Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 09 липня 2023, 01:35
4944
65

Проблема телепулу є надуманою. Підкилимні ігри можуть продовжуватися вічно

Навіть в умовах війни наші клуби не демонструють єдності та прагнення домовлятися…

| Оновлено 09 липня 2023, 01:35
4944
65
Проблема телепулу є надуманою. Підкилимні ігри можуть продовжуватися вічно
УПЛ

В середині червня у ЗМІ з'явилася обнадійлива інформація – клуби української Прем'єр-ліги (УПЛ) близькі до одноголосної угоди про формування централізованого пулу прав на телетрансляцію поєдинків після того, як у сезоні-2022/23 між ними спалахнули розбіжності, внаслідок чого угода з Setanta Sports так і не була реалізована в повному обсязі.

Здавалося б, український футбол перебуває на порозі знакових змін, а всі ми, прості вболівальники, незабаром зможемо в реальності побачити, наскільки корисним та вигідним для наших клубів є централізований продаж телевізійних прав, про що нам так багато розповідали різні експерти та аналітики.

Однак на практиці не минуло й двох тижнів, як усе повернулося на свої місця. Прямо зараз все виглядає таким чином, що жодного єдиного телепулу у сезоні-2023/24 в УПЛ не буде. Категорично проти моделі УПЛ-ТБ, як і раніше проти Setanta Sports, а ще раніше проти телеканалів «Футбол 1/2/3» як єдиного телетранслятора, виступила брава трійка «гвардійців кардинала» - «Динамо», «Дніпро-1» та «Зоря». Також не поспішає підписувати угоду про добровільну передачу телевізійних прав у «спільний котел» новачок ліги «Полісся», до якого приєдналися «Кривбас» та «Верес».

Кожна сторона має свої вагомі (принаймні, з її, цієї самої сторони, точки зору) аргументи, чому не варто йти у формат єдиного телепулу у тому вигляді, який вимальовувався для сезону-2023/24. Наприклад, у «Дніпрі-1», «Динамо» та «Зорі» борються виключно за безкоштовний показ матчів в умовах війни. Щоправда, раніше вони ж мали інші аргументи з цього приводу, до яких із часом вже не вдаються, а вирішили «винаходити велосипед» по-новому. Якщо колись дніпряни, кияни та луганчани в якості аргументів проти об'єднання наводили необ'єктивне висвітлення подій на платформах каналів «Футбол 1/2/3», то після появи Setanta Sports вони вже раптом задумалися про бабусь та дідусів, котрі не зможуть у віддалених селах насолодитися блискавичним та неймовірним футболом у виконанні своїх улюблених команд – мовляв, пенсіонерам ще й за перегляд гри № 1 платити не вистачало, ніби інших «обов'язкових» платежів у їхньому й без того не бездонному бюджеті немає.


УАФ

Але, насправді, тема об'єднаного телепулу за всі минулі роки вже неабияк набридла. Як мінімум людині, яка досить глибоко занурена у перипетії подій вітчизняного футболу, і щиро намагається зрозуміти, що ж у ньому не так, і чому ми вперто тупцюємо на місці та ще й із маніакальним бажанням «пробити чергове дно».

Усі ці аргументи «за» та «проти» не повинні мати для пересічних вболівальників жодного сенсу. Є відчуття, що чим більше ми намагаємося у це поринути, тим інтенсивніше та витонченіше «вішають нам локшину на вуха» - мовляв, дивіться, ми свою позицію принципово відстоюємо, а це конкуренти хочуть все розтоптати й знищити.

І питання навіть не в тому, хто і чий бік у цій ситуації займає, і хто серед суб'єктів футбольного господарювання на вітчизняних просторах правий, а хто – винний. Насправді, проблема єдиного телевізійного пулу відверто надумана, в ній немає жодних непереборних для всіх сторін цього питання перешкод, а є банальні підкилимні ігри, які можуть тривати вічно.

То що, шановні керівники/представники клубів УПЛ й ті, від кого залежить прийняття рішень, вболівальникам тепер молитися за вас, аби вищі сили послали вам мудрості та розсудливості? Вибачте, але в умовах війни буквально кожному в Україні є за кого молитися персонально, кого підтримувати і кому дякувати. І ви зі своїми футбольними ігрищами повинні виступати ще одним консолідуючим майданчиком для людей, а не продовжувати роз'єднувати їх, ставлячи на чільне місце власні інтереси.


УПЛ

Чому «Динамо», «Шахтар», «Дніпро-1», «Зоря», «Ворскла» та решта, коли їм вдається кваліфікуватися у єврокубки, не демонструють власні витребеньки там? Тому що в опонентах буде УЄФА, який церемонитися із будь-якими відступниками не стане, й просто виключить їх із когорти учасників? Чому ніхто з клубів УПЛ, які беруть участь у Лізі чемпіонів, Лізі Європи чи Лізі конференцій, не вимагає від УЄФА та її партнерів безкоштовного показу матчів на території України? Адже у нас триває війна, а люди переживають далеко не найкращі з економічного погляду часи… В першу чергу, вже згадувані бабусі та дідусі.

І чому, щоб подивитися єврокубкові поєдинки будь-якому вболівальнику в Україні достатньо оформити підписку буквально на один сервіс, щоб мати змогу переглянути усі ігри на одному майданчику, а для перегляду матчів УПЛ ми змушені «клацати каналами», тасуючи OTT та Youtube, наче колоду карт? Ви вже там визначитеся якось, будь ласка, тому що кожен, хто ще має силу волі продовжувати цікавитися футболом в Україні, має безліч турбот і без того, аби постійно відстежувати, хто і на яких умовах транслюватиме матчі улюбленої команди.

Зрештою, єдиний телепул – те, що потрібно саме вам, шановні клуби УПЛ. Не вболівальникам, які не отримують від цього жодної вигоди, а вам – сторонам, які прагнуть хоч щось заробити, якщо не зараз, то хоча б у перспективі та жадібно заглядаються на справи сусідів – наприклад, на ту таки Польщу, де клуби мають 60 мільйонів євро від продажу телеправ на 18 команд. І при цьому ж не скажеш, що навіть нинішній футбол в УПЛ на голову нижчий за те, що є в Екстраклясі (мова суто про якість гри, а не про те, як вона подана та барвисто «впакована»). Тільки проблема одна: польські клуби домовитися між собою змогли, а українські – ні…


ФК Динамо Киев

Пам'ятається, кілька років тому до нас приїжджав один швейцарський казкар на прізвище Грімм. Ця людина, яку звуть Томас, обіцяла практично золоті гори – і сильну лігу, і єдиний телепул, і підвищення якості усього, що тільки пов'язане із елітарним дивізіоном українського футболу. Здається, швейцарець вважав, що в нас він стане таким собі Гудвіном – великим і жахливим, думка якого буде визначальною для всіх довкола. Але дуже швидко Грімм усвідомив, що справжніми «гудвінами» українського футболу є не керівники УПЛ, а реальні власники клубів з амбіціями – такі, як Ахметов, Суркіс, Коломойський, Жеваго. І саме вони домовлятися ну аж ніяк не хочуть, хай навіть під егідою Грімма, Setanta Sports або УПЛ-ТБ.

Інша річ, що наші футбольні «гудвіни» чудово усвідомлюють: їхні проекти все ще популярні та займають свої ніші, забезпечуючи певний вплив на громадськість. Так, інтерес та охоплення щорічно падають, але поки що окремі матчі залишаються здатними привернути увагу 100 або навіть більше тисяч глядачів. Щоправда, треба розуміти й те, що одного разу все може обвалитися і тоді «гудвінам» таки доведеться домовлятися між собою, щоб створити цивілізований і хоча б віддалено схожий на цілісний продукт. Інше питання: а чи не буде запізно? Грубо кажучи, якщо зараз багатьом вболівальникам та шанувальникам українського футболу вже відверто наплювати на проблеми телепулу, то чи не виявиться так, що за кілька років мало кого в країні взагалі розбурхуватимуть поєдинки та турнірні перипетії в УПЛ?

І висновок із усього вищесказаного досить простий: панове, керівники клубів УПЛ, досить вже знімати для нас серії «санта-барбари» про єдиний телепул. Займіться реальним розвитком футболу. Будьте такі люб'язні.

Оцініть матеріал
(23)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 65
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Alexx
С сетантой был конечно провал полнейший .Мало того что часто матчи упл накладывали на трансляции матчей апл которые шли в тоже время .Так еще и матчи типа шахтер динамо трансировпли на другой платформе и люди включающие канал сетанта неожиданно видели огромный болт на экране 
serhiy
Не платив за УПЛ ніколи і не збираюся платити !
Oleksandr Kelym
Цікава стаття... або автор тупий і далекий від футьолу - або куплений-проданий зацікавленими особами! А чому в міркуваннях про телепул НЕ ЗГАДУЄТЬСЯ УАФ ? За минулий сезон клуби не отримали від Сетанти ні копійки - а Павелко ? Треба ж за щось купувати дороговезні туфлі із шкір екзотичних тварин! Головна дійова особа в історії із телепулом - Павелко та УАФ, та про них чомусь мовчать журналюги... бо гроші люблять тишу? І корупція також...
didora
На перший погляд про діда і бабу вродіби все правильно. Але у селах де люди живуть не так багато, як у містах на всі оті телепули начхать. Тому треба придумати таке, щоб футбол міг подивитися простий смертний безкоштовно на Т-2(у селі я маю ввиду). А то ми так загубимо ще й пересічного глядача. Це по по перше. А по друге це бідняк буде спонсорувати Ахметова, Суркіса, Коломойського та інших. Не треба дивитися на Англію, Іспанію, Францію ... та інших, бо в нас так не буде, як у них ще років 30-40 років це точно. Це моя така думка!
Remark
Я бы посмотрел на фанов Шахтере и на то как бы они "запели", когда единый футбольный телепул предложили бы сделать на ПЛЮСАХ с его спортивными журналистами в эфире И за это сказали бы им платить деньги   Уверен, поддержка от фанов Шахтера и в частности Палкина с Сырной была бы 100% ))))
kolisnyk
Так, дуже легко дивитися у нас ЛЧ. Потрібно купити Мегого і все. Хочеш дивитися АПЛ - купи Сетанту. Але в тебе вже є кабельне телебачення, за яке ти платиш гроші. так що краще вибрати - Мегого чи Сетанту, відмовившись від кабеля? І де тоді дивитися ЧУ? Чекаю поради від автора. 
zhyr
Автор перед тим, як ставити в приклад Польщу, спочатку порівняв би заробітні плати. Бо саме це в першу чергу впливає на прибуток телеканалів. Більше отримує канал, більше виплати клубам. А тих пару лямів, що обіцяють  розкинути на всіх, то на виході тих грошей Суркісу не вистачить навіть на зарплату Гармашу. В умовах, коли клуби грають лише для їх власників,  закатувати істерики про телепул? А ще як минулий чемпіонат проводили, в будні вдень, то там може декілька сотен дивились той футбол))
Анатолий Михно
Як для мене то все набагато простіше - зараз рівень чемпіонату впав і дуже сильно. І тут є дуже обьєктивна причина - війна. Але коли війна скінчіться рівень чемпіонату не повернеться одразу а зостанеться на достатньо низкому рівні. Щоб його піднять треба будуть гроші, а щоб були гроші треба що?Правильна відповідь - глядачі. Тому треба буде повернути глядачів спочатку хоча би до телевізорів а потім на стадіони.А зараз треба щоб люди просто не забули що наш чемпіонат живе бо у людей і так багато проблем. Тому зараз думати як заробити на платному контенті то є нонсес.
anacreon
Люди, які носяться з тим телепулом, нагадують людей, які  хочуть мати "зарплати як в Європі і витрачати їх за українськими цінами". І постійно хничать і тикають: "Он, дивіться, які там зарплати. Там всіх цінять". Потім ці ж люди поїхали біженцями в Європу і виявили дивовижну річ - виявляється, що в них також там високі ціни, комуналка і цієї зарплати ні на що не вистачає. Що великі гроші це тільки на наші ціни. А якщо в нас будуть такі зарплати, то будуть такі самі ціни.Оце от "телепущьики".  Постійно приводять якісь польщі, англії, яке там бабло і мріють, що якщо тут зробити так само, то у наших клубів буде бабло. Не розуміючи, що там люди ходять на стадіони сім'ями і вболівають. І глядачу приємно дивитися матчі з трибунами і накалом.
А наші клуби жлобилися побудувати собі маленькі  стадіони, а навіть коли держава побудувала пару стадіонів, то у Львові бігали від Львів-Арени як чумні і їм краще грати на старих радянських розвалюхах, на які ніхто не ходить. І ці самі клуби думають, що хтось захоче платити гроші, аби дивитися як вони там десь на городах будуть бігати мляво і копати м'ячика, а глядачам буде ну дуже цікаво подивитися, хто ж там виграє цього року в 20-й раз чемпіонство - Динамо чи Шахтар. 
Коли ви зрозумієте, що нікому не потрібен український футбол навіть на халяву, яке там платити. Бо нема стадіонів і нема конкуренції. Єдиний час коли було трохи цікаво - коли Дніпро та Металіст наводили шороху на грандів. Але просто знищили себе в цій гонитві за грандами з баблом.Основна публіка УПЛ була - старі совкові дядьки. Які звикли сісти перед тєлєком увечері з пивом і дивитися футбол. І орали, коментували. Іноді ходили на стадіони. Потім з телевізора зник весь безоплатний спорт і дядьки втратили інтерес до нього. Тепер дивляться з жонами серіали СТБ замість футболу.  А молоді нафік не потрібна ця УПЛ. Особливо коли за ці ж гроші є АПЛ, ЛЧ.Нє,  ходять і думають, що як з'явиться один дорогий пул, то "будемо як в Англії чи Польщі".
Спочатку мають бути стадіони "як в Польщі". І не має бути двох клубів, які по черзі ділять чемпіонство. Який сенс за когось вболівати, якщо ніхто інший ніколи йог не виграє? Ще і платити за це бабло.
OleksandrFCDD
Це знову-таки робота Шахтаря. Весь менеджмент шахтарський. Зніматиметься все на потужностях колишнього телеканалу Футбол.
Хочете зробити УПЛ ТБ – зробіть все незалежно. Якщо ви не хочете цього робити, то нехрін людям втирати дичину про те, який там Дніпро "клуб-сепар" (ще і від кротів це чути). Нехай вони у своєму звіринці крутяться самі.
Eye of Providence
Багато суб'єктивних суджень. Також не розумію чому автор то виставляє ДДЗ то антагоністами, то навпаки підтримує. Наче проблема лише в них. Майже ні слова про вплив Ахметова на УПЛ. Якщо перелічити усіх олігархів у нашому футболі, це не означатиме, що автор між ними поставив "=". А означає, що завуальовано натякнув на "негідників" з "ДДЗ", натомість інші не такі вже й погані, за точкою зору автора. Якийсь або заказний матеріал, або автор при написанні статті не може не в упередженість.
Zah
Най ідуть уже до сраки зі своїм телепулом усі без винятку. Сага без кінця. Аж бридко. Ідіоти...
DK1961
Кстати. У меня вопрос к сайту - ПОЧЕМУ вы постоянно публикуете статьи адвокатов и других защитников павелки и К. И НИ РАЗУ не публиковали (например) статьи другой стороны - которая приводит достаточно убедительные доводы ПОЧЕМУ ОПГ УАФ заслуживает на роспуск и посадку на нары?
Ну и с единым телепулом похожая ситуация - на сайте достаточно много статей в его поддержку и лавина доводов вываливается в этой части. А как насчет позиции тех, кто отказывается от этого псевдоединого телепула?
DK1961
Пока идет война - НИКАКИХ платных платформ для украинского населения (в том числе футбольных фанов) делать нельзя. Это и ежу понятно. Непонятно только ржвому олигарху, который никак не успокоится в части содрания денег с этого самого населения. Ну и заодно. чтобы "эксперты" из бывших "футболов" постоянно продвигали на этом едином телепуле величие, неприкасаемость и всегдаправо сахтера. Ну, как оно - ржавое олигархичекое могущество - привыкло уже давно
kadaad
Надеюсь Динамо, Днепр-1 и Зоря победят помойную сетанту!!!
FunnyCat_____
Не будет никакого пула под эгидой донецкого кружка физкультуры, который хочет свои клубные медиа сделать общенациональными еще и загнать туда остальные клубы 
FunnyCat_____
Старая ватная портянка снова агрится на всех кто против махинаций ее кружка физкультуры , про гонорары еще пищит что то 
avk2307
Автор просто не в теме телепула, его задача продвинуть идею и чуть пропиарить.
И когда не разбирающийся в теме человек пишет о том, что цель привернути увагу 100000 глядачів, а УПЛ ТВ ставит цель 20000-40000 глядачів платной платформы, то что говорить о компетенции автора.
Есть презентация УПЛ ТВ, можно на сайте Руха посмотреть ролик с целями, задачами и т.д.
И самое главное, где деньги на это.
Но идея УПЛ ТВ на первом этапе -это 20000 зрителей платного контента....
И нас вроде 33 млн человек.
Тогда фразы автора про бабушек и дедушек набирают вообще другой смысл.
Задача уменьшить аудиторию и получить прибыль. И то там инвесторы иностранные подключиться должны и в итоге прибыль в 19млн грн на всех или 38 если европа нам поможет.
Это стоит того чтобы так сокращать аудиторию трансляций?
kolisnyk
До речі, про гроші, які Сетанта обіцяла клубам в минулому ЧУ. Там щось було по1 млн за весь чемпіонат. А також, як вірно підмітив Alexx, сетанта ховала кращі матчі в інтернет.
DK1961
Слава богу, что Рада поставила на стремлении ржавого олигархического могущества жирную точку. И теперь - хоть тысячу статей в защиту псевдоединого телепула сюда вываливайте - ваш номер не прокатит!