Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Баскетбол в Європі
| Оновлено 04 липня 2023, 22:39
4319
0

Класико в Іспанії, сенсація в Німеччині, успіх Монако у Франції

Олексій Коляго підбиває підсумки європейського клубного сезону

| Оновлено 04 липня 2023, 22:39
4319
0
Класико в Іспанії, сенсація в Німеччині, успіх Монако у Франції
Getty Images/Global Images Ukraine. Луїджі Датомо святкує перемогу в чемпіонаті Італії

П'ятничного вечора офіційно завершився клубний сезон у європейському баскетболі. Фінальна точка в ньому була поставлена в Мілані, де однойменна команда здобула своє тридцяте Скудетто в історії. Ключовий відрізок баскетбольного ігрового року приніс усім шанувальникам помаранчевого м'яча багато цікавих подій. Серед них були, як і традиційні, очікувані результати, так і справжні сенсації.

Sport.ua знайомить читачів із підсумковим станом справ у топових національних першостях континентального баскетболу.

Іспанія

У найсильнішому і найбільш статусному внутрішньому чемпіонаті в Європі пару фіналістів склали максимально очікувані в ній команди. «Реал» та «Барселона» ще перед стартом сезону були основними фаворитами Ліги АСВ і саме підопічні Матео Чуса та Шарунаса Ясікявічуса зустрілися у вирішальній серії.

Мадридський та каталонський клуби вкотре підтвердили свій домінантний статус в Іспанії. У регулярному чемпіонаті «Барселона» та «Реал» посіли перше та друге місця відповідно, після чого у чвертьфіналі клуб зі столиці Іспанії впевнено пройшов «Гран Канарію» – 2:0, а «Барса» не залишила шансів «Валенсії» (також – 2:0). У півфіналі боротьбу місцевим топам намагалися нав'язати «Ховентут» та «Унікаха», які на старті серій виграли по одному матчу та позбавили грандів стратегічної переваги свого майданчика, але у наступних зустрічах все швидко стало на свої місця і серії завершилися у чотирьох поєдинках («Барселона» - «Унікаха» – 3:1, «Реал» - «Ховентут» – 3:1).

А ось сам фінал дещо здивував. Уся баскетбольна Європа очікувала впертого і рівного протистояння з максимальною кількістю матчів, але натомість побачила швидкий успіх «Барселони» – 3:0. Притому в першому і третьому з них каталонці перемогли з доволі комфортною різницею у +9 та +11. І лише у другому поєдинку протистояння боротьба точилася до останньої секунди – 86:85 на користь «Барселони». Вперше з сезону 2000/2001 «Барселона» всуху обіграла мадридців у фінальній серії і повернула собі титул найсильнішої в Іспанії (торік тріумф здобув «Реал»).

Італія

Ще один класичний фінал відбувся в Італії. Два учасники Євроліги з Мілану та Болоньї на дві голови випереджають інші команди на Апеннінському півострові і нічого дивного немає в тому, що саме вони розіграли чергове чемпіонство.

«Мілан» отримав перший номер посіву завдяки перемозі в регулярному чемпіонаті і на шляху до фіналу не зазнав проблем з «Пезаро» – 3:1 у чвертьфіналі та з «Динамо Сассарі» – 3:0 у півфінальній серії. У свою чергу, «Віртус Болонья» з другого номеру посіву ще впевненіше пройшов плей-оф. Підопічні Серджіо Скаріоло спочатку обіграли «Бріндизі» – 3:0 (чвертьфінал), а потім повторили такий же результат у півфіналі проти «Тортони» – 3:0.

Сама фінальна серія порадувала у відношенні інтриги (протистояння розтяглося на максимальні сім матчів), але трохи розчарувала у плані видовищності. Команди грали в дуже закритий і тягучий баскетбол, насамперед думаючи про захист (у чотирьох матчах із семи жоден із суперників не дотягнув навіть до 80-ти набраних очок).

Справжнім Х-фактором у серії стала перевага свого майданчика, оскільки перемогу у фінальних поєдинках завжди здобували господарі. І це дуже допомогло «Мілану». У вирішальному сьомому поєдинку підопічні Етторе Мессіни перемогли – 67:55 та оформили тридцяте чемпіонство в історії клубу, повторивши свій минулорічний успіх.

Німеччина

А ось де відбулася сенсація європейського масштабу – то це в німецькій Бундеслізі. Основними претендентами на чемпіонство в ній вважався дует клубів-учасників Євроліги в особах берлінської «Альби» та мюнхенської «Баварії», а також «Телеком Бонн», який чудово проводив нинішній сезон, фінішувавши першим у регулярному чемпіонаті та відзначивши тріумф у Лізі чемпіонів ФІБА 2022/2023.

Проте чемпіоном у Німеччині судилося стати іншому колективу. Добре знайомий українським шанувальникам баскетболу за матчами Кубка Європи «Ратіофарм» з невеликого міста Ульм заходив у плей-оф лише з сьомого місця. Багато фахівців пророкували їм швидкий виліт, але середняк місцевого баскетболу мав іншу думку з цього приводу. Спочатку у чвертьфіналі «Ратіофарм», який за собою повів бразильський дует Бруно Кабокло – Яго дос Сантос, обіграв берлінську «Альбу» – 3:1, після чого у півфіналі каменю на камені не залишив від «Баварії» – 3:0, а у фіналі був переможений «Телеком Бонн» – 3:1.

Колектив із Ульму вперше став чемпіоном Німеччини, на шляху до якого обіграв трьох основних претендентів на титул. І при цьому в жодній із трьох серій «Ратіофарм» не мав переваги свого майданчика. Сенсаційний тріумф у Бундеслізі та чвертьфінал Кубка Європи 2022/2023 – просто блискучий сезон для команди молодого наставника Антона Гавела.

Туреччина

У статусній турецькій лізі основні події відбулися у півфіналах. На цій стадії в очній дуелі зійшлися два місцеві гранди «Фенербахче» та «Ефес Пілсен», а також головний підбурювач спокою в сезоні «Тюрк Телеком» (переможець регулярного чемпіонату + фіналіст Кубка Європи) та міцна «Каршияка».

Кривдники «Прометея» були фаворитами у своїй серії, але досить несподівано у чотирьох матчах поступилися «Каршияці» – 1:3 і не змогли пробитися у фінал. Щиро кажучи, команду Ердема Джана навіть трохи шкода. «Тюрк Телеком», який не хапає зірок з неба, провів просто відмінний сезон, але зупинився в одному (фінал Кубка Європи) і в двох кроках (внутрішня першість) відповідно від заповітних трофеїв.

В іншій півфінальній битві між важковаговиками континентального баскетболу переміг «Ефес» – 3:1, який після поразки у першому матчі серії від «Фенербахче» з різницею в -42, зумів зібратися і виграв три поспіль близькі поєдинки (в жодному із них підсумкова різниця не перевищувала десять очок).

Фінал цілком очікувано був одностороннім. «Ефес Пілсен» лише в першому поєдинку серії зустрів серйозний опір від «Каршияки» і всуху закрив фінальне протистояння – 3:0, оформивши своє шістнадцяте чемпіонство в Туреччині.

Франція

У чемпіонаті Франції нарешті виборов свій довгоочікуваний чемпіонський титул «Монако». Клуб із невеликого князівства з помітним українським слідом (нагадаємо, помічником головного тренера в ньому є Сергій Гладир, а в топ-менеджменті клубу працює Олексій Єфімов) вже давно ходив у фаворитах Ліги Pro-A, але тільки зараз піднявся на вершину.

Головним суперником «Монако» цього року був не ще один представник Євроліги – «Асвел», а клуб зі столичної паризької агломерації «Метрополітан 92» (колишній «Метрополітан Леваллуа»), який з приходом перед сезоном Віктора Венбаньями здійснив різкий стрибок із середняків у лідери французького баскетболу

У півфіналі «Метрополітан» вибив «Асвел» – 3:1 і зійшовся в головній серії сезону з «Монако». На жаль, для шанувальників таланту Венбаньями, чемпіонства не трапилося, і неординарний Віктор з першої позиції Драфта-2023 їде в НБА, задовольнившись «лише» титулом MVP сезону французької ліги та срібною медаллю.

А «Монако» завдяки сухій перемозі у фінальній серії – 3:0 завоював перше в історії клубу чемпіонство і, можна сказати, підбив межу під своїм вражаючим спортивним підйомом – за десятиліття команда пройшла шлях з низів місцевого баскетболу до титулу чемпіона Франції та учасника Фіналу чотирьох Євроліги.

Бонус - Нідерланди

Як епілог, хотілося б закінчити фразою, що європейський баскетбол дуже захоплюючий, непередбачуваний і дарує безліч цікавих сюжетів. З одного боку, таке може здатися банальністю, але це справді так. Для підтвердження цих слів варто звернути увагу на фінальну серію чемпіонату Нідерландів.

У досить посередній європейській першості в боротьбі за золото зійшлися «Лейден» та «Гронінген». Фінальна серія вийшла затятою і розтягнулася на максимальні п'ять матчів. За три хвилини до закінчення четвертої чверті п'ятого матчу «Гронінген» у гостях вигравав шістнадцять очок і вже потихеньку святкував чемпіонство, за дві хвилини їхня перевага становила +14. Однак далі у форварда господарів Люка Ван Бреє просто вселився дух Стефена Каррі. Форвард, що не хапає зірок навіть за нідерландськими мірками, за сто двадцять секунд, що залишилися, забив чотири непрості дальні кидки і не те, що повернув свою команду в гру, а просто витяг її за волосся з трясовини. За 3,7 секунди до завершення зустрічі «Лейден» все ще програвав -1 і м'яч був у суперників, але успіх посміхнувся більш наполегливим. Подивіться, таке не часто трапляється в баскетболі.

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

ФОТО. У родині капітана збірної України народився другий син
Баскетбол | 03 травня 2024, 15:58 0
ФОТО. У родині капітана збірної України народився другий син

Хлопчика назвали Лука

Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі
Футбол | 03 травня 2024, 07:01 3
Англійський гранд вийшов у Лігу чемпіонів 2024/25 після перемоги Челсі

«Ліверпуль», незважаючи на втрату шансів на титул АПЛ, зумів виконати завдання мінімум

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.