Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

WTA
| Оновлено 26 червня 2023, 15:19
10135
0

Титул Костюк, Алькарас підкорив Лондон, успіх Квітової, повернення Колб

Sport.ua підбиває підсумки тижня в тенісі

| Оновлено 26 червня 2023, 15:19
10135
0
Титул Костюк, Алькарас підкорив Лондон, успіх Квітової, повернення Колб
Getty Images/Global Images Ukraine. Барбора Крейчикова и Марта Костюк

Завершився передостанній тенісний тиждень перед стартом одного з головних турнірів року – Вімблдону. З 19 по 25 червня було зіграно два турніри серії АТР 500, один – WTA 500 та WTA 250. Українські спортсмени також взяли участь у змаганнях високого рівня, а українські вболівальники навіть змогли відсвяткувати один парний трофей. Але про все по порядку.

WTA 250 Бірмінгем

З усіх 4 турнірів серії АТР чи WTA, змагання у Бірмінгемі – найнижче рейтингові (250 очок за перемогу, на решті – по 500). Але саме тут було зосереджено головну увагу українських фанів тенісу, оскільки на трав'яних кортах Великої Британії виступило одразу 7 українок.

У першому раунді кваліфікації було українське дербі між Лесею Цуренко та Даяною Ястремською. Гра завершилася розгромною перемогою Даяни у двох партіях. Ястремська вийшла у фінал відбору, де у боротьбі поступилася Терезі Мартинцовій.

З 1/16 фіналу стартували три українки: Еліна Світоліна, Марта Костюк та Ангеліна Калініна. Еліна на старті поступилася перспективній чешці Лінді Фругвіртовій, причому без шансів (2:6, 0:6). Для Світоліної це був перший матч на траві з 2021 року. Для неї це явно не найзручніше покриття. До речі, Світоліна потрапила на Вімблдон 2023 завдяки wild card від організаторів.


Getty Images/Global Images Ukraine. Еліна Світоліна

Марта Костюк зустрілася у першому раунді зі своєю вже колишньою подружкою Анастасією Потаповою. Українка взяла перший сет у представниці країни 404, все йшло добре до 11-го гейму 2-ї партії. Тоді Потапова зробила брейк, потім подала на матч та взяла під контроль перебіг поєдинку. Костюк відверто перегоріла та програла і 3-й сет, завершивши виступи на траві та закінчивши підготовку до Вімблдону.

Перша ракетка України Ангеліна Калініна стала єдиною українкою, яка вийшла у 2-й раунд. На старті турніру вона виграла у перспективної американки Аліші Паркс (нехай Аліші вже і 22 роки). Далі Калініна зустрілася з Геррієт Дарт. Ангеліна та Геррієт провели другий поєдинок за тиждень і українка знову поступилася представниці Великої Британії. Спочатку була поразка в Ноттінгемі, також у 1/8 фіналу, а тепер і в Бірмінгемі. Варто зазначити, що з усіх українських тенісисток, які грають на змаганнях на рівні WTA, Ангеліна готується до трав'яного мейджора найбільше. За 2 тижні Ангеліна провела 2 турніри, а з понеділка стартує в Істборні. До речі, в Істборні також гратиме і «улюблена» суперниця Калініної Дарт, але зустрітися з українкою вона зможе лише у півфіналі. Можливо, ми зможемо побачити Ангеліну трохи далі, ніж у 1/8 фіналу...

Титул у одиночному розряді виборола Альона Остапенко, посіяна під 2-м номером. У фіналі вона обіграла першу ракетку турніру Барбору Крейчикову у двох партіях. Цікаво, що у 1/4 фіналу Альона зробила неймовірний камбек. У матчі проти Магдалени Френх латвійка програвала 4:6, 0:4 (30:40), але змогла повернутися у гру та виграти поєдинок.


Getty Images/Global Images Ukraine

У парі у Бірмінгемі зіграли 3 українки: Людмила та Надія Кіченок, а також Марта Костюк. Надія завершила виступи ще в першому раунді, програвши разом з Алісією Росольською тандему Магда Лінетт / Бернарда Пера.

Людмила Кіченок та Альона Остапенко були посіяні під першим номером, а Марта Костюк та перша ракетка світу у парі Барбора Крейчикова – під 2-м. Було б непогано побачити фінальний поєдинок за участю Людмили та Марти, все навіть йшло до цього, адже обидва тандеми з українками дійшли до півфіналів. Але, на жаль, Кіченок та Остапенко поступилися Сторм Хантер та Аліші Паркс. Костюк та Крейчикова, в свою чергу, вийшли у фінал турніру, де у двох партіях обіграли кривдниць Людмили та Альони.

Українка та чешка стали чемпіонками турніру у Бірмінгемі. Для Марти це 2-й парний трофей в кар'єрі, тоді як для Барбори – 17-й. І Костюк, і Крейчикова потрапили до цікавого рейтингу, в якому лише 3 дівчат. Марта стала третьою тенісисткою у 2023 році, яка виграла як мінімум один турнір в одиночному, і один турнір у парному розряді. У Барбори загалом 4 титули (3 у парі та 1 в одиночці). На 2-му місці – Корі Гауфф (1 одиночний + 2 парних).

WTA 500 Берлін

Першими двома сіяними змагань у столиці Німеччини були Аріна Соболенко та Єлена Рибакіна. На щастя, обидві вилетіли вже у 2-му раунді. У чвертьфіналі залишилися лише 3 сіяні тенісистки – Каролін Гарсія (3), Петра Квітова (7) і Марія Саккарі (6), причому Квітова і Гарсія зіграли між собою.

33-річна Петра 24 червня виграла одразу 2 матчі (у Берліні були перенесення ігор через дощі), обігравши спочатку Каролін, а потім і росіянку Александрову. У фіналі турніру досвідчена чешка зустрілася з Донною Векич, з якою впоралася у двох сетах.

Для Квітової цей трофей став 31-м у кар'єрі. Варто зазначити, що під час турніру чешка жодного разу не віддала сет. На трав'яних кортах Петра провела 7-й фінал та виграла 6-й титул.


Getty Images/Global Images Ukraine. Петра Квітова

АТР 500 Лондон

Чи можна було вважати Карлоса Алькараса фаворитом перед стартом турніру? Так, він перший сіяний, так, він другий номер рейтингу АТР, але його баланс на траві був 4/4. Тим не менш, склад учасників для Карлітоса був зручним. Усі топові хлопці з подачами, проти яких Алькарасу суто теоретично було б складно, поїхали грати у Галле.

За фактом обіграти іспанця міг лише Артур Рідеркнех, причому зі статусом лакі-лузера. У француза високий зріст, потужна подача, але, як і властиво подаванам, дерев'яна гра. Артур взяв перший сет у Алькараса, програв другий у боротьбі, у третій партії вів із брейком, але не зміг утримати перевагу, гра перейшла на тай-брейк, який впевнено з рахунком 7:3 взяв молодий іспанець.

Далі Карлос спокійно пройшовся сіткою, обігравши на своєму шляху Ържі Легечку, Григора Димитрова, Себастьяна Корду, а у фіналі вигравши у Алекса Де Мінаура. Для Алькараса це перший титул на трав'яних кортах. Усього на його рахунку 10 трофеїв на рівні АТР та перемога на US Open 2022.


Getty Images/Global Images Ukraine. Карлос Алькарас

АТР 500 Галле

Топовий турнір, улюблений для Федерера. «Топ-сіди»: Медведєв, Циципас, Рубльов, Сіннер, Хуркач, Чорич, Агут, Звєрєв... Медведєв вилетів у чвертьфіналі від Агута, Сіннер – від Бублика, Звєрєв – у півфіналі від Бублика, Циципас та Хуркач завершили виступи ще у 2-му раунді, а Чорич – і зовсім у першому.

У фіналі зустрілися два психи, а точніше – Александр Бублик та Андрєй Рубльов. Перемогу здобув кацапський казахстанський тенісист.

Бублик 8-й раз зіграв у фіналі на рівні АТР та виграв другий титул.


Getty Images/Global Images Ukraine. Александр Бублик

Дар'я Снігур

Не для кого не секрет, що трава – улюблене покриття Дар'ї. Звісно, вона грає на ньому найменше матчів, але все ж таки вона виграла в 2019 році юніорський Вімблдон.

У 2023 році Дар'я провела 9.5 матчів на траві. Після непоганого тижня в Ноттінгемі, де вона обіграла 10-ту ракетку світу Беатріс Хаддад Майю, Снігур поїхала виступати на 100-тисячнику в Ілклі. Дар'я, до речі, теж готується до Вімблдону, де стартуватиме з кваліфікації.

На змаганнях в Ілклі українка взяла впевнений старт, декласувавши 74 ракетку Анну-Кароліну Шмідлову. Здавалося, що з огляду на склад учасників Дар'я може дійти і до фіналу. Проте дощі зіграли з українкою злий жарт. 22 червня Дар'ї довелося грати 2 матчі поспіль. У 1/8 фіналу вона плюс-мінус упевнено розібралася із Сачією Вікері, а далі вийшла на шведку Мір'ям Бьорклунд.

На жаль, перемогти дівчину Дениса Шаповалова не вдалося. Та й зіграти повний матч також. Дар'я програла 4 стартові гейми і знялася з поєдинку. Проблеми з фізикою, просто поберегти сили чи справді якась травма – невідомо. Проте ще в Ноттінгемі українка брала медичний тайм-аут у грі з Бултер. Тоді була проблема із ногою.


Getty Images/Global Images Ukraine. Дар'я Снігур

Юлія Стародубцева

Юлія прийняла досить несподіване рішення. Після тріумфу у Самтері, причому на харді, Стародубцева поїхала на 25-тисячник у Санто-Домінго грати на червоній глині. По-перше, для українки це був перший матч на ґрунті, по-друге, перший матч за межами США. Все це і дає право зробити висновок, що українка обрала трохи дивний і, можливо, неправильний варіант. Плюс варто враховувати, що Юлія, за її словами, налаштована потрапити у кваліфікацію до US Open, тому навіщо їхати грати ґрунт, коли паралельно в США проходив хардовий 25-тисячник у Вічіто, де Юлія могла б бути третьою сіяною...

Однак, у будь-якому разі, ніхто не має права засуджувати Юлію. Прогрес є і, швидше за все, це було просто бажання спробувати себе на ґрунті. У результаті вже в першому раунді змагань, будучи явною фавориткою зустрічі, українка у двох сетах розгромно поступилася Ані Вангеловій.

Варто зазначити, що у парі для Юлії турнір вдався. Разом із Аною-Софією Санчес вона дійшла до фіналу, де на напруженому супер-тай-брейку поступилася тандему Марія Гонсалес / Ксенія Ласкутова з рахунком 9:11.

Віталій Сачко та Олексій Крутих

Віталій після тріумфу на челенджері у Братиславі одразу поїхав до Познані на ґрунтовий турнір. Після поразки у першому сеті на тай-брейку від Улісса Бланча українець знявся з турніру. Потім Віталій знявся з парного розряду. Офіційна причина зняття з турніру – травма паху.

Олексій Крутих почав і закінчив підготовку до Вімблдону на челенджері в Ілклі. Українець стартував із кваліфікації, у першому раунді обігравши Ріо Ногучі. Варто зазначити, що Олексій уперше провів матч на трав'яному покритті. Далі перший номер українського чоловічого тенісу вийшов на перспективного китайця Шана Цзюньченя, котрому програв у двох сетах. Вже сьогодні, 26 червня, Крутих зіграє у першому раунді відбору до Вімблдону проти Фабіана Марожана.

Трофей Владислава Орлова

Орлов може записати до себе в актив виступи на 25-тисячнику в Попраді. В одиночному розряді Владислав дійшов до півфіналу, де поступився Патріку Ріклу.

У парі Орлов завоював трофей. Українець разом із Даніелем Паті у фіналі мали зіграти проти тандему Денис Істомін / Євгеній Карловський, але суперники не вийшли на матч.

Для Орлова цей трофей став першим парним у сезоні. Загалом на його рахунку 12 титулів у парному розряді.


Instagram. Даніель Паті і Владислав Орлов

Успішне повернення сестер Колб

Марія та Надія Колб виграли ґрунтовий 15-тисячник у Гданську. За 4 матчі сестри Колб віддали лише 1 сет.

Цікаво, що для українок це був лише другий турнір у 2023 році (не виступали з початку січня). Уродженки Криму в 25-й раз у кар'єрі зіграли у парному фіналі на турнірах ITF та виграли свій 8-й титул (третій із серпня 2023 року). Перемога у Гданську принесла українкам 955 доларів призових та 10 рейтингових очок.

Після нагородження Надія опублікувала фото у своєму Instagram і підписала публікацію так, як властиво будь-якій розсудливій людині:

«Слава Україні! Слава нації! Крим – Україна».

Аніта Сагдієва

Успішно на змаганнях ITF виступила і 19-річна українка Аніта Сагдієва. На 15-тисячнику в Сан-Дієго українка дійшла до фіналу в парному розряді разом із Малаїкою Раполу. На жаль, виграти трофей не вдалося. Українсько-американський дует у двох сетах програв американській парі Сара Дааветтіла / Катерина Ху.

Цікаво, що минулого тижня Аніта також дійшла до фіналу на цих же кортах у парі. Тоді теж не вдалося перемогти.

Усього на рахунку Аніти два трофеї в парі на рівні ITF. Обидва – на ґрунті у 2021 році.

Оцініть матеріал
(14)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.