Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Німеччина
| Оновлено 29 червня 2023, 21:59
5247
5

Ремонт «червоної машини»: як змінюється Баварія після слабкого сезону

Оцінюємо зміни у мюнхенському клубі

| Оновлено 29 червня 2023, 21:59
5247
5
Ремонт «червоної машини»: як змінюється Баварія після слабкого сезону
Getty Images/Global Images Ukraine

Минулий сезон «Баварія» не може занести собі в актив, незважаючи на чемпіонський титул. Мюнхенці мали багато проблем, що позначалося і на результатах, і на обстановці в команді. Наприкінці сезону все це призвело ще й до звільнень у керівництві. Було зрозуміло, що наглядова рада «рекордмайстра» нічого не залишить поза увагою. У «Баварії» надто висока репутація, як у Німеччині, так і за її межами, щоб просто пускати все на самоплив.

Все почалося, мабуть, із звільнення Юліана Нагельсманна. Ініціаторами цього рішення стали Олівер Кан та Хасан Саліхаміджич. Перший обіймав посаду генерального директора у мюнхенському клубі, другий – спортивного директора. Функціонери, можливо, справді хотіли зробити якнайкраще. З Нагельсманном у команди не завжди були стабільні результати, та й у роздягальні були конфлікти. Інша річ, що Томас Тухель, який прийшов йому на зміну, не зміг миттєво все виправити.

Тухель очолив «Баварію» наприкінці березня. Під його керівництвом мюнхенці провели 12 матчів у всіх турнірах: 6 перемог, 2 нічиї та 4 поразки. Цікаво, що всі 6 перемог «рекордмайстер» здобув лише у Бундеслізі. Після зміни тренера «Баварія» вилетіла і з Кубка Німеччини, і з Ліги чемпіонів. В обох турнірах мюнхенці зупинилися на стадії чвертьфіналу. «Рекордмайстер» все ж таки захистив титул чемпіона Німеччини, але все вирішувалося на останніх хвилинах останнього туру. Та й без допомоги дортмундської «Боруссії» не обійшлося.

Зрозуміло, що таке завершення сезону нікого в Мюнхені не порадувало. Від повністю провального сезону «Баварію» врятували «Боруссія» та переможний гол Джамала Мусіали у матчі проти «Кельна» на 89-й хвилині (2:1). У клубі одразу зважилися на зміни. Ще до останнього матчу сезону Кану та Саліхаміджичу повідомили про звільнення. Щоправда, Хасану дозволили відсвяткувати з командою чемпіонство. З Олівером розлучення було не таким гладким.

Функціонерів звільнили за скандали, рішення, які не завжди йшли на користь клубу, та за невдалу трансферну політику в останні вікна. Так, наприклад, минулого літа мюнхенці витратили на трансферному ринку 140 млн євро. До клубу прийшли Садіо Мане, Маттейс де Лігт, Матіас Тель та Райан Гравенберх. З них усіх більш-менш стабільний сезон провів тільки де Лігт. Взимку до «рекордмайстра» приєдналися Ян Зоммер, Дейлі Блінд та Жоау Канселу. Двоє останніх уже покинули «Баварію», отже, не стали серйозним підсиленням команди.

Заміну Кану знайшли швидко. Його місце зайняв Ян-Крістіан Дрізен – тепер уже колишній заступник голови правління «Баварії». Раніше він працював головою німецької філії великого швейцарського банку UBS, а потім відповідав за фінанси в мюнхенському клубі. Дрізен – ставленик Улі Хенесса. Заміну Саліхаміджичу досі не знайшли. Натомість у клуб повернули Карла-Хайнца Румменігге. Функціонер увійшов до наглядової ради «рекордмайстра». Це дуже важливе рішення. За часів Румменігге «Баварія» 14 разів ставала чемпіоном Німеччини, 10 разів вигравала національний Кубок та 2 рази Лігу чемпіонів.

Мюнхенці досі не мають спортивного директора. Дрізен та президент клубу Герберт Хайнер спеціалізуються більше на фінансових питаннях, ніж на спортивних. Тим не менш, «рекордмайстер» працює на трансферному ринку, і дуже успішно. Насамперед чемпіони Німеччини підписали півзахисника Конрада Лаймера з «РБ Лейпциг». Австрієць стане хорошим доповненням до Леона Горецьки та Йозуа Кімміха в центрі поля. Другим літнім новачком «Баварії» став екс-захисник дортмундської «Боруссії» Рафаел Геррейру. Користь від підписання португальця очевидна – він став найкращим асистентом Бундесліги минулого сезону.

Getty Images/Global Images Ukraine. Конрад Лаймер

Трансферний бюджет мюнхенського клубу на літо становить 150 млн євро. Але «рекордмайстер» вже підписав двох гравців, нічого не витративши. І Лаймер, і Геррейру перейшли до чемпіонів Німеччини на правах вільних агентів. Бюджет «Баварії» може ще й збільшитися за рахунок продажу гравців. Залишити клуб у міжсезоння можуть Лерой Сане, Серж Гнабрі, Марсель Забітцер, Лукас Ернандес та Бенжамен Павар. За кожного можна отримати пристойну суму. Втім, остаточний список гравців на вихід має скласти Тухель.

Мюнхенців покинули такі футбольні люди, як Саліхаміджич та Кан, а на чолі клубу залишилися фінансисти. Проте «рекордмайстер» працює на трансферному ринку краще, ніж торік. Чемпіони Німеччини намагаються заздалегідь закривати прогалини у складі. Ернандес хоче перейти до «ПСЖ» – йому на заміну практично готовий Кім Мін Чже з «Наполі». Угода на 50 млн євро вже узгоджена. На тлі бажання Павара змінити обстановку «Баварія» розпочала роботу з трансферу захисника «Манчестер Сіті» Кайла Вокера. Англієць старший за француза, але за якістю – кращий.

Ну і, звісно, головною трансферною метою мюнхенців є новий нападник. У клубі визнали, що не підписувати центрфорварда на заміну Роберта Левандовськи було помилкою. Згідно з останньою інформацією, пріоритетним кандидатом для «рекордмайстра» є лідер «Тоттенхема» Гаррі Кейн. У чемпіонів Німеччини є перевага, оскільки «шпори» вважають за краще продати свого найкращого бомбардира до клубу не з АПЛ. У ЗМІ фігурують й інші імена, зокрема Рандаль Коло-Муані («Айнтрахт») та Віктор Осімхен («Наполі»).

Дрізен заявив, що ситуація в «Баварії» вже покращується. Важливо, що керівництво працює над трансферами разом із Тухелем. Саліхаміджич не завжди брав до уваги побажання тренерів. Через це мюнхенці втратили Ханса-Дітера Фліка, разом із яким виграли требл. З цього приводу дивувалися багато людей, включаючи Штефана Еффенберга. Зараз все стає, як і раніше. У справі знову пара Хенесса та Румменігге. Перший поставив свого гендира, а другий увійшов до наглядової ради клубу. Якщо все продовжиться так само, то чемпіонство буде завданням мінімум для «Баварії» наступного сезону.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(22)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Реалі офіційно заявили, що з Вінісіусом Жуніором
Футбол | 06 жовтня 2024, 13:03 1
У Реалі офіційно заявили, що з Вінісіусом Жуніором

Вінгер травмувався у матчі з «Вільярреалом»

Marca: Лунін ще раз довів, що може замінити Куртуа
Футбол | 06 жовтня 2024, 12:05 1
Marca: Лунін ще раз довів, що може замінити Куртуа

5 жовтня Реал Мадрид здолав Вільярреал 2:0, Андрій відіграв на нуль

Коментарі 5
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Умник
Слабый сезон?
Wtf.
С 2011 их никто не может одолеть в бундес лиге.
В лч да не очень пошло.
Но это не слабый сезон)))))
Gargantua
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
potemkin78
рыба гниёт с головы