Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Саудівська Аравія
| Оновлено 30 червня 2023, 15:42
3999
2

Особистий вибір Роналду. Чому Кріш хоче, щоб Аль-Наср очолив Каштру

Екс-тренер «Шахтаря» незабаром може перебратися до Саудівської Аравії

| Оновлено 30 червня 2023, 15:42
3999
2
Особистий вибір Роналду. Чому Кріш хоче, щоб Аль-Наср очолив Каштру
Getty Images/Global Images Ukraine. Луїш Каштру

У середині квітня саудівський «Аль-Наср», увага до якого в широкому колі футбольних уболівальників, відверто кажучи, прикута лише через виступи за цю команду португальського генія всіх часів Кріштіану Роналду, здивував звільненням з посади головного тренера французького фахівця Руді Гарсії. Рішення про зміну наставника клуб з Ер-Ріяда прийняв за сім турів до фінішу національного чемпіонату, у момент, коли команда йшла на другому місці та відставала лишень на три очки від лідера «Аль-Іттіхада».

У підсумку виграти чемпіонат Саудівської Аравії в сезоні-2022/23 «Аль-Насру» так і не вдалося, навіть позбувшись Гарсії. Маловідомий хорват Дінко Єличич, котрий прийшов на його місце, кардинальним чином не зумів змінити ситуацію, і Кріштіану Роналду в першому своєму сезоні у Саудівській Аравії залишився без трофеїв.

Подейкували, що звільнення Руді Гарсії багато в чому стало наслідком невдоволення роботою цього фахівця саме з боку португальської зірки «Аль-Насра». Кріштіану Роналду нібито не подобалося, як французький тренер вибудовує командні взаємодії, а ще португалець вважав, що Гарсія не здатний повністю вичавлювати потенціал з кожного футболіста команди, що й призвело до програшу чемпіонської конкуренції «Аль-Іттіхаду».

Втім, у сезон-2023/24 «Аль-Наср» не має бажання вступати із Дінко Єличичем у ролі головного тренера. Очевидно, що хорватський наставник буде замінений на більш досвідченого та маститого фахівця, хоча коуча топ-категорії до Саудівської Аравії клубу з Ер-Ріяда заманити, ймовірно, таки не вдасться. Від можливості попрацювати із «Аль-Насром», за чутками, вже відмовився француз Зінедін Зідан, хоча йому пропонували зарплату у 60 мільйонів євро та контракт на два роки.

Була в закордонній пресі інформація і про інтерес «Аль-Насра» до співпраці з нинішнім наставником «Динамо» Мірчею Луческу, проте 77-річний румунський фахівець не ризикнув погоджуватися на такий авантюрний крок, як вояж до Саудівської Аравії, навіть незважаючи на можливість заробити в Азії набагато більше, ніж він може нині у Києві. Луческу побоявся надто спекотного клімату, який може виявитися згубним для здоров'я людини у його віці, а також його геть не спокусила потенційна необхідність знаходження далеко від батьківщини, де живе більша частина його родини.

Тому можна констатувати, що «Аль-Наср» ось уже два місяці активно підшукує собі нового головного тренера, але поки що не просунувся в цьому питанні достатньо, щоб укласти з кимось із наставників повноцінний контракт. Немаловажний фактор у пошуковому запиті саудівського клубу до потенційних претендентів – прихильність до кандидатури з боку Кріштіану Роналду.

Справа в тому, що вище керівництво «Аль-Насра» надало Роналду можливість безпосередньо брати участь у трансферній політиці клубу. Не можна сказати, що португалець безпосередньо визначає, в якому напрямку рухатиметься кадрова робота саудівців, проте в Ер-Ріяді дуже трепетно ​​ставляться до думок Кріштіану, і його слово цілком здатне зчинити вирішальний вплив на ту чи іншу угоду.

В аспекті головного тренера Кріштіану Роналду останнім часом виступив з ініціативою запросити до «Аль-Насра» екс-наставника «Шахтаря» Луїша Каштру. 61-річний португалець раніше ніколи не мав можливості спільної роботи із Роналду, проте на подив багатьох зараз саме його кандидатуру «просуває» маститий форвард.

Чому ж так відбувається, і чим саме Каштру вразив Роналду, щоб заслужити від нього особисте заступництво?

Насамперед, варто зазначати, що Луїш Каштру та Кріштіану Роналду є португальцями. Прагнення бачити на чолі команди земляка є більш ніж логічним для людини, яка може впливати на рішення керівництва, хоча б тому, що в майбутньому полегшується комунікаційний аспект та й практично для будь-якого португальського фахівця персона Кріштіану Роналду є чимось абсолютно сакральним у футбольному світі, навіть незалежно від кондицій та якості гри, які зараз демонструє форвард.

Також деякі іноземні ЗМІ пишуть, що Роналду оцінив висловлювання Луїша Каштру на його адресу, якими наставник відзначився ще у 2020 році, коли працював коучем «Шахтаря».

Getty Images/Global Images Ukraine

«Коли у вас в команді є Кріштіану Роналду, ви ніколи не можете дозволити собі його віддати ще кудись. Для мене Роналду – це найкращий футболіст на планеті. Це справжня машина. Кар'єрний шлях Кріштіану незабутній. Він сам є архітектором своєї блискучої кар'єри», - заявив тоді Каштру, намагаючись нівелювати наслідки критики на адресу форварда, котрий на той час виступав ще за «Ювентус».

Ще одним позитивним аспектом у очах Роналду виявилася здатність Луїша Каштру досягати несподіваних результатів, не маючи під рукою значних ресурсів. Йдеться, зокрема, про дві перемоги над екс-командою Кріштіану «Реалом», які під керівництвом португальського тренера у 2020 році здобув «Шахтар». Тоді, нагадаємо, знекровлені коронавірусом «гірники» на виїзді сенсаційно розправилися із мадридцями з рахунком 3:2, а потім не дали іспанцям жодного шансу на реванш вже у Києві, знову виявившись сильнішими за «бланкос» - 2:0. Причому в обох поєдинках «Шахтар» не відсиджувався в глибокій обороні, а намагався за першої ж нагоди йти у гострі атаки та намагатися покарати суперника за помилки.

Зрештою, Роналду, напевно, вражений і нинішніми успіхами Луїша Каштру, який з березня минулого року працює із бразильським «Ботафого». Зокрема, цього сезону підопічні португальського наставника сенсаційно йдуть на першому рядку в турнірній таблиці Серії А, та ще й мають пристойний 7-очковий гандикап над найближчим переслідувачем в особі «Греміо». Враховуючи той факт, що «Ботафого» за всю свою майже вже 119-річну історію існування футбольної команди лише двічі ставав чемпіоном Бразилії, теперішні результати є абсолютно фантастичними для цього клубу, й дають вболівальникам змогу помріяти про перше за останні 28 років «золото» національного чемпіонату.

Важливим є те, що Луїш Каштру має досвід роботи в азіатському регіоні. Після відходу з «Шахтаря» португальський фахівець прийняв катарський «Аль-Духаїль», із яким все ж таки не зміг нав'язати чемпіонську конкуренцію в національній лізі «Аль-Садду», натомість виграв Кубок еміра Катару, розбивши у фіналі «Аль-Гарафу» (5:1).

Напевно, важливою обставиною для Роналду є і те, щоб новий головний тренер «Аль-Насра» не мав надто високого авторитету у футбольному світі. Умовний Зінедін Зідан міг би певною мірою бути для Кріштіану конкурентом, як мінімум з точки зору донесення тієї чи іншої інформації під «потрібним соусом» до клубного керівництва. Із Каштру подібної проблеми бути не повинно, адже Луїш – це кваліфікований наставник, який чудово знає свою роботу, але не має видатної харизми та не відчуває потягу до безмежної слави.

Інше питання - чи вдасться «Аль-Насру» вмовити Каштру? Ще у грудні минулого року Луїш, за чутками, мав можливість почати працювати із Роналду, але в національній збірній Португалії. Однак тоді екс-коуч «Шахтаря» дав зрозуміти, що не збирається кидати проект у «Ботафого» навіть за такої привабливої ​​можливості, як робота з національною командою рідної країни.

Трохи згодом, вже у травні поточного року, виходити на Луїша Каштру пробували боси «Евертона», за який грає українець Віталій Миколенко. Однак ці перемовини також не призвели до підписання контракту через прагнення португальського тренера проявити себе в бразильській Серії А разом із «Ботафого».

Getty Images/Global Images Ukraine

Зараз, коли справи з командою з Ріо-де-Жанейро у Каштру складаються за принципом краще не придумаєш, кидати все та летіти у Саудівську Аравію – це явно не найочевидніше рішення для португальського тренера. Звичайно, «Аль-Наср» здатний запропонувати Луїшу дуже щедрі умови за контрактом (можливо, навіть такі, які цей наставник не міг собі й уявити), а ще подейкують, що Кріштіану Роналду лобіює призначення на посаду спортивного директора клубу ще одного земляка – Хосе Семеду, що дозволить оформити «португальську мафію» на чолі спортивної складової саудівського проекту, але… Раніше Каштру не проявляв себе надмірно меркантильною особистістю, а тому навряд чи гроші стануть для наставника «опцією № 1» при виборі варіанта продовження кар'єри.

Втім, щоб там не трапилося в аспекті можливого призначення Луїша Каштру на посаду головного тренера «Аль-Насра», зараз для України та українців важливіше інше: 61-річний португалець, навіть перебуваючи далеко, не забуває про нашу країну. У перший же день початку повномасштабної фази російської військової агресії проти України Каштру висловив слова підтримки українському народу. Після цього він закликав світових чиновників «вставати із насиджених місць» та допомагати Україні, у травні минулого року говорив про «ганьбу для світових лідерів», маючи на увазі нездатність сильних світу цього впоратися із агресором. Навіть через рік війни Каштру не забув про те, що відбувається в Україні, опублікувавши відповідний пост у соцмережах. І нехай хтось іронічно скаже, що це лише слова, але набагато важливіше інше – ці слова про необхідність підтримувати Україну, завдяки таким людям як Луїш Каштру, сьогодні звучать у всіх куточках земної кулі, включаючи такі неоднозначні з точки зору політичних відносин з нами країни як Бразилія, а незабаром, можливо, й Саудівська Аравія. А формування у глобальній світовій спільноті правильних та справедливих поглядів на війну в Україні – це вже величезна перемога над агресором.

Оцініть матеріал
(9)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 2
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Злий Глобинець
Каштру - розумний та інтелігентний коуч. Він заслуговує на повагу та визнання. Респект і успіхів йому!
kravets_2010
Роналдо хоче чути португальську мову в команді.