Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 28 травня 2023, 21:19
2316
20

ЙОВІЧЕВІЧ: «Феєричний сезон! Ми зробили неможливе можливим»

Головний тренер «Шахтаря» поділився враженнями від здобуття чемпіонства УПЛ

| Оновлено 28 травня 2023, 21:19
2316
20
ЙОВІЧЕВІЧ: «Феєричний сезон! Ми зробили неможливе можливим»
ФК Шахтар Донецьк. Ігор Йовічевіч

Головний тренер «Шахтаря» Ігор Йовічевіч після матчу 29-го туру з «Дніпром-1» (3:0) поділився своїми враженнями від здобуття чемпіонства УПЛ.

– Скажіть, будь ласка, що ви зараз відчуваєте?

– Гордість. Гордість за прожитий рік, за зусилля, що докладали кожного дня. За команду радий. Думаю, що ми мали найважчий графік від початку й протягом сезону: найбільше зусиль доклали, найбільше переїздів, найбільше терпіли. Думаю, що сьогоднішня гра є просто, як це кажуть, «вишенькою на торті» цього сезону – історичного в українському футболі. Сезону під війною. Дякую ЗСУ, у першу чергу. За те, що дозволили нам грати у футбол, а мені – здійснити свою мрію, команді здійснити свою мрію. 11 українців сьогодні грали на полі у складі «Шахтаря». Цим можуть пишатися не тільки всі вболівальники «Шахтаря», але й усі українські вболівальники. Бо за рік вони побачили команду, на чемпіонство якої перед сезоном ніхто не ставив і 2 євро. І ми зробили неможливе можливим. Це абсолютно феєричний сезон! Я пишаюся. Цього ніхто в нас не забере, цей титул. Тому пишаюся. Але це є й мотивація на наступний рік – удосконалюватися, бути кращими, ніж сьогодні. Але, у першу чергу, хочу побачити свою сім’ю. Уже третій рік як не живу зі своєю сім’єю. Футбол на першому місці, але я скучаю. Важко. Я – іноземець, перебуваю тут між вами, поводжуся та поважаю все як українець, але родини не вистачає. Я дуже чекаю можливості побачитися після Полтави, обійняти їх та місяць відпочити.

– Питання по гравцях. Олександр Зубков – сьогодні будо видно, що це людина, яка веде «Шахтар»: він упіймав кураж, загострював, створював моменти. Він став одним із найкращих вінгерів у «Шахтарі»?

– В Україні. І це піде на користь українській збірній з новим проєктом, що будуватиме новий тренер. Я дуже щасливий, що Зубков у мене грає, бо його талант, його характер просто роблять різницю на футбольному полі. І я, кажу ще раз, пишаюся ним. Він у першому матчі з «Дніпром-1» не грав, і не тільки він, – і ми стали кращими. Ми ставали кращими протягом цього сезону, у процесі. Ми дихали як одне ціле. І, знаєте, команда особисто мене зробила кращим як людину. І трохи кращим тренером. І на сьогоднішній поєдинок, на відміну від першого матчу, ми були готові абсолютно. Я – перший, хто був готовий. Ментально, фізично, технічно – як завгодно. І по грі сьогодні видно різницю. Це є різниця між двома клубами зараз, між двома командами на сьогоднішній день.

З повагою, з респектом готувалися до них, але через той респект вийшов такий рахунок. І, думаю, що заслужено виграли чемпіонство. Це доля, що просто написана в нас була. Бо цей сезон, що ми проходили, просто не міг закінчитися інакше. Неможливо було, щоб він закінчився по-іншому, ніж успішно. Ціла Україна пишалася нами в Лізі чемпіонів, Лізі Європи. Командою з футболістами, які подивіться, де грали минулого року, в яких клубах. Ми зліпили колектив, зробили сім’ю, росли як команда, терпіли, плакали – були й такі моменти. Але все це є результатом єдності. Як Україна б’ється за свою свободу, так і ми билися за нашу мрію. Перед вами сидить найщасливіша людина у світі! Можливо, не виглядаю так, але насправді відчуваю такі шалені емоції, що зараз кожного б з вас обійняв і поцілував.

– Якщо говорити про сезон, то яка його частина була найважчою? І як налаштовували хлопців?

– Та важко було керувати емоціями. Початок сезону дійсно був під великим знаком питання: хто гратиме загалом? Ми не були фаворитами. Думаю, нам давали 5-те місце з тими футболістами, які не мають досвіду, які грали десь по орендах і взагалі не виступали за першу команду «Шахтаря». Але «Шахтар» завжди є «Шахтар»: незважаючи на те, хто грає, ти мусиш виграти. Шалений тиск – я відчуваю це як тренер. Скептиків багато, розмов багато, завжди є кандидат, що хоче посидіти на твоєму місці. Але ти мусиш з тим жити. Якщо не можеш з тим існувати, то йди і працюй у «МакДональдс» і, можливо, будеш працівником місяця максимум. Але це є футбол і це є «Шахтар» – тут максимальний рівень. І ми маємо відповідати цьому рівню. Я гадаю, команда відповіла на цей тиск своїм характером і талантом. Це є два обличчя однієї медалі – золотої медалі.

– Вітаю вас і «Шахтар» із чемпіонством – загалом заслуженим. Але мусить бути і поганий хлоп, тому не можу не запитати про сутичку, що сталася в кінці матчу. Цей удар Гуцуляка, здається, ногою... Ви вже передивлялися цей епізод і чи будете взагалі якось реагувати на таку неспортивну поведінку, у тому числі й гравців «Шахтаря»? Бо це все ж таки залишає певний осад від такого хорошого матчу

– 100%, що все не мало закінчуватися так. Коли розглянемо ситуацію ретельніше, то зможемо відреагувати. Бо я дійсно не бачив початок: був сумбур, багато людей, а я перебував на бровці та не бачив усього. Тільки після аналізу, суддівських рішень, після реакції керівництва знатимемо хто, що і як та зможемо приймати рішення. Насправді, з тими емоціями, що я відчував під кінець матчу, мої думки були геть про інше. Ми стали чемпіонами, тому ніщо не може зіпсувати мій настрій. Хоча зауваження завжди є, і якщо була неспортивна поведінка, то є процес спортивного виховання. Мусить, звичайно, бути робоча етика. Але ж, кажу, що не хочу дозволити нікому забрати зараз мої емоції. Я зробив усе можливе: віддав команді все, а команда віддала мені все що має – ми разом стали чемпіонами. «Шахтар» – чемпіон!

Події матчу

90’
Віталій Федорів (Дніпро-1) отримує червону картку.
90’
Анатолій Трубін (Шахтар Донецьк) отримує червону картку.
90’
Peglow (Дніпро-1) отримує червону картку.
90’
Єгор Назарина (Шахтар Донецьк) отримує червону картку.
59’
ГОЛ ! М'яч забив Тарас Степаненко (Шахтар Донецьк).
55’
ГОЛ ! М'яч забив Данило Сікан (Шахтар Донецьк).
9’
ГОЛ ! М'яч забив Артем Бондаренко (Шахтар Донецьк).
Оцініть матеріал
(13)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

СТАВКА ДНЯ. Головні матчі дня та популярні прогнози на 19 квітня
Футбол | 19 квітня 2024, 12:24 0
СТАВКА ДНЯ. Головні матчі дня та популярні прогнози на 19 квітня

Важливі події у всіх видах спорту спільно від Sport.ua та GGBET

Серія А забезпечила собі 5 місць у Лізі чемпіонів на наступний сезон
Футбол | 19 квітня 2024, 07:23 4
Серія А забезпечила собі 5 місць у Лізі чемпіонів на наступний сезон

Італія точно не опуститься нижче другого місця за підсумками сезону

Коментарі 20
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Springfield
Ещё бы!  Украиноязычный тренер-иностранец и Шахтёр без бразильцев.  Это фантастика.
NikoKam1969
Вітаю Йовічевіча та команду. Хоча вболівав за Дніпро, але Шахтар на сьогоднішній день сильніший. 
Злий Глобинець
Йовічевіч взагалі унікальний тренер. Хоч і хорват, але по духу українець. І взагалі, ці хорватські хлопці, зв'язка Йовічевіч - Срна, на чолі Шахтаря мені починають подобатись! На ділі показали свій високий професіоналізм.
banderlog78
Йові молодець !!! Респект тренеру і команді !!!
fitnes_sports066
Мда судейским произволом отодвинули Динамо Днепр и еле вылезли на первое место. Лигу чемпионов если не будет новых покупок игроков можно не смотреть.  Смешные. Второй год в Европе от них нечего ждать таким составом на этот раз никто не будет с ними играть спустя рукава минимум тройку пропустят лучше бы вылетели в квалификации и попали в группу кубок Европы. А так 3-4 место борьба в ЛЧ.
zelc006
Форева, супер! Щеб Мудрика вам і усіх грандогомів можно було нашпігувати у Лізі....
Zanregent
А в ЛЧ получат полную торбу. Но тут главное что они Ахмету бабки принесли
Lion
Жаль сегодня динамовскую ботоферму, никак не угомонятся
Zanregent
Дайте слово Артёму Гагарину!
Дeбил
Даааааа! Мы уже и дали Днепру фору, и продали ключевого игрока, и закрывали глаза на всякие пенальти для -1, все равно чемпионство с приличным отрывом на классе. Фанаты дынамы ищут зраду как могут.)
Lex Aries
Неможливе для вас зробили судді.
Сергей Долина
Судійське беззаконнє триває. Чемпіон липовий.