Підтримати українських військових та людей, які постраждали через війну

НХЛ
| Оновлено 18 квітня 2023, 09:12
2367
0

Анонс Кубка Стенлі: Східна конференція

Сьогодні вночі стартує плей-оф НХЛ. Першими на лід вийдуть представники Сходу

| Оновлено 18 квітня 2023, 09:12
2367
0
Анонс Кубка Стенлі: Східна конференція
Getty Images/Global Images Ukraine

Номінально ця конференція виглядає сильнішою за Західну. Досить сказати, що в топ-5 регулярного сезону за набраними очками опинилися чотири східні команди, а «Бостон» з великим відривом взяв Президентський кубок.

Бостон Брюїнз – Флорида Пантерз

Кубки Стенлі: 6-0
Зустрічі у плей-оф: 0-1
Зустрічі в регулярці: 5-3 (д), 2-5 (г), 7-3 (д), 3-4 ОТ (г)
Розклад матчів: 18.04, 20.04, 22.04, 23.04, 27.04*, 29.04*, 1.05*

Регулярний сезон

«Бостон» провів блискучу регулярку. 135 очок та 65 перемог – це історичні рекорди НХЛ. «Ведмедики» виглядали командою без слабких місць. Вони найменше пропустили (2,12 шайби за матч), були найкращими в меншості (87,5%), за результативністю (3,67 шайби) поступилися лише «Едмонтону». Хіба більшість не вразила – 12-е місце в лізі. Але 22,2% «Бостона» – аж ніяк не провальний показник.

«Брюїнз» нарешті набули глибини складу, особливо в атаці. І ця обставина дозволяла лімітувати ігровий час і навіть давати відпочинок віковим лідерам команди – Патрісу Бержерону, Бреду Маршану та Давіду Крейчі. Їм потрібна енергія на плей-оф, бо останніми роками у ветеранів не раз достроково закінчувалося пальне.

«Флорида» рік тому взяла Президентський кубок, а зараз ледь не пролетіла повз плей-оф. Тільки ривок на самому фініші не дозволив сказати, що новий тренер Пол Моріс відстав від життя і все розвалив. По суті, «Флорида» виїхала на Меттью Ткачуку, який блискуче замінив Джонатана Юбердо (пішов в міжсезоння) і набрав 109 (40+69) очок. Втім, не лише у шайбах та асистах справа. Бойовитий юкі струснув команду, якій, за всіх талантів (Барков – відмінний центр, Верхаге навчився багато забивати, Монтур класно підключається до атак), постійно дорікали за плюшевість.

Цікаво, що «Флорида», зі всіма своїми проблемами, у особистих зустрічах із «Бостоном» у цій регулярці змогла взяти дві перемоги, нехай одну – за межами основного часу. «Брюїнз» набрали 82,3% очок, а ось проти «пантер» - лише 62,5%.

Кубковий досвід

«Бостон» серйозно оновив склад, але командує всіма кістяк, який брав Кубок Стенлі у 2011 році, а у 2013-му та 2019-му пробивався до фіналу. Це кубкова команда – досвідчена, дуже жорстка та бойова.

«Флорида» свою єдину серію проти «Бостона» виграла, але це було 27 років тому. «Пантери» після фіналу 1996 року виграли лише одну серію в Кубку Стенлі – минулого сезону у «Вашингтона», який ще тоді відверто розвалювався.

Резюме

«Бостон» виграє серію за п'ять-шість матчів. «Флорида» має талант, особливо в атаці (шосте місце за результативністю), але їй апріорі не вистачить характеру. Є сумніви у можливості воротарської бригади «Брюїнз» (Уллмарк і Свеймен) видати таку ж статистику, як у регулярці. Уллмарк рік тому взагалі провалив плей-оф. Однак у «Флориди» на воротарській позиції справи не кращі. Сергей Бобровський не відпрацьовує навіть половину своєї зарплатні, а Алекс Лайон у постсезоні ніколи не грав.

Торонто Мейпл Ліфс – Тампа-Бей Лайтнінг

Кубки Стенлі: 13-3
Зустрічі у плей-оф: 0-1
Зустрічі в регулярці: 3-4 ОТ (г), 4-1 (д), 4-3 (г)
Розклад матчів: 19.04, 21.04, 23.04, 25.04, 28.04*, 30.04*, 2.05*

Getty Images/Global Images Ukraine

Регулярний сезон

По суті, вже в середині регулярки стало очевидно, що «Торонто» та «Тампа» зустрінуться в першому раунді, адже «Бостон» далеко відірвався, а інші конкуренти з Атлантичного дивізіону сильно відстали. «Мейпл Ліфс» не розслаблялися і зрештою випередили «Лайтнінг» на 13 очок. «Торонто» увійшов до топ-10 за результативністю, за ефективністю більшості поступився лише «Едмонтону», а ось що несподівано – став сьомим у лізі за надійністю оборони.

«Тампа» мала право десь і халтурити. Все ж таки за її плечима три максимально довгі сезони, які принесли два Кубки Стенлі та один фінал. Проте оборонні показники «Лайтнінг» справді просіли. І було відчуття, що командний механізм реально гучно скрипить.

Кубковий досвід

«Тампа» виграла десять поспіль серій проти команд зі Сходу. «Блискавки» вже років десять заслужено вважаються контендером.

«Торонто» з 2004 року не може пройти перший раунд. Шість разів поспіль прокляття підтвердило та посилило нинішнє покоління «листків». Але все ж таки рік тому, коли «Торонто» програв сьомий матч серії «Тампі», вперше виникло відчуття, що «Мейпл Ліфс» не облажалися за звичкою у вирішальний момент. Ні, вони гідно билися та показували гру рівня східного топа. Просто не пощастило.

Резюме

«Торонто» подолає прокляття та візьме реванш за торішню поразку.

«Мейпл Ліфс» стали сильнішими порівняно з тим періодом. Ілля Самсонов покращив ситуацію на воротарській позиції. Він поступається Василевському, але й «Великий кіт» вже не в змозі видавати на замовлення перфоманси рівня 2020-2021 років.

«Торонто» збільшив глибину в атаці, налагодив справи у захисті та грамотно спрацював у дедлайн, додавши складу жорсткості та м’язів. А після обміну Райана О’Райллі (лідера чемпіонського «Сент-Луїса»-2019) лінійка центрів «Мейпл Ліфс», де й так були Остон Меттьюз і Джон Таварес, виглядає найкращою у лізі.

«Тампа» ж втомилася, вона виснажена і стала слабшою навіть у порівнянні з 2022 роком через втрати Райана Макдони та Ондржея Палата. Але просто так чинний чемпіон Сходу не здасться. Ми побачимо довгу серію, можливо, 7-матчеву.

Кароліна Харрікейнз – Нью-Йорк Айлендерс

Кубки Стенлі: 1-4
Зустрічі у плей-оф: 1-0
Зустрічі в регулярці: 2-6 (д), 3-0 (г), 5-2 (г), 2-1 (д)
Розклад матчів: 18.04, 20.04, 22.04, 23.04, 26.04*, 29.04*, 1.05*

Getty Images/Global Images Ukraine

Регулярний сезон

«Кароліна» третій рік поспіль виграла свій дивізіон. «Урагани» у загальній таблиці ліги посіли друге місце зі 113 очками. «Харрікейнз» вже звично класно захищалися – друге місце за пропущеними шайбами, друга за ефективністю спецбригада меншості. А ось за результативністю «Кароліна» демонструвала показники середняка, в більшості взагалі грала як аутсайдер. Проблеми зі снайперами не були вирішені. Макс Пачіоретті майже не грав через травми, потім зламався і Андрєй Свєчніков, який пропустить плей-оф. Захисники «Кароліни» забили найбільше у лізі (59 шайб), Брент Бернс до команди вписався ідеально, але не в такий спосіб радикально підвищується результативність.

«Айлендерс» були близькими до того, щоб другий рік поспіль пропустити плей-оф. Але Лейн Ламберт довів, що недаремно замінив у міжсезоння на посаді головного тренера наддосвідченого та титулованого Баррі Троца. На фініші «Айлендерс» не просто прорвалися у кубкову вісімку, а й уникли зустрічі з «Бостоном» у першому раунді.

Кубковий досвід

Чотири роки тому «Кароліна» винесла «Айлендерс» всуху у другому раунді. Та й в особистих зустрічах цієї регулярки домінувала. Однак після 2019 року в Кубку Стенлі «Кароліна» ніби тупцює на місці. Жодного разу «урагани» не пройшли другий раунд. І завжди їх підводила атака.

«Айлендерс» повертаються до плей-оф. З нинішнім складом вони виявили себе як кубкові бійці. Адже 2020-го та 2021-го «острів’яни» добиралися до фіналу Сходу, де поступалися лише непереможній в ті роки «Тампі». У той період тільки «Айлендерс» змогли затягнути серію з «Лайтнінг» до сьомого матчу.

Резюме

У чому фактично не доводиться сумніватися, то це в невеликій кількості шайб у цій серії. «Айлендерс» у плані результативності та реалізації більшості навіть «Кароліні» поступаються. Але вони у топ-5 за надійністю захисту та у топ-10 за грою у меншості.

«Айлендерс» котируються нижче за «Кароліну», але у них є здатність вичавлювати максимум зі своєї бойовитості та самовідданості. І «острів’яни» перевершують «ураганів» на воротарській позиції. Голтендери «Кароліни» мало пропускають, оскільки команда не дає їх навантажувати. Але кожен із них поступається Іллі Сорокіну, який звик до великої кількості роботи і вміє тягнути «Айлендерс». Чотири роки тому його не було, а воротарський дует команди з Лонг-Айленду складали Робін Ленер та Томас Грайсс. «Айлендерс» мають козир, яким вони скористаються.

Нью-Джерсі Девілз – Нью-Йорк Рейнджерс

Кубки Стенлі: 3-4
Зустрічі у плей-оф: 2-4
Зустрічі в регулярці: 5-3 (г), 3-4 ОТ (г), 4-3 ОТ (д), 2-1 (д)
Розклад матчів: 19.04, 21.04, 23.04, 25.04, 28.04*, 30.04*, 2.05*

Getty Images/Global Images Ukraine

Регулярний сезон

Від «Нью-Джерсі» чекали прогресу. Адже дозрівала талановита молодь (Джек Х'юз, Ніко Хішир, Доусон Мерсер), яку доречно розбавили гравцями калібру Дагі Гемілтона та Ондржея Палата. Але «дияволи» перевершили всі очікування і мало не виграли дивізіон Метрополітан – відстали від «Кароліни» лише на одне очко. Що дивно, переважно молода команда діяла дуже дисципліновано і за просунутою статистикою була в топі щодо оборонних показників.

«Рейнджерс» хиталися у жовтні-листопаді, коли команда входила в сезон і виграла лише 11 матчів із 24-х. Однак далі «синьосорочники» набрали хід і не дали засумніватися у своїх претензіях не те що на плей-оф, а навіть на Кубок Стенлі. Не дарма ж вони вимінювали в дедлайн Патріка Кейна і Владіміра Тарасенка.

Кубковий досвід

Нинішній склад «Нью-Джерсі» саме як команда його не має. «Девілз» вдруге грають у плей-оф за останні 11 років, і перший – після 2018 року.

«Рейнджерс» рік тому вийшли до фіналу Сходу, але перед тим чотири сезони провели в режимі перебудови. У будь-якому разі, «синьосорочники» зараз перебувають на вищій стадії еволюції, ніж «дияволи».

Резюме

Минулого сезону «Рейнджерс» вигравали серії виключно з рахунком 4-3, а «Тампі» поступився у шести матчах. Не здивуємось довгій серії і зараз.

А ось що здивує, то це підсумковий успіх «Нью-Джерсі». Хоча вони у цій парі аж ніяк не безнадійні. Просто перевага «Рейнджерс» у рівні гравців, досвіді та на воротарській позиції має позначитися. Якщо ж зірки калібру Кейна, Панаріна, Тарасенка та таланти на кшталт Лафреньєра і Какко не будуть самовіддано відпрацьовувати в обороні, то вийде те саме, що в регулярці. В ній «Нью-Джерсі» взяв сім із восьми можливих очок у особистих зустрічах із «Рейнджерс».

Ігор ЯСЛИК

Оцініть матеріал
(11)
Повідомити про помилку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть

Налаштувати стрічку
Налаштуйте свою особисту стрічку новин

ВАС ЗАЦІКАВИТЬ

Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною
Футбол | 25 квітня 2024, 00:08 4
Лунін зізнався, чи був гол у скандальному епізоді матчу з Барселоною

Український воротар заперечує, що м'яч перетнув лінію

Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі
Футбол | 24 квітня 2024, 18:08 1
Топ-10 ветеранів у віці 35+, які продовжують кар'єру в Європі

Для когось із них прийдешнє літо, ймовірно, принесе момент, коли доведеться попрощатися

Коментарі 0
Введіть коментар
Ви не авторизовані
Якщо ви хочете залишати коментарі, будь ласка, авторизуйтесь.