Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 25 червня 2023, 14:45
11577
13

Чому саудівські клуби можуть платити гравцям більше, ніж європейські топи

Навіть з АПЛ низка футболістів перебирається до Саудівської Аравії, щоб заробляти більше…

| Оновлено 25 червня 2023, 14:45
11577
13
Чому саудівські клуби можуть платити гравцям більше, ніж європейські топи
Getty Images/Global Images Ukraine. Карім Бензема (ліворуч)

Літнє трансферне вікно цього року обіцяє бути по-особливому гарячим. У європейський футбол буквально увірвалися великі саудівські гроші, причому з їхньою допомогою відбувається не посилення топових команд Старого континенту, а навпаки, «вимивання» з них тих, на кого тільки можна вплинути фінансово.

Зокрема, до саудівської Про-Ліги вже встигли офіційно перебратися форвард «Реала» Карім Бензема та опорник «Челсі» Н'Голо Канте, а найближчим часом наслідувати їхній приклад можуть ще багато зірок світового футболу, особливо з числа тих, чиї кар'єри перебувають або близькі до завершальної стадії.

І нехай заманити рекордсмена за кількістю завойованих «Золотих м'ячів» Ліонеля Мессі саудитам так і не вдалося, проте в їхньому чемпіонаті з кінця минулого року радує публіку зірка порівняного масштабу – португалець Кріштіану Роналду, чиї фінансові запити були без проблем задоволені керівництвом «Аль-Насра».

То чому ж саудівські клуби можуть платити зіркам європейського футболу набагато більше, аніж топ-клуби Старого континенту? Зрештою, капіталізацію таких проектів як «Аль-Наср», «Аль-Іттіхад» або «Аль-Хіляль» не можна порівнювати із аналогічними показниками, наприклад, «Реала», «Барселони», «Манчестер Юнайтед» або «Баварії».

Getty Images/Global Images Ukraine. Н'Голо Канте

Фінансовий fair play

Насамперед, варто згадувати, що, незважаючи на всю критику, у європейському футболі вже понад десять років функціонує система, яка не дозволяє клубам у буквальному розумінні цього виразу «смітити грошима». Вона відома як фінансовий fair play, й покликана змусити клуби зіставляти свої ключові витрати із доходами, щоб не було перекосів, при яких хтось покладається виключно на свої можливості, а інші ж «тринькають» кошти багатих власників.

Зважаючи на вимоги фінансового fair play, будь-якому клубу, який прагне не мати проблем з УЄФА та отримати допуск для участі в єврокубках, потрібно передусім шукати способи органічного збільшення доходної частини бюджету. Це може здійснюватися за рахунок переговорів про продаж телевізійних прав, спонсорських виплат, продаж квитків та атрибутики, а також інших мерчандайзингових «фішок».

Саме тому європейські топ-клуби, або ті, хто прагне завоювати цей негласний титул, змушені зважати на свої реальні можливості, й максимально економити, у тому числі і на виплатах заробітної плати своїм футболістам. Найбільш гостро та явно ця проблема простежується в останні сезони у Іспанії, де беззаперечні гранди Ла Ліги «Барселона» та «Реал» мають перманентні проблеми із зарплатними відомостями, що безпосередньо впливає й на їхні трансферні вектори.

Навіть «Ньюкасл», «Парі Сен-Жермен» та «Манчестер Сіті», кінцевими власниками яких є азіатські компанії (з Саудівської Аравії, Катару та Об'єднаних Арабських Еміратів, відповідно), змушені дотримуватись правил гри, встановлених УЄФА, а тому не можуть до нескінченності «підвищувати ставки» у конкуренції із саудитами, які не мають абсолютно жодних штучних обмежень за витратами. У саудівській Про-Лізі кожен клуб має можливість та право витрачати рівно стільки, скільки забажає, а якщо точніше – скільки має на своєму рахунку.

Клуби у державній власності

На відміну від переважної більшості європейських топів, які належать одній особі, компанії чи інвестиційному фонду, саудівські клуби часто мають зовсім іншу структуру власності. Багато хто з них офіційно зареєстрований в якості спортивної асоціації, яка регулярно обирає президента, котрий виконує вищі управлінські функції, але не має привілеїв, як у власника.

На практиці всі клуби саудівської Про-Ліги належать державі, а якщо точніше, то уряду Саудівської Аравії – країни, чиї запаси нафти за нинішніми котируваннями оцінюються у 1,4 трильйона доларів. Це говорить про те, що тамтешні футбольні клуби мають практично безмежний інвестиційний потенціал, а рівень видатків там залежить виключно від волі вищих керівних осіб держави, а також конкуренції усередині королівської родини.

Остання обставина викликає непідробний інтерес, адже де-факто кожен клуб саудівської Про-ліги має свого, якщо можна так сказати, покровителя/мецената з королівської сім'ї. З цієї причини футбольний чемпіонат Саудівської Аравії – це свого роду турнір-змагання між найближчими родичами – братами, сестрами, батьками та синами.

Наприклад, ключовим патроном «Аль-Насра», у лавах якого нині виступає Кріштіану Роналду, є наслідний принц Саудівської Аравії та фактичний керівник цієї держави 37-річний Мухаммед ібн Салман Аль Сауд. Хоча його нерідко називають власником абсолютно всього, що розташоване чи знаходиться на саудівській землі…

Getty Images/Global Images Ukraine. Кріштіану Роналду

Команда для зірок, а не зірки для команди

Ще однією важливою стратегічною відмінністю між тим, як витрачаються гроші в європейському та саудівському футболі, є витрати на фонд заробітної плати.

У Європі більшість клубів стурбовані тим, щоб зібрати максимально конкурентну команду для досягнення найвищих цілей на внутрішній та континентальній арені. Це передбачає необхідність наявності у колективі цілого ряду висококласних виконавців, здатних забезпечувати хорошу взаємодію та командну синергію.

У Саудівській Аравії клуби, навпаки, зосереджують основну увагу на окремих персоналіях. Саме тому ви, скоріше за все, не зможете назвати хоча б когось зі складу «Аль-Насра», зате чудово знаєте, що в цій команді виступає Кріштіану Роналду.

Насправді це означає, що всередині саудівських клубів існують колосальні перекоси по зарплаті. Один гравець там здатний отримувати в рази більше, ніж решта разом узятих. У випадку з Кріштіану Роналду йдеться про 80% фонду зарплати «Аль-Насра», в які клубу обходиться утримання одного лише португальця, тоді як на оплату праці решти футболістів відведено лише 20% загальної суми.

У Європі щось подібне практично неможливе. Навіть оклад Кіліана Мбаппе в «Парі Сен-Жермен» становить «усього» 33% від загальних витрат паризького клубу на зарплату своїм футболістам. І це при тому, що Мбаппе можна називати ледве не винятком із правил для європейського футболу, топ-клуби якого все ж таки намагаються вести збалансовану зарплатну політику.

Getty Images/Global Images Ukraine. Кіліан Мбаппе

Спортсвошинг

Мабуть, ні для кого не секрет, що вище політичне керівництво Саудівської Аравії ухвалило рішення про доцільність мільярдних інвестицій у футбол з дуже простої причини: вони хочуть використати популярний вид спорту для покращення власного іміджу на міжнародній арені.

Саудити пішли за прикладом сусідів з Катару, які спочатку придбали в Європі «Парі Сен-Жермен», а потім провели фінальну частину чемпіонату світу-2022, щоб спробувати звести нанівець негативні згадки про країну в іноземних ЗМІ. Адже проблем у Катару вистачало та все ще вистачає: країну критикують за зневагу громадянських прав, а також використання праці за аналогією з рабством.

До практики спортсвошингу тепер активно вдалася і Саудівська Аравія. Спершу Суверенний фонд цієї країни, який курує особисто Мухаммед ібн Салман Аль Сауд, досяг домовленості щодо купівлі клубу англійської Прем'єр-ліги «Ньюкасла», а тепер тамтешня Про-ліга ставить перед собою завдання через кілька років увійти до топ-5 кращих національних ліг з футболу.

Варто зазначати, що самого принца Мухаммеда, який із великою ймовірністю стане наступним королем Саудівської Аравії, джерела, наближені до американських розвідувальних служб, називали замовником резонансного вбивства журналіста Джамаля Хашоггі, яке відбулося у саудівському консульстві в Стамбулі. Збіг це чи ні, але саме після тієї події азіатська країна активізувала свої інвестиції у футбол та задекларувала мету провести у найближчі 20 років фінальну частину чемпіонату світу…

Оцініть матеріал
(31)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 13
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Из минусов
1. Катировка турниров. Азиатская лч против Европейской лч это пшик
2. Сила клубов это не сравнимо.
3. Банальная эстафета после Китая и Сша для окончании карьеры
4. Абсолютно закрытая страна по законам и религии. Дискомфорт для семьи.
Из плюсов
1. Личный и агентские контракты самые огромные
2. Продажа футболок просто космос.
3. Реклама страны и влияния на нац.сборной как итог победа Саудитов над Аргентиной на чм
8number
Я тільки зауважу, що не треба зрівнювати МЛС з лігами китаю чи саудів. МЛС як і інший спорт в Америці є не тільки спорт, а й шоу, таке уж бажання місцевої публіки. Але він відкритий і чесний. Навідміну від китайського чи саудівського. Не може бути в закритих країнах відкритого чемпіонату. Не може будь яка місцева команда перемогти команду Мухамеда Аль Сауда якщо він сам цього не захоче. І навпаки, якщо він захоче то програє будь-яка. 
Alex Sem
Потому что саудиты тупые банабаки с кучей бабла, когда оно у них кончится из этой пустыни все поубегают
an52
Коли ти володієш всім у країні, нескладно витрачати сотні мільйонів на улюблений вид спорту. Колись бій Алі та Формана пройшов у Заїрі, бо місцевий диктатор погодився за це заплатити. Усік з Джошуа теж не просто так в С. Аравії проводив бій, бо один з принців захоплюється боксом
bossi
Ну  любит принц  Мухамедда  футбол..А   деньги  это  не  проблема  для него..В  свое   время  Каддафи  платил миллионы  итальянским клубам  что бы  его  сын  футболист  хотя  бы  числился в  них(сыграл  несколько  минут)....
Любомир Маланчук
Арабський шлях, це шлях у нікуди, доведено китайцями!