Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 03 серпня 2023, 08:45
2626
3

Шевченко & Co. Найдорожчі покупки Моуріньо у топ-клубах, де він працював

Португальця прийнято вважати одним із головних марнотратів на світовому трансферному ринку

| Оновлено 03 серпня 2023, 08:45
2626
3
Шевченко & Co. Найдорожчі покупки Моуріньо у топ-клубах, де він працював
Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо

60-річний Жозе Моуріньо, як би того не хотіли його персональні критики, продовжує залишатися одним із найколоритніших футбольних фахівців сучасності. Португальцю, якого в попередні роки набагато частіше, аніж зараз, називали «Особливим», вдалося виграти практично всі значущі трофеї на клубному рівні, для чого Жозе завжди вимагав від своїх роботодавців купувати найсильніших та найякісніших з доступних на ринку гравців.

Недивно, що за всю тренерську кар'єру Жозе Моуріньо клуби, в яких він працював, витратили на підписання новачків під вимоги португальського фахівця 1,85 мільярда євро. Згадаймо найдорожчі покупки «Особливого» у розрізі кожного топ-клубу, в якому він працював…

Порту: Бенні Маккарті. 3,5 мільйони євро

Twitter. Жозе Моуріньо і Бенні Маккарті

У Порту Моуріньо працював із січня 2002 по червень 2004 років. Цей клуб можна вважати першим топовим у самостійній тренерській кар'єрі португальця, оскільки досвід роботи в Бенфіці у 2000 році обмежився для Жозе лише кількома місяцями. А ось саме із Порту Моурінью вдалося видертися на європейський футбольний Олімп. Спершу у 2003-му «дракони» взяли Кубок УЄФА, а наступного року сенсаційно стали переможцями Ліги чемпіонів, що й відкрило дорогу для Моуріньо у світ елітарних тренерів.

Найдорожчим трансфером Порту за часів Моуріньо був південноафриканський форвард Бенні Маккарті. На його підписання «дракони» влітку 2003 року витратили 3,5 мільйони євро, які були переведені на рахунки Сельти. При цьому, спочатку Порту на сезон орендував нападника у іспанців, а коли той прийшовся до двору, то домовився про повноцінний трансфер.

Загалом за Порту Маккарті провів 123 поєдинки, у яких забив 57 м'ячів. Покинув португальський клуб Бенні в 2006-му, коли Моуріньо вже другий сезон працював із Челсі. Примітно, що південноафриканець, як і його екс-коуч в Порту, подався на Туманний Альбіон. Його контракт у Порту за 3,7 мільйони євро викупив Блекберн, де Маккарті провів ще три із половиною сезони, причому досить ударних – 52 голи у 140 матчах.

Завершив кар'єру Маккарті влітку 2013 року на батьківщині у ПАР. Його останнім клубом став Орландо Пайретс. Наразі 45-річний Бенні обіймає посаду тренера нападників у Манчестер Юнайтед.

Челсі: Андрій Шевченко. 43,88 мільйони євро

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо і Андрій Шевченко

В Челсі Жозе Моуріньо має два періоди роботи. Перший припав на 2004-2007 роки, а другий – на 2013-2015-й. З «синіми» португальський фахівець тричі перемагав в англійській Прем'єр-лізі, також тричі вигравав Кубок англійської ліги та по разу – Кубок і Суперкубок Англії, а ось на континентальному рівні досягти успіху так і не зміг.

Найбільш цінним з точки зору видатків клубного бюджету новачком для Челсі у період роботи там Моуріньо став український нападник Андрій Шевченко. Легендарного форварда «сині» влітку 2006 року викупили у Мілана, скориставшись певними фінансовими проблемами в італійського клубу, а також бажанням дружини футболіста жити та ростити дітей у Лондоні. При цьому, трансфер Шевченка, як згодом стверджував ряд джерел, що заслуговують на повагу, був зовсім не вимогою до клубу з боку Моуріньо, а забаганкою тодішнього власника Челсі олігарха Романа Абрамовича. Саме росіянин наполіг на переїзді на Стемфорд Брідж українця, а тому сильно дивуватися обставині, що заграти у Челсі в Шевченка так і не вдалося, навряд чи варто.

Зрештою, саме Челсі для Шевченка став початком кінця блискучої кар'єри. Остаточно повісив бутси на цвях український форвард у рідному Динамо в 2012-му, після проведення в Україні та Польщі фінальної частини чемпіонату Європи. Згодом Шевченко став тренером, відпрацювавши п'ять досить успішних років на чолі збірної України, і два катастрофічно невдалі місяці разом із Дженоа.

Щодо кар'єри у Челсі, то тут Шевченку особливо похвалитися нічим – лише 22 забиті м'ячі у 77 матчах, і це явно не той результат, на який розраховував Абрамович.

Інтер: Дієго Міліто. 28 мільйонів євро

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо і Дієго Міліто

В Інтері Жозе Моуріньо провів два неймовірно успішні для цієї команди і себе самого роки роботи – з 2008-го по 2010-й. За цей час «нерадзуррі» виграли два чемпіонські титули, Кубок та Суперкубок Італії, а також у 2010-му втретє в історії та вперше за 45 років стали тріумфаторами Ліги чемпіонів, прабатьком якої є Кубок європейських чемпіонів.

Влітку 2009 року Моуріньо переконав босів Інтера витратити 28 мільйонів євро на покупку у Дженоа аргентинського форварда Дієго Міліто. І ставка на цього бомбардира абсолютно зіграла, оскільки він забив 22 м'ячі у 35 поєдинках Серії А-2009/10, а також 6 м'ячів у 11 матчах тодішнього розіграшу Ліги чемпіонів. Саме Міліто відзначився дублем у воротах Баварії у фінальному протистоянні найпрестижнішого клубного турніру Європи в 2010-му, принісши масу позитивних емоцій усім шанувальникам Інтера.

Загалом Міліто затримався в Інтері на довше, ніж Моуріньо. Лише влітку 2014-го, повністю відпрацювавши свій контракт, Дієго відбув на батьківщину, уклавши угоду з Расінгом з Авельянеди, де в 2016-му й оголосив про завершення кар'єри. Згодом Міліто недовго попрацював спортивним директором рідного для нього Расінга, а зараз у свої 44 роки дещо відійшов убік від активної діяльності у футболі.

Реал: Лука Модрич. 35 мільйонів євро

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо і Лука Модрич

Трирічний період роботи у Реалі (з літа 2010-го по літо 2013-го) більшість оглядачів оцінюють для Моуріньо як початок стагнації. Саме в цей момент у португальського наставника почали простежуватися певні проблеми із мотивацією, оскільки він дуже рано у своїй кар'єрі досяг піку, якщо не абсолютного максимуму, а постійно залишатися там – це непосильне завдання для будь-кого.

Втім, із Реалом Моуріньо все-таки вигравав у чемпіонаті, Кубку та Суперкубку Іспанії, а найдорожчим новачком «бланкос» за наставництва португальця є хорватський хавбек Лука Модрич. За нього Реалу довелося виплатити 35 мільйонів євро, переведених на рахунки Тоттенхема. Важко сказати, чи міг Моуріньо тоді уявити, наскільки культовою фігурою виявиться Модрич для Сантьяго Бернабеу, адже у свої 37 років Лука досі залишається одним із лідерів мадридської топ-команди. На даний момент на рахунку хорватського хавбека вже 488 матчів за Реал, у яких він відзначився 37 забитими м'ячами та 77 результативними передачами. Крім того, з «бланкос» Модрич тричі вигравав Ла Лігу, а також по п'ять разів перемагав у Лізі чемпіонів та на клубному чемпіонаті світу, а у 2018-му став першим, кому вдалося перервати багаторічну гегемонію Мессі та Роналду у боротьбі за Золотий м'яч.

Манчестер Юнайтед: Поль Погба. 105 мільйонів євро

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо і Поль Погба

Період роботи у Манчестер Юнайтед із самого початку сприймався аналітиками як взаємна можливість і для «червоних дияволів», і для Моуріньо, виявивши синергію, знову повернутися на вершину. Але за два роки співпраці цього так і не сталося, а головною перемогою португальця з МЮ є виграш Ліги Європи у сезоні-2016/17.

Однак саме в Манчестер Юнайтед Моуріньо здійснив свій найдорожчий трансфер в тренерській кар'єрі. Вочевидь, пам'ятаючи успіх із Лукою Модричем, «Особливий» вирішив піти на викуп у Ювентуса за 105 мільйонів євро, які на певний час стали світовим рекордом, французького хавбека Поля Погба. Той раніше вже був у структурі МЮ, але, не отримавши шансу розкритися, відбув у Турин, де і став зіркою європейського футболу. Втім, повернення на Олд Траффорд не принесло Погба жодного успіху: він грав досить часто, але, як правило, отримував лише критику, а не похвалу від уболівальників та преси.

В результаті Моуріньо був звільнений з МЮ у грудні 2018-го, а Погба провів у таборі «червоних дияволів» після того ще три із половиною сезони, перш ніж на правах вільного агента знову «звинтити» у Ювентус. Втім, цього разу переїзд в Турин не став для Поля правильним рішенням, і тепер з ним мають клопіт вже боси «старої синьйори»…

Тоттенхем: Джовані Ло Чельсо. 32 мільйони євро

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо і Джовані Ло Чельсо

Просидівши майже рік без роботи після звільнення з МЮ, Моуріньо в листопаді 2019 року прийняв пропозицію очолити Тоттенхем. Цей клуб, як і раніше, вважається одним із англійських грандів, але вже вкрай давно не вигравав чогось серйозного, а тому можливість співпраці із колись найвидатнішим коучем континенту Моуріньо бачилася для босів «шпор» вельми привабливим варіантом.

Втім, за півтора роки роботи із Тоттенхемом Моуріньо так і не зумів нічого виграти, що сталося вперше у його кар'єрі із початку сходження на вершину з Порту. Та й більшість трансферів португальця зі «шпорами» були відверто розчаровуючими. Найдорожчим із них для клубу виявився аргентинський хавбек Бетіса Джовані Ло Чельсо, за якого було виплачено 32 мільйони євро у вигляді відступних. При цьому, із самого початку «шпори» орендували футболіста на рік, заплативши за це ще 16 мільйонів, а тому загальні витрати на трансфер Ло Чельсо становлять майже 50 мільйонів євро.

Моуріньо досить стабільно ставив Ло Чельсо до складу Тоттенхема, й аргентинець провів при «Особливому» 52 поєдинки за «шпор», відзначитися у яких зумів лишень 8 голами та 6 асистами. Після того, як Жозе відправили у відставку, доля Джовані в лондонському клубі на якийсь час опинилася під питанням. Зрештою, у січні минулого року «шпори» віддали хавбека в оренду у Вільярреал, де Ло Чельсо за півтора сезони так і не зміг знову вийти на топ-рівень виступів, і наразі, повернувшись назад у Тоттенхем та маючи ще дворічний термін дії контракту, знаходиться у відверто підвішеному стані.

Рома: Теммі Абрахам. 41 мільйон євро

Getty Images/Global Images Ukraine. Жозе Моуріньо і Теммі Абрахам

Італійську Рому Моуріньо очолює з літа 2021 року, змінивши біля керма команди свого співвітчизника та екс-коуча Шахтаря Паулу Фонсеку. Проте, як і його попереднику, Жозе поки що не вдається знову зробити із «вовків» найкращу команду в італійській Серії А. Більше того, за два роки з Моуріньо Рома навіть не перевершила найкращого результату за Фонсеки – п'яте місце у чемпіонаті, а двічі поспіль фінішувала шостою. Але на континентальному рівні «Особливий» показує власникам римського клубу, що ще здатний брати трофеї – зокрема, у сезоні-2021/22 Рома стала тріумфатором дебютного розіграшу Ліги конференцій, а минулого сезону дійшла до фіналу Ліги Європи, де програла у серії пенальті Севільї.

У Ромі Моуріньо дещо відійшов від практики вивалювати величезні суми за центральних хавбеків і знову звернув увагу на центральних нападників. Зокрема, влітку 2021-го «вовки» віддали 41 мільйон євро Челсі за Теммі Абрахама. І прем'єрний сезон в Італії видався для нападника просто відмінним – 17 голів у 37 матчах, після чого на Теммі почали заглядатися деякі багатії з Туманного Альбіону. Однак сезон-2022/23 дещо зіпсував враження про гру Абрахама, котрий забив лише 8 голів у 38 матчах Серії А. Більше того, у червні нинішнього року Теммі ще й отримав важку травму – хрестоподібної зв'язки коліна, – і тепер буде змушений пропустити як мінімум найближчі півроку, хоча за найбільш оптимістичною інформацією мова йде про три місяці...

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(6)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 3
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Octopus
"Щодо кар'єри у Челсі, то тут Шевченку особливо похвалитися нічим – лише 22 забиті м'ячі у 77 матчах, і це явно не той результат, на який розраховував Абрамович."Ага, у Мудрика в Челси уже 15 матчей - 0 голов, а должно быть 4-5, чтобы выдать результат хотя бы как у Шевы. Даже тот лондонский Шевченко на голову выше любого из нынешнего поколения украинских игроков.