Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 08 серпня 2023, 19:15
11698
0

Заміна Бензема? Як Мбаппе впишеться до складу Реала

The Athletic – про те, наскільки сумісний форвард «ПСЖ» із нинішнім підбором гравців «Реала»

| Оновлено 08 серпня 2023, 19:15
11698
0
Заміна Бензема? Як Мбаппе впишеться до складу Реала
Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

Мадридський «Реал», як правило, стає першим варіантом, коли з'являється можливість підписати мегазірку.

Від Альфредо Ді Стефано до Ференца Пушкаша, від Кріштіану Роналду до Зінедіна Зідана – 14-разові чемпіони Європи впродовж десятиліть звикли здійснювати гучні трансфери. Перехід Кіліана Мбаппе до чергової суперкоманди на стадії формування був би, мабуть, найсміливішим з усіх – і не тільки через фантастичні здібності капітана збірної Франції.

Угода з викупу Мбаппе з «ПСЖ» стала б яскравим проявом фінансової та спортивної могутності «Реала». Ця сюжетна лінія вже стала домінуючою в чергове літнє трансферне вікно, після того, як 24-річний форвард повідомив чемпіонам Ліги 1, що не буде продовжувати свій контракт із «ПСЖ».

Придбання Мбаппе, безсумнівно, стало б для мадридського клубу «заграванням м'язами», але як вписати того, хто сьогодні може стати найвидатнішим футболістом планети, до складу команди, яка вже має у своєму активі найкращих гравців світу?

Якщо говорити коротко, то Мбаппе став би прямою заміною Каріму Бензема, який пішов.

У жовтні минулого року Бензема став володарем «Золотого м'яча» у своєму останньому сезоні в складі «Реала». За 14 блискучих сезонів у столиці Іспанії він забив 354 голи і віддав 165 результативних передач, посівши друге місце в списку найкращих бомбардирів клубу, поступаючись лише Кріштіану Роналду.

Він також прощався з нами як герой завдяки своїй самовідданості в атаці, спокійно диригуючи найексклюзивнішою лінією атаки світового футболу, коли навколо нього з'являлися та зникали «галактікос». Від ролі другого плану для Роналду до центрального місця з Вінісіусом Жуніором під його крилом – 35-річний футболіст став тим клеєм, який дав змогу «Мадриду» продовжувати перемагати в період змін.

Вінісіус став одним із найнебезпечніших вінгерів у світовому футболі, граючи разом із Бензема, і наступник нападника на «Бернабеу» має продовжувати розвивати бразильського вінгера. Бензема зміщувався ліворуч, щоб комбінувати з Вінісіусом у побудові комбінацій, а також створював загрозу в штрафному майданчику, коли південноамериканець елегантно проходив до бровки з м'ячем у ногах.

Минулого сезону Вінісіус входив у штрафний майданчик за допомогою дриблінгу 140 разів – на 53 рази більше, ніж будь-який інший гравець із п'яти провідних європейських ліг.

Елітний фінішер, який вміє спритно переміщуватися штрафним майданчиком і грати у зв'язці в обмеженому просторі, як Бензема, дає змогу Вінісіусу успішно діяти поблизу воріт.

Наприклад, у квітневому матчі проти «Альмерії» після того, як Вінісіус проскочив повз захисника і увійшов у штрафний майданчик, невловимий рух Бензема створює різницю.

Увійшовши до штрафного майданчика, він спочатку робить рух до ближньої штанги, який Родріго Елі, що відступає назад, помічає поглядом через плече...

...потім він швидко змінює напрямок і проникає за спину тому ж захиснику, який повівся на цей перший рух, і Вінісіус після чергового відмінного дриблінгу робить просту передачу.

Або ось проти «Ліверпуля» двома місяцями раніше, де Бензема зміщується у фланг, щоб швидко зіграти в стінку з Вінісіусом...

...захопив за собою Джордана Хендерсона, створивши бразильцеві простір для проходу в штрафний майданчик і удару в дальній кут.

Заміна Бензема за великі гроші повинна вміти вибирати моменти, коли зайняти позицію в центрі або зміститися ближче до Вінісіуса, щоб включити його в гру.

Хоча Мбаппе найвідоміший своїми стрімкими проходами за спину захисникам і безжальними фінтами, якщо поглянути на цифри, то можна припустити, що він враховує і свій внесок у побудову гри, регулярно опускаючись у глибину, щоб віддати передачу партнерам по команді та підтримати гру.

Використовуючи інструмент порівняння гравців Smarterscout, алгоритм, який на основі даних виставляє гравцям оцінки від нуля до 99 за різними аспектами їхньої гри, можна виявити ключові схожості між профілем Мбаппе і нападником, якого він хотів би замінити в разі переходу в Мадрид.

Відмінний результат Бензема – 99 балів за обсяг гри у зв'язці – показник, що відображає частку атакувальних дотиків гравця, які є передачами і не виводять його команду на 10 і більше метрів уперед, підтверджує, що в минулому сезоні він регулярно брав участь у побудові гри і рідко віддавав м'яч (95 балів за здатність утримувати м'яч).

Хоча Мбаппе не такий сильний у цьому, його оцінки 86 і 83 за цими параметрами вказують на те, що він може бути терплячим і точним у розподілі м'яча, проникаючи в кишені простору, щоб комбінувати з партнерами по команді, що дозволило б йому органічно вжитися в роль Бензема в Мадриді.

Ключові відмінності між двома французами виникають, коли мова заходить про більш вертикальну гру: Мбаппе набирає набагато більше очок за дриблінг і передачі з просуванням м'яча. Іншими словами, він набагато частіше, ніж його старший співвітчизник, супроводжує просту передачу потужним забіганням чи проникаючим пасом вперед.

Наведений нижче приклад із гри проти «Труа» в травні цього року ілюструє один із найбільш руйнівних рухів Мбаппе: він опускається в глибину поля, щоб скомбінувати, а потім розвертається і спрямовується вперед у простір.

Відірвавшись від центральних захисників господарів, Мбаппе опускається в півзахист, отримує проникаючий пас від Даніло Перейри і віддає м'яч Ліонелю Мессі.

Не гаючи часу, Мбаппе вбігає в зону і отримує передачу у відповідь від Мессі, даючи змогу воротареві суперника зробити красивий сейв.

Такий темп і швидкий рух у центральних зонах зроблять Мбаппе смертельно небезпечним доповненням до атаки мадридців, здатним розривати оборону з центральних зон так, як мало хто інший у світовому футболі.

Аналогічний приклад гострої сполучної гри був продемонстрований за два тижні потому, коли «ПСЖ» у гостях у «Осера» завоював титул чемпіона Ліги 1. Мбаппе вкотре показав, що він розумний і кмітливий у вузькому просторі, вміє комбінувати з партнерами по команді, віддавати чіткі передачі, а потім увірватися до штрафного майданчика й ефектно завершувати атаку.

Або ось цей момент у матчі з «Лансом», який посідав друге місце у квітні, де Мбаппе робить чудову передачу п'ятою на Мессі.

Навряд чи йому потрібно це доводити, але 24-річний форвард явно має талант, який дасть йому змогу грати на перших ролях у мадридському клубі.

До того ж він має лякаючий потенціал у контратаках, будучи одним із найшвидших гравців у світі. Для «Реала», який часто вважає за краще терпіти тиск суперника, а потім кидатися в контратаку, Вінісіус і Мбаппе – два найефективніших у світовому футболі гравці, здатні приймати сміливі рішення.

Якщо Мбаппе гратиме не тільки як Бензема, але і як неперевершений майстер швидких, вертикальних атак, то він відкриє ще більше шляхів до воріт суперника для команди, і без того переповненої атакувальними талантами.

Одна з головних проблем, пов'язаних із можливим підписанням Мбаппе, полягає в тому, що він полюбляє грати в багатьох зонах, у яких грає Вінісіус. Удвох вони напевно боротимуться за звання суперзіркового вінгера команди, йдучи в дриблінг на флангових захисників суперника і зміщуючись з лівого флангу в центр.

Але це не зовсім так. Їхні відповідні карти торкань у минулому сезоні показують, що Мбаппе далеко не той любитель флангу, який міг би завадити Вінісіусу в його забігах, а займає відносно схожу з Бензема позицію.

Незважаючи на явне тяжіння до лівого флангу, Мбаппе все ж активно діє в центральних зонах і, що особливо важливо, найактивніший на тих цінних напівпозиціях, з яких Бензема так ефективно комбінував з Вінісіусом Жуніором.

Мадридці менш жорстко структуровані, ніж інші топ-команди, що дає змогу їхнім гравцям вільніше групуватися, особливо навколо Вінісіуса. Це дозволяє їм перевантажувати певні ділянки поля і видавати швидкі короткі передачі, звільняючи нападників.

Схильність Мбаппе зміщуватися в різні зони на лівому фланзі, де і так зосереджена більшість атак мадридців, означає, що і він, і Вінісіус будуть часто взаємодіяти один з одним. Що не може не тішити фанатів «Реала».

Ба більше, півзахист «Реала» якнайкраще пристосований до того, щоб справлятися з оборонним навантаженням цієї однобокої атакувальної системи і сприяти її розвитку: він може похвалитися як елітними гравцями, які володіють м'ячем, так і здатними закрити лівий фланг.

Едуардо Камавінга минулого сезону часто грав роль гібрида лівого захисника і лівого півзахисника. Винятковий атлет з величезним бажанням йти у відбір, він здійснював у середньому 10,8 захисних дій на 1000 дотиків до м'яча суперника – показник, який об'єднує в собі відбори, фоли під час спроби дриблінгу, і невдалі спроби відбору та дає змогу оцінювати наполегливість під час гри в обороні. Лише один гравець у Ла Лізі, який зіграв понад 900 хвилин, Оскар Валентін із «Райо Вальєкано», був активнішим у своїх спробах відвоювати м'яч.

У минулому сезоні Камавінга також віддавав у середньому 7,3 передачі з просуванням м'яча за гру і робив 3,1 спроби дриблінгу, поєднуючи свої вражаючі оборонні якості зі здатністю переводити м'яч ближче до Вінісіуса. Це поєднання було особливо вдалим у першому матчі півфіналу Ліги чемпіонів із «Манчестер Сіті». Камавінга заблокував лівий фланг, зробивши п'ять відборів, а також уникнув пресингу і протягнув м'яч на майже 40 метрів, щоб допомогти Вінісіусу забити перший гол.

При такій увазі до лівого флангу «Реала» у Федеріко Вальверде з'являються можливості для просування вперед, що часто дає змогу правому уругвайському півзахиснику зміщуватися в центральні зони й атакувати штрафний майданчик із неймовірною ефективністю.

Погляд на карту передач «Реала» в матчі з «Сельтою» (2:0) у квітні показує, як команда може діяти з двома лівими нападниками.

У цій грі Бензема завдав п'ять ударів по воротах, Вінісіус здійснив 15 спроб дриблінгу і зробив три ключові передачі, але саме правий вінгер Марко Асенсіо став найкращим гравцем матчу, забивши гол і віддавши гольову передачу, в той час як вся увага «Сельти» була прикута до протилежного флангу.

Додайте до цього рівняння літнє підписання Джуда Беллінгема – невтомного гравця типу бокс-ту-бокс, який постійно покриває більше простору, ніж більшість інших гравців, – і ви отримаєте динамічний півзахист, добре підготовлений для боротьби з командами, які прагнуть використати простір за ультра-атакуючим дуетом на лівому фланзі своєї команди.

На папері це виглядає ідеальним варіантом, хоча висловлюване Мбаппе невдоволення своєю роллю в Парижі викликає занепокоєння.

Незадоволений своєю роллю центрального «стрижня» в «ПСЖ», він часто називав своїм улюбленим партнером по атаці товариша по збірній Олів'є Жиру, а також говорив, що його ідеальною системою є та, яку використовує тренер збірної Франції Дідьє Дешам.

«Тут у мене набагато більше свободи», – сказав Мбаппе про роль, яку він відіграє у збірній. «Тренер знає, що є такий №9, як Олів'є, який організовує гру. Я можу ходити навколо, виходити на простір, просити м'ячі.

У «ПСЖ» роль Мбаппе часто зводилася до того, щоб відволікати захисників, а Мессі та Неймар шукали простір. Ще більше його засмучувала обережна гра в півзахисті, де гравці часто не наважувалися йти вперед через низький внесок в оборону блискучої передньої трійки команди.

Мбаппе – гравець, який любить пасувати партнерам по команді, ініціювати швидкі стінки і уникати пресингу, – часто опинявся в ізоляції, коли опускався за м'ячем. Коли його партнери по атаці були далеко один від одного, а півзахист «ПСЖ» сидів глибоко, як показано нижче у квітневому матчі з «Ніццою», у нього часто було мало варіантів для творчості.

У Мадриді Мбаппе також доведеться діяти в центрі поля, але більш динамічний півзахист дасть йому змогу вільно переміщатися і віддавати швидкі короткі передачі гравцям, що набігають.

І навіть якщо йому доведеться грати цю страшну роль стрижневого форварда, безмежна енергія Беллінгема, Камавінги та Вальверде дозволить урізноманітнити комбінаційну гру, яка так подобається Мбаппе, і допоможе йому стати тим «досконалим» гравцем, про якого він так часто говорить.

Наставник мадридців Карло Анчелотті під час передсезонної підготовки експериментував із ромбоподібною структурою півзахисту, яку очолював Орельєн Тчуамені, що давало деяким із цих гравців ще більше свободи для маневру. У такій системі Мбаппе може почати гру в парі з Вінісіусом, що дасть змогу двом зірковим форвардам ще більше свободи дій.

З такою кількістю варіантів, що дають змогу витиснути максимум із безлічі атакувальних гравців, «Реал» поліпшить Мбаппе настільки ж, наскільки він поліпшить їх.

Залишилося тільки викласти купу грошей, необхідну для придбання гравця, за яким вони так довго полювали.

Том Гарріс, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.