Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Вімблдон
| Оновлено 11 липня 2023, 23:32
13950
2

Еліна СВІТОЛІНА: «Народження дитини та війна зробили мене іншою людиною»

Українка провела прес-конференцію після перемоги над Ігою Свьонтек на Вімблдоні

| Оновлено 11 липня 2023, 23:32
13950
2
Еліна СВІТОЛІНА: «Народження дитини та війна зробили мене іншою людиною»
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Українська тенісистка Еліна Світоліна (WTA 76) провела прес-конференцію після перемоги у матчі 1/4 фіналу Вімблдона-2023 над першою ракеткою світу Ігою Свьонтек (Польща):

– Розкажіть, як ви себе зараз почуваєте.

– Неймовірно. Дуже задоволена сьогоднішнім виступом. Просто дуже, дуже рада, що все вийшло у потрібний момент.

– Що означає для вас та вашої країни ця неймовірна перемога сьогодні?

– Безперечно, багато означає. Я знаю, що багато людей в Україні дивилися. Я одержала величезну кількість повідомлень після минулого раунду. Телефон сьогодні ще не перевіряла, але, думаю, буде багато повідомлень, багато новин.

Я щаслива, що можу принести трохи щастя до їхнього життя. В інтернеті також багато відеороликів, де діти дивляться матчі на своїх телефонах. Це дійсно змушує моє серце танути, дивлячись на це. Просто щаслива, що змогла принести трохи щастя мешканцям України.

– Весь цей досвід, очевидно, наявність дитини, війна, наявність цієї вищої мети зробили вас кращою тенісисткою у тому сенсі, що коли ви на корті, ви переживаєте ці напружені матчі по-іншому. Як ви звикли до цього?

– Я думаю, це суміш усього. Також я думаю, що війна зробила мене сильнішою морально. Подумки я не сприймаю складні ситуації як катастрофу, розумієте? У житті є речі гірші. Я просто спокійніша.

Я також думаю, що через те, що я тільки-но знову почала грати, у мене інший тиск. Звісно, я хочу перемогти. Я маю цю мотивацію, величезну мотивацію повернутися на вершину. Але я думаю, що народження дитини та війна зробили мене іншою людиною. Я дивлюся на речі трохи інакше.

– У вашій кар'єрі був час, коли ви були топ-гравцем, але вам не завжди було легко показувати свою найкращу форму на турнірах Великого шолома. Мені цікаво, наскільки відрізняється зараз великий матч та важливі моменти порівняно з тим, коли ви посідали третє місце у світі.

– Зараз все інакше. Прямо зараз я просто говорю собі, що думаю, що попереду в мене менше років, ніж позаду. Я мушу піти на це. У мене більше немає можливості гаяти час. Не знаю, скільки ще років я гратиму.

Тому я просто намагаюся сказати собі, що давай. Ви тренуєтеся для цих моментів, цих великих моментів. Наприклад, сьогодні я йшла по доріжці, якою коли йдеш до Центрального корту, бачиш так багато історії. Ви просто розумієте, що тренуєтеся задля таких моментів. Просто я сказав собі: йди туди, викладайся на повну, дерзай.

Це дійсно допомогло мені та трохи заспокоїло мене.

– Ви сказали на корті, якби хтось сказав вам, що ви будете у півфіналі, ви б подумали, що вони божевільні. Ви у півфіналі, обіграли першу ракетку світу. Чи зможете ви виграти Вімблдон?

– Ви збожеволіли (сміється)?

Ну, я не так багато думаю про це, ну поки ви не сказали мені це. Я беру по одному матчу за один раз. Я знаю, що залишилося трохи матчів, щоб здобути цей трофей.

Але так, я не хочу так багато думати про це, тому що потрібно розбити все на дрібні шматочки. Я хочу завтра потренуватися, попрацювати над тактичними речами для мого майбутнього матчу, а потім зіграти цей матч.

Маркета, вона сильний супротивник. Буде важким випробуванням для мене. Ось чому я не хочу поспішати та думати про те, що я можу грати у фіналі, а можу і не грати у фіналі.

Такі речі, я думаю, вони так сильно відволікають мислення.

– Як було вам сьогодні отримати підтримку британської публіки? Крім того, не могли б сказати щось про те, як Велика Британія підтримувала Україну під час цього конфлікту.

– Так, це величезна підтримка з боку Англії, англійців тут теж. Думаю, нас чудово зустріли. Усіх українців. Ми говорили про це кілька днів тому, нам сподобалося. Ми дуже вдячні Вімблдону за додаткову підтримку.

Звичайно, взагалі неймовірно, що Англія робила та робить для українців. Ми не можемо віддячити їм за те, що вони роблять все, що в їхніх силах.

Я чула багато історій. Це здорово. Справді неймовірно.

– Іга казала, що, на її думку, ви граєте не так, як минулого разу, коли зустрічалися з нею, що ваша гра змінилася. Ви відчуваєте, що так?

– Так, безумовно. Я вже згадувала раніше, кілька днів тому, що я дещо змінила у своїй ракетці, у своїх струнах.

Також маю іншу команду. З тренером, ще до того, як я почала грати на турнірах, ми багато говорили про стиль гри, про стиль гри різних гравців. Цього разу ми мали час, я думаю, три з половиною або, можливо, чотири місяці, щоб попрацювати над кількома речами, а також поговорити про це, як я повинна практикуватися, щоб поліпшити кілька речей тут і там.

Він переглянув безліч матчів, у яких грала з різними суперниками. Все ніби зійшлося. Я щаслива, на якому шляху ми зараз перебуваємо. Ми робимо невеликі кроки до нашої мети.

– Де ваша дочка? Скільки у вас було шансів побачити її, поки ви тут?

– Вона зараз із Гаелем удома. Насправді, я спілкувалася з нею по FaceTime одразу після матчу. Вона сильно відволікалася на своє морозиво, тож я там не в пріоритеті (посміхається). Вона ще в тому віці, коли їй байдуже, виграю я чи програю. Вона просто щаслива сама по собі.

Так, мені подобається бачити її щасливою з Гаелем. Наші мами також нам дуже допомагають. Здорово, що у нас велика родина та багато допомоги.

– Чи не могли б ви описати, як було знову опинитися на Центральному корті перед натовпом, який так підтримував вас сьогодні?

– Так, це було якесь божевільне, божевільне почуття. Я не можу описати це одним словом. Багато добрих ігор. Тяжкі ситуації. Тяжкі моменти.

Публіка сьогодні була чудова. Дуже сподобався матч. Хоча я була дуже розчарована другим сетом, що не змогла виграти в двох, але Іга зіграла просто неймовірно. Її заслуга у тому, що вона виграла другий сет.

Але потім я спробувала прийти до тями, спробувала знову увійти в гру.

– Іга Свьонтек підтримує Україну. Досі грає з прапором на кепці. Що це означає для вас? Чи це означає, що ця гра сьогодні далася вам трохи легше?

– Гра була набагато важчою, я б сказала, бо вона чудова людина, вона великий чемпіон. Вона так багато зробила та робить ще так багато для України. Ми дуже захоплюємося нею в Україні.

У тому сенсі, як коли ви граєте зі своїм добрим приятелем, це складно, тому що ви не хочете, щоб він/вона програвав. Тож у якомусь сенсі це так.

Коли я була далеко від тенісу, я справді вболівала за неї, була дуже задоволена результатами, справді була вражена тим, що вона робить. Це справді чудово.

Так, я сказала б, що це було досить складно, якщо чесно.

– Чи можете ви розповісти нам, як ваш тренер допомагає вам?

– Ми багато говоримо про різні стилі гри. Ми говоримо про те, як я граю. По-перше, він чудовий хлопець, він чудова людина. Я думаю, нам дуже подобається працювати разом на корті і поза ним.

Просто щось зійшлося. Поки що це працює добре. Я щаслива, що ми знайшли цей зв'язок. В інші часи, коли ви починаєте працювати з кимось, зазвичай це відбувається в міжсезоння, і у вас є кілька тижнів, щоб попрацювати разом, а потім ви відразу потрапляєте на Відкритий чемпіонат Австралії, то це складно.

У нас було більше часу, тому що я поверталася повільно, я мала три місяці, чотири місяці, щоб попрацювати над кількома речами. Насправді у нас міг би бути час, щоб як слід попрацювати над деякими речами, які, на нашу думку, я маю внести у свою гру. Ось чому я думаю, що це трохи відрізняється від інших ситуацій.

– Що для вас означає цей півфінал після вагітності?

– Це багато значить для мене. Як я вже сказала, я справді не очікувала, що потраплю до півфіналу. Просто намагаюся брати по одному матчу за один раз.

Я хочу продовжувати йти цим шляхом. Переді мною стоїть велике завдання. Але я дуже, дуже пишаюся тим, що грала проти сильних супротивників, чемпіонів Великого шолома, гравців, які знають як перемагати, як грати в моменти тиску.

Дуже задоволена своїм виступом і тим, як я справлялася з ситуацією досі.

– Ви сказали, що Гаель має батьківські обов'язки. Чи реально, що він може прийти та подивитися наступний матч чи фінал?

– Я б не хотіла так сильно щось міняти. Я не особливо забобонна, але наврочити трохи не хочеться (посміхається).

Він щасливий удома. Він спостерігає з дому зі Скай та з моїми батьками. Він теж має свої розпорядки перед моїм матчем. Він також зараз відновлюється та готується до США.

Все нормально. Я дозволила йому залишитися вдома.

– Гаррі Стайлс запропонував вам безкоштовні квитки. Він підтримує вас? Ви чули від когось із його команди, коли ви могли б відвідати його?

– Я перевірила його найближчі концерти, які залишились. Це залежить від того, як я тут виступатиму. Але, здається, зрештою я можу не вижити, тому що, очевидно, я теж хочу поїхати додому, щоб побачити свою дочку.

Я не знаю, чи зможу потрапити на його концерт цього разу. Я дійсно хочу. Він також повідомив мені, що будь-коли я можу піти на його концерт. Це було дуже мило з його боку. Так, сподіваюся, якось я зможу прийти.

– На вашій батьківщині борються солдати. Що ви думаєте про цих чоловіків та жінок? Якби ви могли їм щось сказати, що ви сказали б?

– Просто неймовірно, що вони роблять для нашої країни. Я не можу віддячити їм за хоробрість, через те, що вони проходять. Щоб боротися за свою країну, потрібно справді багато.

Так, просто дуже, дуже вдячна, що вони роблять для України. Усі українці, ми тут, щоб допомогти їм виграти цю війну.

– Я знаю, що ви зосереджені на півфіналі. Натовп Вімблдона підбадьорює вас. У суботу можете грати проти білоруски. Чи це мотивація? Як би ви підійшли до цього матчу?

– Ну, до цього ще дуже далеко. Я вже грала з Азаренко напередодні, так що так, багато чого не можу сказати.

Як я вже казала, щоразу, коли я граю проти них, для мене це велика мотивація та велика відповідальність. Різна мотивація і для моєї країни.

Але зараз це дуже далеко. Це здається дуже близьким, але дуже далеко від цього. Тим не менш, я маю виграти кілька матчів. Їй треба виграти кілька матчів. Тож давайте залишимося тут прямо зараз.

Оцініть матеріал
(75)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Геля Марта Леся Даяна вывод, надо рожать.
Я ж говорил. Мамой быть круто.