Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 27 липня 2023, 23:54
4206
17

Ворскла: втрата лідерів, відсутність підсилення та урізаний бюджет

Оглядач Sport.ua розповідає, з чим «Ворскла» підходить до нового сезону

| Оновлено 27 липня 2023, 23:54
4206
17
Ворскла: втрата лідерів, відсутність підсилення та урізаний бюджет
ФК Ворскла

27 липня «Ворскла» офіційно розпочинає новий сезон. Полтавська команда стартує у кваліфікації Ліги конференцій двома поєдинками проти грузинської «Діли».

Перша гра відбудеться на арені невеликого польського містечка Тихи (південь країни, неподалік Катовіце). Цей поєдинок для підопічних Віктора Скрипника буде номінально домашнім. Зустріч-відповідь через тиждень прийме стадіон «Тенгіз Бурджанадзе» в Горі.

Однак відсутність повноцінних «рідних стін» та «дванадцятого» гравця – не найбільша проблема нинішньої «Ворскли». Тому що є інші, більш відчутні та болючі.

Проблеми у Костянтина Жеваго

Почесним президентом «Ворскли» є відомий вітчизняний бізнесмен Костянтин Жеваго. У 2021 році авторитетний журнал Forbes оцінив його статки в 2,4 млрд доларів. Тоді він посідав третє місце у списку найбагатших людей України.

Проте вже наступного року, з початком повномасштабної рашистської агресії в Україну, активи Жеваго «схуднули» на понад мільярд.

Але, як виявилося, для Костянтина Валентиновича це були лише квіточки. Ягідки почалися трохи згодом. Він був звинувачений у розкраданні коштів банку «Фінанси та Кредит». Україна направила до Франції (місце «дислокації» опального олігарха) документи із вимогою його екстрадиції. Але французька сторона, яка одразу заарештувала Жеваго у Куршевелі, потім випустила українського бізнесмена на волю під заставу в один мільйон євро. І у видачі відмовила.

Проте наші правоохоронні органи на цьому не заспокоїлися. Рахунки Жеваго у швейцарських банках були заморожені (понад 110 млн євро), подібне трапилося і щодо його заощаджень в Україні (близько 46 млрд гривень).

Під підозру у розтраті коштів потрапив і Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат, що належить Жеваго, керівництву якого інкримінується незаконне присвоєння 400 млн гривень.

Жеваго через свою прес-службу називає всі висунуті проти нього звинувачення політичним замовленням та тиском.

Але, як би там не було, можна сміливо стверджувати: Костянтину Жеваго зараз не до футболу.

Проблеми з фінансуванням

Власне, на футбол почесний президент «Ворскли» по-справжньому і не «хворів». Для нього полтавський клуб – не так віддушина, як потреба. Апріорі збитковий проект.

Проте Костянтин Валентинович рік у рік продовжував інвестувати у полтавський футбольний клуб. І за мірками УПЛ «Ворскла» завжди вважалася міцною на ногах. І цією стійкістю «зелено-білі» цілком зобов'язані саме Жеваго.

ФК Ворскла

Але оскільки інших інвесторів клуб не має, а головний і єдиний – має серйозні проблеми, «Ворскла» цілком могла зіткнутися з гамлетівським «бути чи не бути». А що, «негаразди» у Жеваго справді серйозні, і, як показує практика, реальні проблеми власників наших клубів можуть призвести до занепаду цих самих клубів («Дніпро», «Металіст», «Металург» Донецьк та інші).

На щастя, для нинішньої «Ворскли» так категорично питання не стоятиме: клуб і команда залишаються на плаву. Однак у новому сезоні бюджет клубу буде суттєво урізаний. Про це неодноразово довелося почути від функціонерів «Ворскли».

За неофіційною інформацією, бюджет полтавського клубу у сезоні 2023/2024 буде урізаний майже вдвічі. Він, цей бюджет, буде нижчим за десять млн доларів (за словами самого Жеваго). Але скільки у підсумку вийде – дев'ять мільйонів чи три, крім почесного президента клубу та його найближчого оточення ніхто не знає.

Зрозуміло одне: у новому сезоні полтавській команді доведеться тугіше затягнути паски. Хоч Віктор Скрипник і стверджує, що із фінансуванням «гірше не стало».

Проблеми зі складом

Якщо з фінансуванням у «Ворсклі», за словами головного тренера, поки що все гаразд, то щодо комплектації колективу такого не скажеш. І це – м'яко кажучи.

Якщо на момент приходу до Полтави Скрипник отримав від Жеваго справжній карт-бланш – тренер міг підбирати футболістів у команду під своє бачення, то перед початком сезону 2023/2024 про новачків «Ворскли», тим більше придбаних за живі гроші, не може бути й мови.

Єдиним повноцінним трансфером «Ворскли» цього літа став центрбек Сантана, якого взяли в оренду. Про профільні характеристики та здібності бразильського захисника можна тільки здогадуватися.

А ось втрати «Ворскли» в рази вагоміші. Команду залишили два найкращі футболісти минулого сезону – захисник Кравець та форвард Сефері.

Василь подався до «Дніпра-1» - там просто запропонували кращі умови. Таулянт перейшов до еміратського клубу «Бані Яс». І теж на більш «хлібне» місце. За неофіційною інформацією, за перехід Сефері «Ворскла» отримає близько 250 тисяч євро. Хоча купувала форварда вдвічі дорожче.

Але, схоже, через втрату головного снайпера колективу всерйоз переживає лише головний тренер. Скрипник був головним ініціатором запрошення Сефері. Він був і гарантом його фінансового благополуччя.

ФК Ворскла. Таулянт Сефері був лідером полтавців в минулому сезоні

За чутками, Сефері був найоплачуванішим футболістом «Ворскли» минулого сезону – отримував понад 25 тисяч євро на місяць. До різких проблем Жеваго клуб зі скрипом, але міг дозволити собі таку розкіш. Тепер же – не може. Тому і без особливого жалю відпустив північномакедонця на всі чотири сторони, паралельно розвантаживши платіжну відомість. Подейкують, Скрипник був проти. І тренера можна зрозуміти.

З відходом Сефері, та й Кравця також, у стартовому складі команди утворилися дві серйозні пробоїни. Таулянт був головним забивалою, майстром гри один в один. Тепер у команді залишився лише один форвард – Степанюк (заявлений на Лігу конференцій ще один нападник Тузенко – надто молодий та недосвідчений). Витягти весь довгий сезон 31-річний Руслан навряд чи зможе.

Кравець міг «заткнути» будь-яку дірку у захисті. З урахуванням його трансферу, а також травми Чеснакова та відходу з команди Яворського, захисні порядки на новий сезон виглядають ще однією «ахіллесовою п'ятою» полтавців.

І навряд чи трансфер бразильського ноунейма з «Атлетико Метрополітано» здатний змінити ситуацію на краще. Очевидно, що клубу потрібно виходити на трансферний ринок у пошуках кваліфікованого форварда та центрбека.

Добре, що у «Ворсклі» це розуміють. Погано, що на новачків грошей поки що немає. А без серйозного підсилення перспективи «Ворскли» у новому сезоні на оптимістичний лад не налаштовують.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?
Футбол | 26 квітня 2024, 12:00 0
Як виглядає таблиця АПЛ після перенесених матчів 29-го туру АПЛ 2023/24?

«Арсенал розгромив «Челсі», фіаско «Ліверпуля», впевнена перемога «Манчестер Сіті»

Астон Вілла – Челсі. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Англії
Футбол | 27 квітня 2024, 06:44 0
Астон Вілла – Челсі. Прогноз і анонс на матч чемпіонату Англії

Поєдинок відбудеться 27 квітня о 22:00 за Києвом

Коментарі 17
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Перець
Тут нічого не світить , просруть як в тому році 
Умник
Бля напишите про Харлан.
И где реакция нашего НОК?
Извините за бля.
Ігор Бойко
Імерекова і Гладкого можна підписати. Там ще Нестеров Полісся покинув
Korkust
Пів року тому хтось із вболівальників Ворскли сміявся з Металіста і говорили, що Жеваго ніколи не кине Ворсклу, як це зробив Ярославський! Але з огляду на всі події, то все дуже схоже на Харківський сценарій! Тому з огляду на цей сценарій, який як я думаю всі футболісти Ворскли це розуміють то в них один варіант просто вигризати матчі в Єврокубках і проходити в групу ЛК так як лише це гарантує Ворсклі рік існування без проблем в фінансах! От тепер ми й побачимо настільки воно їм потрібно, бо якщо гратимуть спустивши рукава, то скоріш за все Ворскла в ч мпілнаті буде боротись не за Єврокубки а за виживання, в кращому випадку за топ10! 
Міш Міш
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Злий Глобинець
Жеваго своєю багаторічною "щирою працею" по викачуванню українських грошей в оффшори цілком заслужив ті проблеми на свою голову, про які ви пишете. Ще варто додати, що він обанкротив КРАЗ та вивів сотні мільйонів в ОРДЛО (що є не чим іншим, як фінансуванням терористичних організацій та пособництвом окупантам). Його рідний брат - громадянин рф та співробітник ФСБ.
 Ворсклу давно слід було б передати групі Шаповалова-Малецького-Мовчана з Кременчука. Чув, що ті згодні і будуть фінансувати клуб.