Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Вімблдон
| Оновлено 22 серпня 2023, 01:34
8689
7

Король Карлос, сенсаційна чешка, титул Кіченок і півфінал Світоліної

Огляд головних подій Вімблдонського турніру

| Оновлено 22 серпня 2023, 01:34
8689
7
Король Карлос, сенсаційна чешка, титул Кіченок і півфінал Світоліної
Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

136-й розіграш Вімблдонського турніру став одним із найбільш інтригуючих за останній час і в чоловічому, і в жіночому розряді, приніс багато радості українським уболівальникам, а також дав змогу відмінно заробити його учасникам.

Лідер світового рейтингу Карлос Алькарас зумів перервати гегемонію Новака Джоковича, який востаннє йшов переможеним із цих кортів ще 2017-го, коли не зміг дограти матч проти Томаша Бердиха. Рекордний показник Роджера Федерера у вісім титулів у чоловічому розряді Вімблдону поки що встояв, у серба залишилося 7 перемог.

У жінок титул дістався тенісистці, яка до початку змагань не розглядалася як кандидатка на перемогу, але під час турніру довела, що попереду в неї велике майбутнє.

Чоловічий одиночний розряд. Фінал

Карлос Алькарас [1] – Новак Джокович [2] – 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4

Перед початком турніру було ясно, що якщо Алькарас не вистрілить, то більше ні в кого особливих шансів поборотися з Джоковичем не буде. Ще до змагань знявся минулорічний фіналіст Нік Кірьос, також тривалий час не було успіхів в учасника фіналу 2021 Маттео Берреттіні. На щастя, Карлос і Новак були лідерами посіву, тож раніше фіналу їхня зустріч відбутися не могла.

Джокович під час турніру програв по сету Хуберту Хуркачу та Андрєю Рубльову, але в сумі за шість матчів віддав усього три свої подачі та виграв усі тай-брейки, довівши переможну серію 13-х геймів на турнірах Grand Slam до 15 поспіль. Було зрозуміло, що він у відмінній формі і явний фаворит матчу за титул. Алькарас також програв лише два сети, спочатку Ніколас Гаррі зумів зачепити його на тай-брейку, а в четвертому колі Берреттіні, який все ж набрав хід, виграв стартову партію проти іспанця. До фіналу Карлос обіграв двох представників першої десятки. Можна було не сумніватися, він теж був готовий на 100%.

У фіналі, який завалив флешбеками 2008 року і знаменитого протистояння Роджера Федерера і Рафаеля Надаля, Алькарасу вдалося майже неможливе. Він програв перший сет, але зумів узяти свій перший титул на Вімблдоні, ставши лише другим тенісистом, який обіграв Джоковича в п'ятисетовому фіналі турніру Grand Slam. Раніше це вдавалося лише Енді Маррею на US Open 2012. Також Алькарас став третім наймолодшим чемпіоном Вімблдону після Бориса Беккера і Бьорна Борга. Але найголовніше – вперше за 20 років на кортах Всеанглійського клубу лаун-тенісу і крокету переміг не тенісист з Великої четвірки. Саме цей момент особисто я буду вважати успішним початком шляху для нового покоління в чоловічому тенісі. Умовні Звєрєви і Циципаси свої шанси втратили і тепер їх уже ніколи не отримають.

Найкращий матч

Фінал

Карлос Алькарас [1] – Новак Джокович [2] – 1:6, 7:6(6), 6:1, 3:6, 6:4

Нічого вигадувати не потрібно, фінал видався фантастичним, особливо за емоціями. Карлос, як і на Ролан Гаррос, спочатку не впорався з нервами, але був уже з досвідом того програного через судоми матчу в Парижі. Ключовим став другий сет, у кінцівці якого Алькарас довів, що Джокович – не бог, і може програти тай-брейк. Це лише зміцнило віру 20-річного іспанця у свої сили.

Обидва тенісисти сьогодні не показали найвищого рівня гри протягом усього матчу, в обох були провали, і це нормально. Джокович теж нервував, один тільки момент із жбурлянням ракетки в стійку сітки чого вартий. Серб розумів, що 24-й Шолом точно закриє суперечки з Надалем, навряд чи Рафа ще щось виграє, окрім Ролан Гаррос наступного року. Та й дивлячись на стрімкий прогрес Алькараса, в це майже не віриться. На трибунах був присутній король Іспанії Філіп VI, але на корті був зовсім інший король. Він зберіг тенісну корону в рейтингу ATP і має намір бути найкращим ще дуже довго.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович і Карлос Алькарас

Прорив турніру – Крістофер Юбенкс

27-річний Юбенкс раніше був посереднім тенісистом, який показував себе максимум на челенджерах. Тільки цього сезону йому вдалося дебютувати в першій сотні, сталося це після виходу до 1/4 фіналу на Мастерсі в Маямі, де Крістофер стартував у кваліфікації. Перед Вімблдоном Юбенксу вдалося виграти трав'яний турнір на Мальорці, тому прориву від нього якраз і очікували. Американець виправдав сподівання, вибивши в другому колі минулорічного півфіналіста Кемерона Норрі, а в четвертому – п'ятого сіяного Стефаноса Циципаса. Ба більше, у матчі 1/4 фіналу Юбенкс вів 2:1 за сетами проти Даніїла Медведєва, але все ж досвіду битв на таких стадіях йому явно не вистачило. Програвши тай-брейк четвертого сету, Крістофер здався. Проте, виступ і результат гідні найвищої похвали, на US Open він може поїхати вже в статусі сіяного.

Головні невдахи – Себастьян Корда і Алехандро Давидович-Фокіна

Корда дуже гарно зарекомендував себе на турнірі Queen's Club Championships у Лондоні, де переграв Кемерона Норрі та Френсіса Тіафо. Зупинити його зміг тільки Карлос Алькарас, тож здавалося, що перспективи в Себастьяна чудові. Тим більше, він потрапив у приємну чверть до Даніїла Медведєва, з яким на траві цілком можна боротися. На превеликий подив, Корда вибув уже в першому колі, програвши в чотирьох сетах чеху Їржі Весели, якого в другому раунді розібрав Крістофер О'Коннелл з Австралії.

Іспанець Алехандро Давидович-Фокіна запам'ятався тим, що на тай-брейку п'ятого сету проти Хольгера Руне в третьому раунді вів 6:2 і 8:5, але в підсумку програв. Найцікавіше сталося за рахунку 8:8, коли Алехандро занервував і не придумав нічого кращого, ніж подати з руки. У футболі в таких ситуаціях зазвичай пробивають паненкою і часто при цьому залишаються в дурнях. Тут трапилася аналогічна ситуація, Руне встиг до м'яча і пробив навиліт. А далі вже він своєю подачею закрив матч.

Улюбленець фортуни – Яннік Сіннер

Італійця розглядали як потенційного півфіналіста, і в підсумку ці очікування виправдав. Але потрібно врахувати, що його шлях до четвірки найкращих на турнірі взагалі без питань був найлегшим. Тільки уявіть, Сіннер у перших п'яти матчах не зустрівся з жодним сіяним тенісистом. За 20 останніх років Яннік став тільки другим таким щасливчиком, у 2019-му так поталанило Рафаелю Надалю. У твіттері навіть жартували, що легка сітка так розслабила Янніка, що він як слід не підготувався до матчу проти Новака Джоковича, за що був битий у трьох сетах. Недооцінки з боку серба точно не було, торік йому довелося відіграватися в матчі з Сіннером з рахунку 0:2 за сетами. Проте, перший півфінал Вімблдону у Янніка вже в активі.

Getty Images/Global Images Ukraine. Новак Джокович

Наші

У кваліфікації виступив тільки Олексій Крутих, який цього року вперше грає на всіх мейджорах. Уже в першому раунді українець програв Фабіану Марожану. Угорський тенісист дійшов до фіналу відбору, де в п'яти сетах поступився німцеві Максиміліану Мартереру. Після зняття Ніка Кірьоса саме угорець зайняв його місце в основній сітці. У першому раунді Марожан взяв один сет у Давіда Гоффена, але все ж програв.

У чоловічому юніорському турнірі варто відзначити перемогу Генрі Серла. Він став першим британцем за 61 рік, який виграв юніорський Вімблдон. У фіналі Генрі здолав Ярослава Дьоміна, який виступає без прапора. З українців у турнірі юніорів грав Володимир Якубенко. В обох розрядах він програв у стартових матчах.

Жіночий одиночний розряд. Фінал

Маркета Вондроушова – Онс Жабер [6] – 6:4, 6:4

Жіночий фінал цього року вийшов досить несподіваним за складом. Перед початком турніру тільки ледачий не звертав увагу на погане жеребкування, за результатами якого більшість фавориток потрапила в нижню половину сітки. Це відкрило вікно можливостей для учасниць із верхньої частини. Здавалося, що цим має скористатися перша ракетка світу Іга Свьонтек, але все виявилося набагато заплутаніше.

Майбутня чемпіонка Маркета Вондроушова перед стартом турніру взагалі ніким не розглядалася як претендентка на титул. Той, хто ризикнув поставити на її підсумкову перемогу, міг помножити свою ставку не менше, ніж у 200 разів (залежно від букмекерів). До цього року вона програла 10 із 12 матчів на траві в основі турнірів WTA, перед Вімблдоном-2023 дійшла до 1/4 фіналу в Берліні – і на цьому все. Для Маркети це був 21-й турнір Grand Slam, тільки двічі вона доходила до 1/4 фіналу, але при цьому обидва рази брала участь у матчі за титул. У 2019-му чешка без особливих шансів програла в Парижі на своєму улюбленому покритті Ешлі Барті, що якраз набирала хід, і після цього чотири роки не могла пробитися далі четвертого кола.

Звичайно ж, причина була вагома – висока травматичність. Наприклад, минулого року чешка пропустила три мейджори через операцію на зап'ясті. На самому турнірі Вондроушова одразу ж показала, що з нею потрібно буде рахуватися, легко обігравши в другому колі 12-ту ракетку світу Вероніку Кудерметову. Далі за сіткою були також непогані суперниці, але нікого з топів. Утім, про це трохи нижче.

Getty Images/Global Images Ukraine. Маркета Вондроушова

Фіналістка Онс Жабер цього року провела багато в чому видатний турнір, а ось поставити в кінці масну крапку не вийшло. Під час трав'яного сезону спортсменка з Тунісу не показала нічого видатного, але на кортах Вімблдону в більшості матчів зіграла блискуче. Цікаво, що Жабер цього року вдалося помститися трьом тенісисткам, які в останні роки закривали перед нею двері в Лондоні. У четвертому колі була декласована Петра Квітова, яка зупинила її у 2019-му, після цього був узятий реванш за поразку в торішньому фіналі проти Єлени Рибакіної. У півфіналі Онс зробила потужний камбек у протистоянні з другою ракеткою світу Аріною Соболенко, яка обіграла її в 1/4 фіналу 2021-го.

У фінальному матчі Жабер прогнозовано грала активніше, але з подачею були великі проблеми, а точність в ударах залишала бажати кращого. Іноді так буває, що коли в одній частині сітки спортсмен обігрує головних фаворитів, то на останній матч може не вистачити фізичних і моральних сил. Можливо, цього разу була саме така історія.

Найкращий матч

1/2 фіналу

Онс Жабер [6] – Аріна Соболенко [2] – 6:7(5), 6:4, 6:3

Цього року було багато класних матчів, найбільше хотілося б виділити вищезгаданий поєдинок Жабер і Соболенко. Можливо, він не став найкращим за якістю гри, але нерв матчу відчувався дуже гостро. Річ у тім, що після вильоту Іги Свьонтек в 1/4 фіналу Соболенко залишалося дві перемоги до дебюту в статусі першої ракетки світу. Перший крок вона зробила відносно легко, здолавши американку Медісон Кіз (6:2, 6:4), а в півфіналі не склалося. Жабер програла перший сет на тай-брейку, у другому горіла 2:4, але зуміла взяти чотири гейми поспіль, зламавши суперницю. Теніс укотре було врятовано.

Getty Images/Global Images Ukraine. Онс Жабер

Прорив турніру – Мірра Андрєєва

16-річна тенісистка з перспективами французького громадянства цього року показує високі результати. На Ролан Гаррос вона з кваліфікації дійшла до третього раунду, де програла лише суперниці з першої десятки світового рейтингу – американці Корі Гауфф. У Лондоні вдалося навіть більше. Андрєєва знову подолала відбірковий етап, а в основі виграла три матчі. 10-та сіяна Барбора Крейчикова знялася в другому сеті, після чого була перемога над ще однією сіяною тенісисткою – Анастасією Потаповою, це забезпечило дебют у топ-70. Зупинити тінейджерку у вольовому стилі змогла досвідчена американка Медісон Кіз. До речі, в тому матчі був цікавий епізод із киданням ракетки. На Вімблдоні подібні дії суворо заборонені, а Мірра намагалася довести судді, що це вийшло випадково. Зрештою організатори вирішили, що ці очі все ж можуть говорити неправду, і оштрафували Андрєєву на 8 тисяч доларів за неспортивну поведінку.

Головна невдаха – Корі Гауфф

Американка вже в 15 років грала в четвертому колі Вімблдону, після чого перевершити це досягнення поки що не змогла, хоча багато експертів не сумніваються, що Коко рано чи пізно виграє Вімблдон і не один раз. Цього року навіть до повторення найкращого результату на трав'яному мейджорі їй було далеко. У першому раунді жереб видав Гауфф чемпіонку Australian Open 2020 Софію Кенін, яка в статусі андердога взяла та й обіграла фаворитку в трьох сетах. У новій редакції Корі не втратить сьому сходинку у світовій класифікації, але тепер відставатиме від шостої позиції на 1457 очок. З огляду на те, що Вондроушова, яка дебютує в десятці, буде всього в 284 очках позаду – радості від такого виступу небагато.

Улюблениця фортуни – Маркета Вондроушова

Крім усіх заслуг чешки не варто забувати, що її шлях до фіналу був набагато легшим, ніж у Жабер. Після Кудерметової Маркета здолала хорватку Донну Векич і співвітчизницю Марію Боузкову. У матчі 1/4 фіналу невдаха чвертьфіналів Джессіка Пегула вела в третій партії 4:1, але у американки знову не вийшло зробити крок вперед на мейджорах. Шість поразок у шести чвертьфіналах – побити такий результат може тільки Андрєй Рубльов із чоловічої сітки. У півфіналі Вондроушова зіграла з Еліною Світоліною. Ручаюся, що ви бачили той матч і змогли самі зробити правильні висновки.

Getty Images/Global Images Ukraine. Маркета Вондроушова у своєму боксі

Наші

Вімблдон-2023 для українських тенісисток однозначно став найуспішнішим за всю історію. Цього року наші дівчата оновили багато національних досягнень (вперше четверо були в другому колі, троє – в третьому), відіграли знакові для себе матчі, а Людмила Кіченок і зовсім взяла титул у парному змішаному розряді. Але про всіх детальніше.

Еліна Світоліна до Вімблдону зіграла один матч на траві проти Лінди Фругвіртової в Бірмінгемі. Це був жах, особисто у мене не було абсолютно ніяких очікувань від її майбутнього виступу на траві. Стартувати довелося з легендою – п'ятиразовою чемпіонкою турніру Вінус Вільямс. Навіть у 43 американка небезпечна на траві, тому поразка на старті була реальною. Вільямс-старша непогано почала, але дуже швидко послизнулася і впала, після чого не могла грати на повну силу. У другому колі з Елізою Мертенс вийшов дуже дивний матч із підсумковим рахунком у найкращих традиціях жіночого тенісу (6:1, 1:6, 6:1). В українки були деякі проблеми в другій партії, хоча вона домінувала без питань. Софії Кенін у третьому колі вистачило на один сет боротьби, після програного тай-брейку вона була розбита.

Здавалося, що стелі досягнуто, Вікторія Азаренко з 0-5 в особистих зустрічах у четвертому колі мала вигляд кінцевої зупинки. Усе до цього і йшло, але Світоліній вкотре вдалося здивувати всіх, камбекнувши з рахунку 2:6, 0:2. Надважлива перемога, яку не можна недооцінювати. А в 1/4 фіналу Еліна здолала ще й першу ракетку світу Ігу Свьонтек, показавши, що на траві проти польки поки що можна вигравати.

Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Суперниця в півфіналі була незручна стилістично, з шульгами у Світоліної через домінуючу гру зліва проблеми були завжди. На жаль, не вдалося побачити і якогось конкретного плану на матч, не було видно, за рахунок чого Світоліна з тренером збиралися виграти цей поєдинок. Перманентна гра під форхенд Вондроушової – дуже вишукане й ефектне ігрове самогубство, питань немає. Щось подібне ми бачили і в матчі збірних. Проте в той момент хотілося б чогось цікавішого, із заявкою на перемогу.

Шкода, що не вийшло в півфіналі, але загальний виступ Світоліної – це неймовірний успіх. Так вдало Ролан Гаррос + Вімблдон в одному сезоні вона взагалі ніколи не грала. Але ж лише 9 місяців тому Еліна народила доньку. Тепер можна говорити сміливо, що феноменальне повернення відбулося, Еліна знову стає першою ракеткою України і буде в топ-30. У Чемпіонській гонці вона відстає на 638 очок від восьмого місця, і з такими результатами має реальні шанси навіть відібратися на Підсумковий турнір.

Леся Цуренко минулого року показала, що на траві може показувати гру високого класу, яка приносить результат. Цього сезону через травми не все складалося, але до головного турніру Леся підійшла в непоганій готовності. Ба більше, Цуренко потрапила у чудову частину сітки, де можна було пошуміти. У перших раундах вдалося обіграти американку Клер Лю і чешку Катерину Синякову, а в третьому колі трапився епічний поєдинок з Аною Богдан з Румунії. Обидві тенісистки брали медичні тайм-аути і догравали на морально-вольових, через що тай-брейк фінального сету став рекордним за тривалістю в історії турнірів Grand Slam у жінок – українка виграла з рахунком 20:18, уперше в кар'єрі пробившись до другого тижня на Вімблдоні.

Перед матчем 1/8 фіналу проти Джессіки Пегули головною інтригою було, чи зніметься Леся до матчу, чи під час, але вона знайшла в собі сили його відіграти повністю. Американка дуже легко обігрувала українку майже цілу годину, після чого Цуренко вдалося виграти два гейми поспіль. Якби це був четвертьфінал, цілком імовірно, що інтрига повернулася б у цю зустріч. У будь-якому разі, загальний результат виступу шикарний, Леся може собою пишатися.

Останнім часом Марті Костюк не дуже щастить із жеребом. Цього разу довелося стартувати матчем проти восьмої сіяної Марії Саккарі, яка добре почувається на траві. Після 0:6 у першому сеті надій на позитивний результат не було, але дві зупинки через дощ кардинально змінили розклад сил на корті. З рахунку 3:3 у другому сеті Костюк показувала кращий теніс, ніж суперниця і заслужено перемогла. Ця перемога перервала жахливу серію з 14 поспіль поразок суперницям з першої десятки рейтингу WTA.

Getty Images/Global Images Ukraine. Марта Костюк

Далі на Марту чекала зустріч з іспанкою Паулою Бадосою, у якої українка раніше не вигравала. Бадоса крім початку романтичної історії зі Стефаносом Циципасом за останній час запам'яталася тільки відмовою від участі на Ролан Гаррос через травму хребта. Судячи з усього, Паула ще повністю не відновилася, адже після 9 зіграних геймів Бадоса прийняла рішення знятися. Костюк уперше вийшла до третього раунду Вімблдону, але там абсолютно справедливо програла Медісон Кіз. У жіночому парному розряді разом з Єленою-Габріелою Русе з Румунії вдалося виграти один матч, у міксті з Марсело Аревало з Сальвадору – дійти до 1/4 фіналу.

Ангеліна Калініна після травми у фіналі престижного ґрунтового турніру в Римі поки так і не змогла вийти на переможну стежку. Після фіналу в Італії вона максимум виграє по одному матчу на турнірі, не став винятком і Вімблдон. У стартовому поєдинку українка розібралася з кваліфаєркою Джессікою Бузас Манейро з Іспанії, а в другому колі українку зупинила чемпіонка US Open 2019 Б'янка Андреєску. У матчі з канадкою Ангеліна начебто почала оформляти свій фірмовий камбек у середині другого сету, коли суперниця вже трохи втомилася, але Андреєску не забула, що була топом і зуміла відігратися з 2:5 у фінальній партії. На тай-брейку Калініна горіла 3:9, відіграла чотири матчболи, і все ж програла. У парному розряді Ангеліну в дуеті Іриною-Камелією Бегу зупинила третя сіяна пара Сторм Сандерс / Еліза Мертенс. До речі, австралійка і бельгійки до цього відчепили ще й Надію Кіченок з полькою Алісією Росольською. У підсумку Сандерс і Мертенс дійшли до фіналу.

Катерина Байндл вп'яте зіграла в основній сітці Вімблдону і вп'яте програла, цього разу Лейлі Фернандес із Канади. На відміну від більшості попередніх спроб, інтрига в матчі жила до самого кінця зустрічі, але в десятому геймі третьої партії канадці вдалося взяти подачу українки і не затягувати зустріч ще більше. У жіночому парному розряді Катерина разом із Дар'єю Севіл з Австралії дійшла до другого раунду, де поступилася тандему У Фансень / Чжу Лінь (Тайвань / Китай).

У кваліфікації грала Даяна Ястремська і спочатку у неї чудово виходило. У перших двох зустрічах українка впевнено переграла Кімберлі Бірелл і Еріку Андрєєву, але у фіналі відбору Даяна в трьох партіях поступилася 18-річній Селін Наєф зі Швейцарії. Кривдниця Ястремської в першому раунді основи програла 23-й ракетці світу Анастасії Потаповій.

Людмила Кіченок кепсько виступила в жіночому парному розряді, не зумівши захистити торішній півфінал. У дуеті з Альоною Остапенко з Латвії українка вже в першому раунді програла британкам Геррієт Дарт і Гізер Вотсон, які отримали вайлд-кард від організаторів. На щастя, у міксті в Люди все склалося. У змішаному парному розряді Кіченок грала з олімпійським чемпіоном Мате Павичем у статусі сьомих сіяних. Уже в другому раунді їм у суперники дістався партнер хорвата – Нікола Мектич, який виступав з американкою Бернардою Перою. Матч тривав 2 години 43 хвилини, у кожному сеті було зіграно тай-брейк. У підсумку пощастило Кіченок і Павичу, більше таких проблем до взяття титулу в них не було.

Getty Images/Global Images Ukraine. Людмила Кіченок і Мате Павич

Чоловічий парний розряд. Фінал

Веслі Колгоф / Ніл Скупскі [1] – Марсель Гранольєрс / Орасіо Себальос [15] – 6:4, 6:4

Колгоф і Скупскі виграли перший парний титул на турнірах Grand Slam. У 2022-му вони програли фінал US Open. Скупскі в попередні два роки вигравав Вімблдон у міксті, граючи в парі з американкою Дезіре Кравчик.

Жіночий парний розряд. Фінал

Се Шувей / Барбора Стрицова – Сторм Сандерс / Еліза Мертенс [3] – 7:5, 6:4

Се Шувей і Стрицова повернулися в тур на травневому турнірі в Мадриді, перша ще й виграла Ролан Гаррос разом із Ван Сіюй. Для цього дуету це друга перемога в жіночому парному розряді Вімблдонського турніру.

Мікст. Фінал

Людмила Кіченок / Мате Павич (Хорватія) [7] – Сюй Іфань / Йоран Фліген – 6:4, 6:7(9), 6:3

Кіченок стала першою українкою, яка виграла титул на Вімблдоні. Павич також уперше взяв трав'яний Шолом, хоча до цього вже перемагав у міксті на Australian Open 2018 і US Open 2016. Їхні суперники вперше грали на такому рівні.

Оцініть матеріал
(15)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 7
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Nostradamus
Маю впевненість, шо Карлос став першим номером на найближчі років 10, як мінімум.. Як тільки сєрб піде на пенсію ми автоматично отримуємо самий скучний і скудний ATP тур за всю історію... Нажаль. Між Алькарасом та іншими гравцями туру буде прірва....
Окрім Карлоса, жодного прориву від молодих (Юбенкс скоріше випадковість, збіг обставин) на цьому Уімі не відбулося. Циципас десь розчинився всередині турніру, Сіннер зі своїми 50кг ваги від Роддіка подачі від літав би на трибуни) Звєрєв, Фрітц, Де Мінор, Альяссім, Рууд, Руне, рубльов чи медведьов.. Всі вони проти рівня Алькараса і Джоковича - пасажири, середнячки. Або ж Новак з Карлосом локомотив, а інші як причепні вагони.. Поки що так. 
Навіть якшо, повернемось на 15 років назад, коли Новак був у такому ж віці, як зараз Карлос, ми з легкістю пригадаємо і назвемо 10-15 видатних гравців, які зустрічались і змагались між собою.. Федерер, Надаль, Джокович, Маррей, Роддік, Дель Потро, Налбандян, Багдатіс, Х'юітт, Робредо, Феррер, Ферреро, Ваврінка, Санторо, Цонга, Сімон і тд... Була Плеяда. А зараз, в теперішньому часі, окрім Карлоса і Новака, я і топ-5 не назву. Бо їх і близько до того рівня 15-річної давнини немає. 
Трохи ретроградно і з присмаком безальтернативності за атр тур, але так побачив.. 
Здоров'я Карлосу і Новаку і спортивного довголіття!