Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 16 липня 2023, 19:03
3344
1

ЧИЖОВ: У Шахтарі провів чудові 5 років. Радий повернутися, цілі максимальні

Помічник головного тренера «Шахтаря» відповідатиме за роботу із захисниками

| Оновлено 16 липня 2023, 19:03
3344
1
ЧИЖОВ: У Шахтарі провів чудові 5 років. Радий повернутися, цілі максимальні
ФК Шахтар Донецьк. Олександр Чижов

Асистент головного тренера «Шахтаря» Олександр Чижов розповів про повернення до донецького клубу, свою роль у тренерському штабі та очікування від сезону.

– Олександре, ви повернулися до «Шахтаря», але тепер як тренер. Що відчуваєте як людина, яка грала за команду?

– Так, 2008 року я підписав контракт із «Шахтарем» і провів у клубі 5 років. Це були дуже яскраві 5 років, коли ми виграли Кубок УЄФА, перемагали в чемпіонаті, Кубку та Суперкубку України. Тоді я був футболістом, а зараз є помічником головного тренера. Є над чим працювати. Наша ціль – здобути максимальний результат у кожному турнірі, де бере участь «Шахтар» Донецьк.

– Які емоції у вас були, коли отримали запрошення долучитися до «Шахтаря»?

– Емоції були позитивні, адже я знав, куди йду – це чемпіон країни, топ-команда. Тому емоції були фантастичні, і я прийняв це запрошення із задоволенням.

– Що входитиме до ваших обов’язків?

– Я більше відповідаю за роботу із захисниками – це мій прямий обов’язок. Також виконую всі інші завдання головного тренера.

– Які маєте особисті цілі та амбіції як тренер?

– Кожен тренер прагне здобувати максимум позитивних результатів і вигравати титули.

– Як давно ви знайомі з Патріком ван Леувеном і з чого починалася ваша спільна робота?

– З Патріком ми знайомі давно, адже коли я був у «Шахтарі» ще як гравець, він тоді був директором Академії. Потім ми з ним перетиналися в Казахстані – я там грав, а він був спортивним директором «Кайрата». І коли він прийняв запрошення «Зорі», то зателефонував мені, і ми з ним рік працювали в луганській команді – він як головний тренер, а я – помічником головного тренера.

– Нещодавно до тренерського штабу приєднався Андрій Пятов. У вас з ним була дуже тепла зустріч. Про що говорили?

– Андрія я знаю дуже давно – ми з ним ще в школі разом навчалися, також грали за «Ворсклу», де починали професійну футбольну кар’єру, потім виступали в «Шахтарі». А тепер ми стали колегами по цеху.

– Ви теж пройшли цей шлях переходу від гравця до тренера. Чи давали якісь поради Пятову?

– Підказки тут не так важливі, як особистий досвід. З кожним тижнем ти починаєш працювати краще, адже коли тільки переходиш від кар’єри гравця до тренерства, то багато чого ще не розумієш. Бути тренером і гравцем – це зовсім інші речі, геть не схожі. Так, це тяжкий перехід, але гадаю, що в Андрія все вийде. Він як гравець був – топ, і як людина він – топ. Думаю, у нього як тренера все складеться добре.

– Що найскладніше в тренерській роботі?

– Гарне запитання. Якщо гравець вийшов, потренувався і пішов відпочивати, то тренер повинен думати, яке йому давати тренування, коли й навіщо, дивитися на те, як почувається кожен футболіст. Насправді все це дуже складно.

– Розкажіть, як проходять збори і в яких фізичних кондиціях зараз команда?

– Розумієте, у нас зараз багато юних гравців із команди U19, тому що хтось з основного складу приїхав раніше, хтось пізніше. Сьогодні, напевно, перше тренування, коли хлопці зібралися разом. Тож є певний дисбаланс у фізичній формі гравців. Але я вважаю, що за тиждень-півтора вони вийдуть на той рівень готовності, що ми хочемо бачити.

– Які основні вимоги вашого штабу до футболістів?

– Це максимальна концентрація та виконання всього, що їм дає головний тренер. У нас є власна філософія футболу, що ви могли побачити в «Зорі», і ми хочемо цю філософію донести до гравців. Наша філософія – це високий пресинг, щоб команда більше грала уперед і робила це максимально агресивно. Тому хлопці повинні бути добре фізично готові до цієї роботи. Робота дуже важка, її не всі люблять, але вона даватиме свої плоди.

Оцініть матеріал
(3)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Иван Качура
Він більше банку грів, ніж грав у Шахтарі. У Ворсклі був топом.