Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Англія
| Оновлено 27 квітня 2023, 22:35
2153
1

У підвішеному стані: чому зупинився продаж МЮ

Розповідаємо про непростий процес продажу «Манчестер Юнайтед»

| Оновлено 27 квітня 2023, 22:35
2153
1
У підвішеному стані: чому зупинився продаж МЮ
Getty Images/Global Images Ukraine

Минуло понад 150 днів з того моменту, як члени родини Глейзер, яка володіє «Манчестер Юнайтед», заявили про готовність продати клуб. Приблизно водночас таку заяву зробили і власники «Ліверпуля». Невдовзі після цього «червоні» уточнили, що в їхньому випадку йдеться лише про залучення додаткових інвестицій. З «МЮ» все було чіткіше та зрозуміліше, але ясності про майбутнє клубу немає досі.

Глейзери оцінили «МЮ» в 6 млрд фунтів. Американці ведуть переговори з потенційними покупцями, але не торгуються і стоять на своєму. Власники «МЮ» провели вже 2 раунди торгів із зацікавленими особами, але з ними так ніхто й не зміг домовитись. У результаті Глейзери оголосили третій раунд. Це означає, що охочі викупити клуб можуть надсилати свої пропозиції до кінця місяця. Але не факт, що й тоді сторони зможуть дійти згоди.

Охочих придбати «МЮ» було багато, але Глейзери спочатку отримали лише 3 офіційні заявки. Одним із бажаючих придбати «Юнайтед» був фінський бізнесмен Томас Цілліакус. Нещодавно колишній топ-менеджер Nokia оголосив про те, що не братиме участі у третьому раунді переговорів. Бізнесмен вважає, що Глейзери виявляють неповагу до потенційних покупців, постійно підвищуючи ставки. Першоджерело з переговорного процесу дало зрозуміти, що Глейзери насправді не поспішають прощатися з манкуніанцями.

Є ще 2 реальні претенденти на придбання «МЮ», які беруть участь у переговорах із самого початку. Перший – катарський мільярдер шейх Джасім. Другий – голова Ineos Group Джим Реткліфф. Катарці готові повністю викупити «Юнайтед» та побудувати навколо нього мультиклубну імперію. Ineos Group хоче придбати 69% акцій «МЮ», а решту залишити на фондовій біржі Нью-Йорка. У британців, ймовірно, плани на клуб не такі масштабні, як у конкурентів з Катару.

До «МЮ» також є інтерес з боку Elliott Investment Group, яка раніше володіла «Міланом». Спершу американці хотіли просто фінансувати манкуніанців, а потім заявили про готовність викупити міноритарну частку акцій у клубі. В обох випадках у Elliott Investment Group не було би права голосу при прийнятті важливих рішень. Також є інформація, що «МЮ» цікавляться інші американці – з фонду Carlyle Group. Але вони також готові викупити лише міноритарний, тобто неконтрольний пакет акцій. Це означає, що клуб отримає нових інвесторів, але всі рішення, як і раніше, прийматимуть Глейзери.

За даними британських ЗМІ, Реткліфф та шейх Джасім готові заплатити 5 млрд фунтів за «МЮ». Покупці дають менше необхідної суми, оскільки хочуть вкластися в реконструкцію «Олд Траффорд» та інші проекти. Кріштіану Роналду та Джессі Лінгард раніше заявляли, що клубна інфраструктура у «Юнайтед» знаходиться на низькому рівні. Але Глейзери стоять на своєму і, зважаючи на все, не збираються йти на поступки. Не факт, що вони розлучаться з манкуніанцями, навіть якщо їм запропонують усі 6 мільярдів.

Із самого початку було зрозуміло, що продаж «МЮ» не буде простим. Клубом володіють не лише Джоел та Аврам Глейзери, яких іноді можна побачити на трибунах «Олд Траффорд». До ради директорів клубу входять й інші члени родини Глейзер: Браян, Кевін, Едвард та Дарсі. Фінансові та інші пропозиції мають задовольнити всіх цих людей. І не факт, що всі вони виступають за продаж «Юнайтед». За всіх проблем, які частково вдалося вирішити спортивним шляхом, «МЮ», як і раніше, залишається джерелом для великих доходів.

Getty Images/Global Images Ukraine

З недавніх пір почали з'являтися новини про те, що Глейзери можуть і не продати «Юнайтед». Є компанії, котрі готові стати міноритарними акціонерами. Це інвестори, за рахунок яких можна виділяти кошти на трансфери, реконструювати «Олд Траффорд» та покращити клубну інфраструктуру. Маючи постійну фінансову підтримку, немає необхідності продавати клуб, який приносить великий дохід. Глейзери все розуміють і, можливо, тому гальмують переговори з потенційними покупцями. Міноритарні акціонери тепер для них у пріоритеті.

Вболівальники, як і раніше, активно виступають проти Глейзерів. Незважаючи на те, що вони можуть залучити нові інвестиції, фанати хочуть, щоб клубом керували інші люди. Але чим більше часу минає, тим менш ймовірним виглядає продаж «МЮ». За місяць закінчиться сезон. Трансферну кампанію та інші речі, пов'язані з фінансами, потрібно розпочинати планувати вже зараз. Потенційні покупці розуміють, що чим довше триватимуть переговори з Глейзерами, тим складнішою буде підготовка до нового сезону.

Вболівальники вимагають, щоб нинішні власники «МЮ» продавали клуб уже зараз. Але майбутнє манкуніанців стає все більш невизначеним. Особливо погано це для Еріка тен Хага, який, певно, не розуміє, як і з ким йому будувати трансферну політику на міжсезоння. А може нічого і не станеться, а Глейзери затіяли весь галас лише для залучення нових інвестицій. За чутками, нинішні власники «МЮ» можуть затриматися ще на 10 років, щоб потім продати клуб набагато дорожче, ніж зараз. У такому разі на вулицях Манчестера ще довго буде неспокійно.

Текст: meta.ua/sport

Оцініть матеріал
(8)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 1
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил