Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Чемпіонат Європи
| Оновлено 19 червня 2023, 02:16
751
0

Євген НОВАК: «Легко з північномакедонцями не буває нікому»

Екс-захисник «Вардара» розумів, що на збірну України чекало непросте випробування

| Оновлено 19 червня 2023, 02:16
751
0
Євген НОВАК: «Легко з північномакедонцями не буває нікому»
УАФ

34-річний центральний захисник «Колоса» Євген Новак, який виступав з 2015 по 2020 роки за північномакедонський «Вардар», прокоментував вольову перемогу збірної України над національною командою Північної Македонії (3:2) в матчі кваліфікації Євро-2024.

– Ти тривалий час грав у найкращій команді чемпіонату Північної Македонії – «Вардарі». Напевно, багатьох футболістів нинішньої збірної Македонії ти добре знаєш. Що ти сказав би про рівень цих гравців?
– Зрозуміло, що багатьох хлопців знаю, адже вони всі розпочинали свою кар’єру у македонських клубах. Щонайменше сім осіб, із нинішнього складу, я досить добре знаю. Плюс я знайомий і з наставником команди Благоє Мілевським. Раніше він працював у молодіжній збірній Північної Македонії.

Напередодні зустрічі з парою хлопців я спілкувався телефоном. Не про футбол, щоправда, а за життя. Зараз у складі збірної Північної Македонії грають футболісти, які захищають кольори хороших європейських клубів – «Наполі», «Удінезе», «Фенербахче», «Динамо» (Загреб). Еліф Елмас – один із ключових футболістів «Наполі», який став чемпіоном Італії. Його клас ви бачили, коли він забив другий м’яч Трубіну. Усі футболісти із Балкан індивідуально сильні хлопці. Легко з ними нікому не буває.

– Особливо вони сильні вдома. Чи так це?
– Так. Для мене трохи дивно бачити напівпорожні трибуни у вчорашньому поєдинку. На грі Північна Македонія – Україна було близько 15 тисяч глядачів. Можливо, дощ, що йшов практично цілий день, не сприяв походу на стадіон. Адже стадіон вміщує 35 000 глядачів.

Раніше, коли «Вардар» вперше завоював право грати у груповому турнірі Ліги Європи, на наші домашні матчі ходило практично 30-35 тисяч наших уболівальників. Адже це було всього 5 років тому. На гандбол, наприклад, ходить близько 7 тисяч уболівальників, зал на іграх «Вардар» завжди забитий під зав’язку.

– Перший тайм збірної України відверто не вдався. Якби не Трубін, то рахунок міг би бути й 3:0 на користь господарів. Із чим ти пов’язуєш таку гру української збірної?
– Я знав, що нашій збірній доведеться важко у Скоп’є. Господарі грали у три центральні захисники. Гадаю, наші хлопці не розібралися із побудовою гри супротивника. Та й пенальті, призначений у наші ворота, багато чого змінив. А коли Елмас забив здалеку, стало важко. Але у перерві Сергію Станіславовичу вдалося достукатися до футболістів. Було зроблено дві заміни і Україна перевернула гру.

– Напевно, у перерві гри ніхто вже не вірив у перемогу збірної України?
– Можливо. Особисто я хотів, щоб ми хоча б зрівняли рахунок. Віри у перемогу особливо не було. Але збірна України повернулася до гри. Ще, що я помітив, кіпер господарів почав дуже рано зволікати, не поспішаючи, вводячи м’яч у гру. Це завжди карається.

– Нечасто побачиш, що захисники забивають. Забарний та Конопля відзначились забитими м’ячами. Причому, це їхні перші голи у складі національної збірної України.
– Ілля Забарний забив після стандарту. Ігри в АПЛ йому допомогли. Нехай він багато пропустив через травму, але встиг відчути рівень кращої ліги в Європі. А Юхим Конопля чудово грає в атаку. Ми це бачимо з його гри в Шахтарі. Конопля високо завжди діє, ось у цьому моменті він зміг завершити точним ударом передачу від Мудрика.

– Хто для тебе, найкращий футболіст нашої збірної у Скоп’є?
– Віктор Циганков. Тепер я дивлюся, як він грає без м’яча, як він вривається в зони. Перебування у «Жироні» пішло йому на користь. Віктор забив вирішальний гол та зробив гольову передачу на Забарного. А третій гол – це називаю швидкі шахи. Як Циганков зреагував і вбіг у вільну зону.

– Який гол у виконанні гравців збірної України був ключовим?
– Для мене, перший, у виконанні Іллі Забарного. Ми досить рано відіграли один м’яч і часу, щоб змінити рахунок, було достатньо. Все-таки нам протистояв суперник, не рівня умовного Манчестер Сіті. Македонці теж не одразу зреагували на зміни у грі збірної України.

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

У Мессі 1200 гольових дій за кар'єру. Скільки у Роналду?
Футбол | 28 квітня 2024, 17:49 0
У Мессі 1200 гольових дій за кар'єру. Скільки у Роналду?

Ліонель став першим гравцем в історії футболу, якому вдалося досягти такої позначки

Маріно Пушич отримав пропозицію перейти в Ліверпуль. Відомо його рішення
Футбол | 27 квітня 2024, 22:02 18
Маріно Пушич отримав пропозицію перейти в Ліверпуль. Відомо його рішення

Наставник вирішив залишитися в «Шахтарі»

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.