Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 22 липня 2023, 18:13
6823
2

Збірна України вирушила до Катару на турнір Кубок претендентів

За словами наставника Угіса Крастіньша, команда готова поборотися за місце у Лізі націй

| Оновлено 22 липня 2023, 18:13
6823
2
Збірна України вирушила до Катару на турнір Кубок претендентів
volleyballworld.com, Угіс Крастіньш

Сьогодні зі столиці Польщі Варшави до столиці Катару Дохи вирушила чоловіча національна збірна України з волейболу. З 28 до 30 липня там пройдуть ігри Кубку претендентів (Challenger Cup). Для того, щоб здобути право грати наступного сезону у Лізі націй із найсильнішими збірними світу та отримати заповітну путівку, одному з восьми учасників Кубку претендентів треба виграти три матчі поспіль (чвертьфінал, півфінал та фінал).

Напередодні вильоту в Доху ми зв'язалися із головним тренером збірної України Угісом Крастіньшем і запросили його відповісти на деякі питання:

- Угіс, перш за все, всіх шанувальників волейболу нашої країни цікавить питання, як недавня ситуація, яка сталася у збірній, позначилася на ході підготовки до такого відповідального турніру?
- На ході підготовки, на мою думку, ніяк не позначилася. Ми працювали і продовжуємо багато працювати, щоб успішно виступити у Катарі. Я дуже сподіваюся на те, що минулі події не позначаться і на наших іграх у турнірі. Про ту ситуацію, яка у нас трапилася нещодавно, докладно сказано в заяві Федерації волейболу України, тому я не повертатимуся до неї і не коментуватиму те, що сталося. Тож додати мені з цього питання більше нема чого.

- Проте у збірній відбулася досить суттєва заміна одного з основних гравців. Замість Віталія Щиткова терміново викликали Сергія Євстратова. Чи встигне він за час, що залишився, порозумітися з партнерами по команді?
– Сергій досить досвідчений гравець і я впевнений, що він швидко знайде необхідний контакт із хлопцями. До того ж Євстратов один рік виступав під моїм керівництвом у львівському клубі «Барком-Кажани», а минулий сезон провів у складі срібного призера чемпіонату України клубі «Епіцентр-Подоляни». Тому він добре знає багатьох хлопців зі збірної, а з деякими ще грав у харківському «Локомотиві», коли той клуб виступав на високому рівні. Одним словом, у цьому питанні, я вважаю, особливих проблем не має бути.

- Чи всі гравці здорові та чи встигли вони відновитися після Золотої Євроліги?
- Якщо не брати до уваги невеликих пошкоджень, які нерідко трапляються в будь-якому ігровому виді спорту, то серйозних не було. Після Євроліги ми дали можливість хлопцям трохи відпочити, а потім знову розпочали роботу. Протягом вже кількох років ми так діємо в літній період, якщо не брати до уваги той час, коли всі змагання були скасовані через коронавірус. Три тижні підготовки до Кубку претендентів має бути достатньо.

- Вам раніше доводилося грати у Катарі або привозити туди свої команди як тренеру?
- Ні, у Катарі я раніше не був. Знаю, що саме в цей період на вулиці буде дуже спекотно. Але як нам пояснили, у залі, де пройдуть ігри, працюватимуть кондиціонери, і це ніяк не повинно позначитися на діях волейболістів. До того ж ми вилітаємо до місця проведення матчів за тиждень до старту. Головне для нас, показати свою найкращу гру і досягти позитивного результату.

- У чвертьфіналі нашій збірній дісталася збірна Китаю. Що можете сказати про неї?
- Дуже сильна команда, яка вже неодноразово виступала у Лізі націй. Вона вдало стартувала і цього року, перемігши Болгарію 3:2, а трохи згодом обіграла Канаду 3:0. Але далі була серія поразок, і Китай був змушений опуститися на останнє місце. Наприкінці групового етапу китайським волейболістам трохи не пощастило з календарем, оскільки довелося грати з Японією, Словенією та Бразилією, тобто збірними, які зрештою пробилися до чвертьфіналу. Тим не менш, азіатська школа волейболу завжди заслуговувала і заслуговує на повагу. А деякі лідери китайської збірної успішно представляють свою країну у провідних європейських клубах.

- Якщо вийде пройти Китай, то на Україну чекатиме зустріч з переможцем пари Туреччина – Домініканська Республіка. Одного із цих суперників усі ми добре знаємо. Вірно?
- Так, звичайно. Збірна Туреччини нам двічі перетинала шлях на верхній щабель п'єдесталу пошани Золотої Євроліги. Але давайте не забігатимемо далеко вперед. Адже Туреччині, як і нам, треба ще пробитися до півфіналу. А в цьому турнірі кожен із учасників здатний виступити вдало. Я пригадую, як на попередньому чемпіонаті світу збірна Катару у дуже завзятій боротьбі поступилася Бразилії, ледь не створивши сенсацію. Тож поки що почекаємо із прогнозами.

- І на завершення, хотілося б поговорити про регламент турніру. Адже тут права на помилку практично немає – програв і вибув із боротьби. Наскільки Ваші підопічні готові до такої боротьби з погляду психології? Чи міцні у них нерви?
- Я погоджуюсь з тим, що регламент Кубку претендентів відрізняється від багатьох інших турнірів і якщо програв, то виправити вже нічого не можна. Але і на торішньому чемпіонаті світу, і на чемпіонаті Європи ми пробивалися до плей-оф, де треба було далі лише перемагати. Тож із матчами, як кажуть «на виліт», ми добре знайомі. Намагатимемося допускати менше своїх помилок і поборемося за путівку до Ліги націй. Турнір, де Україна ще ніколи не виступала.

Ось склад усіх чвертьфінальних пар, які відбудуться 28 липня.

Туніс – Чилі
Катар – Таїланд
Туреччина – Домініканська Республіка
Україна – Китай

В одному півфіналі далі зустрінуться переможці першої та другої пар, а у другому півфіналі – переможці третьої та четвертої пар.

Оцініть матеріал
(33)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій
Футбол | 27 квітня 2024, 10:28 26
Прощавайте, єврокубки? Схоже, Дніпро-1 відмовляється від колишніх амбіцій

Рік тому команда рвалася в ЛЧ, а зараз може залишитися без континентальних турнірів

Дніпро-1 – Динамо – 1:2. Шалена розв'язка з вилученням. Відео голів і огляд
Футбол | 27 квітня 2024, 16:45 0
Дніпро-1 – Динамо – 1:2. Шалена розв'язка з вилученням. Відео голів і огляд

Дивіться відеоогляд матчу 26-го туру УПЛ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Алексей
Сложно будет и сетка очень сложная 
Nostradamus
Все є для перемоги! Чиноси на сніданок, турки на обід, верблюди на вечерю!