Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 22 липня 2023, 11:44
7016
26

Найважливіший трансфер тен Хага. Чому Онана багато чого змінить у МЮ

Здається, коуч «червоних дияволів» нарешті готовий до капітальних змін гри команди

| Оновлено 22 липня 2023, 11:44
7016
26
Найважливіший трансфер тен Хага. Чому Онана багато чого змінить у МЮ
Getty Images/Global Images Ukraine. Андре Онана

20 липня «Манчестер Юнайтед» та «Інтер» нарешті завершили один із найбільш резонансних та очікуваних трансферів літнього вікна-2023. За 52,5 мільйони євро на «Олд Траффорд» із Мілана перебрався 27-річний камерунський голкіпер Андре Онана, котрий покликаний замінити на посту № 1 в таборі «червоних дияволів» іспанця Давіда Де Хеа, який залишив клуб вільним агентом після закінчення терміну дії контракту.

Те, на що зараз таки наважився топ-менеджмент «Манчестер Юнайтед» і головний тренер команди Ерік тен Хаг, мабуть, мало статися ще минулого літа, коли нідерландський фахівець тільки-но перебрався на «Олд Траффорд». Скажімо, Хосеп Гвардіола влітку 2016-го, коли підписав контракт із «Манчестер Сіті», зробив ряд більш рішучих та певною мірою навіть безжальних кадрових рішень у прагненні негайно змінити стиль гри своєї нової команди. Зокрема, тоді «під ніж» Гвардіоли потрапив основний голкіпер «містян» Джо Харт – тодішній перший номер збірної Англії, – на місце якого із «Барселони» був підписаний Клаудіо Браво. Ці зміни були необхідні Гвардіолі тільки задля втілення своїх тактичних задумів, і Харт через його обмежені можливості при роботі ногами із м'ячем, виявився розумною жертвою на цьому «полі битви».

Getty Images/Global Images Ukraine

Через сім років така ж жорстка зміна варти відбулася і на воротарській позиції у «Манчестер Юнайтед»: Ерік тен Хаг дозволив піти іспанцю Давіду Де Хеа, котрий віддав 12 років кар'єри «червоним дияволам», а на його місце покликав камерунця Андре Онану з «Інтера».

Незважаючи на те, що саме Давід Де Хеа став володарем призу «Золота рукавичка» за підсумками сезону-2022/23 в АПЛ (іспанець провів 17 матчів на нуль, і цей показник виявився найкращим серед усіх його колег по воротарському цеху), дуже багато чого говорило про те, що із ветераном час прощатися. Іспанець банально виявився героєм із минулого у команді, яку тен Хаг був покликаний міняти заради її ж світлого майбутнього.

Стилі гри Давіда Де Хеа та Андре Онани дійсно відрізняються один від одного, причому так само суттєво, як морозиво відрізняється від борщу. Якщо іспанець – це, перш за все, історія про рефлекси та вміння видати феноменальний сейв «на стрічці», то камерунець – це про роботу ногами із м'ячем, ризиковані передачі через вузькі коридори та феєричні виходи за межі штрафного майданчику у стилі Фаб'єна Бартеза.

Один з головних аргументів, яким завжди оперували критики Де Хеа, полягав у тому, що іспанець демонстрував явне небажання залишати межі свого штрафного майданчика із метою підстрахувати центральних захисників. Один із головних аргументів, на якому ґрунтується левова частка критики дій Онани – це надмірне прагнення камерунця залишати межі штрафного майданчика. Тому вболівальникам «Манчестер Юнайтед», напевно, знадобиться певний час, щоб звикнути до того, як відтепер діє перший номер у їхній улюбленій команді.

Важливо, що тен Хаг чудово знайомий із здібностями Онани по спільній роботі у «Аяксі». І камерунський воротар, вочевидь, підходить під стилістику футболу, яку прищеплює «Манчестер Юнайтед» нідерландський тренер, набагато більше, аніж Де Хеа. Ще минулого року, через кілька місяців після свого переїзду на «Олд Траффорд», тен Хаг поділився із пресою тим, яким він бачить розвиток своєї команди на найближчі кілька років.

«Я сподіваюся, що нам вдасться змінити стиль гри. Це має бути проактивний підхід, проактивний футбол, ми маємо домінувати та диктувати темп гри проти усіх наших конкурентів, навіть на найвищому рівні», – заявив тен Хаг.

Getty Images/Global Images Ukraine

Подвійне повторення прикметника «проактивний» у цій короткій цитаті тен Хага навряд чи можна вважати випадковою обмовкою. Нідерландець справді хоче бачити свою команду такою, і вибудовувати стилістику ведення гри потрібно, як це прийнято називати, «від грубки». Андре Онана значно більше підходить для визначення проактивного футболу, ніж Давід Де Хеа. Камерунець завжди активно пропонує себе, рухаючись нарівні зі своїми центральними захисниками, а отримуючи м'яч, намагається зробити усе можливе, щоб попереду виникали вільні зони, куди Андре і намагається негайно направляти м'яч.

Свою хоробрість, яку деякі можуть назвати нерозсудливістю, Онана багаторазово демонстрував у фіналі минулого розіграшу Ліги чемпіонів проти «Манчестер Сіті», коли пускався у обведення на межі першої та другої третин поля проти ключового бомбардира «містян» Ерлінга Холанда. Причому робив це африканський голкіпер не заради піжонства, а для пошуку оптимальних варіантів для продовження атаки, із чим в «Інтера» у тому поєдинку виникали суттєві проблеми.

Про стиль гри Онани свідчить також той факт, що у ЛЧ-2022/23 камерунець зробив на сотню передач більше, аніж будь-який інший воротар, котрий брав участь у цьому турнірі. Цікаво також і те, що другим після Андре та його 405 пасів виявився саме голкіпер «Манчестер Сіті» – про стилістику якого вже мимохіть згадувалося вище – Едерсон, в активі якого виявилося 289 передач.

Азартний та певною мірою авантюрний стиль гри Андре Онани далеко не усім до смаку. Ще свіжі в пам'яті перипетії фінальної частини чемпіонату світу-2022 у Катарі, коли голкіпер збірної Камеруну встановив рекорд турніру для воротарів за дотиками до м'яча за межами штрафного майданчика. У матчі проти Швейцарії, який африканці програли із рахунком 0:1, Онана 26 разів доторкнувся до м'яча, перебуваючи за межами звичної для воротарів зони, і це стало приводом для конфлікту між Андре та головним тренером «неприборканих левів» Рігобером Сонгом, за підсумками якого воротар був усунений від подальших поєдинків на мундіалі, а незабаром й зовсім оголосив про завершення міжнародної кар'єри.

Очевидно, що серед шанувальників «Манчестер Юнайтед» знайдеться чимало послідовників консервативних ідей у ​​грі голкіпера, яких дотримується Рігобер Сонг у збірній Камеруну. Тому за перших серйозних помилок, від яких Онана, як і всі інші футболісти, абсолютно не застрахований, на голкіпера-новачка «червоних дияволів» виллється чимало критики, але значно важливіше, що на боці Андре буде головний тренер. Тен Хаг готовий до такого ризику, й розуміє, що для обраної ним стилістики ведення гри Онана підходить набагато краще, аніж Де Хеа.

Втім, із традиційними для воротаря аспектами діяльності в Онани також особливих проблем немає, і це його величезний плюс, на якому «Інтер» і заробив понад півсотні мільйонів євро. Скажімо, в минулому розіграші Ліги чемпіонів саме Андре виявився лідером турніру за кількістю сейвів (49), а також став кращим за голами, яких вдалося запобігти, причому як у абсолютному вираженні цього показника (6,71), так і у перерахунку на 90 хвилин ігрового часу (0,48).

Для «Манчестер Юнайтед» і особисто Еріка тен Хага нинішній трансфер Андре Онани є знаковим моментом – він демонструє готовність нідерландця йти на кардинальні зміни. Якщо одразу після приходу на «Олд Траффорд» нідерландський фахівець показав, що готовий відмовитися від своєї філософії, аби пристосуватися до Кріштіану Роналду, то згодом подібний крок був визнаний помилковим. Після року перебування тен Хага у «Манчестер Юнайтед» клуб встиг попрощатися не лише із Роналду, а й з Де Хеа, а також близький до того, щоб позбутися ще й екс-капітана команди Гаррі Магуайра.

Минулого сезону «Юнайтед» здійснив кілька серйозних, але все ж таки недостатніх кроків щодо зміни стилю, запросивши Каземіро та Лісандро Мартінеса, котрі непогано проявили себе у кампанії-2022/23. Цього літа «червоні дияволи» готові рухатися далі, що й доводить переїзд на «Олд Траффорд» Мейсона Маунта і, особливо, Андре Онани – поки що найважливішого трансферу «Манчестер Юнайтед» епохи Еріка тен Хага.

Оцініть матеріал
(18)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 23
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала
Футбол | 27 квітня 2024, 08:43 3
Як Лунін відреагував на гру Кепи, який вийшов замість нього у старті Реала

Український воротар вперше за 16 матчів залишився на лаві для запасних

Коментарі 26
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
justhateme
Важливо розуміти, шо при всіх цих порівняннях - Серія А, не те ж саме шо АПЛ, і статистика Онани може різко змінитися. А ще впевненість голкіперів - дуже вразлива. Але тим цікавіше буде дивитись
Сергій Леонідович Литвиненко
Пока это выглядит, как шило на мыло. Онана конечно хороший воротник, но не особо сильнее Де Хна, если вообще сильнее. 
Gargantua
Онана, Онану, Онаны
ZlayaSobaka
Саме тому його підписав МЮ, бо він відрізняється він більшості кіперів своєю поведінкою та не стандартними діями на полі, це є його родзинка, яка виділяє його серед інших. Мені подобається його холоднокровність та впевненість, супер! Цікаво буде за ним спостерігати в АПЛ.
T-800
Привозила. аяксиды никогда не забудут тоттенхэм ...
luceorius
 Респект Сливченку за те, що чи не вперше в українській футбольній журналістиці наважився відмінювати іноземне, французького походження, прізвище чоловіка жіночого роду. Скажімо, українське Притула відмінюється, а французьке Манданда ні - де логіка? 
виталий жалыбин
где форвард?))))
Первый Среди Равных
Я думав це Браун Ідейе 
Gargantua
согласен что с де Хеа надо было прощаться, но не уверен, что Онана то что надо за такие деньги. А за вратаря это очень много.
BallsToTheWall
Действительно.   Фаны МЮ вряд ли поймут, когда Онане с его забеганиями и выбеганиями будут забрасывать парашюты в сетку.
Swed
Если бы он играл в УПЛ,  то его бы задразнили : Онана, Онана, не хочешь банана?