Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Іспанія
| Оновлено 08 липня 2023, 08:21
16550
29

Циганков чудово показав себе у Жироні. Чому він не цікавий грандам

Півроку хороших виступів у Ла Лізі – це супер, але для нового кроку в кар'єрі цього поки що замало…

| Оновлено 08 липня 2023, 08:21
16550
29
Циганков чудово показав себе у Жироні. Чому він не цікавий грандам
Getty Images/Global Images Ukraine. Віктор Циганков

Віктор Циганков, безумовно, був одним із кращих гравців збірної України у червневих матчах, з яких розпочався оновлений літопис «синьо-жовтих» під керівництвом Сергія Реброва. Впевнена, а головне динамічна та ефективна робота на полі Циганкова впадала в око не лише тим, хто давно та уважно споглядає вітчизняний футбол, а й глядачам, котрі зрідка стежать на телебаченні виключно за поєдинками національної команди.

Але що було дуже приємно відзначити – у нинішньому складі збірної України нарешті досить велика кількість легіонерів. Якщо раніше наша головна команда здебільшого складалася з футболістів «Динамо» та «Шахтаря», то зараз в ній величезна різноманітність із представників топових ліг європейського континенту – Англії, Франції, Іспанії.

Саме іспанську Ла Лігу, а якщо конкретніше, то тамтешню «Жирону», із січня нинішнього року представляє Віктор Циганков, який видав прекрасну другу половину сезону в новому для себе чемпіонаті, проте поки що не привернув увагу справжніх грандів континенту…

Недорогий не означає неякісний

Незважаючи на всі надії президента «Динамо» Ігоря Суркіса, Віктор Циганков твердо вирішив не продовжувати контракт із киянами, термін дії якого спливав наприкінці червня 2023-го. Після довгих років «ув'язнення» в УПЛ футболіст висловив намір змінити обстановку та спробувати свої сили в одному з найсильніших чемпіонатів Європи. Це буквально змусило «Динамо» у січні діяти досить швидко та гнучко в переговорному процесі.

В результаті Циганков залишив Київ, а «Динамо» виручило за його трансфер 5 мільйонів євро. Більше досить скромна «Жирона», яка нехай і входить до спортивного конгломерату City Football Group, на чолі якого знаходиться «Манчестер Сіті», заплатити за українця просто не могла, адже там не звикли розкидатися грішми, а найдорожчим трансфером в історії «біло- червоних» є Оріоль Ромеу, за якого на фініші роботи літнього вікна-2022 було заплачено 5,5 мільйонів євро.

«Динамо», за неофіційною інформацією, також виторгувало у «Жирони» вельми приємний на майбутнє пункт у контракті – 50% прибутку від перепродажу Циганкова каталонський клуб буде зобов’язаний перевести на рахунки киян. Але навіть цей пункт анітрохи не засмутив керівництво «Жирони», яке зараз за трансфер Циганкова в Іспанії нахвалюють буквально на кожному кроці.

Спортивного директора «Жирони» Кіке Карселя за покупку футболіста, чия оціночна вартість на даний момент становить 22 мільйони євро усього за 5 мільйонів називають ледве не генієм. Щоправда, посприяла цьому й відмінна гра українського вінгера, адже якби він провалився у Ла Лізі, як це раніше трапилося із його співвітчизником Коноплянкою, то Карселю напевно довелося б вислуховувати на власну адресу висловлювання зовсім іншої тональності та ступеня «захоплення»…

Крок з УПЛ до Ла Ліги: із втратами, але не в ефективності

Циганкову в Іспанії потрібно було дуже швидко переформатуватися з української Прем'єр-ліги на тамтешню Ла Лігу, ще й з огляду на різний статус його команд. Якщо в Україні Віктор грав у лавах одного з грандів ліги, то в Іспанії «Жирона» є типовим середняком, який здатний в окремому сезоні здивувати як зі знаком «плюс», так і зі знаком «мінус».

Вже за два місяці з дня здійснення трансферу Циганкова до «Жирони» в іспанських ЗМІ почали, наче гриби після дощу, з'являтися хвалебні статті на адресу українського півзахисника. Віктор справді зачарував фанатів «біло-червоних», які навіть у найсміливіших мріях не могли розраховувати на такий рівень командних взаємодій та ефективність роботи на полі з боку українського легіонера.

До фінішу сезону Циганков підійшов із показниками у 3 забиті м'ячі та 6 результативних передач за «Жирону» в 19 поєдинках Ла Ліги. І нехай комусь в Україні успіх Віктора не дає спокою та змушує буквально захлинатися власною жовчю, для об'єктивних та адекватних поціновувачів гри № 1 очевидно, що Циганков зробив відмінний перший крок до того, щоб закріпитися у Ла Лізі та стати одним із лідерів «Жирони».

Так, перехід з УПЛ до Ла Ліги дався Циганкову непросто, що, зокрема, відображає і просунута статистика. Наприклад, в іспанській елітарній лізі у Віктора стало значно менше техніко-тактичних дій у перерахунку на 90 хвилин, а за багатьма компонентами (наприклад, обведеннями чи показником очікуваних голів) спад й зовсім виявився вельми суттєвим. Однак це саме втрата у цифрах, але ніяк не в ефективності, адже з урахуванням загального рівня його нинішнього колективу, а також чемпіонату загалом Циганков аж ніяк «не вдарив обличчям у бруд».

Циганков – один із мозкових центрів Жирони

Більше того, на фініші сезону-2022/23 Віктора Циганкова вже можна було сміливо називати одним із головних мозкових центрів атак «Жирони». Усього за півроку в новій команді українець домігся повної довіри з боку партнерів, що, зокрема, проявляється і через показник отриманих передач в перерахунку на 90 хвилин, який у Циганкова на дуже високому рівні, як для гравця його амплуа в його команді (наприклад, у ключового правого вінгера «Жирони» у сезоні-2022/23 Родріго Рікельме в Ла Лізі показник отриманих передач у середньому за матч склав 20,2, що менше, аніж в Циганкова).

Крім того, у «Жироні» Циганков чудово розкрився ще й у підіграванні. Досить відзначити, що Віктор опинився на 8-му місці в Ла Лізі за гольовими передачами в перерахунку на 90 хвилин (0,28; у лідерах тут Грізманн з «Атлетіко» та Дембеле з «Барселони», у яких по 0,41), й на 16-му – за передпередгольовими передачами у перерахунку на ті ж самі 90 хвилин (0,11; лідер – Лемар з «Атлетіко», в якого в середньому 0,2 передпередгольових паси за матч).

У зв'язку з цим вже не настільки сильно дивує й зниження середньоматчового показника обведень у Циганкова, яке відбулося після переїзду з УПЛ до Ла Ліги. Цьому є більш ніж логічне пояснення: якщо у «Динамо» вінгер був змушений якнайчастіше брати гру на себе, щоб вирішувати моменти самостійно, то в «Жироні» Віктор набагато гармонійніше вписався саме у командну роботу, за що й отримує заслужену похвалу від тренера, журналістів та вболівальників.

До речі, щодо тренера… 47-річний Мічел, котрий очолює «Жирону» з літа 2021 року, нещодавно підписав новий контракт із «біло-червоними», й тепер залишиться на своїй посаді (якщо не станеться непередбачуваного) як мінімум до літа 2026-го, а тому Циганкову в найближчому майбутньому не доведеться лізти зі шкіри, щоб щось довести новому фахівцю, а можна буде продовжити планомірний прогрес під керівництвом вже знайомого українцю наставника.

Для трансферу в топ-клуб ще доведеться попрацювати

Незважаючи на прекрасну другу половину сезону за «Жирону», Циганков у літнє трансферне вікно навряд чи змінить клубну прописку. Інтерес до українця на ринку, за чутками, є, але він не такий, щоб змусити босів «біло-червоних» піти на продаж одного з нових лідерів команди.

Справа в тому, що цього літа «Жирона» вже втратила кількох важливих для неї гравців у сезоні-2022/23. Каталонський клуб встигли залишити Валентин Кастельянос (кращий бомбардир команди; повернувся до «Нью-Йорк Сіті» у зв'язку із закінченням терміну оренди), Родріго Рікельме (ключовий правий вінгер; повернувся до «Атлетіко» після завершення оренди), а також низка інших виконавців.

Підписати «Жироні» поки вдалося лише 31-річного воротаря Пауло Гассанігу, котрий раніше грав за «біло-червоних» на правах оренди з «Фулхема», а після закінчення терміну дії контракту з лондонцями оформив повноцінний переїзд до табору каталонців на правах вільного агента.

Тож відпускати Циганкова найближчими місяцями «Жирона» не планує, а зголоситься лише у випадку дійсно дуже вигідної пропозиції, яка навряд чи надійде від «Порту», ​​«Бенфіки» чи «Браги», які виявляють інтерес до українця прямо зараз. Та й вирушати до Португалії сам Віктор не дуже й хоче, що цілком зрозуміло. Якби вінгеру довелося роздумувати над таким трансфером безпосередньо із «Динамо», тоді рішення для нього було б очевидним, а міняти іспанську Ла Лігу на португальську Прімейру – це все одно, що добровільно пересідати з Mercedes-Benz на Daewoo Lanos.

Щодо інтересу з боку топ-клубів, то там рідко коли поспішають діяти, коли йдеться про футболіста у розквіті сил. Якби Циганкову було 18-20 років, то за ним навіть після півроку яскравих виступів у Ла Лізі напевно вишикувалася б черга, а скаути «Манчестер Сіті», «Баварії» чи «Реала» відписували б своєму керівництву записки на кшталт – «звернути увагу, дуже молодий та перспективний гравець». 25-річного ж виконавця грандам не має сенсу брати в якості резервіста, адже у цьому віці футболіст уже має вміти визначати гру команди. У «Жироні» в Циганкова останнє поки що виходить, тепер тільки потрібно не зменшувати обертів, і тоді влітку 2024-го у нього точно будуть варіанти топ-калібру – агент вінгера Пере Гвардіола вже в курсі потенційних очікувань свого клієнта

Оцініть матеріал
(41)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Українського суддю забрали працівники ТЦК. УАФ потрібно ухвалювати рішення
Футбол | 16 травня 2024, 10:09 42
Українського суддю забрали працівники ТЦК. УАФ потрібно ухвалювати рішення

Про це розповів український журналіст Володимир Звєров

ВІДЕО. Динамо готується до матчу із Кривбасом. Супряга – індивідуально
Футбол | 17 травня 2024, 06:11 2
ВІДЕО. Динамо готується до матчу із Кривбасом. Супряга – індивідуально

Команди вже гарантували собі остаточні 2-ге та 3-тє місця у таблиці

Коментарі 29
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
BallsToTheWall
Потому и не берут, что он слишком быстро  стал жиронистом. 
  А в другой команде уже может и не вписаться. Риск.
avk2307
На момент июнь 2023 лучший в составе сборной Украины. 
Великолепно вписался в состав Жироны и адаптировался в Ла Лиге.
Интерес к Цыганкову точно не меньше,чем к Трубину например со стороны клубов сильных.
Но одних пиарят , а про других даже в аналитической казалось бы статье  пытаются добавить "незаангажированные" авторы мелкий пакостный заголовок.
Умник
Алексей все просто.
1. Всего навсего 5 месяцев прошло как Виктор за границей.
2. Рождение ребенка. Если у вас есть дети несомнено вы меня поймете о чем я.
3. Это главный актив Жироны, практически хребет игры идет через него. Для него Митчел создал позицию под Кастельяносом. В зависимости от ситупции на поле он играл слева потом справа. Такие кружева. 
4. Спрос для топов. Практически все топы имеют сильных игроков на его позиции, нет смысла сидеть на лавке. 
Понятно что клуб номер 1 это сити, ведь Жирона это фарм клуб.
Но рияд марез не ушел, бернардо не ушел.
А вот через год посмотрим.
Но сейчас это лучший игрок Украины.
Кепа Ларисабродяга
Вообще-то Жирона это фармклуб Мансити + у него агент брат Гвардиолы) Так что не так уже он и не интересен грандам
anacreon
Завжди дивує. як наші фани та спортивні ЗМІ завжди думають, що якщо наш футболіст зіграв пару хороших матчів, то за ним одразу прийде Реал та Ліверпуль і потім такі сидять  і  не розуміють де вони. Це насправді дуже смішно. Настільки ж, як фани чемпіона/віце чемпіона Хорватії чи Чехії сиділи би і очікували, як Барселона прийде за їхніми доморощеними пупсиками, які круто грають в чемпіонаті Чехії чи Хорватії
Наші ніяк не зрозуміють, що всі ці Жирони, Вест Хеми, Евертон, Борнмути і є рівень наших футболістів. Он Мудрика увіткнули в Челсі і що? Через пару матчів просто посадили на лавку, бо не відповідає якості.З чого хтось взяв, що Циганков зіграв пару хороших матчів у середняку і за ним прийдуть гранди. Ви що - думаєте, що Реал і Барселона скупляють всіх футболістів з аутсайдерів та середняків Ла Ліги, які зіграли пару хороших матчів? Той Кастельянос, який ще більше Циганкова фаєрив - просто повернувся в свій Нью-Йорк Сіті, а не забрав Реал.
У нашої спорт. спільноти завжди якісь смішні завишені очікування.  Які передаються і футболістам.
 
Mac_Gyver
Хай собі грає за Жирону хоч до кінця кар'єри. Проти Реала, Барселони, Атлетіко і таке інше. Не бачу в цьому нічого поганого.
Alex86 1
другой вопрос особо хочет ли сам игрок куда-то идти
Xvalenok03
Выводы по статье
1. Какой-то темный трансфер, непонятная финансовая составляющая трансфера.
2. Из обычного парня в городе стал первым парнем в провинции. Может это его?
3. Жирона команда типичный середняк по игре. Смешно читать что переход в португальские порто, бенфику или брагу это понижение в классе. Это, на мой взгляд, равный переход. А может и лучше.
4. Оценки футбольных спецов из ведущих клубов не одинаковы с оценками глоров. И слава богу для этих ведущих клубов.
Болела
перехід з Жирони в Порту чи Бенфіку - це Ліга чемпіонів, на хвилиночку. 
Взагалі ще сезончик тут спокійно можна бігати,а далі дивитись. В грандах на позиціях вінгерів, при всій повазі, грають сильніші люди. Можливо за рік Вітя ще суттєво додасть, розженеться на рівні Ла Ліги. Хоча йому зараз і тут не погано. Гарна країна, гарне місто, хороший чемпіонат, непогана команда...
Billy Bons
Для позиції Циганкова, Жирона - це максимум, в сильніших клубах буде сидіти на банці
Tasha19
Рідко коли і кого топ клуб перекупляє через пів року гри в топ чемпіонаті. Звичайео, дуже хотілося б побачити Циганкова в якомусь топ клубі. Але взагалі не факт, що він коли небуть піде в той топ клуб. Малиновському теж пророкували рік в Аталанті, потім Юве, Інтер, чи топи АПЛ, але склалось трохи не так. Про Яремчука теж говорили, що рік в Бенфіці і на підвищення. Звичайно кожен футболіст, то окрема історія, але і завищених очікувань у вболівальників бути не має. Он вже гравців молодіжки після перемоги над Францією, і в топ чемпіонати продали, і в основу національної збірної їх всіх записали. Але матч з іспанцями, а точніше помилки які зробили наші футболісти, показали, що там майже всім, крім Мудрика і Судакова, і до топ чемпіонатів далекувато, і до основи збірної ще пахати і пахати.
Вова Бок
тут топ, а там?
Анатолий Кисель
Про Жирону . В том сезоне -команда арендованных...Каждый пытался себя показать ...часто во вред  командной игре ( бестолковый Кастельянос не отдал  пас Цыганкову на пустые ворота ...как пример ), на Цыганкова мало играли , но Витя мог улучшить свои показатели , используй несколько хороших позиций . Но в принципе его показатели меньше настоящих (как бы )...не засчитанный  гол и пару голевых с рикошетами . В отличии от многих игроков, Цыганков с головой  и ногами дружит хорошо. У многих наших игроков проблемы с физикой ....поэтому на это и внимание должно быть . Если Цыганков в сборной будет забивать , то это (возможно ) и ценнее для рейтинга .Самое интересное - Цыганков у нас в стране не раскрученный , часто просто незамечаемый или объект очернения....особенно для жлобов .