Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 20 липня 2023, 11:28
16677
23

Артета отримав все, що хотів. Арсенал в новому сезоні буде грізною силою

Оглядач Sport.ua рецензує поточну трансферну кампанію «канонірів»

| Оновлено 20 липня 2023, 11:28
16677
23
Артета отримав все, що хотів. Арсенал в новому сезоні буде грізною силою
Getty Images/Global Images Ukraine. Мікель Артета

«Арсенал» минулого сезону чимось нагадував «Дніпро-1». Обидві команди непогано зміцнилися напередодні чемпіонату (кожна на своєму рівні, звичайно ж), відмінно провели перше коло, довго лідирували, але в підсумку поступилися чемпіонством витонченішому і, загалом, сильнішому опоненту. І в нашому випадку, і в лондонському, головною причиною того, що перше місце так і не підкорилося, було названо таку: відсутність глибини складу. І з цим, звичайно ж, не посперечаєшся. Бо що дніпряни, що «каноніри» серйозно поступалися цією самою глибиною «Шахтарю» та «МанСіті» відповідно.

Проте гра та підсумковий результат «Арсенала» у чемпіонаті 2022/2023 босом клубу Стеном Кронке були визнані більш ніж задовільними. Навіть попри те, що «каноніри», які лідирували в сезоні цілих 248 днів, так і не стали чемпіонами.

Так складалося останнім часом для «червоно-білих», що вони постійно опинялися на задвірках АПЛ. Сезон, що нещодавно завершився, - найуспішніший для «Арсенала» за останні 19 років - з моменту останнього їхнього титулу АПЛ. З того часу «каноніри» не набирали так багато турнірних балів, як минулого чемпіонату – 84 очки.

У Лізі чемпіонів «Арсенал» зіграє вперше за останні сім років – з того моменту, коли лондонців тренував уже легендарний Венгер.

І ось на хвилі такого відчутного прогресу Кронке пообіцяв виділити на літню трансферну кампанію майже двісті мільйонів євро. І, що показово, не лише пообіцяв, а й дотримується свого слова.

***

Після закінчення минулого чемпіонату головний тренер «Арсенала» Мікель Артета зазначив, що його команда не змогла стати чемпіоном не лише через те, що в суперниках була «найкраща команда у світі з найкращим тренером у світі», а й через травми провідних виконавців.

Загалом, іспанець підтвердив те, що й так було очевидним – команда потребує підсилення, щоб рівно йти сезоном, не «провалюючись» і не залежавши тотально від ігрової форми лише кількох гравців.

Тоді ж, наприкінці цієї весни, Артета озвучив і трансферні пріоритети. Їх було три. І всі вони вже реалізовані.

Наставник «канонірів» дуже хотів отримати в команду центрального/опорного півзахисника, центрального захисника і форварда. До початку нового сезону – ще вагон часу, але головні «хотілки» Артети вже справдилися.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кай Хаверц

Візуально досить швидко «Арсенал» забрав у «Челсі» їхнього найкращого футболіста минулого сезону – форварда Хавертца. За футболіста збірної Німеччини «каноніри» відстебнули 70 мільйонів євро. Сторони на подив швидко знайшли компроміс, «аристократи» на подив швидко розлучилися зі своєю головною атакуючою силою минулого чемпіонату. Резон «Челсі» від цієї угоди зрозуміти досить складно, особливо якщо не мати на увазі зароблені добрі гроші.

А ось сенс «Арсенала» цілком очевидний. Вперше з моменту появи на «Емірейтс» Анрі, «каноніри» нарешті придбали «сумірного» форварда, однаково хорошого як в індивідуальній грі, так і в підіграші. Дует Кая з Жезусом у новому сезоні обіцяє стати справжньою вибухонебезпечною сумішшю.

Щодо нового центрбека лондонцям довелося попітніти, щоб його отримати. Переговори з «Аяксом» щодо ангажементу Юррієна Тімбера йшли зі змінним успіхом. Амстердамський клуб вміє торгувати свої таланти, зумів наторгувати і цього разу. За 22-річного захисника збірної Нідерландів лондонський клуб заплатив сорок мільйонів євро.

Ну і головною, безперечно, подією цьогорічного трансферного літа для «Арсенала» стало придбання опорного півзахисника «Вест Хема» Деклана Райса.

Артета давно хотів саме цього футболіста, і не приховував своїх симпатій. Не приховував своїх симпатій і Райс, який хотів працювати саме під керівництвом Артети.

Однак для того, щоб зірки в підсумку склалися в потрібну конфігурацію, «Арсеналу» довелося стрибнути вище за свою голову. Майже у прямому сенсі.

На капітана «молотобійців» серйозно претендували «Баварія» та «Манчестер Сіті». Чемпіони Англії офіційно запропонували «Вест Хему» за трансфер Деклана дев'яносто мільйонів фунтів. Новий володар Кубка Ліги конференцій, який міг собі дозволити тягнути час, таку суму вважав недостатньою. Напевно, розуміючи, що «Арсенал» тепер робитиме ставки на підвищення.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кронке і новачки канонірів – Деклан Райс (ліворуч) і Юррієн Тімбер

І «Арсенал» зіграв на підвищення. За перехід Райса на «Етіхад», Кронке не поскупився на сто мільйонів фунтів. Плюс ще п'ять мільйонів британських грошей «молотобійці» отримають у вигляді бонусів.

Заплативши таку шалену ціну за 24-річного гравця збірної Англії, «Арсенал» встановив одразу два рекорди. Відтепер саме Райс вважається найдорожчим придбанням «Арсенала». Цікаво, а хто-небудь згадає, хто був «най-най» до цього? «Такий собі» Ніколя Пепе, за якого лондонці не так давно заплатили «Ліллю» 72 мільйони фунтів.

Пепе відверто провалився в «Арсеналі». І пішов по орендах. До речі, на новий сезон він повернувся до «Арсенала» - з «Ніцци». Але не виключено, що вже скоро знову підшукуватиме собі новий притулок.

Але зараз не про сумне. Шанувальники «червоно-білої» частини футбольного Лондона мають право сподіватися, що трансфер Райса не повторить долю трансферу Пепе, адже футболістові не доведеться адаптуватися і до міста, і до чемпіонату.

А другий рекорд трансферу Райса – ще крутіший: Деклан відтепер є найдорожчим англійським футболістом в історії. За рахунок бонусних п'яти мільйонів він переплюнув перехід Гриліша з «Астон Вілли» до «МанСіті».

Перехід Райса в «Арсенал» міг ознаменуватися і третьою унікальною подією, але для того, щоб стати найдорожчим придбанням в історії АПЛ, Деклану не вистачило лише мільйона: цієї зими «Челсі» заплатив 106 млн за новоявленого чемпіона світу Енцо Фернандеса.

Трьома цими покупками «Арсенал» вже «перевиконав» обіцянку Кронке інвестувати на літню кампанію 200 мільйонів євро. І цілком можливо, що на вже наявних придбаннях «каноніри» не зупинятимуться.

***

Не забувають вони й чистити склад. Багаторічний лідер середини поля «Арсенала» Джака пішов до «Байєра». За «лише» 25 млн євро. Трансфер очевидний з урахуванням придбання Райса.

Захисник Пабло Марі за п'ять мільйонів євро на повноцінній основі перебрався до «Монци» (іспанець минулого сезону грав у оренді в цьому клубі).

Не виключено, що «Арсенал» продасть форварда Балогуна, яким дуже цікавиться «Інтер». Минулий сезон нападник провів в оренді в «Реймсі». На цьому трансфері «каноніри» можуть заробити близько 45 мільйонів.

Можливо, будуть ще деякі кандидати на вихід із «Арсенала». Але можна не сумніватися, що справді потрібних Артеті гравців клуб не відпустить. Тож наш Зінченко може спати спокійно: наступного сезону на нього так само дуже розраховують.

Вже зараз можна ствердно говорити про те, що склад «Арсенала» є найдорожчим у світі. Несподівано, правда? Але це справді так. За версією авторитетного порталу Transfermarkt, з урахуванням купівлі Райса, актуальний склад «канонірів» оцінюється в 1,21 млрд євро, що на двадцять мільйонів вище за «МанСіті», який йде на другому місці.

Що ж, тепер у Артети вперше під час його перебування наставником «Арсенала» (іспанець прийшов на «Емірейтс» чотири роки тому) не буде звичної відмазки «команда явно потребує підсилення». Звичайно, навіть ідеальна команда постійно потребує вдосконалення. Але бос «канонірів» напередодні старту сезону 2023/2024 зробив фактично все, щоб «Арсенал» за підбором виконавців став на одну сходинку з уже звичними «китами» англійського футболу. Та й континентального – також.

Тому якщо Артета та компанія у наступному чемпіонаті не боротимуться за корону АПЛ та «вухатий» Кубок, сезон можна вважати проваленим.

Бо вже надто багато інвестицій вкладено в «нового Гвардіолу». Час платити за рахунками.

Оцініть матеріал
(83)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Баварія – Реал. Прогноз і анонс на матч півфіналу Ліги чемпіонів
Футбол | 30 квітня 2024, 19:00 11
Баварія – Реал. Прогноз і анонс на матч півфіналу Ліги чемпіонів

Справжня класика європейського клубного футболу

Повернення Циганкова, два пенальті Довбика та лава запасних для Луніна
Футбол | 30 квітня 2024, 23:27 0
Повернення Циганкова, два пенальті Довбика та лава запасних для Луніна

Блогер Sport.ua Сергій Тищенко розповідає, як українці проявили себе у провідних чемпіонатах

Коментарі 23
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
avk2307
Є єдине але, Арсенал всі ці сім років фокусувався на АПЛ, в єврокубках грали напіврезервом. А зараз потрібно буде грати на два фронти. Чи вистачить сил? Бо в минулому чемпіонаті саме через травми та фізичні кондиції 12 балів переваги і втрачено було. 
 І правда дуже цікавий матеріал
luceorius
 Стосовно Зінченка - оптимізм передчасний. В даному випадку Арсенал - власна назва, тому скрізь у тексті в родовому відмінку має бути Арсенала, а не Арсеналу. Останнє правильно для зброярні, наприклад: ЗСУ бракує арсеналу, щоб здобути перемогу. Решта
 матеріалу подано на хорошому професійному рівні.
Sunrise
В худшем случае Арсенал будет в четвёрке. На чемпионство шансы имеются, но не самые высокие.
Gargantua
вратарь слабоват.
оба форварды не забивные.
Александр
У Арсенала и в прошлом сезоне был отличный состав .они были впереди нв 12 очков .У арсенала проблема не с составом а с психологией
Тарік1994
Так то воно так, але наприклад якщо піде Парті то треба йому заміна. І по суті може повторитися історія, що і минулого сезону бо глибше центр поля не стане таким чином, а просто замість Джаки - Хаверц, а замість Парті - Райс. Бо  якщо вилетить Райс то єдиним варіантом залишиться Жоржиньо, але він не зможе у довгу сам закривати опорку....бо він хоч і крутий, але йому треба підстраховка, так було у всіх командах в яких він грав до Арсеналу. До того ж від цього ще й постраждає позиція 8, бо Хаверц стане практично безальтернативним, як до цього був Джака
PUMA
Арсенал даже в прошлом сезоне перебрал кучу очков.В этом такого не будет 
PUMA
Кто хотел прогнозов.Так вот.Арсенал в лучшем случае побороться за ЛЕ + увольнение Артеты за необоснованные трансферы и результаты 
Swed
Если опять Арсенал чемпион,  то это будет скучно.)  
  Вот бы Брайтон выиграл АПЛ.
Alex Komnin
Случайный результат. В этом году будут 5-6. Ливерпуль, Юнайтед и Челси обойдут. Есть еще и загадочные Ньюкасл и Тотенхем.