Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 15 вересня 2023, 20:01
6804
2

Реал: є життя і після Роналду, і після Бензема. Буде і після Модрича

Оглядач Sport.ua – про оксамитову зміну поколінь у «королівському» клубі

| Оновлено 15 вересня 2023, 20:01
6804
2
Реал: є життя і після Роналду, і після Бензема. Буде і після Модрича
Getty Images/Global Images Ukraine

Останній на даний момент пазл склався в цільну картинку. Придбання «Реалом» Джуда Беллінгема стало фінальним акордом, який ознаменував закінчення зміни поколінь у «королівському» клубі.

Так, для ексклюзивної повноти картини не вистачає Кіліана Мбаппе, але трансфер головної зірки «ПСЖ» на «Сантьяго Бернабеу» цього літа навряд чи відбудеться. «Мадрид» очікує на приїзд французького форварда наступного літа.

А під нинішньою трансферною кампанією вершкових можна підвести масну риску. Вона, безсумнівно, ознаменує нову епоху «Реала».

***

Раптовий відхід Кріштіану Роналду у 2018-му багато чому навчив президента «Мадрида» Флорентіно Переса. З того часу мадридський суперклуб намагався грати на випередження: або заздалегідь «перепідписуючи» своїх зірок, або заздалегідь підшуковуючи їм заміни.

Останні міжсезонки «Реала» пройшли під знаком «один ветеран іде – один молодий приходить». Причому той, хто приходить, вписується, як мінімум, за витраченими на нього засобами у знову актуальний статус «галактикос».

Getty Images/Global Images Ukraine. Карло Анчелотті і Джуд Беллінгем (праворуч)

У тому ж фатальному 2018-му, коли КріРо залишив столицю Іспанії, до Мадрида перебрався молодий бразильський форвард Вінісіус Жуніор. За 45 мільйонів євро.

За аналогічну суму купили ще одного бразильського форварда – Родріго. А за його співвітчизника, захисника Едера Мілітао, «вершкові» заплатили 50 мільйонів.

При цьому обов'язково потрібно врахувати дуже «ніжний» вік новачків. Вінісіусу та Родріго на момент переїзду до Мадриду було по 18 років, Мілітао – на три роки старший.

Тоді ж у першій команді «Реала» з'явився і 20-річний Федеріко Вальверде, якого, щоправда, на два роки раніше купили лише за п'ять мільйонів.

Через три роки пізніше в «Мадрид» прийшов 19-річний Камавінга. За французького півзахисника було заплачено 32 мільйони євро. За його співвітчизника, 22-річного Тчуамені, який прийшов у «королівський» клуб роком пізніше, «Реал» виклав одразу 80 мільйонів євро.

І ось тепер, влітку 2023-го, «Реал» за цілих 103 мільйони євро придбав у дортмундської «Боруссії» 19-річного півзахисника збірної Англії Беллінгема.

У зв'язку з цим треба згадати й досить несподіване, а в деякому сенсі і спонтанне підписання 18-річного турка Арда Гюлера за 20 мільйонів, якого в останній момент вихопили з чіпких лап «Барселони».

А якщо врахувати, що на початку нинішнього року Флорентіно Перес відрапортував про підписання чергового футбольного самородка Бразилії – 16-річного (!) Ендріка за 72 млн євро, можна зробити єдиний доречний висновок: «Реал» на марші проводить зміну поколінь.

Точніше, він її фактично завершив. І у випадку ангажементу Мбаппе, як було сказано вище, цю зміну можна вважати офіційно завершеною. Хоча і без нього процес видається дуже самодостатнім.

Впадає в око очевидна ставка «Мадрида» на молодих, дуже молодих футболістів. Найбільш віковим із зазначених вище придбань був 22-річний опорник Тчуамені.

Getty Images/Global Images Ukraine. Федеріко Вальверде і Орельєн Тчуамені (праворуч)

Очевидним також є і бразильський вектор «Реала»: у списку одразу четверо представників пентакампеонів.

І всі ці новобранці вже зовсім скоро, а частково навіть у майбутньому сезоні можуть на роки і роки застовпити за собою місце в основі найтитулованішого клубу світу.

***

З відходом Каріма Бензема, з Мадрида пішла ціла епоха. І це не просто гарні слова. За 14 сезонів, проведених на «Сантьяго Бернабеу», француз не лише виграв усі мислимі трофеї, а й став незамінним, унікальним елементом мадридської системи гри.

Майже зі стовідсотковою впевненістю можна стверджувати, що наступного літа «Реал» залишать двоє останніх із «могікан» - Лука Модрич та Тоні Кроос.

І без Бензема, і без цих двох уявити «Реал» майже неможливо. Власне, як було дуже складно уявити «Реал» без Роналду. І без Касільяса, Рамоса, Варана, Марсело, Каземіро, Бейла, Іско, Асенсіо…

Але тепер точно буде новий «Реал». Контури, прообрази нової «вершкової» команди були чітко видно ще позаминулого сезону, коли почали по-справжньому виблискувати Вінісіус і Вальверде. Минулого сезону їм на підмогу прийшли Тчуамені та Камавінга. А в новому чемпіонаті «Мадрид» з Беллінгемом і Гюлером стане ще потужнішим, ще незвичнішим. Особливо в середній лінії та атаці.

***

Всі ми пам'ятаємо про геніальний трикутник, що діяв нещодавно в центрі поля «Реала»: Каземіро – Кроос – Модрич. Бразильця вже немає серед «бланкос», німець і хорват напевно покинуть Мадрид наступного літа. Натомість дуже перспективним і грізним бачиться таке поєднання гравців: Тчуамені – Вальверде – Беллінгем.

Орельєн уже подолав проблеми адаптації та розчарування від фіналу катарського чемпіонату світу, де він не реалізував пенальті. Його тактичний арсенал величезний. Француз запросто може стати покращеною версією Каземіро, адже активніше інтегрований в атакуючу модель гри.

Феде вже встиг стати незамінним у «Реалі». Його називають майбутнім капітаном команди. Уругваєць може закрити фактично будь-яку дірку в півзахисті, будь то позиція в середині поля або на флангах.

З Джудом складніше, бо не дуже зрозуміло, як англієць перенесе зміну клімату та обстановки. Але його спеціально брали на початку трансферного періоду, щоб хлопець повністю інтегрувався у суть процесу. І Перес, і Анчелотті дуже наполягали на придбанні саме цього гравця, а цей гравець наполягав саме на трансфері в «Реал». Тож якщо не станеться чогось надприродного, вже незабаром Беллінгем стане новим мозковим центром «Реала».

А ще в півзахисті «вершкових» вже є така незамінна опція, як Камавінга. Номінальний півзахисник минулого сезону дуже часто грав на лівому фланзі захисту. І грав без перебільшення чарівно. У всякому разі, з погляду «фізики» та бачення поля у Ла Лізі йому не було рівних.

Getty Images/Global Images Ukraine. Арда Гюлер

Не забуваймо і про Гюлера, якому Модрич пообіцяв (за інформацією турецьких ЗМІ) віддати свій десятий номер.

Про роль Вінісіуса в атаці ми вже згадували: Жуніор став одним із лідерів команди, її незамінним елементом. Втрату Бензема рівноцінно поповнити неможливо. Принаймні так здається зараз. Але вже минулого сезону на місці Каріма часто діяв Родріго.

Швидше за все, молодий бразилець наступного сезону остаточно перетвориться на гравця основного складу. Хоча візуально, функціонально прямою заміною Бензема є Ендрік, який має приєднатися до команди влітку наступного року.

Навіть без Мбаппе склад «Реала» у наступному сезоні обіцяє бути дуже конкурентним, майстерним та мотивованим. І цілком може бути (тим більше, з приходом Кіліана), що нове покоління «мадридського двору», яке впроваджується в ігрову модель команди дуже трепетно і вміло, вже найближчим часом затьмарить своїми досягненнями попереднє «золоте покоління» – Бензема та компанію.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

В УЄФА назвали найкращого гравця матчу ЛЧ між Баварією та Реалом
Футбол | 01 травня 2024, 01:20 0
В УЄФА назвали найкращого гравця матчу ЛЧ між Баварією та Реалом

Автор дубля Вінісіус Жуніор отримав приз найкращого гравця поєдинку

Ронні на висоті. Визначено всіх чвертьфіналістів ЧС зі снукеру
Снукер | 30 квітня 2024, 06:10 2
Ронні на висоті. Визначено всіх чвертьфіналістів ЧС зі снукеру

Лідер світового рейтингу впевнено обіграв Райана Дея з рахунком 13:7

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
luceorius
 Очевидно, перша половина сезону піде на зіграність нових реалістів із старожилами,
притирку один до одного і т. п. в таких випадках налагоджень, а вже після Нового року -
стережіться всі, як в Іспанії, так і в Європі. Щоправда, багато залежатиме від того, наскільки органічно впишеться Беллінгем, а також від здатності Анчелотті до швидких
новаторських рішень.  
Умник
Гюлер огонь