Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 14 серпня 2023, 06:39
5196
2

Не все так добре? Фінанси англійських клубів у хиткому становищі

The Athletic – про фінансові проблеми футбольних клубів Англії

| Оновлено 14 серпня 2023, 06:39
5196
2
Не все так добре? Фінанси англійських клубів у хиткому становищі
Getty Images/Global Images Ukraine

У звіті про стан клубних фінансів в англійському футболі дана відверта оцінка ситуації, згідно з якою більшість клубів «сильно залежать» від своїх власників, які регулярно здійснюють грошові вливання.

Крім того, багато клубів винні іншим командам «значні суми, що створює ризик системного краху за принципом «карткового будиночка».

Звіт підготовлено LCP, провідною лондонською бізнес-консалтинговою компанією, яка розробила TransferLab – інструмент скаутингу гравців, який використовують клуби та агентства, – у партнерстві з компанією Analytics FC, що займається збором футбольних даних.

У звіті зазначається, що на частку АПЛ припадає 85% доходів галузі, а на частку «великої шістки» – майже половина.

При цьому 63 з 92 клубів АПЛ і АФЛ (Англійська футбольна ліга, до якої входять Чемпіоншип, Ліга 1 і Ліга 2) фіксують щорічні збитки, які сумарно становлять 1,2 млрд. фунтів стерлінгів (1,56 млрд. доларів).

У звіті, складеному на основі даних сезону 2021/2022, також представлено «Матрицю сталого розвитку футболу» для АПЛ, Чемпіонату, Ліги 1 і Ліги 2. На думку LCP, матриця дає змогу збалансувати «спортивний успіх і фінансову стійкість», зіставляючи фінансові показники зі спортивними.


Getty Images/Global Images Ukraine

«Отримані результати свідчать про те, що стан клубного футболу в Англії нестабільний, і тому підвищення фінансової стійкості та прозорості справді важливе», – сказав один зі співавторів звіту Джон Парніс Інгленд.

«Необхідні зміни, зокрема досконаліше регулювання, і ми вважаємо, що три наші рекомендації, якщо їх ретельно і продумано виконати, дійсно змінять ситуацію».

Які ключові цифри звіту?

У доповіді особливо підкреслюється гегемонія АПЛ та її «великої шістки» – «Манчестер Сіті», «Манчестер Юнайтед», «Ліверпуля», «Челсі», «Арсенала» і «Тоттенхема».

На частку цих клубів припадає 48% сукупного доходу англійського футболу, що становить 6,5 млрд. фунтів стерлінгів, причому на АПЛ припадає 85% цього доходу.

У звіті також розглядається Чемпіоншип, у якому, на думку авторів, існує «культура азартних ігор», коли клуби йдуть в «all-in» і витрачають величезні суми на те, щоб спробувати завоювати путівку в АПЛ. У звіті йдеться, що Чемпіоншип зазнає «найбільшого фінансового ризику».


Getty Images/Global Images Ukraine

Цільовий поріг УЄФА для співвідношення заробітної плати та обороту клубу – відсоток від обороту, який клуб витрачає на заробітну плату, – становить 70%. У середньому по Чемпіоншипу у 2021/2022 фінансовому році цей показник становив 102%, тобто клуби витрачали на заробітну плату більше, ніж заробляли загалом.

Щодо заборгованості, то англійські клуби винні своїм власникам 2,6 млрд. фунтів стерлінгів. Хоча власники клубів часто покривають збитки і здійснюють грошові вливання власним коштом, цей борг можуть зажадати повернути в будь-який момент.

Отже, у яких клубів усе добре з фінансами?

Згідно з матрицею сталого розвитку футболу, розробленою компанією LCP, у 2021/2022 роках найуспішнішим клубом був «Плімут Аргайл». Того сезону «Плімут» посів сьоме місце в Лізі 1 з відносно невеликим для цього дивізіону бюджетом, а минулого сезону використав це як трамплін для завоювання чемпіонського титулу і підвищення в класі.

В АПЛ лідирують «Манчестер Сіті» і «Челсі». У звіті зазначено, що зміна власника «Челсі» у 2022 році сприяла значному скороченню заборгованості перед власником, що призвело до «істотного поліпшення фінансових показників». Крім того, у тому сезоні команда із західного Лондона посіла четверте місце в АПЛ порівняно з розчаровуючим 12-м місцем у минулій кампанії.

Серед інших виділяються «Ексетер Сіті», «Портсмут», «Вімблдон» і «Шрусбері Таун».

У кого все погано?

Може вони й стали однією з сенсацій минулого сезону АПЛ, але «Брайтон» має низькі фінансові показники в матриці «Футбольна стійкість».

«Цілком реально, що футбольний клуб з хорошим управлінням, такий як «Брайтон», може отримати незадовільний фінансовий результат», – пояснює Джордж Басснетт, ще один співавтор звіту.

«Як правило, це пов'язано з тим, що клуб значною мірою залежить від постійної фінансової підтримки з боку власника – або для фінансування поточних збитків, або в результаті надання клубу позик. Наша матриця розроблена для того, щоб визначити, наскільки стійкий футбольний клуб після виключення такої зовнішньої підтримки».


Getty Images/Global Images Ukraine

У звіті додається, що «проведений LCP аналіз показує, що «Брайтон» є прикладом високого рівня залежності від фінансування, наданого одним власником, що являє собою потенційний ризик для фінансової стійкості в разі зміни обставин у власника».

Серед інших проблемних клубів за фінансовими показниками – «Редінг», на який АФЛ наклала ембарго і в червні видала ордер на ліквідацію.

З АПЛ погані показники також у «Ноттінгем Форест» і «Борнмута», які в сезоні 2021/2022 підвищилися в класі. У звіті пояснюється, що вони «взяли на себе значні боргові зобов'язання для підтримки успішного виходу в АПЛ, що потенційно ставить під загрозу довгострокову фінансову стійкість кожного клубу».

Що далі?

У доповіді прогнозовано міститься заклик до більшої прозорості та послідовності у фінансовій звітності – багато клубів Ліги 1 і Ліги 2, наприклад, не надають детальної звітності, що ускладнює визначення їхнього фінансового становища.

У документі також вказується на те, що уряд Великої Британії підготував «Білу книгу» з управління футболом і що це може допомогти у вирішенні цієї проблеми. Законодавство покликане забезпечити майбутнє клубів в умовах повсюдної фінансової нестабільності, внаслідок якої кілька команд, включно з «Бері», «Макклсфілдом» і «Дербі», або припинили своє існування, або зіткнулися із серйозними труднощами.

У рамках «Білої книги» буде створено незалежний регулятор футболу, який допоможе захистити майбутнє англійської футбольної піраміди.


Getty Images/Global Images Ukraine

«Футбол має величезне культурне значення для Великої Британії, що виходить далеко за рамки просто гри», – додала Трейсі Крауч, член парламенту, яка очолювала перевірку управління футболом, проведену під керівництвом уболівальників, у якій містився заклик до створення незалежного регулятора.

«Він чинить значний вплив як на економіку, так і на місцеві громади, за ним пильно стежать уболівальники та інші ключові зацікавлені сторони, які глибоко зацікавлені в його подальшому успіху.

Звіт LCP пропонує нове розуміння фінансової стабільності англійських клубів і того, як це пов'язано з їхніми результатами на футбольному полі. Звіт робить цінний внесок у розуміння поточного фінансового стану англійського футболу.

Я закликаю індустрію продовжувати працювати над отриманням і осмисленням відповідних даних і висновків, щоб сприяти розробці більш ефективних стратегій управління в цьому важливому спортивному секторі».

Люк Бошер, The Athletic

Переклад і адаптація – Олег Дідух

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
GloryUkraine
Саудіти починають кампанію по- дискредитації топ-ліг Європи. 
Пінгвін Антарктичний
З дитинства за "Плімут".