Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Франція
| Оновлено 01 серпня 2023, 12:00
22250
15

Тверезий розрахунок. Чому Мбаппе відмовився від саудівського мільярда

Вочевидь, на нас чекає нова трансферна сага, яка не факт, що отримає завершення цього літа

| Оновлено 01 серпня 2023, 12:00
22250
15
Тверезий розрахунок. Чому Мбаппе відмовився від саудівського мільярда
Getty Images/Global Images Ukraine

Схоже, форвард «Парі Сен-Жермен» та збірної Франції Кіліан Мбаппе остаточно відмовився від можливості переїзду до Саудівської Аравії, де «Аль-Хіляль» був готовий сумарно витратити на його трансфер близько 1 мільярда євро. Багатий азійський клуб мав намір виплатити парижанам компенсацію за форварда у 300 мільйонів євро, а самому Мбаппе гарантувати оклад на 700 мільйонів євро на рік, причому підписавши короткострокову трудову угоду на 12 місяців, після чого Кіліан мав би можливість самостійно вирішувати питання подальшого працевлаштування. Але Мбаппе від такого варіанту відмовився, й тепер його можливості безмежні та обмежені одночасно.

Мбаппе вже дуже давно сватають до мадридського «Реала». «Бланкос» кілька разів торгувалися щодо форварда із ПСЖ, але в якийсь момент усвідомили, що набагато простіше буде дочекатися завершення контракту Кіліана з паризьким клубом та підписати топ-голеадора на правах вільного агента. Зараз цей варіант влаштовує і футболіста, і іспанців, але категорично проти нього виступають у «Парі Сен-Жермен». Французький гранд не хоче втрачати свій головний актив безкоштовно, і саме тому намагатиметься зробити усе, щоб через 12 місяців Мбаппе не пішов на безоплатній основі.

У зв'язку з цим трансфер Мбаппе в «Аль-Хіляль», здавалося б, повинен був влаштувати абсолютно всіх – і форварда, і ПСЖ, і багатих арабів, і навіть «Реал», який міг би підписати Кіліана наступного літа абсолютно безкоштовно, на що наразі й розраховує. Але Мбаппе від такої можливості відмовився, і на перший погляд зробив це заради можливості залишатися на топ-рівні, а не їхати виключно за великими грошима у сумнівний зі спортивної точки зору на даний момент проект під назвою саудівська Про-Ліга.

Але все виглядає подібним чином лише на перший погляд. Насправді, залишаючись у ПСЖ, Мбаппе зовсім не бідуватиме. Він вже заробляє близько 1,2 мільйона євро на тиждень за контрактом із парижанами, а також має прописану в контракті неймовірно щедру систему бонусів. Лише за підписання нової трудової угоди з ПСЖ Кіліану було гарантовано 180 мільйонів євро, які форвард отримає трьома траншами та незалежно від того, чи відпрацює договір до кінця. Більш того, Мбаппе має ще й так званий «бонус за лояльність»: після закриття кожного літнього трансферного вікна форвард може розраховувати на отримання 70, 80 і 90 мільйонів євро, відповідно, за кожен рік перебування у Парижі (контракт з ПСЖ в Кіліана до 2024-го із можливістю пролонгації ще на один сезон, правом на яку володіє виключно футболіст).

Тому, відверто кажучи, у ПСЖ умови в Мбаппе не набагато гірші, якщо взагалі гірші, аніж ті, які йому пропонуються в «Аль-Хілялі», і щоб отримувати нечувані гроші форварду зовсім не обов'язково їхати на Близький Схід, як це зробив вже багато хто із його топових колег.

Інше питання: а що чекає на Мбаппе у ПСЖ, якщо він так і не змінить клубну прописку цього літа? За інформацією низки інсайдерів, Кіліан нібито навіть готовий провести найближчі дванадцять місяців на лаві запасних, аби наступного літа все-таки здійснити дитячу мрію та перебратися до мадридського «Реала». Відправити Мбаппе «в резервацію» нібито пообіцяло керівництво ПСЖ, коли дізналося про те, що форвард не використовуватиме опцію, яку має, щодо продовження дії контракту із парижанами ще на рік – до літа 2025-го.

В ПСЖ були чудово обізнані про бажання Мбаппе одного разу перейти у «Реал», так само як і про прагнення мадридського клубу підписати у свої лави зіркового французького бомбардира. Однак парижани, пропонуючи космічний контракт Кіліану минулого літа, розраховували на те, що в якийсь момент їм вдасться полюбовно розлучитися із гравцем, знайшовши оптимальні умови трансферної угоди з «бланкос». Зараз, коли Мбаппе знову починає відверто шантажувати клубне керівництво ПСЖ, його особисте протистояння із менеджментом чемпіона Франції виходить на новий рівень ескалації.

Очевидно, що Мбаппе на лаві запасних ПСЖ – це бомба уповільненої дії для команди. Кіліан вже стає ворогом не лише для босів клубу, а й для безкомпромісних ультрас парижан. І критика на адресу нападника лише наростає, навіть незважаючи на те, що той нещодавно заявив про бажання зіграти за олімпійську збірну країни на Іграх, які прийме Париж наступного року.

Французькі фанати ніколи не приховували своїх емоцій, і зараз вони навряд чи зі спокійною душею будуть готові спостерігати, як один із найталановитіших нападників в історії їхнього футболу готовий фактично просидіти сезон на лаві запасних лише заради можливості отримати черговий фантастичний бонус, а потім безкоштовно перебратися до «Реала», виторгувавши при цьому собі ще й досить серйозні підйомні.

Саме тому у ЗМІ з'явилися чутки навіть про готовність ПСЖ віддати Мбаппе на сезон у оренду (https://sport.ua/uk/news/634944-pszh-mozhe-viddati-mbappe-v-orendu), щоб тільки мати можливість не платити форварду величезну зарплату та позбавити того надії на шалені гроші за сумлінне виконання контракту у Парижі. Подейкують, що подібною можливістю хотіли б скористатися клуби англійської Прем'єр-ліги, особливо «Челсі», «Манчестер Юнайтед» та «Тоттенхем».

Джерела повідомляють, що Мбаппе завжди був «дуже відкритий» для перспективи переходу в англійську Прем'єр-лігу. Він майже досконало володіє англійською мовою, і це може зіграти в «плюс» грандам, які представляють Туманний Альбіон, особливо на тлі небажання Кіліана вирушати до Саудівської Аравії, і прагнення ПСЖ якнайшвидше вирішити питання щодо майбутнього форварда.

Килиан Мбаппе
Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

У Європі є й інші клуби, які виявляли зацікавленість в послугах Мбаппе, але той таки «Інтер» або «Барселона» прямо зараз фінансово будуть не готові до такого роду угоди, і клубам АПЛ виграти конкуренцію за сезонну оренду Кіліана буде досить нескладно.

Тому попереду на нас чекає ще чимало потенційних сюрпризів в аспекті ймовірного трансферу Мбаппе із ПСЖ. Позиція парижан наразі більш ніж зрозуміла – клуб хоче виручити максимальну суму від негайного продажу нападника і нібито навіть не проти домовлятися з «Реалом», але поки неясно, наскільки «бланкос» взагалі готові платити за Кіліана, враховуючи можливість підписати того вільним агентом уже через рік. Крім того, завадити надіям «Парі Сен-Жермен» отримати компенсацію за Мбаппе здатні й особисті плани нападника.

І ця «мильна опера», схоже, продовжуватиметься, як би всім рядовим уболівальникам не хотілося якнайшвидше поставити в ній масну крапку. Просто тому, що в історії, де шлях головного героя буквально засипаний діамантами, в його оточенні завжди знайдеться той, у кого голова не закрутиться, і хто зможе вчасно зорієнтуватися, щоб підрахувати весь потенційний прибуток від того чи іншого рішення. Отож, Мбаппе вкрай недалекоглядно вважати тим, хто просто так відмахується від саудівського мільярда. Навпаки, цей юнак і його радники дуже грамотно та до останньої краплі вичавлюють економічні дивіденди з тієї успішності, яка звалилася на голову форварда. Врешті-решт, навіщо ризикувати та їхати за тридев'ять земель у компанію до зіркових пенсіонерів, котрі зібралися разом, щоб наостанок «нарубати» грошенят по-легкому, якщо все це буквально лежить в тебе перед ногами у ситій та самодостатній Європі, залишаючись у якій ти завжди будеш у фокусі уваги, а отже, й з можливістю подальшого підвищення капіталізації. Гроші роблять гроші, ніяк інакше.

Оцініть матеріал
(65)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Ігор БЄЛАНОВ: «У дербі з Динамо Шахтар переміг заслужено»
Футбол | 11 травня 2024, 21:38 13
Ігор БЄЛАНОВ: «У дербі з Динамо Шахтар переміг заслужено»

Володар «Золотого м'яча» – про перемогу «гірників» над «біло-синіми»

ФОТО. Реакція Довбика на пропущений гол Жирони на 90+9-й хвилині
Футбол | 11 травня 2024, 07:01 0
ФОТО. Реакція Довбика на пропущений гол Жирони на 90+9-й хвилині

10 травня жиронці втратили перемогу в матчі 35-го туру Ла Ліги проти «Алавеса» (2:2)

Коментарі 15
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Goga19041984
це вже не спорт, а брєд якийсь, суми просто баснословні і в мозку звичайної людини укладаються погано, жиру бісяться супер багатії. а ніщеброди за цим спостерігають і  коментах свої думки пишуть правильно чи не правильно зробив. , молодець чи дурень. реально їм на нас по..й
Олег Мандрівник
700 лямов. И всего-то на год поехать в командировку в СА.
Максим Колісник
Це вже якась неадекватність.
Кепа Ларисабродяга
молодец что не повелся на бабки... в реале тоже будет нормально зарабатывать, но пока молодой нужно выигрывать титулы
Микола Унгурян
ладно, фіг з ними саудитами, та навіть з Мбаппе, але що на всі оці манси каже УЄФА? на ПСЖ не розповсюджується правило "фінансового фейр-плей"? 
anacreon
Мбаппе це така мямля і розмазня, що навіть нецікаво читати про чергову його Санта-Барбару. Чувак не знає, чого хоче в житті і в нього немає ніяких амбіцій. Вся ця сага з Реалом, де він роками мусолив йому голову, а потім передіписав контракт, бо накинули бабла - це показує його характер.Мав би амбіції - пішов би вигравати титули в Реал. А не сидів у дношному і нудному чемпі Франції. І йому все здається, що він ще молодий, ще є час перейти та виграти ЗМ. Отак потроху і старість прийде. Через чотири місяці йому вже стукне 25. Після чого для форварда починається обратний відлік. Бо швидкість починає втрачатися. Потім стукне 26, 27 і раптом настає передпенсійний вік. 
Коли йому стукне 29 рочків, то він нарешті созріє, аби перейти в Реал, але вже буде не потрібен Реалу, бо старий.
MrStepanovM .
що мені подобається що він хєр клав на шейхів та їх бажання. Дехто вважає що маючи грощі можно кого завгодно зробити власним рабом, можна але на рік...А саджати такого гравця на "банку" тупо і не професійно
AndiM
Чуваку вже до тридцяти, він розуміє що це останні його "активні" роки. Бо в те що Джанго 20 років повіре напевно тільки повний дурень і його конголезька мамаша, від якої він успадкував свою "губату красу".