Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Гандбол
| Оновлено 07 липня 2023, 09:17
5698
12

Як українські ігровики на Олімпіадах виступали?

Олексій Коляго згадує історію виступів наших збірних на головних турнірах планети

| Оновлено 07 липня 2023, 09:17
5698
12
Як українські ігровики на Олімпіадах виступали?
Фото з архіву Наталі Ляпіної

Минула неділя стала дуже успішним днем в історії українського спорту. Завдяки перемозі над Францією наша молодіжна футбольна збірна пробилася до півфіналу чемпіонату Європи в своєму віці та здобула путівку на Олімпійські ігри-2024 у Парижі. І якщо такий успіх на континентальних молодіжних футбольних першостях у нас вже був, то на найголовнішій події у світі спорту український футбол буде представлено вперше. Загалом, для України це буде лише п'ятий виступ на літніх олімпіадах у командних видах, причому від моменту останнього з них до старту футбольного турніру в Парижі пройде рівно 20 років.

Успіх команди Руслана Ротаня є чудовим приводом згадати, як раніше виступали на головних іграх чотириріччя синьо-жовті колективи. Одразу зробимо ремарку, що в даному матеріалі увага буде приділена збірним з традиційних командних (ігрових) видів спорту саме на літніх Олімпійських іграх. Тому виступ наших хокеїстів на зимовій Олімпіаді-2002 є темою для іншої розмови.

Олімпіада-1996

Водне поло. Чоловіча збірна.

Як потрапили

На дебютних літніх Олімпійських іграх в історії незалежної України, що відбулися в американській Атланті, у складі нашої делегації були присутні одразу три колективи з ігрових видів спорту. І якщо волейбол та баскетбол більшою чи меншою мірою були на слуху, то водне поло в Україні завжди залишалося на периферії уваги спортивних функціонерів та вболівальників. На жаль. У середині 90-х років в Україні підібралося дуже сильне покоління майстрів м'яча на воді. Синьо-жовті виступали на перших трьох континентальних першостях в історії нашого ватерполо (1993, 1995, 1997), а вершиною цієї стабільності стала перепустка на Олімпійські ігри.

Чемпіонат Європи-1995 наша збірна провела непогано. Серед дванадцяти команд-учасниць українці посіли сьоме місце, а завдяки тому, що водне поло споконвічно було видом спорту, найбільш розвиненим саме на європейському континенті, цього вистачило для проходу на найближчу Олімпіаду (сьоме місце було останнім прохідним, і формально в Атланту нас вивела перемога в стиковому поєдинку над Болгарією – 9:7). Достатньо сказати, що з дванадцяти команд-учасників чоловічого турніру на Іграх-1996 одинадцять представляло Старий Світ.

Як виступили

Підсумкове місце – 12 (з 12-ти)

8 матчів, 2 нічиї, 6 поразок

Груповий турнір

Україна – Румунія – 6:6

Італія – Україна – 8:6

Україна – США – 7:9

Україна – Хорватія – 8:16

Греція – Україна – 9:6

Матчі за 9-12 місця

Німеччина – Україна – 10:4

Румунія – Україна – 11:8

Нідерланди – Україна – 9:9

Україна на Олімпіаді-1996 замкнула підсумкову позицію в турнірі з чоловічого водного поло, посівши дванадцяте місце серед дванадцяти команд-учасниць. Проте зовсім не хочеться кидати каміння у город нашої збірної. Незважаючи на те, що у восьми поєдинках українська команда лише двічі зіграла внічию та зазнала шести поразок, синьо-жовтий колектив регулярно показував зуби, і вікторії над Україною нашим суперникам давалися нелегко. Єдиної великої поразки на груповому етапі українці зазнали від майбутніх срібних призерів – збірної Хорватії. Звичайно, втішний турнір за 9-12 місця серед команд приблизно рівних за класом можна було провести і краще, але й такий результат разом з гідною грою дозволяє вважати дебютний у нашій історії виступ на олімпійському турнірі з водного поло якщо не успішним, то точно не провальним.

Зірка

Впродовж усієї Олімпіади Україну за собою вів перевірений у серйозних баталіях Олександр Коваленко. Бронзовий медаліст Олімпіади-1992 у складі Об'єднаної команди став лідером нашої збірної. Уродженець Києва за вісім матчів закинув вісім м'ячів та розділив 5-10 місця у списку найкращих бомбардирів турніру. На жаль, Олександр швидко усвідомив, що виступ в Атланті став лебединою піснею нашого чоловічого водного поло, і вже на наступній Олімпіаді в Сіднеї він брав участь у статусі гравця збірної Австралії, зумівши тим самим зіграти на трьох Олімпіадах поспіль у складі трьох різних збірних.

Олімпіада-1996

Волейбол. Жіноча збірна.

Як потрапили

Дебютував у Атланті й український волейбол. Завдяки дев'ятому місцю на Чемпіонаті світу-1994 та високому рейтингу наша збірна потрапила до восьми команд-учасниць кваліфікаційного турніру в Японії, де розігрувалися три останні путівки на головні ігри чотириріччя. І наша команда посіла останню прохідну позицію.

Як виступили

Підсумкове місце – 12 (з 12-ти)

6 матчів, 6 поразок

Груповий турнір

США – Україна – 3:0 (15:8, 15:5, 15:11)

Японія – Україна – 3:0 (15:9, 15:5, 15:4)

Україна – Південна Корея – 0:3 (3:15, 10:15, 7:15)

Китай – Україна – 3:0 (15:4, 15:4, 15:6)

Україна – Нідерланди – 0:3 (3:15, 5:15, 5:15)

Як і чоловіча збірна з водного поло, наші волейболістки посіли дванадцяте місце серед дванадцяти команд. Проте виступ українських дівчат був зовсім не таким, як у ватерполістів. П'ять розгромних поразок з рахунком – 0:3, абсолютно найгірший показник набраних очок за весь турнір – 89 (для порівняння, у збірної Перу, що фінішувала перед нами, їх було 129) і лише у двох партіях із програних 18-ти Україна змогла нав'язати якусь боротьбу (11:15 у третьому сеті стартового поєдинку проти американок та – 10:15 у другому сеті проти Південної Кореї). Варто сказати, що від нашої команди ніхто й не очікував на медалі, але такий виступ дуже розчарував.

Зірка

Її не було з причин, описаних вище. На жаль, ніхто із наших дівчат не зміг повести за собою команду. Натомість варто зазначити, що українська волейболістка Віта Матещук стала наймолодшою учасницею ігор в Атланті у своєму виді спорту. На момент проведення Олімпіади їй було лише сімнадцять років.

Олімпіада-1996

Баскетбол. Жіноча збірна.

Як потрапили

На відміну від команд з водного поло та волейболу, наша жіноча баскетбольна збірна їхала до США зовсім в іншому статусі. На Євробаскеті-1995 синьо-жовтий колектив виступив вище за всілякі похвали і повернувся з Чехії із золотими медалями континентальної першості, що давало пряму перепустку на Олімпіаду.

Як виступили

Підсумкове місце – 4 (з 12-ти)

8 матчів, 4 перемоги, 4 поразки

Груповий турнір

ДР Конго – Україна – 65:81

Україна – США – 65:98

Південна Корея – Україна – 72:67

Україна – Куба – 87:75

Україна – Австралія – 54:48

Чвертьфінал

Італія – Україна – 50:59

Півфінал

Бразилія – Україна – 81:60

Матч за 3 місце

Україна – Австралія – 56:66

Статус найсильнішої команди континенту дозволяв небезпідставно сподіватися на успішний виступ в Атланті, а таким стало б завоювання медалей. Україна точно не розчарувала. Успішно проведений груповий турнір, під час якого наші дівчата помірялися силами з жіночою версією американської дрім-тім, перемога у чвертьфіналі над Італією, але непоганий перебіг турніру зламала розгромна поразка у півфіналі від бразилійок. А далі Україна програла у битві за бронзу австралійкам, яких синьо-жовті вже обігравали на груповому етапі. Наші дівчата другий рік поспіль стали найкращими серед європейських збірних на великому турнірі, але у підсумковій класифікації зупинилися за крок від медалей. Кажуть, у спорті найприкріша позиція це четверта, коли омріяний п'єдестал вже видніється на обрії. І це якраз той випадок.

Зірки

fbu.ua. Олена Жирко

У найуспішніший період для нашої жіночої баскетбольної збірної команду вели за собою два лідери – центрова Олена Жирко (після заміжжя Маренчикова) та атакуючий захисник Марина Ткаченко. Олена виступала на Олімпіаді-1996 у статусі MVP останнього Євробаскету та чемпіонки попередньої Олімпіади-1992 у складі Об'єднаної команди та підтвердила свій статус ставши найрезультативнішою в українському колективі (14 очок + 6 підбирань + 3,5 передач). У свою чергу, Марина принесла нашій збірній на Іграх майже таку ж кількість очок і стала найкращою асистенткою в команді (13,6 очок + 4,9 підбирань + 4 передачі).

Олімпіада-2004

Гандбол. Жіноча збірна.

Як потрапили

На стику 90-х та 2000-х в українському жіночому гандболі зібралося разом справжнє золоте покоління. Марина Вергелюк, Наталія Борисенко, Оксана Райхель, Олена Цигиця, Наталія Ляпіна – ці та інші імена з тієї команди досі з повагою вимовляють шанувальники гандболу в усьому світі. Довгий час нашим дівчатам не вистачало одного-двох вирішальних кроків для досягнення вагомих результатів, але на Чемпіонаті світу-2003 все склалося непогано (четверте підсумкове місце) і команда здобула пряму путівку на Олімпіаду.

Як виступили

Підсумкове місце – 3 (з 10-ти)

7 матчів, 6 перемог, 1 поразка

Груповий турнір

Україна – Китай – 26:21

Бразилія – Україна – 19:21

Україна – Греція – 29:20

Угорщина – Україна – 22:23

Чвертьфінал

Україна – Іспанія – 25:23

Півфінал

Данія – Україна – 29:20

Матч за 3 місце

Україна – Франція – 21:18

Ігри в Афінах стали вінцем виступів блискучої української команди. На турнір українки приїхали в чудовій формі та виграли груповий турнір, здобувши чотири перемоги у чотирьох матчах. Далі був успішний чвертьфінал проти Іспанії та величезний біль у півфінальній зустрічі з Данією. Нашим дівчатам цілком під силу було виграти, але в той день гра не йшла практично у всіх і судді до того ж нам явно не симпатизували. Менш ніж через добу після закінчення поєдинку з данками втомлена в першу чергу психологічно збірна України змогла знайти сили і завдяки блискучому другому тайму принесла нашій країні першу медаль на Олімпіадах в ігрових видах спорту.

Getty Images. Леонід Ратнер

Виділити будь-кого з нашої команди як головну зірку, означало б применшити значення інших спортсменок. Всі наші дівчата провели відмінний турнір, були основні гравці, були гандболістки ротації, але кожна з них зробила безцінний внесок у цю бронзову медаль. Тож загострити увагу варто на головному тренері Леоніді Ратнері. Тим більше, що всі учасниці тієї команди завжди в унісон говорили про величезну роль нашого наставника у цьому успіху. Підготовка до суперниць, тактика, ведення гри та успішний пошук потрібних слів та мотивації у поєдинку за третє місце після дуже важкого півфіналу – Леонід Анатолійович зробив усе, що було в його силах для найголовнішого успіху в історії українського гандболу.

Оцініть матеріал
(36)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ
Футбол | 27 квітня 2024, 03:03 0
Де дивитись онлайн матч чемпіонату України Дніпро-1 – Динамо Київ

Поєдинок 26-го туру УПЛ відбудеться 27 квітня о 13:00 за Києвом у Дніпрі

Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею
Хокей | 27 квітня 2024, 12:15 5
Новий шанс збірної України. Анонс чемпіонату світу з хокею

Команда Дмитра Христича спробує вийти до Дивізіону 1A

Коментарі 12
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Ох гандбол помню.
Марина Вергелюк и Цыгица это просто мощь.
vitaha33
Памятаю матч баскетболістом з австралією за 3 місце, сильне було розчарування. Ну а гандболістки.... То був кайф
Саша Денисов
Ще хокеїсти в 2002-му на ОІ виступали. Але то інше))
Score Pion
У ватерполістів і волейболісток перед олімпіадою відбулися внутрішні скандали в конфлікти, не всі найсильніші поїхали, не було єдності в командах ,от і результати такі...
misastefanko
А хокеїсти що не ігровики ?Одні довбні на спорт.юа.
T-800
Поярков, Рева, Турчина ... Белостенный
Summertime
Зачем эти сказки?"Марина Вергелюк, Наталья Борисенко, Оксана Райхель, Елена Цыгица,
Наталья Ляпина – эти и другие имена из той команды до сих пор с
уважением произносят любители гандбола во всем мире."----
Сейчас по Запорожью пройдитесь и там даже Ратнера единицы пенсионеров  знают.)   А звёздный  женский Мотор уже мало кто и вспомнит.  Ну разве что кроме работником предприятия Мотор-Сич  и людей, всю жизнь болевших за ЗАС, ЗМетИ, ЗИИ, ЗТР, Моторы....
stalevar1250
Бесславные ублюдки, в прямом смысле слова