Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

Україна. Прем'єр Ліга
| Оновлено 26 квітня 2023, 01:38
19195
26

Заміна Луческу: чому Шовковський, а не Карас чи Гусєв?

Олексій Сливченко спробував відшукати логіку у кадровому рішенні керівництва «Динамо»

| Оновлено 26 квітня 2023, 01:38
19195
26
Заміна Луческу: чому Шовковський, а не Карас чи Гусєв?
ФК Динамо. Олександр Шовковський

22 квітня, одразу після центрального матчу 22-го туру української Прем'єр-ліги проти «Шахтаря» (1:1), головний тренер «Динамо» Мірча Луческу заявив про те, що через проблеми із суглобами змушений піти на операцію, тимчасово довіривши виконання своїх обов'язків на чолі команди одному з помічників. І якщо про свій коксартроз Луческу говорив і раніше, а тому рішення румунського наставника щодо необхідності оперативного втручання в принципі було досить прогнозованим, то факт призначення виконуючим обов'язки головного тренера Олександра Шовковського багатьох напевно здивував.

Власне, головне питання тут було одне: чому замінювати Луческу покликаний не Еміл Карас, чи Олег Гусєв, а саме Олександр Шовковський, поява якого в тренерському штабі «Динамо» відбулася лише кілька місяців тому?

Очевидно, що офіційної версії та логіки цього призначення ми навряд чи дочекаємось, а тому залишається лише вдатися до спроб аналізу – благо, для цього вистачає різноманітної інформації та чуток.

Отже, найбільш логічним вибором на заміну Луческу у короткостроковому варіанті був 55-річний молдовський фахівець Еміл Карас. Саме він є, якщо можна так сказати, головною точкою опори для ідей Мірчі у команді, і через нього проходить найважливіший процес, який тільки може бути в колективі – комунікації. На користь варіанту із Карасом говорила ціла низка факторів, окрім особливої ​​наближеності до головного тренера, - це і багаторічний досвід, і робота в різних клубах, де доводилося виконувати різні завдання, і досить непогане знання української ліги, де Еміл працює вже з літа 2020-го.

Важливо й те, що на зорі наставницької кар'єри Карас встиг спробувати себе саме у ролі повноцінного головного тренера. У такому статусі молдовський фахівець попрацював із «Дачією» з Кишинева, а також із «Тирасполем» та «Олімпією» з міста Бєльці. Ані Олег Гусєв, ані Олександр Шовковський похвалитися таким у своїх тренерських кар'єрах не могли, тому саме Карас теоретично виглядав оптимальним варіантом для тимчасової підміни Луческу.

Але в результаті якийсь ряд аргументів таки зіграв проти варіанта з Емілом. Найбільш очевидний із них – це, перш за все, «фактор чужинця». Як не крути, а Карас – це особа для українського футболу аж ніяк не знакова. І якщо тягатися з Луческу не під силу нікому з його асистентів, то ось як мінімум медійно молдовський фахівець поступався і Гусєву, і Шовковському, у яких чудова впізнаваність у вболівальницькому середовищі. Крім того, не варто забувати, як саме прийняли фанати «біло-синіх» призначення Луческу, і чому у штабі Мірчі разом із Карасом одразу ж виникли Гусєв із Вукоєвичем (останніх, нагадаємо, за чутками запросили саме з метою максимально заспокоїти вболівальників – мовляв, в оточенні «шахтарського» Мірчі будуть свої, «динамівські», люди, які не дадуть в образу команду).

Крім того, Карас раніше кілька разів потрапляв у вельми неоднозначні ситуації. Навіть якщо не брати до уваги незрозумілу поведінку молдованина під час одного з флеш-інтерв'ю у російському чемпіонаті, то як мінімум на думку спадає матч, котрий кияни провели у листопаді 2021 року проти «Маріуполя» на виїзді, в якому асистент Луческу «відзначився» аж ніяк не найкоректнішими висловлюваннями на адресу рефері Віталія Романова.

Очевидно, що скандали та потенційні проблеми як з дисциплінарними органами, так і з уболівальниками чи пресою «Динамо» у поточній ситуації абсолютно не потрібні, а тому кандидатура Караса й відійшла на «другий план»…

Здавалося б, у такій ситуації ідеальним чи просто єдиним варіантом для Луческу та «Динамо» є Олег Гусєв, котрий працює з Мірчею ось уже майже три роки й чудово розуміє більшу частину вимог та принципів роботи румунського фахівця, але не на користь ветерана «біло-синіх», вочевидь, зіграла ще одна «історія з бородою».

ФК Динамо. Олег Гусєв

Ще у вересні минулого року до ЗМІ потрапила інформація про розлад, який стався всередині тренерського штабу «Динамо» між Мірчею Луческу та Олегом Гусєвим. Тоді повідомлялося, що залагодити конфлікт вдалося лише за втручання президента клубу Ігоря Суркіса, якби не який, то румунський фахівець продовжував би категорично наполягати на звільненні українського.

І нехай все обмежилося визнанням помилки з боку Гусєва та його вибаченнями на адресу Луческу, навряд чи та ситуація призвела до встановлення ідилічних відносин між Мірчею та Олегом. А якщо так, то і вдаватися до послуг Гусєва в умовах, що склалися, Луческу навряд чи горів бажанням – занадто високий ризик того, що ситуація знову може піти якось не так, або зовсім вийти з-під контролю румуна, котрий тимчасово не матиме можливості впливати на неї максимально оперативно.

Тому варіант із Шовковським, повернення якого ще у січні почесний президент «Динамо» Григорій Суркіс неймовірно тепло прокоментував для преси, і виявився найбільш зручним для всіх сторін.

Шовковський – це, перш за все, легенда «Динамо», яка не поступається, а швидше, навіть перевершує персону Гусєва, через що у Мірчі та керівництва апріорі буде надія на куди більшу лояльність до Олександра з боку вболівальників, аніж якби їхній вибір припав на Караса. Також Олександр ніколи не був помічений у якихось суттєвих та необґрунтованих суперечках із уболівальниками, пресою, арбітрами чи навіть колегами. Медійно Шовковський – ледве не ідеальна постать на посаду головного тренера «Динамо», бо раніше закінчив інститут журналістики при столичному університеті імені Шевченка, і це дає йому гарне розуміння того, як правильно вибудовувати комунікацію з представниками ЗМІ, а через них – і з уболівальниками.

Інше питання – наскільки Шовковський буде вільний у виборі тактичних чи кадрових рішень? І ось тут виникають великі сумніви, що Мірча погодиться пустити все на самоплив, принаймні якщо румунський фахівець ще планує повертатися до роботи з «Динамо», контракт із яким у нього розрахований до літа наступного року.

ФК Динамо. Мірча Луческу на пальцях пояснює, чого чекає від підопічних на полі

І ось з такого ракурсу ситуація виглядає достатньо зрозумілою, логічною та ретельно продуманою, як це найчастіше і буває в Мірчі Луческу. Виконувачем обов'язків головного тренера поставлено людину, яка максимально підходить на цю роль за комунікативними своїми якостями та манерою поведінки. Такий собі весільний генерал у виконанні Олександра Шовковського. А ось реальне управління командою, розробка стратегії та тактики ведення гри буде віддане на відкуп Карасу – людині, максимально наближеній до Луческу й супроводжуючій його останніми роками всюди, навіть на дегустації елітних алкогольних напоїв у Молдові.

Щоправда, навряд чи через обмеженість своїх дій Шовковський, Карас та Гусєв як окремо, так і всі гуртом зможуть повноцінно замінити Луческу для «Динамо». А це означає, що фініш сезону буде ще складнішим для «біло-синіх», які всерйоз ризикують не кваліфікуватися до Ліги чемпіонів та навіть уперше з чемпіонату-2013/14 (і лише вдруге в історії) вивалитися за межі топ-3 підсумкової турнірної таблиці ліги…

Оцініть матеріал
(101)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Коментарі 26
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.
Игорь Левченко
Шовкнвский - норм, хуже точно не будет. Ему б в пошники какого-нибудь, типа Лужного)
GeloN83
тому, що Шовковський й наваляти зможе, якщо що.... 
iw_miami
стоп, а формально уже СаШо 5 десятилетий подряд с любимым клубом: Динамо-3 (86-93), Динамо (иногда поигрывая за Динамо-2) 93-16, Динамо 23-
з Головною командою Країни:
90-20-і, як гравець та асистент
треба більше декад, як і в Національній збірній, чого і побажаємо!!!
Віталій Ткачук
"... навряд чи... всі гуртом зможуть повноцінно замінити Луческу..." Смієтеся? Його давно потрібно змінювати: ні гри, ні результату. Дід своє вже відтренував. Якось Зоря знайшла толкового, невибагливого (не лише зарплата) тренера, який освоївся і двічі обіграв пристарілого Мірчу. Не хочете шукати європейського тренера? То виженіть Луческу вже, ставте Шовковського, гірше вже не буде.
Октавий Фландрийский
Ежу понятно, что иностранный тренер сейчас команде триста лет не нужен, а из имеющегося под рукой - Шовковский то, что надо... Дай Бог ему удачи, он этого заслужил. И маленький совет - не шляться с Игорем Суркисом по казино по ночам  ...
iw_miami
чому Шовковський
хотелось бы чтобы он был с клубом пол-века как Бернабеу, Билл Николсон и прочие гуру мирового спорта
Умник
Александр Шовковский новый главный тренер
1. Потому что выгоден по деньгам
2. Потому что нужен человек с огромным авторитетом
3. Потому что когда контракт зимой подписывается это говорит о том что он надолго.
4. Он не из системы Динамо, он нигде в Динамо не имел должности. Учился у Шевы и Петракова.
Лично мне хотелось Костюка ведь 70% игроков это его пацаны, но он мягок.
Саша харизма единственная загадка кто будет в сезоне 23/24 его помощниками
Gargantua
Карас это переводчик и ассистент. Гусев это пока не достаточно повзрослевший игрок. своего рода мостик между игроками и тренерским штабом. 
А Шовковский из тех, кто стал тренером еще будучи игроком. Харизмат, руководивший коллективом на поле. К тому же поработал с Малдерой, возможно чему то научившийся, это мы увидим.
В чем сомнений нет, так это в лидерских качествах. Луческу компонент дисциплины и мотивации в последнее время откровенно провалил.
Несколько настраживает операция в Украине, возможно Луческу хочет оставить фактический контроль за собой даже на время лечения.
zelc006
Коли вже ту погонялу мацьковську НКВДешну приберуть? Навідь, під час війни з отими. ... ОПЗЖ впирається?
Springfield
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
ortomir
ще один шанс для динимівських сердець
kadaad .
Шовковский просто самый старый, типа дед, а Гусев пока только черпак.....
nick07
та ще не кваліфікуються в ЛЧ це вже факт майже на 100%
щодо в.о. тренера -  та хто б не був, навряд чи зможе кардинально щось змінити, тут потрібні повноваження покруче ніж в тренера. 
Calm
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил
Гоча Молча
Користувача заблоковано адміністрацією за порушення правил