Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

ATP
| Оновлено 14 серпня 2023, 14:44
6900
0

Титул Ястремської, повернення Возняцкі, провал українок у Монреалі

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 14 серпня 2023, 14:44
6900
0
Титул Ястремської, повернення Возняцкі, провал українок у Монреалі
Інстаграм Даяни Ястремської

Минулий тиждень для найкращих тенісистів планети минув на кортах Канади. Жінки цього сезону грали Canadian Open у Монреалі, чоловіки – у Торонто. Для українського тенісу було багато неприємних моментів, але титул Даяни Ястремської на інших змаганнях у Польщі підсолодив пігулку. Після народження двох дітей на корт повернулася Каролін Возняцкі, а Гаель Монфіс знову заграв на найвищому рівні.

WTA 1000 Монреаль

На превеликий жаль, українки повністю провалили цей великий і престижний турнір, хоча починалося все досить непогано. Леся Цуренко єдиною з наших грала у кваліфікації та спочатку без особливих проблем розібралася з канадкою Б'янкою Фернандес, молодшою сестрою фіналістки US Open 2021 Лейли Фернандес. 19-річна Б'янка отримала від організаторів вайлд-кард, але жеребкування видало їй першу сіяну, у підсумку Фернандес-молодша змогла виграти всього чотири гейми. У фіналі відбору Леся також без особливих проблем довела свою силу в матчі з Елізабет Мандлік зі США, але зіграти в основі не судилося. Цуренко не змогла вийти на матч першого раунду основи проти Петри Мартич, причиною стала стара проблема з ліктем. За словами самої тенісистки, проблема спровокована занадто важкими м'ячами, які використовуються на американській серії (Wilson US Open).

Судячи з усього, ці м'ячі не дуже підійшли й іншим українкам. Усе почалося з того, що Ангеліна Калініна програла американці Слоан Стівенс, яка поступово повертається ближче до минулих досягнень, але все ще на рівень слабкіша за себе колишню. Ангеліна вже давно не радувала українських уболівальників високими результатами. Після фіналу в Римі вона провела 10 матчів, з яких виграла тільки три. До грудня у неї не буде великих втрат очок, здавалося б, ідеальний час для підняття в рейтингу, але поки що як є.

Наступною прийшла черга Еліни Світоліної. Наша перша ракетка нічого не змогла протиставити Даніель Коллінс у першому колі, американка була кращою в кожному компоненті гри. Представниця США і справді мала пристойний вигляд в Монреалі, вона цілком заслужено дійшла з кваліфікації до 1/4 фіналу основної сітки, де програла тільки першій ракетці світу Ізі Свьонтек.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Останньою представницею України в основі залишалася Марта Костюк, яка грала з рекордним для себе рейтингом (32). Їй довелось зіграти з китаянкою Чжен Ціньвень, це був один із небагатьох матчів у кар'єрі українки, в якому вона була старшою за суперницю. Зустріч проходила в режимі гойдалок, але в третьому сеті Чжен зробила швидкий брейк і не випустила перемогу зі своїх рук. Раніше Костюк лише тричі програвала тенісисткам, які були молодшими за неї. Здолати Марту по разу вдалося Корі Гауфф, Еммі Радукану і Кларі Таусон.

Щодо парного розряду, то топова пара Сторм Гантер / Еліза Мертенс (Австралія/Бельгія) зачинила двері одразу перед двома українськими дуетами. У другому колі їм програла Марта Костюк у тандемі з Чжан Шуай з Китаю, в 1/4 фіналу – Людмила Кіченок і Альона Остапенко з Латвії. Надія Кіченок і американка Аліша Паркс вибули в першому раунді.

До фіналу на день раніше за суперницю вийшла Джессіка Пегула, яка в півфіналі зупинила Свьонтек. Другий півфінал Рибакіна – Самсонова був перенесений через дощ. Що стосується самого фіналу, то перевага Пегули в один день далася взнаки, Самсонова була знищена у двох партіях. Для Джессіки це другий титул такого рівня.

Важливо відзначити повернення на корт експершої ракетки світу Каролін Возняцкі, яка не грала після Australian Open 2020. Свого часу представниця Данії 71 тиждень очолювала світовий рейтинг. Цікаво, що минулого тижня такого ж показника досягла Іга Свьонтек. Більше тільки у 9 тенісисток, наступна на черзі Ліндсей Девенпорт (98). Невеликий спойлер – полька залишиться першою ракеткою щонайменше до закінчення US Open, а це ще +4 тижні.

У Монреалі Возняцкі виявилася сильнішою за австралійку Кімберлі Біррелл, а також чинила гідний опір чемпіонці Вімблдону Маркеті Вондроушовій. Возняцкі також заявила, що збирається вийти на пік форми до US Open. Є великі сумніви, що вона так швидко може стати конкурентною в боротьбі за пізні раунди, але за хорошого жеребкування кілька матчів виграти точно зможе. До речі, якщо не забули, то шість років тому Світоліна провела чудовий фінальний матч проти Возняцкі (6:4, 6:0) на Відкритому чемпіонаті Канади, тоді дівчата грали в більш успішному для нас Торонто.

Getty Images/Global Images Ukraine. Каролін Возняцкі

ATP Masters 1000 Торонто

Мастерс у Торонто вийшов досить незвичайним, із безліччю несподіваних результатів. Перший сіяний Карлос Алькарас програв в 1/4 фіналу американцеві Томмі Полу. Другий номер посіву Даніїл Медведєв на цій же стадії поступився Алексу Де Мінауру. Третя ракетка змагань Каспер Рууд поступився у своєму другому матчі Алехандро Давидовичу Фокіні з Іспанії. П'ятий номер посіву Хольгер Руне вибув у першому ж поєдинку, програвши Давиду Гірону зі США. Ще один представник першої десятки Андрєй Рубльов був битий американцем Маккензі Макдональдом на ранній стадії.

Четвертий сіяний Стефанос Циципас після виграного титулу в Лос-Кабосі поступився у стартовому матчі Гаелю Монфісу. Для чоловіка Еліни Світоліної це була 14-та перемога в кар'єрі над гравцем топ-5 світового рейтингу і лише друга за останні 5 з половиною років.

Загалом Монфіс не гаяв часу під час тривалого відновлення і повернув свій високий рівень. У Торонто він виграв три матчі, програвши в 1/4 фіналу майбутньому переможцю Янніку Сіннеру. Також Гаель розповів журналістам, що хотів би, щоб його зі Світоліною дочка зайнялася якимось іншим видом спорту, і анонсував, що ближче до закінчення кар'єри спробує зіграти з Еліною в міксті.

Найкраще з сіяних показав себе італієць Сіннер. У матчі за титул він зустрівся з Де Мінауром, обидва до цього не вигравали турнірів такого калібру. Яннік був явним фаворитом і заслужено переміг. Раніше він програв два фінали на Мастерсах у Маямі. Де Мінаур вперше змагався за титул такого рангу.

Getty Images/Global Images Ukraine. Яннік Сіннер

Титул Ястремської в Польщі

Даяна давненько не радувала українських уболівальників високими результатами. Цього року в неї було всього 3 перемоги над суперницями з топ-50. Але для гарного виступу на челенджері цього й не знадобилося. Лідером посіву була 94-та ракетка світу Юле Німаєр, усі суперниці Ястремської на шляху до титулу виявилися з другої сотні. Втім, як і сама українка на цей момент. Після вольової перемоги в третьому колі над чешкою Терезою Мартінцовою, яка раніше тричі перемагала українку, стало зрозуміло, що Даяна може пошуміти на цьому турнірі в Козерках. Так і сталося, навіть програвши у фіналі перший сет із рахунком 2:6 бельгійці Грет Міннен, українка знайшла в собі сили на камбек. До слова, у матчі з Мартінцовою Ястремська перервала неприємний стрік із 26 поразок після програшу першого сету. Попередній раз це вдавалося в уже легендарному матчі проти Альони Остапенко в Бірмінгемі-2022. А дві вольові перемоги на одному турнірі у Даяни єдиний раз до цього були на 25-тисячнику ITF у далекому 2016 році.

У парному розряді Ястремська в дуеті з Анкітою Райною з Індії дійшла до півфіналу. Також у Козерках зіграла і Катаріна Завацька. Їй вдалося перервати серію з чотирьох поразок, але в другому колі Катю вибила уродженка Києва Єва Ліс, яка виступає під прапором Німеччини. Єва в 1/4 фіналу програла майбутній фіналістці.

Челенджери та турніри ITF

Юлія Стародубцева відкрила тиждень у статусі гравця другої сотні, але не дуже вдало виступила в одиночному розряді 100-тисячника в Ландісвіллі, програвши вже в першому раунді першій сіяній китаянці Ван Сіюй, яка зрештою і взяла титул. Але в парному розряді у Юлі все вийшло. У дуеті з американкою Софі Чанг їй вдалося виграти три перші зустрічі, а потім Олівія Гадецкі і Маї Хонтама відмовилися від участі у фінальній битві. Отже Стародубцева виграла свій найбільший титул у парному розряді. Тиждень можна вважати успішним. На цьому ж турнірі виступила і Анна Позніхіренко. У першому раунді їй вдалося переграти японку Моюку Учідзіму, але далі була поразка від американки Медісон Бренгл.


Koser Jeweler Tennis Challenge. Юлія Стародубцева і Софі Чанг

Олександра Олійникова вперше виступила на змаганнях ITF W100 в основній сітці. У Маспаломасі українка, подолавши кваліфікацію, дійшла до другого раунду основи, де не змогла обіграти досвідчену ґрунтову спеціалістку Сару Еррані.

Ерік Ваншельбойм здобув першу перемогу в основній сітці турніру серії ATP Challenger Tour. У Баня-Луці йому вдалося здолати сьомого сіяного чеха Зденека Коларжа. Успіх розвинути не вдалося, у наступному матчі Ерік поступився Тобі Кодату зі США. Денис Молчанов дійшов до парного фіналу на цьому самому турнірі. Він грав у парі з ексросіянином Андрєєм Голубєвим, який з 2008 року виступає за Казахстан. У матчі за титул вони програли Віктору Владу Корні та Філіпу Освальду (Румунія/Австрія).

Владислав Орлов програв у першому колі челенджера в Корденонсі (Італія) четвертому сіяному Маттео Джиганте, вигравши на тай-брейку першу партію.

Анастасія Соболєва непогано виступила на 25-тисячнику в Лейпцигу. У півфіналі українку змогла зупинити лише перша сіяна чешка Бренда Фругвіртова. У підсумку представниця Чехії взяла титул на цих змаганнях, не віддавши жодного сету.

Поза кортом

Марина Заневська повідомила, що US Open стане для неї останнім турніром у кар'єрі. Інформація про те, що одеситка, яка з 2016 року виступає за Бельгію, збирається завершити наприкінці цього сезону, була відома і раніше, але тепер названо більш конкретні дати. До речі, Заневська не виключає, що може повернутися, але зараз вона не може грати і тренуватися на належному рівні через біль у спині.

Нік Кірьос не зіграє на US Open. По суті, сезону в нього й не було, з початку року скандальний австралієць зіграв лише один матч.

Бонус

Рубрика «Відчуйте себе древнім». Дочка чотириразової чемпіонки турнірів Grand Slam Кім Клійстерс на ім'я Джейд відіграла на чемпіонаті Європи з баскетболу U16. Джейд народилася 2008 року і вже виросла вище 1.80 м. Зазначимо, що чоловік Кім, Браян Лінч, – американський баскетбольний тренер і колишній професійний гравець, тому вибір спорту для доньки випадковим назвати ніяк не можна.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.