Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 19 травня 2023, 22:35
8569
0

УПЛ: хто на виліт?

Боротьба за виживання в чемпіонаті України обіцяє бути не менш інтригуючою, ніж за «золото»

| Оновлено 19 травня 2023, 22:35
8569
0
УПЛ: хто на виліт?
ФК Львів

За чотири тури до кінця чемпіонату України остаточно визначилося коло претендентів на національне «золото». Чемпіонство розіграють між собою «Шахтар», «Дніпро-1» та «Зоря».

А ось боротьба за збереження елітної прописки цього сезону обіцяє бути ще більш захоплюючою. Тому що в ній беруть участь так чи інакше одразу вісім колективів (половина з усіх команд).

Нагадаємо регламент сезону 2022/2023 у частині пониження у класі. Дві останні команди у турнірній таблиці, тобто 15-та та 16-та, безпосередньо вирушають «поверхом нижче». А ось колективи, які посіли за підсумками чемпіонату 13-те та 14-те місця, зіграють з командами, які фінішували в першості першої ліги на третій і четвертій позиціях поєдинки плей-оф за право участі в УПЛ у наступному сезоні.

Якщо з трьома претендентами на золоту корону ще якось можна впоратися, чи то пак припустити хоча б математично, хто зрештою фінішує на першому рядку, то знайти щасливчиків і невдах у розбірках аж половини турнірної таблиці не просто складно, а практично нереально.

Нереально не тільки через те, що дуже багато команд досі не вирішили свої турнірні завдання, але й тому, що в чотирьох турах, що залишилися, вони дуже часто гратимуть між собою.

Тим не менш, давайте спробуємо розібратися в аутсайдерських битвах.

***

Почнемо відразу з очевидних речей. До когорти тих, «кому вниз», ми включили вісім клубів. Тобто всіх, хто зараз займає місця нижче восьмого.

На дев'ятій позиції йде «Чорноморець». Одеситів можна сміливо вважати одним із приємних відкриттів другої половини сезону. Команда Григорчука, незважаючи на ранги, грає завжди у свою гру – комбінаційну, агресивну та видовищну. Від «моряків» до 15-го на даний момент «Металіста» – сім очок. Отже, суто математично одесити можуть потрапити до двох команд, які безпосередньо покинуть елітний дивізіон. Однак, у таку перспективу майже не віриться.

А ось до 13-го «Миная» команді Григорчука – рукою подати: лише три очки різниці. Отже, «Чорноморець» може опинитися серед учасників плей-оф. Але, враховуючи і календар команди, і її реальний потенціал, вбачається, що «синьо-чорні» заздалегідь вирішать завдання продовження елітної прописки.

Очевидною є і турнірна доля «Львова». Абсолютний аутсайдер УПЛ має у своєму активі лише 13 очок. Навіть якщо врахувати, що підопічні Безсмертного виграють усі матчі, що залишилися, фінішувати вище 15-го місця їм все одно не вдасться. Так що дякуємо за увагу і ласкаво просимо до Першої ліги.

У зв'язку з цим хотілося б сказати ще ось що. Останнім часом у ЗМІ роздмухується тема можливого розширення УПЛ у новому сезоні. Мовляв, учасників чемпіонату країни може бути аж двадцять. Найбільш завзятими дбайливцями за розширення «штату» є, як неважко здогадатися, «Львів».

Відверто кажучи, цю ініціативу інакше, ніж маренням, і не назвеш. Враховуючи нинішні реалії, нам хоча б 16 повноцінних клубів назбирати у чемпіонаті. Про що взагалі йдеться, якщо навіть у Бундеслізі грає 18 клубів. Ми зараз крутіші за Німеччину? До того ж саме цей львівський клуб уже «світився» в успішних спробах «зґвалтування» футбольного закону. Досить. «Львів» як ніхто інший заслужив на виліт із УПЛ. Нехай летить.

Поряд із «Львовом», дуже кепські справи й у «Металіста». Відроджена колись славна харківська команда після рашистського вторгнення та неоднозначної позиції її власника перетворилася на нікому не потрібну іграшку. Фактично фарм-клуб «Дніпра-1», куди перебігло і керівництво команди та клубу, і провідні футболісти.

Рівень гри, який демонструють наразі підопічні Огнєновича, повністю відповідає турнірній позиції команди. Тож із величезною часткою ймовірності можна вже зараз говорити про те, що «Металіст» слідом за «Львовом» вирушить до першої ліги. Дякуємо Ярославському за відродження. Йому ж дякуємо і за цілковитий розвал.

***

Отже, на дві вакансії учасників перехідних поєдинків претендують одразу п'ять команд: «Верес», «Інгулець», «Металіст-1925», «Минай» та «Рух». Очкова різниця між «Вересом», що йде на десятому місці, і 14-м «Рухом», – всього три очки.

Розплутати цей клубок зараз дуже непросто. Тому навіть не намагатимемося прогнозувати, бо ймовірність помилки – майже 99 відсотків.

Проте календар поєдинків, що залишилися, для нашого квінтету проаналізувати можна і потрібно.

Так от, якщо спиратися лише на графік зустрічей, найскладніший він саме у «Вереса», який має зіграти проти «Шахтаря», «Динамо», «Олександрії» та «Інгульця» (в останньому турі).

Два матчі проти команд із верхньої частини таблиці належить провести «Металісту-1925»: проти «Динамо» та «Кривбаса».

У «Миная» таких поєдинків теж два. Проти «Чорноморця», який ми винесли за дужки, та проти «Зорі».

Схожий графік і у «Руха»: ігри проти одеситів та «Олександрії» (причому на фініші турніру).

На «Інгулець» чекає лише один матч проти команди з верхньої частини таблиці – у найближчому турі проти «Зорі».

В іншому аутсайдери гризтимуться між собою. І хто зрештою зірве рятівний джекпот, а кому доведеться випити не дуже солодку чашу «перехідняків» – одному Богові відомо.

Зрозуміло лише те, що буде дуже цікаво.

Оцініть матеріал
(26)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.