Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 18 квітня 2023, 15:10
1922
0

Анонс Кубка Стенлі: Західна конференція

Анонсуємо старт плей-оф в НХЛ

| Оновлено 18 квітня 2023, 15:10
1922
0
Анонс Кубка Стенлі: Західна конференція
Getty Images/Global Images Ukraine

Сьогодні вночі розпочинається Кубок Стенлі. До вашої уваги аналіз пар Західної конференції, яка номінально поступається за силою Сходу. Але саме на Заході грає чинний володар Кубка Стенлі та найкращий хокеїст ліги.

Вегас Голден Найтс – Вінніпег Джетс

Кубки Стенлі: 0-0
Зустрічі у плей-оф: 1-0
Зустрічі в регулярці: 5-2 (д), 2-1 ОТ (д), 6-5 (г)
Розклад матчів: 19.04, 21.04, 22.04, 25.04, 28.04*, 30.04*, 2.05

Регулярний сезон

Обидві команди несподівано пропустили минулий розіграш Кубка Стенлі та обидві повернулися до плей-оф. Але дуже різними шляхами. Єдине спільне – зміна тренерів. «Голден Найтс» перед сезоном очолив Брюс Кессіді, «Джетс» - Рік Боунесс. До речі, в обох головний успіх у кар'єрі – вихід до фіналу Кубка Стенлі, причому з різницею в один рік.

«Вегас» потужно стартував, слабко провів грудень і особливо січень, звично страждав через травми, мучився з воротарями, але все одно виграв свій дивізіон. При цьому статистика «лицарів» не вражала. 14-е місце за результативністю (3,26 шайби за матч), 11-е за надійністю захисту (2,74 шайби за матч), 18-е за реалізацією більшості (20,3%) та 19-е у меншості (77 4%). Так подивишся і подумаєш, що мова максимум про середняка.

Від «Вінніпега» нічого хорошого не чекали через погану атмосферу в роздягальні - у ветерана Блейка Вілера відібрали капітанську нашивку, головний центр Марк Шайфлі вимагав обміну, але так і не пішов. Але «Джетс» якраз стартували добре і продовжили так само аж до середини лютого. Ось тоді почався спад і лише ціною неймовірних зусиль команда з Манітоби зберегла місце у топ-8 Заходу. При цьому за очевидною статистикою «Вінніпег» знаходився плюс-мінус на рівні «Вегаса».

Кубковий досвід

П'ять років тому «Вінніпег» був дуже крутим за складом, але можливість взяти Кубок Стенлі втратив, програвши фінал Заходу якраз «Вегасу» (1-4). З того часу «Джетс» на великі звитяги не претендують. Вони виграли лише одну серію із чотирьох останніх.

У «Вегаса» ж у плей-оф баланс 7-4. «Голден Найтс» виходили до фіналу Кубка Стенлі у 2018-му, також були півфінали у 2020-му та 2021-му. Лише раз невадці вилетіли у першому ж раунді.

Резюме

На перший погляд, все говорить за «Вегас». Переможець Пасифіка є явним фаворитом.

У «Вінніпега» є перевага на воротарській лінії, адже Коннор Хеллебайк перевершує що ветерана Джонатана Квіка, що Лорана Броссуа. Також лінійка центрів «Джетс» навряд чи поступається суперникам. Але вже цих двох чинників «Вінніпегу» може вистачити, особливо куражу Хеллебайка.

«Вегас» має проблеми з травмами, з результативними форвардами (навіть Джек Айкел набирав менше очка за гру, так він ще й дебютує у плей-оф) та їхнім станом (Марк Стоун відновився, але не грав із січня). У 2019-2021 роках «Голден Найтс» стабільно вилітали в ситуаціях, коли були фаворитами. Але поразка в серії можлива, тільки якщо все зійдеться проти невадців.

Едмонтон Ойлерз – Лос-Анджелес Кінгз

Кубки Стенлі: 5-2
Зустрічі у плей-оф: 6-2
Зустрічі у регулярці: 1-3 (д), 3-6 (г), 2-0 (д), 3-1 (г)
Розклад матчів: 18.04, 20.04, 22.04, 24.05, 26.04*, 30.04*, 2.05*

Getty Images/Global Images Ukraine

Регулярний сезон

«Едмонтон» набрав обертів у другій половині регулярки. Особливо вразив відрізок, що розпочався у березні – 18 перемог у 21-му матчі. «Ойлерз» у результаті ледь не наздогнали «Вегас», відставши лише на два очки. «Едмонтон» встановив історичний рекорд НХЛ з реалізації більшості (32,4%) і став найкращою атакою ліги (3,96 шайби в середньому за гру). Дивуватися не доводиться, враховуючи показники Макдевіда (64+89), Драйзайтля (52+76) та Райана Нюджента-Хопкінса (37+67). І це ще Евандер Кейн, який у складі «нафтовиків» закидає в середньому більше однієї шайби за два матчі, багато пропустив через травму.

«Лос-Анджелес» відстав від «Едмонтона» на п'ять очок, але по дистанції йшов рівно і особливо не ставив під сумніви своє місце в топ-8 конференції. «Кінгс» увійшли до десятки найкращих за результативністю та четвірки найкращих за реалізацією більшості (25,3%). Каліфорнійці не мають асів рівня Макдевіда (хоча Копітар у свої 35 років видав 28+46, а Адріан Кемпе забив 41 гол), натомість у них ефективніше, ніж у «Едмонтона», працюють нижні ланки.

Кубковий досвід

У «Лос-Анджелеса» залишилися два гравці, які завойовували Кубок Стенлі у 2012 та 2014 роках. Причому Дрю Дауті та Анже Копітар досі на провідних ролях. Проблема в тому, що з тих чемпіонських часів «королі» не виграли жодної серії плей-оф. Більше того, після 2018 року така серія була аж одна – торішні 3-4 від «Ойлерз».

«Едмонтон» з Макдевідом та Драйзайтлем у плей-оф має баланс 3-4. Лише минулого сезону «Ойлерз» нарешті виблиснули, вийшовши до фіналу Заходу, але там їх переїхав «Колорадо». Мабуть, тільки команда, яка має Макдевіда і Драйзайтля, може сперечатися з істиною, що в Кубку Стенлі не можна перемагати, маючи слабкий захист і нижні ланки, що мовчать.

Резюме

Логічно орієнтуватися на торішню серію та проводити паралелі з нею.

З одного боку, «Лос-Анджелес» із масою молоді рік тому мучив «Едмонтон» аж сім матчів. З того часу гравці, яким не вистачало досвіду, його збагатили. Атаку посилив Кевін Фіала, у строю Дрю Дауті, який вміє зупиняти лідерів суперника, але тоді пропустив плей-оф через травму. Тобто «Лос-Анджелес» мав стати сильнішим. Бентежать лише травми згаданого Фіали і Гейба Віларді, який розкрився цього сезону - навіть якщо вони будуть у складі, то в якому стані?

З іншого ж боку, Макдевід розсуває грані реальності і здатний зіграти навіть сильніше, ніж у торішньому Кубку Стенлі, коли він набрав 33 очки у 16 ​​матчах. Набирається досвіду і «Едмонтон», а Маттіас Екхольм, виміняний у дедлайні, миттєво додав надійності у захисті. А воротар Стюарт Скіннер, який розкрився, хоч і дебютує у плей-оф, але навіть за поганого розкладу навряд чи зіграє гірше за торішнього Майка Сміта.

Фактор Коннора Макдевіда має зіграти, так само, як явна перевага спецбригади більшості «Едмонтона» над «пенальті-кілінг» «королів». «Ойлерс» мають пройти у другий раунд за підсумками довгої серії.

Колорадо Евеланш – Сіетл Кракен

Кубки Стенлі: 3-0
Зустрічі у плей-оф: 0-0
Зустрічі в регулярці: 2-3 (д), 2-1 Б (г), 2-3 ОТ (д)
Розклад матчів: 19.04, 21.04, 23.04, 25.04, 27.04*, 29.04*, 1.05*

Getty Images/Global Images Ukraine

Регулярний сезон

«Колорадо» трохи буксував у перші три місяці сезону. Але це зрозуміло - чемпіонське похмілля плюс епідемія травм, помножена на втрати (Кадрі та Бураковські пішли у міжсезоння, Ландескуг ліг на операцію і досі відновлюється). Починаючи з лютого, «Евеланш» видали ривок 24-6-4, який дозволив навіть виграти свій дивізіон. Маккіннон вперше у кар'єрі вибив 100+ очок (42+69), Рантанен теж взявся за особисті рекорди – 55 шайб, 105 очок. Георгієв впорався з участю основного воротаря.

«Сіетл» же вразив – 100 очок, що на 40 більше, ніж у першому сезоні у НХЛ. Більше за «Кракена» на Заході забивав лише «Едмонтон». «Сіетл» демонстрував феноменальну реалізацію і активною грою в атаці знижував навантаження на воротарів, кожен із яких (зокрема екс-денверець Філіп Грубауер, як і Бураковські) відбивав менше 90% кидків.

Кубковий досвід

У «Сіетла» такого просто немає.

З «Колорадо» все ясно – це чинний володар Кубка Стенлі. Втім, слід зазначити, що перед чемпіонським сезоном «Евс» 20 років не могли пройти другий раунд.

Резюме

У тому, що «Колорадо» пройде до наступного раунду, сумнівів немає. Але не треба недооцінювати «Сіетл», який подужав велику роботу і гратиме в своє задоволення. Додайте сюди незрозумілий стан Кейла Макара (володар «Конн Смайт Трофі» багато пропустив через травми, навряд чи повністю відновився, і взагалі його можна було б поберегти) і вийде, що уникнути 0-4 «Кракен» точно здатний.

Даллас Старз – Міннесота Вайлд

Кубки Стенлі: 1-0
Зустрічі у плей-оф: 1-0
Зустрічі у регулярці: 5-6 Б (д), 4-1 (г), 4-1 (д), 1-2 Б (г)
Розклад матчів: 18.04, 20.04, 22.04, 24.04, 26.04*, 29.04*, 01.05*

Getty Images/Global Images Ukraine

Регулярний сезон

«Даллас» був дуже крутим у березні-квітні (баланс 16-5-1), але все-таки поступився першим місцем у Центральному дивізіоні «Колорадо». Техасцям дуже хотілося зіграти в першому раунді з «Сіетлом», але не вийшло.

У регулярці «Даллас» показав себе максимально збалансованою командою. Третя за результативністю на Заході (3,43 шайби), третя у лізі та найкраща на Заході за надійністю захисту (2,62 шайби), п'ята за реалізацією більшості (25%) та третя у лізі та найкраща на Заході у меншості (83,5%).

У «Далласа» і склад – той самий сплав досвіду (Джо Павелскі, Джеймі Бенн, Тайлер Сегін) та молодості (Джейсон Робертсон, який видав 46+63, Роопе Хінц, Міро Хейсканен, Вайєт Джонстон, Тай Делландреа).

«Міннесота» видала дуже сильні грудень та березень (набрали 45 очок з 58 можливих, тобто 77,6%; на решті відрізків було 54,7%), які дозволили не турбуватися з приводу місця у плей-оф. А ось із результативністю проблеми були величезні. Менше за «Міннесоту» з команд, які потрапили до плей-оф, не забивав ніхто – 2,91 шайби за матч.

Кубковий досвід

У «Далласа» у складі вистачає гравців, які пробивалися до фіналу Кубка Стенлі три роки тому. Однак після того успіху «Старз» один раз не потрапили до плей-оф, а минулого сезону склали зброю перед «Калгарі» в овертаймі сьомого матчу серії першого раунду. Але тоді у «Далласа» були дуже сильно виражені проблеми в атаці - не менше, ніж зараз у «дикунів».

Сама «Міннесота» з 2015 року не може пройти перший раунд Кубка Стенлі та програла шість серій поспіль. Почався цей стрік якраз із 2-4 від «Далласа» сім років тому.

Резюме

«Даллас» сильніший, особисті зустрічі в регулярці це підтвердили. «Міннесота» ще й втратила через травму одного з провідних центрів Ерікссона Ека, а Капрізову треба буде набрати форму після травми.

Але легкої серії для «Далласа» не вийде. І наддосвідчений Марк-Андре Флері, і Філіп Густавссон, який виграв у нього конкуренцію, не звикли багато пропускати. Тому серія має затягнутися.

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(7)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин
Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.