Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Вімблдон
| Оновлено 13 липня 2023, 22:53
44936
136

Елі здивувала Лондон! Світоліна обіграла Свьонтек у чвертьфіналі Вімблдона

Українка у статусі андердога обіграла першу ракетку світу в трьох сетах

| Оновлено 13 липня 2023, 22:53
44936
136
Елі здивувала Лондон! Світоліна обіграла Свьонтек у чвертьфіналі Вімблдона
Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Українська тенісистка Еліна Світоліна (WTA 76) вийшла до півфіналу Вімблдона-2023.

У 1/4 фіналу змагань українка у трьох сетах несподівано обіграла першу ракетку світу Ігу Свьонтек (Польща) за 2 години та 53 хвилини.

Вімблдон-2023. 1/4 фіналу

Іга Свьонтек (Польща) [1] – Еліна Світоліна (Україна) [WC] – 5:7, 7:6 (7:5), 2:6

З самого початку матчу Свьонтек заволоділа перевагою, відразу зробивши брейк. Іга потужно тиснула на задню лінію, Еліна використовувала своє вміння грати від захисту, але полька якісно обробляла м'ячі, впевнено грала біля сітки та домінувала на корті.

  • Усі найяскравіші моменти матчу доступні в режимі Live в Telegram Sport.ua

У Іги була лише одна проблема – другий м'яч. Це і зіграло з нею злий жарт. Перша ракетка світу вела 5:3 (30:0) на прийомі у першому сеті, але спочатку не змогла прийняти на партію, а потім посипалася і подача. У результаті Світоліна виграла 4 гейми поспіль, зробивши крутий камбек і залишивши за собою 1-й сет.

У першій партії Свьонтек 12 разів подала другим м'ячем і виграла лише 1 пойнт (8%)!

Після закінчення першого сету розпочався дощ, організатори турніру закрили дах на центральному корті. 15 хвилин перерви однозначно пішли на користь Ізі, яка дуже нервувала після поразки у стартовому сеті. З її боксу дуже активно кричала психолог, а сама Свьонтек виписувала конспекти на кілька сторінок. Світоліна в цей час налаштовувалась на подальшу боротьбу та відновлювала водний баланс.

Друга партія розпочалася практично так само, як і перша. Незважаючи на те, що Світоліна впевнено взяла перший гейм під нуль на подачі, вже у третьому Іга зробила брейк. За 1:3 здавалося, що психологічна перевага на боці польки, але Еліна вкотре показала, який вона борець. Світоліна зрівняла рахунок, повела 4:3, у 9-му геймі врятувала два приховані сетболи і мала рахунок 5:4, тобто був шанс закрити Ігу на прийомі. Однак цього не сталося, перша ракетка під нуль подала, а невдовзі гра перейшла на тай-брейк.

На тай-брейку Елі повела з міні-брейком 4:1, але на жаль… Свьонтек все-таки перший номер рейтингу WTA, з характером і бійцівським духом у неї все гаразд. Іга з 4:5 взяла 3 очки поспіль та виграла другий сет. Цікаво, що полька виграла 41 пойнт у 2-й партії, а Еліна – 39. Ці два очки...

Здавалося б, дуже напружений матч, Іга – перша ракетка, Еліна старша за польку на 6 років, і фізично українка могла просісти, та й психологічно теж, адже Світоліна втратила супершанс виграти матч.

Однак не все так просто. Що було у третьому сеті – вже історія. Еліна зовсім не просіла по грі, літала по корту, дотискала Ігу і не боялася ризикувати. Це принесло свої плоди. Після напруженого 2-го гейму на подачі Елі гра повністю перейшла під контроль українки. Світоліна виграла 5 геймів поспіль з рахунку 0:1, а потім за 5:2 подала на матч! Просто фантастика!

Це була друга зустріч тенісисток. Рахунок став рівним.

Світоліна втретє в кар'єрі вийшла до півфіналу турніру Grand Slam і вдруге на Вімблдоні (US Open 2019, Вімблдон 2019, 2023).

Наразі Еліна знаходиться на 27-й позиції у Live-рейтингу WTA. Після закінчення трав'яного мейджора Світоліна знову стане першою ракеткою України.

Світоліна 7-й раз обіграла першу ракетку світу. Лідерам рейтингу WTA українка програла 6 разів (3 поразки від Серени Вільямс та 3 від Ешлі Барті).

У 1/2 фіналу трав'яного мейджора Елі зіграє проти Маркети Вондроушової. Рахунок особистих зустрічей – 3:2 на користь української тенісистки. У 2021 році Еліна поступилася представниці Чехії в 1/2 фіналу Олімпійських ігор у Токіо.

Оцініть матеріал
(307)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі
Футбол | 27 квітня 2024, 00:05 16
Стало відомо, скільки Реал заплатив за трансфер Луніна Зорі

На українського воротаря свого часу претендували «Наполі» та «Ліверпуль»

Калініна та Ястремська розгромно програли у парі на супертурнірі в Мадриді
Теніс | 26 квітня 2024, 20:25 0
Калініна та Ястремська розгромно програли у парі на супертурнірі в Мадриді

Українки у двох сетах поступилися тандему Хезер Вотсон / Сюй Іфань у 1/16 фіналу

Коментарі 136
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
8number
Найкраща найкраща найкраща спортсменка України!!!!😍😍😍
Ти просто неперевершена! Щастя, здоров’я та шолому !!🌹😘🌹
Raien
Просто по-королівські посоромила скептиків. Нема слів… треба переварити це.
Умник
Мать года
Браво. Это конечно феерия
San4ig_73
Це неймовірно! Я ніколи не бачив Ігу настільки розгубленою, що вона взагалі не розуміла, що робити та як перемагати Еліну. А третій сет — це просто підручник. Геніальна тактична та психологічна перемога. Браво, Еліна! Ти дивовижна! 
Elis
Вітаю нашу знов першу ракетку України і всіх тих вболівальників, які справді підтримували, а не перевзувались у повітрі! Неймовірне повернення!!
Еліна, ти найкраща! 
Walle
Легенда! Але треба щось робити з подачею, бо вона магічним образом то зникає, то з'являється, і це єдиний серйозний недолік нашої Еліни. Окрема велика подяка тренеру, бо видно, що він дійсно багато працює для того, щоб вони досягали таких результатів.
Rzechpospolita
Представте, а якби Єлінка родила двійню😂 весь тур би знищила)))
sv_2000
В общем, дальше Вондрусова. Очень техничная, интересная и разнообразная теннисистка. Раньше считал ее сладкой булочкой для Свитолиной. Но поражение на олимпиаде в одну калитку было холодным душем. Но сейчас Элина в топовой форме, на подъеме... Так что посмотрим.
Загадывать трудно, но продолжаю считать, что Маркетта - удобная соперница для Элины. Ну да вариативная, ну да - разнообразная, но у нее нет мощи чтобы давить Свитолину, как та очень не любит. 
П.С.
Медисон, краса моя ненаглядная, ну, пожалуйста, прибей этого белорашисткого мамонта! Очень прошу!
VITASS
Еля я в шоці це м'яко кажучи. Виграти у Іги і без валідолу? Нонсенс. Дуже приємний нонсенс. Вітаю з дуже впевнено грою, настрій на шолом відчувається 100%. Нехай тобі щастить.
Панове, а вас з перемогою, піднімемо келихи )))
introvert
Я боявся писати це на Ролан Гаррос, боявся писати після попередніх матчів Вімблдону, щоб не зурочити, але тепер напишу:  це краща Еліна Світоліна, яку ми бачили за усі роки її кар`єри. І цій Еліні цілком під силу виграти мейджор. А можливо, Й не один.
Бравіссімо, Еля!!!
Андрей Залищук
Слава Україні!
Frank27
Молодчинка, браво Елінка 
Тарас Михайлович
Навіть, якщо Еліна не виграє жодного турніру великого шолому, для мене вона найкраща тенісистка України . Є, була і буде
Vlad Ltava
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Borys Yablonski
Еліна так боїться повертатися до пелюшок що може виграти навіть фінал ))) Монфіс вже навіть жалівся що не справляється )))
APL
Без коментарів, МОЛОДЕЦЬ!!!!!!!!!!!!
Elis
Щодо статті, то Еліна старша від Іґи на 6 років, а не на 8. 6 років і 7 місяців, якщо вже зовсім точно. 
Серж Р
Эля, кстати, станет снова первой ракеткой Украины с будущей недели.И отдельный привет хочу передать одному харьковскому попупокеру, который тут с пеной у рта доказывал что Эля не вернется на топ-уровень.
olex.mykhailov
Еліна ти наше жовто блакитне золото🇺🇦🇺🇦🇺🇦
roman75zpr
Элина Михайловна, Вы не перестаёте удивлять, какая Вы супер теннисистка и человек!!!