилом Болдиревим і Григорієм Ільчишиним. Всі вони боротимуться за ліцензію 15-16 вересня в Римі, де також розігруватимуть по одному квитку серед жінок і чоловіків.

Паралельно кваліфікаційні турніри відбуватимуться й на інших континентах. Ще три, в яких зможуть взяти участь і українці, – наступного року. На них розіграють ще по десять олімпійських ліцензій з двоборства й по п’ять зі швидкості.

«У нас змінюються не лише траси, їхня складність, а й підхід до співпраці в команді, – продовжує Михайло Шалагін. – При тому, що в нас індивідуальний вид спорту, ми вчимося більше працювати разом, допомагаючи один одному. Якщо в Берні на Олімпійські ігри розігрувалися іменні ліцензії, то на ті ж чемпіонат Європи чи Європейські ігри – певна кількість місць на команду.

Наприклад, з боулдерингу й трудності на сьогодні найсильніша Євгенія Казбекова, й уся команда працює на те, щоб здобувати рейтинг, і як мінімум вона мала можливість виступити на цих турнірах. Поки вона виступає на Кубках світу й здобуває там очки, молодь змагається на Кубках Європи й також приносить рейтингові пункти нашій команді. Для нас це не дуже звично, але поступово вчимося й пристосовуємося до змін».

Власники перших десяти олімпійських ліцензій, розіграних на чемпіонаті світу в Берні

Швидкість

Чоловіки: Маттео Зурлоні (Італія), Цзінбао Лун (Китай)

Жінки: Десак Маде Ріта Кусума Деві (Індонезія), Емма Гант (США)

Двоборство

Чоловіки: Якоб Шуберт (Австрія), Колін Даффі (США), Томоа Нарасакі (Японія)

Жінки: Янья Гарнбрет (Словенія), Джессіка Пільц (Австрія), Ай Морі (Японія)

Всі результати чемпіонату світу-2023 зі скелелазіння

Коротка інфографіка щодо олімпійських ліцензій

Ольга НІКОЛАЄНКО

Оцініть матеріал
(2)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина
Футбол | 02 травня 2024, 06:35 6
Автобус ПСЖ залишив стадіон у Дортмунді без Мбаппе. Стала відома причина

1 травня «Боруссія Д» обіграла парижан 1:0 у першому матчі 1/2 фіналу Ліги чемпіонів

Збірна України виграла медальний залік ЧЄ-2024 зі спортивної гімнастики
Інші види | 02 травня 2024, 07:12 0
Збірна України виграла медальний залік ЧЄ-2024 зі спортивної гімнастики

Українські гімнасти повернулися із 6 медалями (3 золота, 2 срібла, 1 бронза)

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
DK1961
Спасибо сайту за информацию!
Еще прошел чемпионат мира по стрельбе из лука. Наверное, там тоже мы пока без лицензий... Или я не прав?