Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 22 листопада 2023, 13:50
14547
17

Шахтар vs Челсі у Юнацькій лізі УЄФА-2014/15. Де зараз герої гірників

З'ясовуємо, чи багатьом вдалося проявити себе на топ-рівні у дорослому футболі…

| Оновлено 22 листопада 2023, 13:50
14547
17
Шахтар vs Челсі у Юнацькій лізі УЄФА-2014/15. Де зараз герої гірників
ФК Металіст 1925. Бека Вачіберадзе та Андрій Борячук

Тиждень тому в Женеві відбувся фінальний поєдинок чергового розіграшу Юнацької ліги УЄФА. У ньому нідерландський АЗ із рахунком 5:0 розгромив хорватський «Хайдук», не давши опоненту жодного шансу на успіх. Очевидно, цей матч та його результат надовго залишиться в пам'яті вболівальників команди з Алкмара, проте для українських шанувальників футболу, мабуть, найбільш резонансним поєдинком в історії турніру залишається фінал сезону-2014/15, коли «Шахтар» U-19 протистояв «Челсі» U-19.

У 2015-му все завершилося перемогою лондонців із рахунком 3:2, і сьогодні ми пропонуємо вам згадати всіх футболістів донецької команди, які тоді виходили на поле, і коротко ознайомитися з тим, як склалися їхні кар'єри після того…

Воротар – Олег Кудрик


ФК Полісся. Олег Кудрик

Олег Кудрик вважався дуже перспективним та здібним воротарем в академії «гірників», але в якийсь момент йому так і не вдалося зробити впевнений крок у дорослий футбол. За першу команду «Шахтаря» Кудрик зіграв лишень 2 матчі, а також на правах оренди виступав за «Карпати» та «Маріуполь». У січні минулого року Олег залишив стан приазовців та приєднався до «Полісся», де виступає й досі, будучи у свої 27 років беззаперечним № 1 команди-фаворита Першої ліги.

Правий захисник – Ігор Кірюханцев


ua-football. Игор Кірюханцев

Ігорю Кірюханцеву, котрий пройшов через усі вікові групи юнацької та молодіжної збірної України та є вихованцем академії «Шахтаря», також не вдалося вибудувати кар'єру у рідній команді. За «помаранчево-чорних» правий фулбек провів лише 25 хвилин у поєдинку УПЛ-2016/17, коли Паулу Фонсека випустив резервіста на заміну. Після того жоден тренер «гірників» так і не розгледів у Кірюханцеві здатність стати корисним футболістом для донецької команди. Після низки оренд у «Маріуполі» та «Олександрії» Ігор залишив «Шахтар». У вересні минулого року він підписав повноцінний контракт із «Зорею», й зараз, у свої 27 років, є важливим гравцем луганської команди.

Центральний захисник – Данило Сагуткін

Уродженець українського Севастополя Данило Сагуткін також дорогу у професійний футбол здолав за допомогою академії «Шахтаря». При гарній антропометрії (зріст – 194 см) вважався вельми перспективним центрбеком, однак у якийсь момент «повернув не туди». Сагуткін, як і багато інших молодих талантів «гірників», пройшов обкатку в орендах в «Арсеналі-Київ» та «Маріуполі», а першу частину сезону-2019/20 вирішив провести в російському «Єнісеї». У січні 2021-го «Шахтар» відпустив Данила вільним агентом до «Маріуполя», але там Сагуткін затримався лише на півроку, а потім, вочевидь, зробив свій вибір остаточно, подавшись у російський «Акрон» з Тольятті, який виступає у нижчих лігах тамтешнього горе-футболу. У цій команді 27-річний футболіст, який встиг обзавестися громадянством країни-агресора, виступає й досі, але його скромні «успіхи» там зараз навряд чи комусь цікаві в Україні.

Центральний захисник – Микола Матвієнко


ФК Шахтер. Микола Матвієнко

26-річний Микола Матвієнко добре відомий широким уболівальницьким масам в Україні. Він є основним футболістом національної збірної (55 матчів), а також стовпом оборони «Шахтаря», із яким вже тричі ставав чемпіоном країни. Наприкінці березня Матвієнко, незважаючи на чутки про інтерес до нього з боку закордонних клубів, підписав новий 5-річний контракт з «гірниками», і поки що, схоже, не збирається залишати вітчизняну Прем'єр-лігу.

Лівий захисник – Олег Гладченко

Футбольна кар'єра Олега Гладченка дуже швидко зайшла у глухий кут після того фіналу проти «Челсі». Вже восени 2015 року він в компанії ще двох своїх товаришів по юнацькій команді «Шахтаря» був затриманий під час водіння транспортного засобу у нетверезому вигляді патрульною поліцією Києва. З того часу фраза п'яних бешкетників «Дзвони Рінату та Авакову» стала мемом для футбольної громадськості, а для порушників громадського правопорядку – «вовчим квитком». У жовтні 2015-го «Шахтар» відрахував Гладченка з клубу, після чого Олег спробував повернутися в професійний футбол у «Чорноморці», але через півтора роки перебування в Одесі залишив стан «моряків», і з початку 2018-го про нього нічого не чути.

Центральний півзахисник – Олександр Піхальонок


СК Дніпро-1. Олександр Піхальонок

Як і Микола Матвієнко, Олександр Піхальонок залишається на видноті у топ-сегменті українського футболу. Так, заграти талановитому хавбеку в рідній команді так і не вдалося (на рахунку Олександра 194 хвилини у 7 поєдинках за «Шахтар»), натомість він знайшов себе у «Дніпрі-1». «Спортклубівці» спершу орендували Піхальонка у «гірників», а влітку 2021-го викупили контракт Олександра за 700 тисяч євро. З того часу ЗМІ кілька разів писали про бажання «Шахтаря» повернути хавбека, який заграв на хорошому рівні, але «Дніпро-1» відпускати 25-річного футболіста до конкурента, вочевидь, не побажав, встановивши на нього влітку минулого року відверто відлякуючий цінник у 5 мільйонів євро.

Центральний півзахисник – Бека Вачіберадзе


ФК Металіст 1925. Бека Вачіберадзе

Беку Вачіберадзе багато хто називав одним із діамантів тієї вікової групи в академії «Шахтаря». Невипадково саме він був із капітанською пов'язкою у лавах «гірників» у фінальному матчі Юнацької ліги УЄФА-2014/15 проти «Челсі». Але вже влітку 2015-го між Вачіберадзе та керівництвом «Шахтаря» стався конфлікт на ґрунті умов продовження контракту. В результаті нову угоду так і не було укладено, а Бека відбув до Іспанії, де оформив співпрацю з «Бетісом». Зіграти в Ла Лізі хавбеку так і не вдалося, і після двох років перебування у дублі «Бетіса» Вачіберадзе покинув клуб. Потім грав у Латвії за РФШ та у Бельгії за «Ломмел». В березні 2021-го повернувся до України, ставши гравцем «Чорноморця», але через рік відбув на історичну батьківщину – до «Торпедо» з Кутаїсі. Чергове повернення Вачіберадзе в Україну відбулося у вересні минулого року. Нині 27-річний футболіст має контракт із «Металістом 1925».

Центральний півзахисник – Олександр Зубков


ФК Шахтар. Олександр Зубков

26-річний Олександр Зубков є одним із небагатьох гравців тієї команди Валерія Кривенцова, який зараз виступає за «Шахтар». Щоправда, шлях хавбека в основу «гірників» видався набагато більш тернистим, аніж, наприклад, у Миколи Матвієнка. Зубков як гравець атаки тривалий час програвав конкуренцію бразильським легіонерам, виступаючи в оренді за «Маріуполь» та «Ференцварош». Вояж до Угорщини виявився для Олександра «ковтком свіжого повітря», і хавбек учепився за шанс залишитись в цьому чемпіонаті. Влітку 2020 року «Ференцварош» активував опцію викупу контракту Зубкова у «гірників» за 1,5 мільйона євро, і цілком ймовірно, що Олександр продовжував би зараз виступати за цю команду, якби не глобальне переформатування складу у «Шахтаря», яке відбулося на тлі початку повномасштабної фази російсько-української війни. Як результат – у серпні минулого року «гірники» за 2 мільйони євро викупили Зубкова назад, підписавши з ним контракт на 5 років.

Правий півзахисник – Денис Арендарук

Денис Арендарук був однією з найяскравіших постатей того «Шахтаря» U-19. Футболіст, який, здавалося б, міг на полі все: забити, віддати результативну передачу, якісно загострити ситуацію за допомогою одного вдалого пасу. Але проявити усі ці якості в дорослому футболі в Арендарука так і не вийшло. За першу команду «гірників» хавбек не зіграв жодного матчу, намагався проявити себе в орендах у «Маріуполі» та «Руху», але марно. У вересні 2019-го Арендарук залишив «Шахтар» остаточно, і більше ніж півроку не міг знайти собі пристойний варіант на хорошому рівні. В підсумку у березні 2020 року Денис підписав договір із польським «П'ястом», де також заявити про себе на весь голос так і не зумів. З того часу про футбольні досягнення Арендарука, якому вже 27 років, нічого не чути…

Лівий півзахисник – Василь Штандер

Ще одним «привидом» з того складу «Шахтаря» U-19 є лівий вінгер Василь Штандер. Фахівці з юнацького футболу практично в один голос стверджували, що Штандер – величезний талант, але… У якийсь момент через «недбале ставлення до справи», в чому згодом зізнавався сам Василь, у кар'єрі хавбека все пішло не так. Замість основи «Шахтаря» він скотився на значно нижчий рівень, а на початку 2016-го взагалі залишив клуб. Після того відомо, що Штандер намагався зачепитися за футбол у командах регіонального за українськими мірками рівня, але із серпня 2021 року про нього не чути зовсім нічого.

Нападник – Андрій Борячук


ФК Металіст 1925. Андрій Борячук

Одним з очевидних «головних болів» керівництва «Шахтаря» продовжує залишатися форвард Андрій Борячук. Свого часу цей гравець подавав великі надії, забивав неймовірну кількість м'ячів на юніорських турнірах, але перехід у дорослий футбол дався Борячуку непросто. Говорили про психологічні проблеми, ще якісь нюанси, але факт залишається фактом – у свої 27 років Андрій не реалізував, мабуть, і 20% авансів, які видавалися йому раніше. Першу частину цього сезону Борячук провів у оренді в «Металісті 1925», де непогано себе проявив (3 голи у 8 матчах), але потім повернувся до «Шахтаря» й знову щільно засів на лаві запасних. За наявними даними, контракт Борячука з донецьким клубом закінчується наприкінці сезону і цілком ймовірно, що сторони нарешті вирішать перестати мучити один одного…

На заміну виходили:

Центральний півзахисник – Віктор Коваленко

Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Коваленко

Віктор Коваленко був, мабуть, головною зіркою того «Шахтаря» U-19. Він видав фантастичний сезон у Юнацькій лізі УЄФА (4 голи та 3 асисти у 9 матчах), але у фіналі з'явився лише на заміну через проблеми зі здоров'ям. На той момент «гірники» програвали із рахунком 1:3 і єдине, що встиг Віктор – скоротити відставання до мінімуму. Після того Коваленко почав активно залучатися до ігор за першу команду, причому дебютував там ще за Мірчі Луческу. Втім, у якийсь момент хавбек відчув необхідність змінити обстановку та вирішив відмовитись від продовження контракту з клубом. Це сприяло трансферу Коваленка в «Аталанту», який відбувся 1 лютого 2021 року і обійшовся італійцям лише у 600 тисяч євро. Стати важливим гравцем в команді із Бергамо українському легіонеру поки що не вдалося, і ось уже другий сезон Коваленко виступає на правах оренди за «Спецію».

Нападник – Артем Меркушов

Артем Меркушов отримував не так багато практики за юніорів «Шахтаря» в тому сезоні, але у фіналі проти «Челсі» Кривенцов вирішив кинути його в бій – раптом здивує. Не здивував ані тоді, ані згодом. Кар'єра Артема пішла спадаючою – у вересні 2015-го він вільним агентом перейшов у «Суми», потім пограв за дубль «Маріуполя», у «Поліссі» та «Буковині». З квітня 2019 по серпень 2020 років був без клубу, а потім працевлаштувався в «Довбуші», але вже через рік знову виявився вільним агентом. З того часу про форварда, якому вже 26 років, нічого невідомо.

Оцініть матеріал
(129)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 23
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Як вони це роблять? Баєр у матчі-трилері врятувався на 90+7 хвилині
Футбол | 27 квітня 2024, 21:43 9
Як вони це роблять? Баєр у матчі-трилері врятувався на 90+7 хвилині

Леверкузенці врятували матч проти «Штутгарта»

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alex T
Можно было хотя б в 1 строку написать игроков Челси и клубы в которых они сейчас
LisovijNickolai Фамилия
Нужно было параллельно по игроков Челси
Gargantua
талантливое конечно было поколение.
и это при том, что уже ушел Зинченко из того же поколения.
это был первый выхлоп от инвестиций Ахметова в академию. 
конечно если бы не война и олигархические проекты Ахметова, Суркиса, Ярославского, Коломойского продолжили развиваться в том же направлении еще лет 10, то УПЛ действительно могла выйти на уровень Португалии-Голландии если не выше.
Metalist1925
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил