Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 17 лютого 2024, 11:24
14065
4

Дорогою Роналду. Топ-7 футболістів, які поїхали до Саудівської Аравії

Ці товариші могли підсилити будь-який європейський гранд. Але вирушили за нафтодоларами

| Оновлено 17 лютого 2024, 11:24
14065
4
Дорогою Роналду. Топ-7 футболістів, які поїхали до Саудівської Аравії
Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема (ліворуч)

Знаменитий португалець Кріштіану Роналду своїм переходом в «Аль-Наср» відкрив справжню скриньку Пандори. Після його гучного переїзду до Саудівської Аравії, тамтешня Про Ліга (а головне – керівництво країни) почала робити все і навіть більше, щоб шляхом Крі Ро пішли інші футбольні знаменитості.

Тамтешні клуби, які щільно сидять на потоках нафтодоларів, почали активно зазивати до себе «свідків секти Роналду». Вони знають, що роблять: мільйони дзвінкої валюти можуть умовити будь-кого. Навіть француза Канте, який здавався зовсім не меркантильним.

Карім Бензема

Вік: 35 років
Громадянство: Франція
Клуб: Аль-Іттіхад
Вартість трансферу: вільний агент

Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема

Бензема, який виграв із «Реалом» усе, що тільки можна, мав два шляхи: або продовжити контракт із «вершковими», як це зробив ще один знаковий ветеран «Мадрида» Модрич, або піти за дуже довгим доларом до саудитів. Карім вибрав другий варіант. Хоча «Реал» і дуже хотів, щоби французький бомбардир залишився.

Проте 600 мільйонів доларів за три сезони (саме стільки нападник отримає у новому клубі) зробили свою справу. Занадто великі та водночас надто легкі гроші, щоб від них відмовлятися.

Н’Голо Канте

Вік: 32 роки
Громадянство: Франція
Клуб: Аль-Іттіхад
Вартість трансферу: вільний агент

Getty Images/Global Images Ukraine. Н’Голо Канте

Досить несподіваний трансфер. Незважаючи на солідний вік, Канте все одно важко назвати ветераном. «Челсі», колишній клуб півзахисника, розраховував на нього. І робив реальні кроки для пролонгації угоди. Але опорник повівся на щедру пропозицію від чинного чемпіона Саудівської Аравії.

«Аль-Іттіхад» ангажував Канте на чотири сезони. За цей час футболіст заробить сто мільйонів євро. Плюс бонуси. «Аристократи» пропонували значно менше. Тому і не втримали гравця, який досі справляв враження майже ексклюзивною скромністю.

Каліду Кулібалі

Вік: 32 роки
Громадянство: Сенегал/Франція
Клуб: Аль-Хілаль
Вартість трансферу: 23 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine. Каліду Кулібалі

Ще одна вагома втрата «Челсі». Незважаючи на те, що фактурний сенегальський захисник не виправдав надій після року перебування на «Стемфорд Брідж», новий наставник «аристократів» Почеттіно розраховував на футболіста. Як мінімум, Кулібалі обов'язково одержав би шанс проявити себе. Але він, як і багато інших, повівся на шалені гроші саудитів.

Примітно, що минулого літа «пенсіонери» придбали Кулібалі у «Наполі» за сорок мільйонів євро. За рік сенегалець подешевшав майже вдвічі.

Рубен Невеш

Вік: 26 років
Громадянство: Португалія
Клуб: Аль-Хілаль
Вартість трансферу: 55 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine. Рубен Невеш

Гроші вирішують якщо і не все, то дуже багато. Рубен Невеш, який добре зарекомендував себе в найбільш «португальському» колективі АПЛ – «Вулверхемптоні» - серйозно зацікавив іспанського гранда – «Барселону». Але поки каталонці зводили дебет із кредитом, в гру втрутився «Аль-Хілаль».

За 26-річного півзахисника збірної Португалії саудівський клуб заплатив 55 мільйонів євро. Це новий трансферний рекорд для «Аль-Хілаля».

Едуар Менді

Вік: 31 рік
Громадянство: Сенегал
Клуб: Аль-Ахлі
Вартість трансферу: 18,5 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine. Едуар Менді

Ще одна втрата «Челсі». Контракт сенегальського голкіпера з «аристократами» був розрахований до 2025 року, проте Менді не встояв перед щедрою пропозицією саудитів. За чутками, в «Аль-Ахлі» Едуару запропонували втричі більшу платню, ніж він заробляв на «Стемфорд Брідж». Менді виступав за «Челсі» з вересня 2020 року.

Зі своїм новим клубом переможець Ліги чемпіонів-2021 уклав угоду до 2026 року.

Марцело Брозович

Вік: 30 років
Громадянство: Хорватія
Клуб: Аль-Наср
Вартість трансферу: 20 млн євро

Getty Images/Global Images Ukraine. Марцело Брозович

Настала черга пограти м'язами і клубу Кріштіану Роналду – «Аль-Насру». Ряди команди поповнив зірковий півзахисник збірної Хорватії та італійського «Інтера» Марцело Брозович. На цьому трансфері міланський клуб заробив близько двадцяти мільйонів євро.

30-річний футболіст підписав трирічну угоду із клубом із Саудівської Аравії. За умовами договору, зарплата Брозовича на новому місці зросте в рази: він зароблятиме близько 27 млн євро за сезон.

За «Інтер» Марцело провів понад 300 поєдинків. В Італії з «синьо-чорними» хорватський півзахисник виграв усе: чемпіонат, Кубок та Суперкубок країни. Фіналіст ЛЧ-2023. Очевидно, настав час змінювати пріоритети.

Роберто Фірміно

Вік: 31 рік
Громадянство: Бразилія
Клуб: Аль-Ахлі
Вартість трансферу: вільний агент

Getty Images/Global Images Ukraine. Роберто Фірміно

Для зіркового бразильця минулий сезон став останнім у «Ліверпулі». За мерсисайдський колектив атакуючий півзахисник виступав із 2015 року. За цей час у складі «червоних» став чемпіоном Англії та переможцем Ліги чемпіонів. Усього на рахунку Фірміно у «Ліверпулі» - 111 м'ячів у 362 поєдинках.

Першого липня у Роберто минув термін угоди з «Ліверпулем», і футболіст отримав статус вільного агента. Тож «Аль-Ахлі» колишній футболіст збірної Бразилії дістався безкоштовно.

За новий клуб Фірміно виступатиме найближчі три сезони. Фінансова сторона питання поки що невідома.

Оцініть матеріал
(71)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 4
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Gargantua
только Рубен Невеш поехал в рассвете сил. 
все остальные поехали подзаработать перед пенсией
potemkin78
Пеле, Кройф, Бекенбауер то же на большие бабки позарились, кушать ведь все хотят