Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

18.06.2023 21:45 – FT 0 : 0
4 : 5 Серія пенальті Серія пенальті
Ліга націй
| Оновлено 19 червня 2023, 10:24
9133
6

Усе вирішила серія пенальти. Іспанія вперше виграла Лігу націй

У основний та додатковий час команди голів не забили

| Оновлено 19 червня 2023, 10:24
9133
6
Усе вирішила серія пенальти. Іспанія вперше виграла Лігу націй
twitter.com/SEFutbol

Хорватія вперше грала у фіналі Ліги націй. У півфіналі підопічні Златко Далича здобули непросту перемогу над збірною Нідерландів. Командам довелося грати екстра-тайми, в яких хорвати забили двічі та перемогли з рахунком 4:2. Збірна Іспанії у півфінальному поєдинку здолала збірну Італії. Команди обійшлися без додаткового часу. Переможний гол іспанці забили на 88-й хвилині. Іспанія грала у фіналі Ліги націй у 2021 році, але поступилася Франції з рахунком 1:2.

Порівняно з півфінальним матчем у стартовому складі збірної Іспанії відбулося дві заміни: Фабіан Руїс вийшов замість Меріно, Асенсіо – замість Родріго. У Хорватії була лише одна зміна. Залишився на лаві запасних Віда, його місце на полі зайняв Ерлич.

Хід гри був цілком передбачуваним. У фіналі зустрілися команди, які люблять довго контролювати м'яч, не форсують події та вичікують помилку суперника. Так вони діяли і цього разу. Невеликою територіальною перевагою володіли іспанці, які у першій половині першого тайму використовували високий пресинг. Проте хорвати найчастіше справлялися з ним, виходили до центру поля і звідти готували свої атаки, довго володіючи м'ячем. Іспанці свої атаки зводили в аналогічному стилі. Команди діяли плавно, без різких рухів, і моментів було зовсім небагато.

На 10-й хвилині Мората замикав простріл із флангу, після його удару Лівакович не зафіксував м'яч в руках, форвард намагався зіграти на добиванні, але воротар виправив свою помилку. Крім того, арбітри зафіксували офсайд. Через дві хвилини іспанці запресингували хорватів на їхній половині поля, Гаві завдав удару майже з лінії штрафного майданчика, але м'яч пролетів поруч зі штангою.

twitter.com/HNS_CFF

На 23-й хвилині перший небезпечний момент створили хорвати. Крамарич вийшов на ударну позицію у штрафному майданчику, але Ляпорт в останній момент у підкаті завадив йому пробити по воротах. Небезпечно було біля воріт іспанців на 31-й хвилині, коли Перішич після закидання у виконанні Модріча пробив головою, але Унаї Сімон упіймав м'яч у куті воріт.

На початку другого тайму активніше діяли підопічні Златко Далича. На в 51-й хвилині Перишич з лівого флангу зробив навіс у штрафний майданчик, м'яч перелетів через Симона і опинився у Юрановича, але той з близької відстані не влучив у ворота. Через шість хвилин мало не забили іспанці: Піно з лівого флангу навісив у штрафний майданчик, Асенсіо пробив головою - м'яч пролетів над поперечиною. Хорвати відповіли схожою атакою. Після навісу пробивав Пашалич, але його удару також точності не вистачило.

twitter.com/SEFutbol

Збірна Іспанії у завершальному відрізку матчу значно активізувалася (як і у півфіналі з Італією). На 84-й хвилині іспанці втратили реальний шанс перемогти в основний час. Завадив їм Перішич, який виніс м'яч із лінії воріт після удару Ансу Фаті з меж штрафного майданчика.

У першому екстра-таймі команди грали на рівних. Футболісти обох збірних створили лише кілька напівмоментів. А ось другу додаткову п'ятнадцятихвилинку набагато сильніше провела збірна Іспанії. Ольмо міг принести перемогу своїй збірній, але після його сильного удару зблизька м'яч зачепив захисника і полетів повз ворота.

Переможець Ліги націй 2023 року визначився у серії пенальті. Іспанський воротар Унаї Сімон підтвердив реноме майстра відбиття ударів з «точки», а ось Лівакович, який виграв дві серії пенальті на останньому чемпіонаті світу, цього разу не мав жодного шансу дістатися м'яча після ударів іспанців.

Завдяки двом сейвам свого воротаря Іспанія вперше виграла Лігу націй. Це перший за 11 років трофей для «фурії роха». До цього піренейці перемагали у фіналі Євро-2012 у Києві.

twitter.com/SEFutbol

Збірна Іспанії стала другою в історії (після Франції), яка виграла чемпіонат світу, чемпіонат Європи та Лігу націй. Хесус Навас – єдиний футболіст, котрий перемагав у всіх трьох турнірах. Хорвати, як і раніше, залишаються без трофеїв. Футболісти золотого покоління балканської збірної були другими та третіми у світі, а тепер змушені задовольнятися другим місцем у Лізі націй.

twitter.com/HNS_CFF

Ліга націй. Фінал.

Хорватія - Іспанія – 0:0 (пенальті - 4:5)

Петкович (90+2) - Гаві (81), Начо (96), Родрі (97).

Хорватія: Лівакович, Юранович (Станішич, 112), Шутало, Ерлич, Перішич, Брозович, Модрич, Ковачич, Пашалич (Петкович, 62), Крамарич (Майер, 90), Іванушец (Влашич, 79).

Іспанія: Унаї Сімон, Жорді Альба, Ле Норман (Начо, 78), Ляпорт, Хесус Навас (Карвахаль, 97), Фабіан Руїс (Меріно, 78), Родрі, Піно (Фаті, 66), Гаві (Ольмо, 87), Асенсіо, Мората (Хоселу, 66).

Стадіон: «Де Кейп» (Роттердам, Нідерланди)

ХОРВАТІЯ - ІСПАНІЯ. ОНЛАЙН-ТРАНСЛЯЦІЯ МАТЧУ

Події матчу

120’ +6
ГОЛ ! З пенальті забив Данiель Карвахаль (Іспанія).
120’ +5
ГОЛ ! З пенальті забив Іван Перішич (Хорватія).
120’ +4
ГОЛ ! З пенальті забив Марко Асенсіо (Іспанія).
120’ +3
ГОЛ ! З пенальті забив Мікель Меріно (Іспанія).
120’ +3
ГОЛ ! З пенальті забив Лука Модрiч (Хорватія).
120’ +2
ГОЛ ! З пенальті забив Родріго Ернандес (Іспанія).
120’ +2
ГОЛ ! З пенальті забив Марцело Брозовіч (Хорватія).
120’ +1
ГОЛ ! З пенальті забив Хоселу (Іспанія).
120’ +1
ГОЛ ! З пенальті забив Нікола Влашіч (Хорватія).
Оцініть матеріал
(32)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 6
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Злий Глобинець
Нарешті ця амбітна-гонорова збірна Іспанії щось виграла. А то давненько вже були її тріумфи на ЧС та Євро.
BallsToTheWall
Очередной унылый финал.  Надо бы сегодня играть второй матч, как в старые добрые времена.   Ведь на трансляциях же много зарабатывают.
Алексей
Да недооценил я сборную Испанию в серии пенальти 
8number
Та канєшно. Така собі перемога. Карвахаль перебив по пенальті Бєзімяновіча
garik_trinity
Найбільше шкода Луку Модріча. Але, нажаль, іспанці фінали зазвичай не програють