Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Італія
| Оновлено 31 серпня 2023, 14:26
24329
34

Вітя, час додому

«Золотому хлопчику» донецького «Шахтаря» Віктору Коваленку так і не вдалося підкорити Італію

| Оновлено 31 серпня 2023, 14:26
24329
34
Вітя, час додому
Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Коваленко

Два з половиною роки тому, на початку лютого 2021-го, більшість українських експертів та вболівальників хвалили Віктора Коваленка за виявлену рішучість у бажанні залишити українську Прем'єр-лігу та спробувати сили в одному із топових чемпіонатів Європи. Зацікавленість у послугах хавбека тоді продемонструвала «Аталанта», заради можливості пограти у якій Віктор відмовився продовжувати трудову угоду з «гірниками», і щоб не втратити футболіста абсолютно безкоштовно, «Шахтарю» довелося піти назустріч та відпустити свого вихованця за вельми скромну суму у 600 тисяч євро. Хоча на той момент номінальна оціночна вартість Коваленка на Transfermarkt складала 6 мільйонів євро.

На жаль, закріпитися в «Аталанті» Коваленку так і не вдалося. У другій частині сезону-2020/21 український хавбек зіграв за бергамасків тільки в одному поєдинку в рамках Серії А, та й то провів на полі лишень три хвилини. До сьогодні це є усім, чого зумів досягти Віктор у команді Джан П'єро Гасперіні.

Наступні два сезони (2021/22 та 2022/23) Коваленко провів вже у «Спеції», яка орендувала Віктора із прицілом на те, що загартований єврокубковими баталіями футболіст допоможе клубу зберегти прописку в елітарному дивізіоні. І якщо із самого початку Коваленко їхав у стан «орлят» з надією через рік повернутися до «Аталанти», то минулого літа практично стало зрозуміло, що в клубі з Бергамо на українця у стратегічній перспективі не розраховують від слова «зовсім». Недивно, що друга оренда Коваленка до «Спеції» містила пункт, згідно із яким «орлята» зобов'язані були викупити контракт українця у разі збереження прописки в Серії А.

Останнього, на жаль для Коваленка, не сталося: «Спеція» вилетіла, а Віктор був змушений повернутися до «Аталанти», де дуже скоро вирішили, що далі шляхи бергамасків та українського легіонера мають розійтися. Зокрема, 8 серпня портал Tuttomercatoweb видав інформацію про те, що «Аталанта» в рамках масштабної чистки складу виставила Віктора Коваленка на трансфер, оскільки наставник команди Джан П'єро Гасперіні на українця більше не розраховує.

На цьому, ймовірно, закінчиться італійський етап кар'єри Віктора Коваленка. За два з половиною роки хавбек зіграв 46 матчів у рамках Серії А, відзначившись в них 1 забитим м'ячем та 5 результативними передачами. Саме ці скромні показники, а також більш ніж пристойна зарплата, роблять українця малоцікавою фігурою на трансферному ринку італійського елітарного дивізіону. Ще під час переходу Коваленка в «Аталанту» журналісти повідомляли, що українець став найбільш високооплачуваним гравцем клубу з Бергамо. Віктор отримав оклад у 2 мільйони євро «чистими» і на той момент був беззаперечним лідером у зарплатній відомості «Аталанти». Зрозуміло, що від такої людини, тим паче орієнтованої на атаку, й віддачі чекають відповідної, а не 1 забитого м'яча у 46 поєдинках…

На сьогоднішній день особливих варіантів на ринку Коваленко не має. У ЗМІ ще наприкінці червня промайнули чутки про бажання грецького ПАОКа підписати українського півзахисника, але з того часу змінилося дуже багато чого, і наразі подібний варіант здається вже неможливим. Справа в тому, що в Греції потенційний трансфер Коваленка лобіював екс-глава департаменту селекції «Шахтаря» Жозе Боту, котрий у середині липня через принципові розбіжності із керівництвом ПАОКа залишив посаду спортивного директора цього клубу, й зараз не має жодного відношення до подальших планів греків на ринку.

Тому жодних глобально привабливих варіантів продовження кар'єри у Коваленка на даний момент немає. Свій шанс проявити себе в Італії та зробити там таку ж успішну кар'єру, як це раніше вдалося Руслану Маліновському, Віктор не використав, а зараз починати поневірятися по відверто друго- або навіть третьосортних проектах – це відвертий шлях в нікуди. У такому разі Коваленко варто забути і про збірну України, і про мрії одного разу знову зіграти в Лізі чемпіонів, чи хоча б єврокубках.

Отже, треба повертатися додому. А в Україні просто зараз для Коваленка може бути тільки два реальні варіанти – це «Шахтар» та «Полісся». І в даному випадку про жодні інсайди не йдеться, лише логічні припущення та висновки. Перебиратися до «Динамо» чи «Дніпра-1» Віктор навряд чи забажає, а решта клубів УПЛ фінансово не потягне цю угоду.

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Коваленко

Для «Полісся» Коваленко став би справжньою зіркою, і це саме те, чого хавбек, мабуть, так довго шукав. Із «Шахтаря» він, вочевидь, прагнув піти ще й тому, що йому набридло постійно бути в тіні бразильців, адже як би блискуче не грав Віктор, а зацикленість селекції та босів «гірників» на представниках Південної Америки довгі роки не давала решті (за винятком хіба що неймовірного Мхітаряна) жодних шансів зійти на Олімп. Словом, щось подібне, що було в кар'єрі Неймара у «Барселоні», коли бразилець захотів піти, аби вийти з тіні Ліонеля Мессі.

Важливо й те, що особливої ​​конкуренції Коваленко «на дистанції» у «Поліссі» просто не матиме. У схему 4-2-3-1 Віктор здатний вписатися практично ідеально, причому Танковський відійшов би трохи глибше, а виграти суперечку за місце в основі у 35-річного ветерана Василя Грицука і поки що недостатньо досвідченого новачка житомирської команди 21-річного Еміля Мустафаєва, було б більш ніж посильним завданням для Коваленка.

Та й із грошима у «Поліссі», мабуть, в Коваленка проблем не виникло б. Геннадій Буткевич щедро інвестує у свій проект, і запрошення футболіста калібру Віктора Коваленка стало б для нього особисто величезною іміджевою перемогою – принаймні, вгамувало б азарт деяких скептиків, котрі стверджували, що «Полісся» у своєму нинішньому стані може розраховувати лише на трансфери зіркових ветеранів, на кшталт Дениса Бойка чи Артема Шабанова.

Також цілком цікавим був би для Коваленка і варіант із поверненням до «Шахтаря». Для донецького клубу Віктор є «золотим хлопчиком» – тим, хто свого часу уособлював успіхи роботи академії, коли юнацька команда «гірників» у сезоні-2014/15 діставалася фіналу Юнацької ліги УЄФА, де у завзятій боротьбі програла одноліткам із «Челсі» (2:3).

Зараз у «Шахтарі» вже немає такої кількості бразильців, а ті, які все-таки присутні, є здебільшого «жовторотими» новачками, які ще мають багато чого навчитися, і через багато чого пройти, аби реально претендувати на роль лідерів команди. На їхньому фоні 27-річний Коваленко виглядав би і солідно, і статусно. Та й зайва конкуренція для головних креативників «гірників» у центрі поля Георгія Судакова та Артема Бондаренка, «Шахтарю» аж ніяк не завадила б, особливо з огляду на тривалість сезону та можливість травм чи дисциплінарних стягнень. Покладатися у ключових матчах на Андрія Тотовицького та Олега Очеретька як ефективних дублерів Судакова та Бондаренка було б колосальним кадровим прорахунком менеджменту «гірників».

Важливо й те, що «Аталанта», вочевидь, готова розлучитися із Коваленком за такою ж символічною ціною, як свого часу зробив і «Шахтар». Італійці прагнутимуть розвантажити склад, і зарплатну відомість, а тому ні про яку жагу наживи в цьому випадку мова не йде, і йти не може. Та й на Transfermarkt показник оціночної вартості Коваленка за останні два із половиною роки деградував у чотири рази – з 6 до 1,5 мільйонів євро.

Але це все теорія, хай і не без елементів логіки. Як насправді вирішить розпорядитися своєю подальшою кар'єрою Віктор Коваленко, чи буде до його персони реальний інтерес з України, і якою виявиться позиція «Аталанти» щодо компенсаційної суми – відповіді на всі ці питання ми дізнаємося вже у найближчі два-три тижні. І, на відміну від мемних прогнозів Арестовича, це справді відбудеться у зазначені терміни, адже 1 вересня у більшості європейських ліг просто зачиниться літнє трансферне вікно.

Оцініть матеріал
(84)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 34
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
MrStepanovM .
не розумію як вдалось італійців розвести на таке бабло по зарплаті?!
Умник
Абсолютно не понятный для меня футболист по умениям на поле.
ALKOSruLKA
...ага Вітя, вертайся! ... Звільняти рідний Донбас від лаптеногого л@йна !
Олег Шумник
там полный ноль пора на пенсию
Igor_iron
В умовах війни ждіть хлопці ждіть .. 
anacreon
Відстаньте вже від того Коваленка. Не всі наші легіонери Мудрики і Шевченки, які мають піти в топ-клуб і там феєрити.  Хтось це скромна трудова лошадка з середняків. Соболь, Коваленко, Ігнатенко, Безус, Шахов. Вони не будуть зірками, за якими хтось  полює. Просто будуть собі тихесенько грати не на перших ролях.А то таке враження, що хтось думав, що Коваленко це якийсь новий Малиновський. Коваленко це абсолютний  середняк, якого награвали в Шахтарі на ліміт. І це величезне досягнення, що він зумів пробитися в Серію А.
В нього не було шансі взаграти за Аталанту, бо там топи. Купили його тільки, бо дешевий. З прицілом на оренду. Хто не помітив - топ-клуби постійно купляють собі по 10-20 футболістів, яких одразу віддають в оренду. І вони ніколи можуть не зіграти за Основу. В Челсі, Арсенала, Сіті та інших купа таких. І дуже рідко коли хтось як Зінченко чи Лунін може повернутись з оренди і закріпитись-залишитись. Зазвичай їх ганяють по орендах, поки хтось не викупить.Сподіваюсь, що Коваленко знайде собі клуб-середнячок в Серії А  залишиться там.
nicksaf
Нашли о ком говорить, господи
Alex T
Обратно в шахту заберут если будет или бесплатно или копейки скорее и опять ничего особо не покажет 
Муґунот Уух
перебиратись до Динамо чи Дніпра-1 Віктор навряд чи забажає (с)
----------------------------
можна подумати, Дніпро чи Динамо сплять і бачать, як Вітя грає за них
ManCity
Крім варіантів Шахтар та Полісся, є ще варіант ЗСУ. У хлопця ж, напевне, болить душа за рідним краєм. Нехай допоможе звільняти.
Иван Качура
Шахтар точно підсилить, якщо поверне ігрову форму. 
Robert Monroe
Якісь дивні висновки. Чому додому? Цілком може зʼявитися варіант із топ-5, зокрема в тій же Італії, до якої він адаптований. Та навіть якщо ні, є Португалія, Нідерланди, Бельгія тощо. За віком йому ще грати і грати.
Gargantua
Вите надо выйти
Tasha19
В команді з топ чемпіонату може вже і не працевлаштується. Але на топ чемпіонатах футбол не закінчується. Тому не обов'язково додому. Тай в нього діючий контракт з Аталантою, тому може взагалі нікуди не йти. 
Александр Ад
який йому  футбол?На передову.
Перець
Під пісню пора домой
DK02
Сумно. Така звізда була... А як феєрив в молоді роки.
pol-55
2.5 роки там *пробув*,а контракт на скільки то років,що його вже кудись *сватають*.
Summertime
Витя.  Пора в Металлург (Запорожье).  Вон Леонид Ключик стал  легендой запорожского футбола. И другие ребята там неплохо играли. Тот же Скрипник и Вернидуб.  Валик Полтавец,  Иван Шарий,  Юрий Сивуха! взявший 2 пенальти от рыжего динамовца зхамоскворечья в одной игре и т. д.   Иди, Витя, иди... додому.  Ближе к Херсону родному.
Злий Глобинець
Повернення в Шахтар було б логічним. На тлі нашої УПЛ -  достатньо сильний гравець. Всі ж знають, що Віктор може грати добре - була б мотивація і взаєморозуміння з партнерами. Може якраз на чужині Коваленку цього і не вистачало?